4 Abordari pentru a construi Comunitati Pozitive in orice clasa

Traducerea articolului publicat de Prof. Maurice Elias* in Edutopia

Construirea unei Comunitati Pozitive incepe din prima zi de scoala – de fapt, incepe dinainte.

Poti ajunge la studentii tai cu o scrisoare de bun venit pentru a-i lasa sa strie cat de incantat esti ca ei vor face parte din clasa ta si ce proiecte atragatoare planifici sa faci impreuna cu ei pentru anul care va urma.

O data ce isi fac aparitia, studentii tanjesc dupa un sens de apartenenta la o comunitate.

SCHOOL_FIRST_DAY1

Iata aici patru grupuri de idei pentru a-i ajuta sa se simta bineveniti si confortabil. Acestea nu sunt lucruri de facut o singura data. Mai curand, ei vor beneficia de repetarea curenta (adica aproape in fiecare zi), in mod special in timpul primelor sase saptamani de scoala, si apoi cu regularitate, ca memento care continua. Multumesc in special colegilor mei de la Northeast Foundation for Children si de la PassageWorks care s-au gandit si au scris despre aceste probleme extensiv. Majoritatea acestor idei pot fi adaptate la varsta grupului tau de studenti.

questions02

Sa incep sa te cunosc

In grupuri mici, pune-i pe studenti sa raspunda la una pana la trei intrebari din cele de mai jos – sau altele similare pe care le creezi. Utilizeaza un cronometru sau ceas pentru a le da 30-45 de secunde sa raspunda. Impartaseste intre grupuri unul din raspuunsuri sau pe cel care e comun (apare mai des in grup). Dupa prima runda (care ar trebui sa aiba numai o intrebare pentu a le permite sa inceapa confortabil), ajuta-i sa invete sa tina socoteala timpului si sa asculte cu atentie ce au colegii lor de spus. Repeta alte runde de-a lungul zilelor urmatoare, sau pune-i pe studenti sa impartaseasca aceleasi lucruri cu grupuri diferite de colegi.

questions01

Iata cateva exemple de intrebari:

 • Ce fel de muzica iti place?

 • Daca ai putea calatori peste tot gratuit, unde ti-ar place sa calatoresti? De ce?

 • Care este locul pe care l-ai vizitat care ti-a placut cel mai mult?

 • Cand e ziua ta de nastere?

 • Unde te-ai nascut?

 • Dupa cine ai fost numiit?

 • De unde vin membrii familiei tale?

 • Ce limbi stiu ei sa vorbeasca, si tu?

 • Ce sarbatori iti plac, si cum le celebrezi?

 • Ai fost vreodata intr-un parc, zoo, muzeu sau ferma? Alege una si povesteste-ne despre asta.

 • Care este filmul sau cartea pe care ai vazut-o sau citit-o recent care ti-a placut cu adevarat? De ce?

 • Daca te-ai putea transforma intr-un animal pe care sa il ai ca animal de companie, ce ai alege? De ce?

 • Daca ai deveni director, care este acel singur lucru pe care l-ai schimba la aceasta scoala daca ai putea?

standing01

Alege o pozitie si ridica-te in picioare

Mult prea ades, studentii pot fi colegi, dar se simt deconectati unul de celalalt. Iata o cale prin care ii poti ajuta sa coboare barierele. Pentru fiecare intrebare, pune-i pe studenti sa se ridice in picioare daca este adevarata pentru ei. In orice moment, poti cere studentilor care au ceva in comun sa se miste spre un anume loc din clasa si sa impartaseasca mai multe detalii cu ceilalti din acelasi grup.

Ridica-te daca tu:

 • Te-ai nascut in tara / in afara tarii (in Nord/ Sud/ Est/ Vest)?

 • Te-ai nascut in acest stat/ regiune / pe o insula (Undeva la sud de aici? La est de aici?) O harta va va ajuta la aceasta intrebare!

 • Canti la un instrument (Percutie? Corzi? De suflat? Pian?)

 • Joci un sport (Cu o minge mare? Una mica? Fotbal?)

 • Iti place sa citesti (Non-fictiune? Istorie? Fictiune? Mistere? Povesti cu vampiri? Stiintifico-fantastice? Povesti?)

 • Stii un citat dintr-o carte, un poem sau versuri din muzica (Cine este autorul sau compozitorul?)

 • Iti place pizza (Ce fel? Cu ciuperci? Pepperoni? Masline? Ceapa? Mai multa branza? Alte umpluturi?)

 • iti place sa mananci desert? (Rece? Cald? Dulce? Cremos? Cu aluat? Cu fructe? Cu unt de arahide? Este cineva care are alergie la mancare?)

 • Poti sa stai intr-un picior pentru cinci secunde? Dar pe celalalt picior? Pentru zece secunde? Mai mult? Cere sa-ti demonstreze!)

