25 de lucruri pe care profesorii de succes le fac diferit

Sunt sigură că, după ce ați citit articolul despre câștigătoarea Oscar-ului pentru Cel mai bun profesor din lume, unii dintre voi s-au întrebat:

Ce fac profesorii ăștia diferit față de ce fac eu?

Iată mai jos traducerea unui articol scris de Julie DuNeen, de la Open Colleges, Australia (așa cum poate știți, Australia este una din cele mai avansate țări în domeniul educației)

Dacă întrebi un student (elev) ce îl face pe el sau ea să aibă succes în școală, probabil că nu vei afla despre vreo fantastică nouă carte sau o serie de video lecturi. Cel mai probabil vei auzi ceva de genul: Totul se datorează Dlui Jones. El pur și simplu nu a renunțat niciodată la mine.

Ceea ce studenții iau cu ei dintr-o educație de succes se centrează de obicei pe conexiunea personală cu un profesor care a insuflat pasiune și inspirație în subiectul pe care îl predă. Este dificil să măsori succesul. Și lumea academică, educatorii reevaluează continuu modul în care cuantifică învățarea. Dar prima și cea mai importantă întrebare de pus este:

Se sforțează oare profesorii pentru a ajunge la elevii lor?

Iată 25 de lucruri pe care educatorii de succes le fac diferit.

25fic

1. Profesorii de succes au obiective clare

Nu putem fi cu toții binecuvântați cu zile de lucru extraordinare în fiecare zi. Câteodată, viața este doar banală și obositoare. În viața ta de zi cu zi utilizezi semnele de circulație și o hartă (câteodată astăzi, asta poate fi înlocuită de un GPS). În lumea educației, obiectivele tale pentru elevii tăi joacă rolul de semne de circulație pentru destinația ta. Planul tău este harta. Făcându-ți un plan nu sugerează lipsă de creativitate în curriculum-ul tău ci, mai curând, dă creativității un cadru în care poate înflori.

2. Profesorii de succes au o declarație de intenție

Nu putem fi cu toții binecuvântați cu zile de lucru extraordinare în fiecare zi. Câteodată, viața este doar banală și obositoare. Profesorii care au o declarație de intenție sunt capabili să vadă întreaga imagine și să treacă peste zilele grele și plicticoase deoarece ochii lor sunt ațintiți pe ceva care se află mult mai departe pe drumul lor.

3. Profesorii de succes sunt capabili să trăiască fără un feed-back imediat

Nu este nimic mai rău decât să transpiri de-a lungul unei lecții bine planificate iar la sfârșit elevii să părăsească clasa fără nici măcar un zâmbet sau un: Bună treabă, domprofesor! E greu să dai 100% și să nu vezi rezultatele imediat. Profesorii care se bazează pe aceste gratificări imediate se vor simți terminați și deziluzionați. Învățarea, relaționarea și educația sunt o sarcină ingrată, așa cum e dezvoltarea unei grădini. Cere timp și ceva murdărie pentru a crește.

4. Profesorii de succes știu când să-i asculte pe elevi și când să-i ignore

Sfatul precedent se bazează pe conceptul unui discernământ privind feed-back-ul elevului. Un profesor care nu-și ascultă niciodată studenții (în sensul de a răspunde nevoilor lor, n.n.), va eșua până la urmă. Un profesor care își ascultă întotdeauna elevii, va eșua până la urmă. Nu e o sarcină simplă să știi când să asculți și să te adaptezi și când să spui: Nu, mergem în această direcție pentru că eu sunt profesorul și văd imaginea pe termen lung’.

5. Profesorii de succes au o atitudine pozitivă

Energia negativă ucide creativitatea și constituie un mediu propice pentru a hrăni frica sau eșecul. Profesorii buni au o stare de bună dispoziție, un sens al vitalității și energiei și văd obstacolele momentane depășite pentru a atinge scopul final. Atitudinea pozitivă dezvoltă creativitatea.

6. Profesorii de succes se așteaptă ca elevii lor să reușească

Acest concept e valabil și pentru părinți. Elevii au nevoie de cineva care să creadă în ei. Ei au nevoie de o persoană mai înțeleaptă și mai vârstnică care să se încreadă în abilitățile lor. Setează linia de performanță la înălțime și apoi creează un mediu în care e în ordine să dai greș. Aceasta îi va motiva pe elevii tăi să continue să încerce până vor reuși să atingă așteptările pe care le ai de la ei.

7. Profesorii de succes au simțul umorului

Umorul și exprimarea inteligentă și spirituală lasă o impresie de durată. Ele reduc stresul și frustrarea și dau oamenilor șansa să privească circumstanțele dintr-un alt punct de vedere. Dacă vei întreba 1000 de elevi despre profesorul lor cel mai puțin favorit, pot să pun pariu că 95% dintre ei erau isterici.

