Reflecția la nivel intuitiv a profesorului – 5 întrebări + 2 pași

Un articol publicat de Prof. Univ. Jenifer Gonzales, USA – în Cult of Pedagogy

5 întrebări care te vor ajuta să te racordezi la înțelepciunea propriului corp pentru a descoperi mai multe despre cum munca pe care o faci are efect asupra ta.

Câteodată, parcurg o zi normală și remarc că un văl negativ a coborât asupra mea ca un
sentiment vag de anxietate, vină sau autocompătimire – dar nu am nici o idee de unde a venit. 
Dacă ignor acest sentiment, el doar se agravează. Dar dacă mă opresc și încerc să descopăr de
unde vine, de obicei pot să identific ceva: Un comentariu deplasat din care sclipește gelozia. O 
avanpremieră la știri care mă aruncă într-o spirală a grijilor. O expresie pe fața unui cunoscut 
care seamănă o sămânță de insecuritate... O dată ce am descoperit sursa acelui sentiment 
neplăcut, pot să mă gândesc asupra lui și să-mi fac un plan pentru a-i face față.

Această practică poate fi aplicată și în munca noastră de profesori. Sfârșitul anului școlar este un timp natural de reflecție și când e ușor să găsești cele mai bune întrebări pentru a-ți trece în revistă realizările și dificultățile. Cred că, pentru a învăța cât mai mult din reflecția asupra felului în care predai, trebuie să-ți lași și instinctul să vorbească.

PERSON-CONFUSED-AT-COMPUTER-628x314

Lucrând la exercițiul reflectiv

Iată aici cele cinci întrebări care te pot ajuta să asculți răspunsul emoțional al propriului corp și să descoperi arii de probleme în munca ta de profesor. Utilizează-le când anul s-a sfârșit, înaintea unui nou semestru sau oricând simți că lucrurile nu merg bine, dar tu chiar nu îți poți da seama de ce. Ele vor funcționa mai bine dacă le procesezi într-un moment de liniște, când poți să treci prin fiecare încet, dar sigur. Dacă asta nu e posibil, doar trecerea în revistă a întrebărilor te poate ajuta să îți ascuți vigilența asupra felului în care propriul tău organism răspunde la diferitele fațete ale muncii tale.

1. Privește în jurul clasei tale (sau doar imaginează-o în mintea ta). Ce parte a acestei încăperi te face să te simți tensionat, anxios sau epuizat? Ce părți te fac să te simți calm, fericit sau mândru?

Câteodată motivele pentru aceste emoții vor fi clare – tabla ta neagră este întotdeauna îmbâcsită, un anumit raft conține materiale care nu au fost niciodată folosite pentru că au fost create pentru o anume activitate care nu a mai avut loc, modelele de trafic în unul din locurile din clasă a fost groaznic. În alte cazuri, motivele sunt mai profunde. Ai atârnat acel poster chiar înainte de a da drumul celui mai groaznic țipăt la adresa clasei tale. Doi copii s-au luat la bătaie pentru dreptul de a folosi ascuțitoarea. Telefonul din clasă îți amintește de cel mai îngrozitor telefon pe care l-ai primit, și așa mai departe.

După ce ai luat în considerarea toate părțile din clasa ta, alege 2 sau 3 locuri care au cel mai mult nevoie de atenție. Acestea trebuie să fie prioritățile tale de schimbare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Clasa mea

2. Deschide cartea ta cu planuri (sau caietul, tabelul sau orice folosești pentru a ține planurile pentru lecțiile pentru acel an) și doar începe să răsfoiești, fiind atent(ă) care sunt sentimentele tale pe măsură ce ochii întâlnesc anumite evenimente. Ce zile sau săptămâni te ridică atunci când le vezi, îți dau un sentiment de mândrie sau satisfacție? Care anume te fac să te simți dezamăgit(ă), iritat(ă) sau stânjenit(ă)?

Ai putea să nu-ți dai seama exact ce a făcut anumite lecții grozave sau nu așa de bune, dar reacția ta instinctivă îți va spune că ai ceva de investigat acolo. Ți-ai asumat un risk care a meritat prin câștigarea unor învățări captivante? Ai încercat ceva nou care a eșuat complet? Vezi că multe lucruri se repetă, din nou și din nou? Au fost momente când planurile tale sa-u spulberat pentru că ai spus un Da când ar fi trebuit să spui Nu?

