Premiul Nobel pentru profesori

Cel mai bun profesor din lume nu crede în teste și lasă copiii să aleagă ce vor să învețe

Un articol de Jessica Beuker

Există o școală în orășelul rural Edgecomb, Maine (USA) care este altfel decât oricare alta. Fiecare clasă are o bibliotecă, nu există teste standardizate, iar fiecare sărbătoare religioasă sau culturală nu sunt numai respectate, dar și celebrate. Clasele sunt mici iar elevii aleg materialele despre care vor să scrie sau cărțile pe care le citesc – în jur de 40 pe an, ceea ce este mult peste media națională. Școala prosperă și asta se întâmplă din cauza celei mai bune profesoare din lume, Nancie Atwell.

8_World’s-best-teacher

Nancie Atwell a schimbat ceea ce înseamnă să fii un profesor de 25 de ani, de când ea a creat CTL – Centrul pentru predare și învățare. Bazat pe filosofia de a da alegeri copiilor, școala lasă elevii și profesorii să învețe unii alături de ceilalți și încurajează creativitatea. Nancie crede că studenții vor investi în învățarea lor dacă vor găsi adevărata curiozitate și pasiune.

amedal_best_teacherPotrivit ziarului The Guardian, în 2015 Nancie Atwell a primit primul premiu acordat vreodată – Global Teacher Prize, care este denumit Premiul Nobel al profesorilor. Banii pe care i-a primit din acest premiu – 1 milion de dolari – i-a investit direct în CTL.

Vom avea un fond foarte solid pentru cumpărarea de cărți” a spus Atwell reporterului Guardian. „Este singurul lucru pentru care nu avem niciodată îndeajuns”.

Nancie Atwell a fondat CTL după ce a descoperit că studenții ei nu au devenit prinși de cărțile și ideile de compunere pe care le indica ea. A început să-și caute inspirația, conform reportajului din Guardian, și a dat peste lucrarea lui Donald Greaves, un profesor pentru educația timpurie și un pionier al modelului „Atelierul de scriere”. Atelierul de scriere este un cadru de învățare care se concentrează pe alegerea elevilor și auto-exprimare.

Cu acest cadru ca și coloană vertebrală a claselor ei, Atwell a luat curriculum-um standard, dar l-a abordat diferit. Studenții sunt încurajați să cerceteze ceea ce găsesc ei interesant în fiecare curs. Ei avansează în ritmul lor și petrec mult timp unul-la-unul cu profesorii. Profesorii evaluează progresul elevilor zilnic iar elevii păstrează portofolii ale lucrărilor lor de-a lungul întregului an. În mod curent, sunt în jur de 75 de elevi în școala ei, de la grădiniță până în clasa a opta.

4_World’s-best-teacher

Dar studenții nu sunt singurii care beneficiază de acest program. Potrivit publicației GoodNewsNetwork, unor profesori din întreaga lume li s-a oferit ocazia unor internship-uri de patru zile pe care le-au petrecut alături de elevi și au învățat metodele lui Atwell. Ea speră că aceștia vor integra metoda Atelierului de scriere în propriile clase. „Profesorilor li se cere în esență să fie niște tehnicieni, să scrie un scenariu (plan de lecție, n.n.), și scenariul nu este valid”, a spus Atwell pentru Guardian. „<Rezultatele la teste> sunt tot ce contează acum. Totul este despre analize de date, măsurători și răspundere. E un model de business care nu are nici o treabă aplicat la meseria de a preda sau la știința învățării”.

6_World’s-best-teacher

Atwell a mai spus că noile metode funcționează bine în clase diverse și cu studenți din medii diferite. Ea chiar a demonstrat asta expunându-i pe studenți la cât mai multe culturi posibile. “Noi celebrăm Anul Nou Chinezesc, Ziua Morților, începutul postului Paștelui, sfârșitul perioadei de Ramadan, a spus ea pentru Guardian. Vreau ca ei să aibă o cunoaștere și pasiune pentru întreaga societate și nu doar pentru acea minusculă felie la care sunt expuși aici, în zona rurală din Maine”.

Metodele de predare ale lui Atwell au recomandat-o pe ea pentru Cel mai bun profesor din lume, un titlu cu care ea va continua să trăiască deoarece ea inspiră și aprinde minți pentru viitor.

***

Cel mai bun profesor din lume în 2016

best-teacher-2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.