Qualities_of_an_outstanding_teacher

8. Profesorii de succes prețuiesc autenticitatea

Elevii au nevoie de încurajare, da, dar de încurajare reală. Nu le face nici un bine dacă le lauzi munca când tu știi că este doar 50% din ceea ce ei sunt capabili. Nu vrei să creezi un mediu în care nu există prețuire și recunoaștere; vrei să creezi unul în care laudele pe care tu le oferi sunt valoroase pentru că tu le utilizezi judicios.

9. Profesorii de succes știu să-și asume riscuri

Există o vorbă înțeleaptă care spune: Cei care merg un pic prea departe sunt aceia care știu exact cât de departe se poate merge’. Asumarea de riscuri este parte a formulei succesului. Elevii tăi au nevoie să vadă că tu încerci lucruri noi în clasă și ei vor privi îndeaproape cum faci față eșecului atunci când îți asumi riscuri. Aceasta este la fel de important ca ceea ce tu predai.

10. Profesorii de succes sunt consecvenți

Consecvența nu trebuie confundată cu ‘înțepenirea’. Consecvența înseamnă că vei face ceea ce spui că vei face, nu îți schimbi regulile când ai chef, iar elevii se pot baza pe aceste reguli când au nevoie de ele. Profesorii care sunt înțepeniți în metodele lor învechite pot să pretindă că sunt consecvenți, când de fapt este o încăpățânare inteligent mascată.

11. Profesorii de succes sunt reflexivi

Pentru a evita să devină ca un profesor înțepenit și încăpățânat, educatorii de succes își acordă timp să reflecteze asupra propriilor metode, modului de predare și a modului în care se conectează cu elevii lor. Reflecția este necesară pentru a descoperi slăbiciunile care pot fi întărite cu un pic de hotărâre și înțelegere.

12. Profesorii de succes își caută proprii mentori

Profesorii reflexivi pot deveni cu ușurință descurajați dacă ei nu au pe cineva un pic mai vârstnic și mai înțelept care să le ofere suport. Nu ești niciodată prea bătrân sau înțelept pentru un mentor. Mentorii pot fi acele voci care spun, Da, reflexiile tale sunt corecte’, sau Nu, ești pe dinafară pentru că… și îți dau o perspectivă diferită.

broken_teacher

13. Profesorii de succes comunică cu părinții

Colaborarea dintre părinți și profesori este absolut crucială pentru succesul elevilor. Creați o cale deschisă de comunicare astfel încât părinții să vină la voi cu preocupările lor și voi să faceți la fel. Când profesorul și părinții creează un front unitar, e o șansă mai scăzută ca elevul vostru să cadă printre crăpături’.

14. Profesorii de succes se bucură de munca lor

E ușor să identifici un profesor căruia îi place ce face. Ei par să emane o energie contagioasă. Chiar dacă e vorba de un subiect cum este matematica avansată, subiectul devine viu. Dacă nu îți place ce faci sau subiectul pe care îl predai, asta va transpare din modul în care predai. Încearcă să-ți dai seama de ce te simți atât de nemotivat și neinspirat. Poate să nu fie vorba de subiect ci de așteptările tale. Ajustează-le puțin și ai putea să vezi că dragostea ta de a preda te cuprinde din nou.

15. Profesorii de succes se adaptează la nevoile elevilor

Clasa este similară oricărui organism care evoluează. Depinzând de zi, de lista de participanți și de fazele lunii, ar putea fi nevoie să-ți schimbi planurile sau programul pentru a te adapta la elevii tăi. Pe măsură ce ei cresc și se schimbă, metodele tale ar putea de asemenea să facă la fel. Dacă scopul tău este să promovezi un curriculum sau o metodă, o să o simți ca pe o insultă personală când va trebui să o modifici. Fă conexiunea între elevii tăi și obiectivul tău și nu vei avea nici o problemă să faci schimbări pe măsură ce trece timpul.

16. Profesorii de succes salută schimbările din clasă

Aceasta este legat de sfatul anterior, dar într-un mod ușor diferit. Ai fost vreodată atât de plictisit cu casa sau cu dormitorul tău, doar pentru a o re-aranja și a avea senzația că este o cameră nouă? Schimbarea aprinde creierul cu emoție și aventură. Schimbă-ți ora pentru a-i ține pe elevii tăi activi. Schimbări simple cum sunt re-aranjarea băncilor sau schimbarea rutinelor de lucru pot aduce un suflu nou în mijlocul anului.

