În câteva din articolele anterioare am vorbit despre modalitățile prin care profesorii își pot îmbunătăți eficiența – individuală și de grup. V-am povestit de exemplu despre documentarea pedagogică*, ca o cerință pentru auto-eficiență, despre grupurile de mastermind**, despre dezvoltarea profesională și comunitățile de învățare profesională și multe altele, prea multe ca să le pomenim pe toate aici.
** https://creeracord.com/2020/06/29/de-ce-fiecare-profesor-are-nevoie-de-un-grup-de-mastermind/
Astăzi revenim cu un articol scris de trei profesori – Toni Faddis, Douglas Fischer și Nancy Frey – care au contribuit la o serie de articole publicate de revista Corwin Connect dedicate eficienței în școli.
– collective efficacycollective teacher efficacyPLCprofessional learningself-efficacyteacher teamsteachers
Și, înainte de a le da cuvântul autorilor, nu mă pot împiedica să nu mă întreb: Oare câți profesori de la noi ar vrea să renunțe la mica bârfă din cancelarie – care le otrăvește viețile – și să utilizeze timpul pentru a colabora cu adevărat cu colegii lor?

Tema educației și școlile au atras multă atenție în ultima perioadă. Câteva din subiectele pe care educatorii le văd în fiecare zi pe feed-urile de social media și la știri sunt, printre altele admiterea la licee, noua lege a educației, curriculum-ul încărcat, meditațiile (la noi), ce ar trebui să le spui sau ce să nu le spui elevilor, alegerea manualelor și violența școlară (la ei, în SUA).
Deși fiecare problemă în parte este interesantă, profesorii pot rămâne cu senzația de a fi copleșiți, neputincioși, sau să se întrebe ce să facă în continuare.
Și, din moment ce majoritatea dintre noi nu sunt în măsură să facă politici, întrebarea devine următoarea:
Ce pot face profesorii pentru a-și menține concentrarea pe predare și învățare?
Profesorii pot începe prin a-și consolida propriul sentiment de eficacitate. Ne putem concentra asupra a ceea ce se întâmplă în sălile noastre de clasă, pe ceea ce ne întărește convingerea că putem avea un impact pozitiv asupra învățării și bunăstării elevilor.
Aceasta este auto-eficacitatea. Și auto-eficacitatea este primul pas într-un proces care duce la niveluri ridicate de realizare pentru fiecare elev din școală.
Pentru a asigura unui mediu școlar în care statutul socio-economic, nivelurile actuale de performanță sau mediul familial nu prezic rezultatele elevilor, este nevoie să ne ducem opiniile despre predare și învățare cu un pas mai departe. Este nevoie să ne lărgim deschiderea, astfel încât concentrarea noastră să includă încrederea în abilitățile individuale ale cuiva (auto-eficacitate) și să se extindă la abilitățile comune care apar atunci când ne desfășurăm activitatea ca un colectiv.
Aceasta este eficacitatea colectivă a profesorilor.
Practic, eficacitatea colectivă a profesorilor este convingerea comună a unei echipe de profesori că, lucrând împreună, acest lucru favorizează rezultatele ridicate ale elevilor dintr-o școală, în moduri în care doar eforturile individuale nu o pot face. Cercetările au documentat faptul că echipele cu un sentiment ridicat de eficacitate colectivă a profesorilor au o probabilitate mult mai mare de a avea un impact pozitiv asupra învățării elevilor. De fapt, eficacitatea colectivă a profesorilor este factorul de influență #1 asupra învățării elevilor (Hattie, n.d).
Eficacitatea colectivă a profesorilor nu apare de la sine. Mai degrabă, apare atunci când sunt stabilite anumite condiții de către echipe de educatori care colaborează, își stabilesc și ating obiective comune legate de predare și învățare. În timpul acestui proces, sentimentul de responsabilizare al echipei crește și coeziunea socială mai puternică între membrii echipei provoacă un sentiment de eficacitate colectivă a profesorilor.
Înțelegerea definiției eficacității colective a profesorilor este una, dar educatorii se întreabă adesea cum să facă acest lucru să se întâmple cu echipele lor, având în vedere gama de persoane cu care lucrăm în școli. Eficacitatea colectivă nu există doar în educație: ea este necesară peste tot.
Gândește-te la propriul sistem familial: familia ta extinsă se adună la tine acasă pentru o sărbătoare, să spunem de 4 iulie. Există o planificare astfel încât oamenii să știe ce să aducă, fie că este vorba de aperitive, băuturi sau desert, pentru că gazdele vor oferi hamburgerii și micii. Cu toate acestea, oamenii nu vin la tine acasă pe 4 iulie pentru masă; ei vin pentru experiență. Ei vin în căutarea unor legături mai profunde unul cu celălalt. Să se bucure de o masă bună împreună este un bonus. Ceea ce își amintesc oamenii va rămâne mult timp după acea zi și motivul pentru care vor continua să se adune nu este mâncarea – sunt sentimentelor pe care le au în timp ce sunt împreună.
La fel este și cu echipele noastre școlare, dar de multe ori nu ne planificăm succesul. Este posibil să ne întâlnim și să discutăm despre modul în care elevii noștri au făcut față la o evaluare recentă, dar nu intenționăm să ne implicăm profund unii cu alții pentru a identifica și a aborda problemele și barierele care stau la baza acestora și care sunt cele care împiedică învățarea. Cu alte cuvinte, e ca și cum toată lumea apare pe 4 iulie cu o salată cu pește. În loc să fim proactivi cu planificarea și comunicarea, lăsăm această experiență la voia întâmplării și reacționăm doar la acest moment (de multe ori alergând în ultima clipă la magazinul alimentar și fiind iritați de cozile lungi). Calitatea experienței noastre este afectată de eșecul nostru de a planifica și de a comunica.