Încearcă să găsești teme și modele comune. Ce schimbări trebuie să faci ca să te simți mai puțin stresat(ă) în legătură cu supra-încărcarea de lucru și mai satisfăcut(ă) în legătură cu modul în care tu planifici experiențele de învățare ale elevilor tăi.

3. Aruncă o privire asupra listei tale de elevi. Ce simți când vezi fiecare nume? Ce nume te fac să te simți relaxat(ă), satisfăcut(ă) și mândru(ă), care anume îți creează o strângere în piept de regret, care anume te fac să simți că ai o tensiune în stomac?

Caută și aici modele comune. Dacă câțiva elevi îți dau același sentiment negativ, caută să găsești trăsătura comună dintre ei. Este vorba de o lipsă în întregul stil de management al clasei? Acorzi mai multă atenție elevilor mai liniștiți și cu bune purtări? Ai nevoie să înveți mai multe despre cum să lucrezi mai eficient cu elevii care reprezintă o minoritate? Îți lipsește încrederea când trebuie să lucrezi cu elevii cu autism, de exemplu?

O dată ce ai identificat unele teme în relațiile pe care le ai cu elevii, alege 2 sau 3 arii în care ai nevoie de creștere. Și anul următor, ia în considerare ideea de a colecta feed-back de la elevi în mod sistematic.

elevi-clasa

4. Călătorește mental din clasă în clasă, imaginându-ți fiecare profesor care lucrează în școală (facultate). Care sunt sentimentele tale când te apropii de fiecare? Care din colegii tăi îți dau un sentiment general pozitiv, care îți sunt indiferenți și care dintre ei te fac să te simți nervos (nervoasă), furios sau plictisit(ă)?

Relațiile tale cu colegii au un efect enorm asupra felului în care te simți când vii la lucru în fiecare zi. Există printre ei niște Marigolds and Walnut Trees pe care încă nu i-ai identificat? (Marigolds and Walnut Trees sunt acei profesori energici, pozitivi, gata să susțină pe alții, pe lângă care ar trebui să stai, pentru că îți pot îmbunătăți satisfacția despre munca ta, mai mult decât orice altă strategie. Și șandele tale de a excela vor crește cu viteze cosmice. Ca și o sămânță tânără care crește în grădină). Găsești în școala ta niște profesori puternici, pozitivi de care până acum ai fost intimidat(ă), dar pe care ar trebui să ajungi să-i cunoști mai bine? E timpul să pui la punct niște relații care au fost deteriorate?

După ce treci prin școală (sau facultate), alege câțiva oameni cu care ai nevoie să schimbi relațiile, fie reparându-le, limitându-le sau deschizându-le, hrănindu-le.

SAMSUNG CSC

Colegii mei

5. Uită-te la următoarele cuvinte-cheie din practica profesională. Pe măsură ce ajungi la unul, ai sentimente pozitive, negative sau amestecate? Ce alet cuvinte pe care le-ai auzit mai mult în acest an îți dau un sentiment puternic, într-un fel sau altul?

tehnologie

diferențiere

date / indicii

strategii bazate pe cercetare

Nucleu Comun

gândire de nivel înalt

învățare flexibilă

bazat pe standarde

alegerea elevului

învățare colaborativă

Dacă oricare din aceste cuvinte (expresii) îți dau emoții negative greu de identificat, există șansa să fii nesigur(ă) în legătură cu aceste teme. Încordarea poate fi cauzată de politici cu care nu ai nimic de a face, sau pot indica o arie unde ai nevoie să crești. Dacă este cazul din urmă, aceasta este o oportunitate de a lua una din slăbiciuni și să o înfrunți – fă o prioritate din a-ți dezvolta abilitățile în acea arie.