17. Profesorii de succes își acordă timp pentru a explora noi unelte

O dată cu avansul noilor tehnologii, există noi resurse proaspete și unelte care pot adăuga mult la funcționalitatea clasei tale și al curriculum-ului. Nu există nici o îndoială că elevii pe care îi înveți (mult mai tineri decât tine) utilizează probabil tehnologii pe care tu încă nu le-ai încercat. Nu-ți fie teamă să sprijini utilizarea tehnologiei în clasă. Este de cele mai multe ori o arie nedescoperită dar în acestă lume curentă și acest mediu, elevii tăi o să crească într-o lume unde tehnologia este pretutindeni. Dă-le un exemplu și utilizează tehnologia în clasa ta.

18. Profesorii de succes acordă elevilor lor suport emoțional

Sunt zile în care elevii tăi vor avea nevoie de suportul tău emoțional mai mult decât de o bucată de informație. Conectându-te cu studenții la nivel emoțional este mai probabil ca ei sa-ți asculte sfaturile și să și le însușească. Elevii au nevoie de mentori la fel de mult cum au nevoie de profesori.

19. Profesorii de succes se simt confortabil în fața necunoscutului

E dificil să predai într-un mediu în care nu știi care va fi viitorul buget al clasei, implicarea părinților elevilor sau rezultatele muncii pe care ai făcut-o din greu. La un nivel mai filosofic, educatorii care predau la clase mai mari au sarcina să se ocupe de materii care au multe necunoscute (de ex., fizica). Cât de confortabil te simți când nu știi toate răspunsurile? Profesorii buni sunt capabili să funcționeze fără a avea totul pus la cutie și legat cu fundiță.

B046E9 Teacher and class

B046E9 Teacher and class

20. Profesorii de succes nu sunt amenințați de argumentele părinților

Din nefericire, părinții și profesorii se amenință câteodată unii pe alții. Un profesor care nu este sigur pe el va percepe argumentele părinților ca pe o amenințare. În timp ce sunt destui părinți super-implicați parașutați din helicopter care vor să sublinieze greșelile profesorului, majoritatea părinților vor doar ce e mai bine pentru copiii lor. Educatorii de succes sunt încrezători în abilitățile lor și nu se simt amenințați când părinții vor să vină în clasă și să își facă opiniile cunoscute. Profesorii buni știu de asemenea că ei nu trebuie să urmeze ceea ce recomandă părintele!

21. Profesorii de succes aduc amuzamentul în clasă

Nu fii prea serios. În unele zile, amuzamentul ar trebui să fie un scop. Când elevii simt și văd omenia ta, asta clădește un fundament pentru încredere și respect. Amuzamentul și educația de asemenea nu se exclud una pe cealaltă. Utilizând umorul poate face cea mai plicticoasă temă mai interesantă.

22. Profesorii de succes predau holistic

Învățarea nu se petrece într-un gol. Depresia, anxietatea și stresul mental au un impact grav asupra procesului educațional. Este crucial ca educatorii (și modelul educațional) să ia fiecare persoană în seamă. Poți avea cea mai amuzantă și inovativă lecție de algebră, dar dacă elevului tău tocmai i s-a spus că părinții lui vor divorța, ceea ce spui tu nu va ajunge la el.

23. Profesorii de succes nu se opresc niciodată din învățat

Profesorii buni găsesc timp în programul lor pentru a învăța ei înșiși. Nu numai că ajută la sporirea cunoștințelor într-o anumită arie a materiei, dar te și pune în poziția de elev. Asta îți dă o bună perspectivă asupra procesului de învățare, pe care l-ai putea uita cu ușurință dacă ești întotdeauna doar pe modul de predare.

24. Profesorii de succes ies afară din cutie

Ar putea fi o cutie făcută chiar de tine. “Oo, n-aș putea face niciodată asta!îți spui tu ție. Poate că ți-ai promis să nu devii niciodată profesorul care să îi lași pe elevi să își dea singuri note unii altora (poate că ai avut o proastă experiență cu asta când erai copil). Câteodată cel mai mare obstacol în calea creșterii suntem noi. Ai construit vreodată o cutie în jurul metodelor tale de predare? Profesorii buni știu când a venit timpul să iasă afară din ea.

24. Profesorii de succes sunt maeștrii ai profesiei lor

Profesorii buni trebuie să-și cunoască meseria. Pe lângă metodologia predării, tu trebuie să fii un maestru al ariei de subiecte pe care le predai. Învață, învață și nu te opri niciodată din învățat!

Educatorii de succes rămân curioși toată viața.

2 thoughts on “25 de lucruri pe care profesorii de succes le fac diferit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.