De ce ar trebui scolile sa adopte studiile integrate?: Deoarece cultiva un mod de a invata care simuleaza viata reala.

Traducerea articolului sintetic publicat in Edutopia in anul 2008

Studiile integrate permit studentilor sa castige cunoastere intr-un mod cu adevarat interdisciplinar.

In economia dinamica glabala de astazi, centrata pe dezvoltarea de cunoastere si informatie, prospera acei indivizi care sunt fluenti la cateva discipline si se simt confortabil miscandu-se intre ele. Creativitatea, adaptabilitatea, gandirea critica si colaborarea sunt abilitati inalt apreciate. Cand vine vorba de a dezvolta aceste abilitati in clasa (sau in sistemul de homeshooling, n.n.), studiile integrate sunt o abordare extrem de eficienta, ajutand studentii sa-si dezvolte o expertiza multifatetata si sa inteleaga rolul important pe care inter-relationarea il joaca in lumea reala.

HTH-03

Vanessa Wiltsie, a student at Leighton Elementary School in Oswego,NY, using the Smartboard system as teacher Cathy Kelly looks on.

Studiile integrate, denumite uneori studii interdisciplinare, aduc laolalta diferite discipline intr-o maniera cuprinzatoare, permitand studentilor sa dezvolte o intelegere semnificativa al asociatiilor si influentelor complexe din cadrul unei teme. Un produs colateral imbucurator al acestei abordari, care este deseori cuplata cu invatarea bazata pe poiecte, este acela ca face scoala (invatarea) mai interesanta pentru studenti si profesori.

HTH-07

The Logic of Interdisciplinary Studies,” un raport al unui studiu exhaustiv din 1997, a descoperit un raspandit consens printre zeci de cercetatori al ceea ce raportul a numit “rezultatele educative pozitive” pentru studentii din programele de studii integrate:

  • O intelegere, retinere (memorare) si aplicare a conceptelor generale sporite;

  • O mai buna intelegere generala a interdependentelor globale, impreuna cu dezvoltarea unor perspective si puncte de vedere multiple, si de asemenea a valorilor.

  • O abilitate crescuta de a lua decizii, de a gandi critic si creativ, de a sintetiza cunoasterea dincolo de disciplinele separate.

  • O abilitate crescuta de a indentifica, evalua si transfera informatii semnificative necesare pentru rezvolvarea unor probleme noi.

  • Promovarea invatarii cooperative si a unei mai bune atitudini despre sine ca persoana care invata si ca membru semnificativ al unei comunitati.

  • O motivatie crescuta.

HTH-05

Una din povestile de succes ale studiilor integrate se desfasoara in fiecare zi la High Tech High, din San Diego, California, unde curriculum-ul interdisciplinar si invatarea bazata pe proiecte au propulsat 100% din absolventii scolii catre acceptarea la colegii (invatamantul superior); 80 de procente dintre acestia s-au inrolat in institutii de invatamantul superior de 4 ani. Larry Rosenstock, director fondator si presedinte al High Tech High, explica ca “abordarea scolii nu este un scop in sine, ci mai curand un mijloc de restructurare al experientei Americane a liceului pentru copii”. Felul in care studentii invata la High Tech High se aseamana si apropie de felurile variate in care oricine dintre noi achizitioneaza informatie si aplica abilitati in caleidoscopul experential al lumii reale.

HTH-01

De exemplu, pentru a crea o serie de ghiduri de orientare in teren despre San Diego Bay, studentii High Tech High lucreaza cu o echipa de profesori de biologie, matematica si stiinte umaniste din scoala, cercetand, scriind si producand cartile. Pana acum, au fost publicate cinci carti care au avut recenzii excelente.

HTH-04

Pentru a asigura progresul si a monitoriza calitatea, un sistem constructiv de feedback este critic pentru orice program de studii integrate cu invatare bazata pe proiecte. Este esential, subliniaza Rosenstock, ca munca studentilor sa fie prezentata si evaluata de colegii studenti, de profesori si parinti, ca si de profesionisti din disciplinele relevante. In acest fel, spune el, “tu construiesti intr-un sistem de scoala, un ciclu de imbunatatire.”

HTH-02

Desi studiile integrate au fost prezente in diferite parti, intr-o forma sau alta, de aproape un secol, abordarea a castigat o noua acceptare in anii recenti, multumita unor practicieni care au pledat eficient, cum este Rosenstock si multimii de povesti de succes din practica, venind din partea scolilor din intreaga tara.

La urma urmelor, vietile noastre zilnice nu sunt stratificate in “partea matematica, partea stiintifica, partea istorica si partea de limba Engleza” (sau alta limba, in functie de tara, n.n.), subliniaza Rosenstock. “Copiii nu experimenteaza lumea in acest fel.” In schimb, ei – si noi toti – traim intr-o maniera cu adevarat interdisciplinara.

TT-podcast-art-Larry-Rosenstock

Viziteaza pagina Edutopia – Integrated Studies page pentru a afla mai multe, sau citeste o extended version of this article cu comentarii ale unor experti ca Sir Ken Robinson si Heidi Hayes Jacobs, precum si mai multe detalii despre ghidurile pentru San Diego realizate de High School High’s. Poti vedea si un video despre studiile integrate, urmand link-ul de mai jos (in limba Engleza).

Sursa: http://www.edutopia.org/integrated-studies-introduction-video

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.