MAREA CURSĂ – 1. Alegerile pe care le facem

NU! Nu vă fie frică, nu vorbim aici despre politică și despre acest mambo-jambo care stăpânește presa acum, când toți își dau cu părerea despre alegerile locale.

În acest spațiu nu vom vorbi niciodată despre politica din România, poate doar despre politicile publice din domeniul educației, sănătății, culturii și despre ce am putea face în acest domeniu. Dar nu acum.

Aici vom vorbi despre lucrurile serioase, cele care cu adevărat contează pentru fiecare din noi, pentru toți împreună și pentru această planetă.

Astăzi vom începe să vorbim despre Marea Cursă – care este VIAȚA, despre alegerile de viață pe care le facem fiecare dintre noi și despre modul în care aceste alegeri ne influențează pe noi, pe copiii pe care îi naștem, îi creștem și îi educăm, despre mecanismele prin care, prin intermediul acestor alegeri, noi, fiecare dintre noi, scriem istorie, determinăm viitorul.

Noi, oamenii, am creat o societate extrem de competitivă și stresantă în care nu ne mai regăsim, nu ne mai place să trăim și în care ne simțim captivi. Chiar dacă veți spune că nu noi facem alegerile, am să vă răspund că asta nu este în întregime adevărat și că, la dispoziția fiecăruia există un mare număr de alegeri prin care pot schimba, e adevărat încet, cu efort, această realitate și viitorul. Viitorul în care, după cum spun mulți experți, nu ne așteaptă lucruri prea bune dacă vom continua pe același trend.

more-stressful-than

Care este acest trend?

Păi, să vedem.

Consumerism-ul, cu orice preț. Ne lăsăm influențați de reclame, de mode, de competiția cu ceilalți și cumpărăm lucruri care sunt la moda, pe val… deși nu ne sunt neapărat necesare sau nu ne fac bine – și aici mă refer la alimentație (vă promitem că vom acorda un spațiu larg acestui capitol în articolele următoare).

Vrem mereu mai mult, mai modern, mai.. cumpărând din ce în ce mai multe lucruri pentru a le arunca foarte repede, generând un consum de resurse exagerat și munți de gunoaie care ne afectează, pe nesimțite, sănătatea și viitorul.

aglomeratie-magazine

Poza – imaginea personală a ajuns atât de importantă, mai importantă decât valorile autentice pe care le reprezentăm, încât producători isteți au inventat moda cu etichetele la vedere. Da, dar hainele cu etichete de fitze la vedere, evident scumpe, că doar sunt de marcă! sunt în mare parte zdrențuite…că așa e moda. Ce dacă, oricum le aruncăm repede…

Competiția acerbă în care am fost învățați încă de pe băncile școlii să funcționăm ne mână de la spate, ne împiedică să comunicăm sănătos și benefic și să colaborăm unii cu alții, în familie și în viața profesională, afectându-ne viața, sănătatea personală și a familiei, realizările.

Suntem în competiție chiar și cu noi înșine, când spunem că vrem să dăm copiilor noștri tot ce noi n-am avut. Îi îngropăm pe copii cu un maldăr de lucruri și jucării de care nu au nevoie, nu le-au cerut și cu care nici nu se pot juca – arată bine dar sunt plicticoase – afectându-le fără să vrem sau să știm inteligența emoțională. Dar uităm să le oferim exact lucrurile de care au nevoie – timpul petrecut cu ei, atenția la nevoile lor reale, exemplele și experiențele pozitive, regulile clare după care să se orienteze și pe care să le respectăm și noi! Îi „răsfățăm” oferindu-le dulciuri, fripturi în fiecare zi și cine știe ce alte „bunătăți” pe care le văd prin reclame, fără să luăm în seamă semnalele de alarmă ale celor care ne îndeamnă să alegem o alimentație sănătoasă.

Știați că, nu demult, două din statele acuzate că nu țin cont de problemele sănătății populației și de problemele de mediu – SUA și China – au luat două decizii extrem de importante? Decizii care pot salva sute de milioane de dolari sau euro din bugetele statelor, pentru că vor avea efecte benefice asupra sănătății întregii populații.

sugar-food

Guvernul SUA, în ciuda împotrivirii acerbe a producătorilor, a votat o lege prin care îi obligă pe toți cei care produc sau vând alimente pe teritoriul SUA să identifice în clar pe eticheta fiecărui produs cantitatea nu numai de zahăr ci și de produse adăugate similare zahărului. Și, ca prin miracol, s-a putut vedea că foarte multe produse alimentare la care era specificat înainte că au doar 1g de zahăr, de exemplu, se dovedește că au de 10 sau 20 de ori mai mult! Ceea ce confirmă faptul că populația din SUA consuma de 4 – 10 ori cantitatea de zahăr maxim admisă fără ca măcar să știe. Nu e de mirare că au atâtea persoane supraponderale…

China a lansat un nou ghid de nutriție, recomandând reducerea consumului de carne cu 50%, atât pentru a îmbunătăți sănătatea populației, cât și pentru e reduce poluarea produsă de fermele de creștere a animalelor. Decizii similare au luat și guverne din Europa (UK, Olanda) în ce privește carnea și produsele lactate.

Dar, să revenim la deciziile noastre, personale.

Întotdeauna m-am întrebat de ce oamenii de astăzi, care au la dispoziție atâtea cunoștințe fundamental importante nu țin seama de ele când iau o decizie!?

Răspunsul mi l-a dat pe de o parte Daniel Kahneman, în cartea sa despre gândire (vezi articolul din blogul nostru), pe de altă parte, cercetătorul Bruce Lipton, al cărui discurs – Natură, educație și puterea iubirii, extraordinar de important și limpede vă invit să îl urmăriți în continuare. Durează destul de mult – 2 ore, dar este extrem de important să auziți toate argumentele lui, bazate pe cele mai recente cercetări din domeniul epigeneticii și medicinei, pentru a înțelege ce este creșterea și educarea responsabilă a copiilor și ce putem face, fiecare dintre noi, pentru a ne bucura de o viață mai bună în viitor. Iata link-ul:

https://vimeo.com/64461141

Vă rog pe fiecare să vă găsiți timpul necesar pentru a vedea acest discurs – e tradus în română. Vizionare plăcută!

Happiness-in-Life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.