Am putea petrece în schimb, același timp într-un mod mai productiv și mai eficient, planificându-ne succesul. Atunci când suntem proactivi, ne bucurăm mai profund de experiența întâlnirii și suntem mai motivați să ne implicăm în următoarea. Iar atunci când intenționăm să identificăm și să abordăm nevoile de învățare ale elevilor ca o echipă, toată lumea are o experiență de învățare mai bună la școală.
Un ciclu de eficacitate colectivă este o modalitate prin care echipele de educatori pot planifica succesul.
Un ciclu de eficacitate colectivă este un proces de abordare a nevoilor de învățare ale elevilor care durează de obicei 6-8 săptămâni. Acest proces poate avea loc acolo unde se constituie Comunitățile de învățare profesională (PLC).
Prin implicarea în acest proces, în cadrul comunității de învățare profesională se abordează întrebarea #4: Ce am învățat astăzi?.
Ciclul eficacității colective este compus din următoarele 5 etape:
Etapa 1: Identificarea problemei/ provocării comune
Echipa Comunității de învățare profesională (PLC+), întreaga echipă de profesori revizuiesc datele legate de învățare ale elevilor, cum ar fi cele de la pre-evaluarea pentru un test și determină care este provocarea comună. O astfel de provocare comună este o singură nevoie comună de care fiecare profesor din echipă se angajează să se ocupe pe parcursul întregului ciclu. Acest lucru are un efect puternic din două motive:
1). profesorii acționează imediat prin implementarea unei noi strategii cu elevii; și
2) au o temă comună pe care o discută la fiecare întâlnire a comunității (PLC+). Acestea oferă concentrare și direcție pentru echipa PLC +.
Etapa 2: Construirea cunoașterii și abilităților
Pe baza provocării comune, echipa PLC + își construiește cunoștințele și abilitățile ca un colectiv. Aceasta înseamnă că, pe lângă discutarea provocării comune, profesorii învață și discută despre strategia reciprocă pusă în aplicare pentru a răspunde nevoilor elevilor. În timpul întâlnirilor PLC+ echipele pot citi materiale de informare, pot viziona un videoclip și/sau pot gândi cu voce tare despre o strategie bazată pe dovezi. O învățarea profesională ca aceasta, este adesea mai benefică pentru profesori decât un alt eveniment de dezvoltare profesională “un curs singular și teoretic” care se simte a fi departe de realitățile profesorilor.
Etapa 3: Practici sigure
În timpul fazei de practică sigură, profesorii din echipele PLC + implementează în sălile lor de clasă, de mai multe ori, strategia selectată împreună. Acest lucru oferă fiecărui profesor mai multe oportunități de a practica strategia, ajustându-se după cum este necesar pentru a asigura învățarea elevilor. Această fază se numește Safe Practice, astfel încât profesorii să poată exersa fără teama că vor fi observați de un administrator sau de alți colegi. Profesorii au nevoie de multe oportunități de a exersa pentru că nimeni nu se pricepe la ceva doar încercând-o o dată sau de două ori.
Safe Practice durează de obicei două săptămâni și oferă timp profesorilor pentru a se simți confortabil în punerea în aplicare a strategiei.

Etapa 4: Deschiderea practicii
Următoarea fază a ciclului de eficiență colectivă se numește Deschiderea practicii, deoarece ne deschidem ușile unii altora pentru ca alți colegi profesori să poată observa strategia în acțiune. Observațiile sunt programate în avans, astfel încât profesorul care este observat determină când va avea loc observația și ce feedback caută. Important este că „deschidem practica” cu intenție. În această fază, fiecare profesor din echipa PLC+ observă un coleg și este observat de un coleg. Din nou, atunci când planificăm în mod proactiv succesul, avem mai multe șanse să asigurăm o experiență bună.
Etapa 5: Monitorizare, măsurare și modificare
Pe parcursul Ciclului de eficiență colectivă, profesorii monitorizează învățarea elevilor și îndepărtează în mod activ barierele care împiedică progresul. Procedând astfel, elevii și profesorii simt că au succes. Pe măsură ce ciclul se apropie de final (după cele 6-8 săptămâni), echipele de profesori reflectează asupra învățării elevilor lor, precum și asupra propriei lor învățări, ca indivizi și ca echipă.
După încheierea unui ciclu, echipa PLC+ poate alege o altă provocare comună.
Un aspect critic al ciclului, care nu trebuie ratat, sunt recunoașterile și sărbătorile învățării – la toate nivelurile. Profesorii vor să știe că au făcut o diferență în viața elevilor lor – pe tot parcursul anului, nu doar în Ziua aprecierii profesorilor. Prin implicarea în acest proces, putem lega eforturile profesorilor de învățarea elevilor pe tot parcursul anului.
Concluzii
Nu susținem ca profesorii să muncească mai mult, pentru că noi credem că muncim deja din greu. În schimb, susținem ca profesorii să lucreze mai inteligent, prin planificarea succesului. Prin crearea proactivă a condițiilor pentru întâlniri PLC+ eficace și eficiente, echipele de profesori cresc șansele ca eficacitatea colectivă a profesorilor să iasă la iveală.
Ciclul de eficiență colectivă oferă profesorilor și școlilor o modalitate de a trece de la evenimente izolate de inovare și dezvoltare profesională la crearea unei culturi în care învățarea profesională este așteptată, primită și apreciată. Procedând astfel, elevii beneficiază, iar echipele pot răspunde la întrebarea PLC+ #4: Ce am învățat astăzi?
Prin planificarea succesului, elevii și profesorii reușesc, împreună.
Sursa: https://corwin-connect.com/2022/07/the-5-steps-of-a-collective-efficacy-cycle/
A consemnat, Rodica Bărbuță