10 sfaturi pentru a păstra predarea antrenantă pentru tine si elevii tai

Ca o continuare pentru articolele anterioare care se refereau la crearea în clase a unei atmosfere plăcute și favorabile învățării, pin activități și jocuri de învățare amuzante, antrenante, astăzi vă propunem un articol scris de prof. Brianna Dinkins în revista Education World.

Predarea și învățarea zi de zi pot deveni împovărătoare, atât pentru profesori cât și pentru elevi. Din fericire, avem zece sfaturi care să vă ajute să mențineți predarea antrenantă și, de ce nu, amuzantă – pentru tine și elevii tăi.

Clasă cu pupitre fixe, scaune rigide și decor neatrăgător. Photo by Arthur Krijgsman on Pexels.com

1. Schimbă decorul

Indiferent de cât de multă creativitate și grijă puneți în decorarea claselor, sălile de clasă pot deveni plictisitoare, mai ales atunci când fac parte dintr-o rutină zilnică. Alegeți o zi pentru a schimba rutina și peisajul. Mergeți cu elevii în biblioteca școlii, pentru a face o temă de grup care presupune documentare. Scoateți-i în jurul școlii pentru o vânătoare de cunoștințe culese din vița reală. Chiar dacă școala voastră nu a investit în amenajarea unui spațiu de predare în aer liber, ai putea găsi un alt loc frumos și liniștit în afara școlii, în care să predai o lecție – ideal ar fi să fie legat de subiectul lecției.

Schimbarea decorului oferă o perspectivă proaspătă și nouă pentru lecția ta, reîncărcând cu energie pe fiecare și ajutându-i pe toți să treacă cu bine peste lungile ore de școală.

2. Utilizează tehnologia

Tehnologia și-a făcut deja loc în sălile de clasă și este aici pentru a rămâne, așa că de ce să nu o folosim bine. Indiferent dacă folosești tablete, laptopuri, telefoane sau dacă alegi materiale de pe diferite site-uri, din YouTube sau chiar documentare de pe Netflix, poți folosi cu succes tehnologia într-o sală de clasă.

Unul din modurile cele mai răspândite în SUA în care profesorii au încorporat tehnologia în sălile lor de clasă este prin utilizarea popularului site Kahoot.

Profesorii creează un joc cu mai multe opțiuni la care elevii pot răspunde de pe orice dispozitiv electronic. Dacă nu vă simțiți suficient de priceput în tehnologie pentru a crea astfel de mini-jocuri web, afișarea clipurilor video scurte sau crearea unei prezentări în PowerPoint este, de asemenea, o modalitate excelentă de a satisface nevoile de instruire vizuală ale elevilor.

Photo by Max Fischer on Pexels.com

3. Utilizează materiale vizuale

Uneori, pentru a înțelege mai bine un concept, un lucru, trebuie să vezi o imagine care să ilustreze acel ceva. Imaginile pe care le poți alege pot fi postere folosite ca decorațiuni pe care elevii le pot vedea în fiecare zi, un scurt clip video care explică lecția sau chiar o diagramă. Utilizarea elementelor vizuale funcționeze ca ajutor de memorie și îi ajută pe elevi să facă asocieri între idei și materiale, permițându-le să absoarbă mai mult din conținutul pe care îl au de învățat.

4. Fă ca învățarea să fie aplicativă

Învățarea practică este întotdeauna antrenantă, distractivă. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să dezvolți un proiect de artă și meșteșuguri pentru fiecare lecție și nici nu trebuie să fii super creativ. A-ți face lecția practică ar putea fi la fel de simplu ca transformarea porțiunii de întrebări și răspunsuri într-un joc. Acest joc ar putea include înmânarea/ pasarea unui creion colorat, a unei mingi de ping-pong sau a unui clopoțel celor care vor să răspundă la întrebări, o cursă la tabla albă pentru a scrie răspunsul corect, sau un proiect simplu de meșterit. Pentru elevi, un proiect orientat spre acțiune este o metodă excelentă de studiu în clasă.

P.S. Pentru idei de jocuri, vă propun să parcurgeți în această vară ”Cartea mare a jocurilor” de mai jos:

5. Interpretați

Nu trebuie ca profesorul sau elevii să poarte costume pentru a interpreta ceva (dar ar fi distractiv să includeți acest aspect)! Puteți interpreta conținutul predat adăugând accente în prelegeri sau încorporând povești legate de lecție – iar aceste lucruri simple sunt un mare plus pentru sala de clasă. Mulți profesori de limbă și literatură folosesc deja teatrul pentru cititori, dar interpretarea unor jocuri de rol se potrivește și pentru alte tipuri de conținut și subiecte. Va fi mai interesant și pentru voi, în comparație cu o prezentare anostă a conținutului.

Nu uitați, când voi sunteți încântați de lecție, elevii dumneavoastră vor fi și ei.

Adolescentă interpretând rolul unui personaj din cartea citită. Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

6. Utilizați exemple din viața reală

Studiile au arătat că elevii învață, înțeleg mai bine și păstrează în memorie mai mult din materia predată atunci când profesorul folosește exemple din viața reală. Aceste exemple nu trebuie să fie personale, ci doar să fie lucruri la care ei se pot raporta. Chiar dacă este la fel de simplu ca utilizarea a ceva ce le place pentru a rezolva o problemă de matematică sau care leagă istoria de evenimentele actuale, elevii vor fi mai predispuși să asculte și să păstreze mai multe informații.

Utilizarea exemplelor din viața reală va crea, de asemenea, un spațiu sigur pentru ca elevii să crească și să învețe mai mult adresând întrebări.

7. Nu prelegere, ci conversație

Deși majoritatea planurilor de lecție sunt structurate pentru a include o parte de prelegere (prezentare a informației), aceasta nu trebuie să fie plictisitoare. Transformați-vă prelegerile în conversații. În acest fel, obțineți mai multă participare la clasă și puteți afla cu ușurință cum și ce cred elevii dvs., dar și mai important, ce știu, ce au înțeles sau nu.

8. Fii disponibil

Elevii vor să știe că, dacă vă pun o întrebare, nu vor fi rușinați sau făcuți să se simtă proști. Nu fiți niciodată prea ocupați să explicați ceva diferit sau mai detaliat elevilor care au nevoie de un ajutor suplimentar. Sunteți acolo pentru a preda, și ei sunt acolo pentru a învăța, nu distrugeți acest sentiment de explorare.

Liceeni rezolvând probleme reale la orele de tehnologie. Photo by Roxanne Minnish on Pexels.com

9. Pune-te în ”papucii” lor

Vă amintiți cum a fost experiența voastră ca elevi sau studenți? Încercați să vă amintiți aceste sentimente atunci când predați. Fiecare învață diferit și într-un ritm diferit. Extindeți-vă răbdarea cu elevii și nu uitați niciodată că ei au o viață în afara clasei.

10. Stabiliți atmosfera în clasă

Sălile de clasă pot părea anoste și plictisitoare, cu pereții lor mari albi, din ciment sau cărămidă, unele având puțină lumină naturală. Adu ceva viață în sala de clasă prin adăugarea unor culori. Selectați o temă pentru anul respectiv și utilizați-o pentru a crea un mediu de învățare care să-i inspire pe elevii dvs.

Un gând de final

Pe măsură ce vă străduiți să faceți predarea și învățarea antrenante pentru elevii dvs., veți avea și mai mult sentimentul de satisfacție și vă veți distra predând.

Sursa: https://www.educationworld.com/teachers/10-tips-keep-teaching-fun-you-and-your-students

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.