FLIP

Și cei 2 pași

Pasul 1. Identificarea priorităților și crearea unui Plan de Acțiune

După ce ai lucrat cu fiecare întrebare, ia ceea ce ai învățat și transformă într-un plan de acțiune. Pentru fiecare din cele cinci arii (clasă, planificare, elevi, colegi și practica profesională) identifică una sau două priorități pentru schimbări. Ar putea fi unele pozitive în care vei dori să investești mai multă energie, negative pe care vrei să le corectezi sau ambiguități care necesită mai multă cercetare.

Apoi, notează un plan concret pentru a te ocupa de fiecare prioritate, care să includă termene, acolo unde e posibil. Iată mai jos un model de plan de acțiune:

Gut-Level-Reflection-Sample

Pasul final: Împărtășește-l cu prietenii

Efectul pozitiv al efectuării acestui gen de reflecție va fi maximizat dacă tu și alți câțiva colegi profesori faceți acest exercițiu, individual, apoi vă împărtășiți rezultatele. Lucrăm mult prea des izolați, dar toți avem aceleași încordări. Să te deschizi spre alți profesori (pentru a împărtăși experiențe și probleme – dar nu doar pentru a te plânge, ci din dorința sinceră de a găsi o cale de rezolvare – n.n.) este una din cele mai bune căi să crești ca profesor și să ajungi să iubești ceea ce faci.

Despre Jenifer Gonzales

Jenifer-GonzalesA predat timp de șapte ani la gimnaziu, Arta limbajelor, căpătând diploma de certificare națională în anul 2004. Până în 2008 a stat acasă, având grijă de primul ei copil. Din 2008, lucrează la Universitatea din Kensington, SUA ca profesor pentru viitorii profesori, făcând o pasiune pentru susținerea educatorilor. A lansat site-ul Cult of pedagogy, a scris mai multe cărți și ghiduri pentru profesori și este co-autor al bestseller-ului Hacking Education. În Septembrie 2015, Jenifer Gonzales a primit Premiul Smart Brief Education (http://www.smartbrief.com/) pentru munca desfășurată în cadrul blogului propriu, Cult of Pedagogy și în cadrul rețelei Teachers Pay Teachers.badge-150x150

Când am fost profesor în clasă, m-am simțit singură în neîndemânarea mea. Cancelaria profesorilor n-a fost niciodată un loc sigur, și a găsi pe alții cu care să pot împărtăși gândurile și sentimentele reale a însemnat multă muncă. Am învățat să-mi înnăbuș nevoia de a revărsa idei despre o nouă strategie pe care plănuiam să o încerc sau să spun deschis despre problemele pe care le aveam cu elevii. Am ajuns să mă aștept ca întrebările mele sincere să fie întâmpinate cu sarcasm. Oricum, de cele mai multe ori. Am lucrat și cu niște oameni extraordinari, de asemenea, și vorbesc de câte ori pot despre aceștia în Cult of Pedagogy. Cu acest site, sper să creez ce n-am putu eu avea: o comunitate vibrantă, încurajatoare, stimulativă de profesori, care se sprijină unii pe alții pentru a ajunge la excelență. Eu cred că putem depăși limitele geografice și să ne regăsim unii pe alții, că nu există limită pentru lucrurile uimitoare pe care le putem realiza” – Jenifer Gonzales

2 thoughts on “Reflecția la nivel intuitiv a profesorului – 5 întrebări + 2 pași

  1. Nu-mi vine sa cred ca inca mai aveti banci cu doua scaune care sint atasate de podea! Atit timp cit aveti acest tip de mobila pironita in loc copiii vor gasi dificil sa coopereze unul cu altul. Poate ca aveti copii cu purtare foarte buna. Numele ei este Jennifer. Este o foarte buna scriitoare. Articolul este tradus cuvint cu cuvint de pe website-ul ei. Aveti permisiunea ei de al traduce?

    Like

    • Multumim pentru comentarii, Anca N. In ce priveste permisiunea de a traduce materialele de pe site-ul Cult of Pedagogy, in regulile site-ului este specificat ca, materialele de acolo fiind gratuite si destinate uzului oricarui profesor, ele pot fi transmise mai departe, cu specificarea sursei – ceea ce noi am si facut. Pentru profesorii din Romania este mai usor sa poata citi aceste materiale in limba romana, chiar daca suntem convinsi ca exista multi cunoascatori ai limbii engleze.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.