 • Iti place vremea calda/ rece? Sa stai la soare? Sa stai in ploaie? In furtuna? In zilele cu vant? (Temperaturile de 32-33 de grade? La 6 grade? A fost cineva prins de o tornada? Un uragan? Un taifun?)

 • Cunoasteti pe cineva cu dizabilitati (Fizice? De comunicare? De comportament? Cognitive? Altele?

 • Ati facut vreodata parte dintr-o echipa (In scoala? In afara scolii? Legata de muzica/ Legata de sport? Legata de invatare? Alta?

 • Ati fost vreodata la un concert / piesa de teatru / spectacol / eveniment sportiv intr-o sala (Sau afara? Noaptea? Ai stat aproape sau departe?)

standing02

Mici lucruri pe care profesorii le pot face in fiecare zi

Toate acestea fac mai mult decat diferenta pentru studenti, decat apreciem noi de obicei.

 • Utilizeaza numele studentilor deseori

 • Stabileste intelegeri comune si reguli impreuna cu studentii.

 • Intareste regulile de baza si intelegerile permanenrt cu ajutorul studentilor.

 • Exemplifica comportamentele de respect, grija, auto-control, si luarea deciziilor corecte.

 • Utilizeaza un limbaj corporal energetic, entuziast si receptiv si vorbe care transmit interes si respect.

 • Utilizeaza semne de respectarea a tacerii pentru a atrage atentia clasei.

Washington_Assembly_11H

Fii un exemplu de urmat pentru o Comunitate Pozitiva

Dr. Joanne MacLennan ii invata pe viitorii profesori despre invatarea sociala si emotionala (SEL) la Colegiul Sfanta Elisabeta din New Jersey. “Probabil ca cel mai puternic lucru pe care un profesor il poate face imediat este sa exemplifice ceea ce el sau ea vrea in termeni de pozitivitate si comunitate, impreuna cu o privire pozitiva neconditionata pentru fiecarui copil. Cel de al doilea factor este pasiunea sincera pentru ceea ce face a profesorului privind subiectul materiei predate si o intelegere ca starea emotionala a lui / ei (exprimata verbal sau nonverbal) poate sa binecuventeze sau sa blesteme climatul clasei.”

David Eisenstein, care invata notiuni de educatie generala pentru studenti de clasa a sasea din mediul urban, crede in modelarea plus: “In clasa mea, studentii lucreaza in grupuri, iar punctele sunt acordate grupului pentru indeplinirea insarcinarii si rezolvarea corecta a problemelor. Cel mai important, punctele sunt de asemenea acordate pentru ca ai fost politicos, ai avut bune maniere si ti-ai laudat colegii in clasa. Toate aceste comportamente pozitive trebuie exemplificate de mine in clasa – intotdeauna – in asa fel incat studentii sa inteleaga ce inseamna aceste concepte si sa poata utiliza exemplele mele ca modele pentru propria lor purtare.”

student-group02

Pentru aceia care se intreaba daca mai sunt necesare recompensele daca exemplificarea este puternica, David spune, “am predat peste patru decade, si am vazut motivatia intrinseca a copiilor scazand in timp. Vechile modele nu mai functioneaza asa cum functionau candva, asa ca de ce sa nu folosesti ceva diferit? Punctele ajuta la motivarea studentilor pentru un rezultat dorit. Daca nu sunt suficienti studenti care si-au terminat tema, atunci un bonus mai mare, de 100 de puncte pentru toti membrii fiecarui grup care si-a terminat tema de acasa, poate ajuta. Punctele trebuie sa aiba valoare. De exemplu, 500 de puncte pot ‘cumpara’ pentru un grup o seara fara teme pentru acasa.”

E randul tau

Creand o comunitate pozitiva nu mai poate fi considerata o optiune. Este esential pentru a promova climatul necesar pentru invatarea colaborativa, durabila. Te rugam sa impartasesti propriile tale idei pentru diferitele nivele de varsta in comentariile din pagina de Facebook a CREER – https://www.facebook.com/educatiesirezilienta/.

past-simple-power-point-32-728

* Maurice J. Elias este Profesor la Departmentul de Psihologie de la Rutgers University, Director al Rutgers Social-Emotional Learning Lab, si Academic Director al The Collaborative, Rutgers’ Center for Community-Based Research and Service. El este exPresedinte al Society for Community Research si al Action/Division of Community Psychology (27) al APA si a primit o recunoastere prin SCRA – Distinguished Contribution to Practice and Ethnic Minority Mentoring Awards, ca si premiul APA – National Psychological Consultants to Management Award. Prof. Elias lectureaza la nivel national si international pentru educatori si parinti despre inteligenta emotionala a studentilor, succesul scolar, dezvoltarea social-emotionala si dezvoltarea caracterului.

Sursa: http://www.edutopia.org/blog/4-approaches-building-positive-community-any-classroom-maurice-elias

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.