Cât de epuizat ești? O scală de apreciere pentru profesori

Se apropie vacanța de vară. După acești trei ani de solicitări continue, probabil că mulți dintre profesori se simt epuizați și chiar așa sunt. Și nu numai la noi în țară, ci și în alte țări unde sistemele de educație nu fac decât să încarce pe umerii profesorilor problemele nerezolvate la nivelul de decizie (mai ales cele, ca și la noi care suferă din cauza sub-finanțării cronice), țări care au ajuns acum să se confrunte cu o lipsă acută de personal didactic și școlar, deoarece mulți au decis să lase profesiile legate de școli și să se îndrepte spre alte domenii de activitate. La noi, în lipsa unui interes din partea sistemului pentru bunăstarea profesorilor și, implicit fără preocuparea de a-i ajuta să-și poată aprecia stadiul de epuizare real și să-i îndrume spre ce pot face pentru a-și putea reveni în formă pe timpul vacanței, noi ne-am gândit să vă oferim acest articol din Edutopia, scris de Dr. Kevin Leichtman.

Poate că va fi de ajutor (un ajutor cam mic, e drept).

Dr. Kevin este co-fondatorul unei companii de consultanță pentru profesori – TLC Education*, este directorul organizației Academic Mindset (Mentalitatea Academică) și profesor la Florida Atlantic University. El este și autorul sau co-autorul unor cărți ca: The Perfect Ten: Ten Students, Ten Mindsets, One New Definition of Perfection, Teacher’s Guide to the Mental Edge. Înainte de asta el a predat timp de opt ani arta limbajului la clasele 7-12.

* https://tlceducate.com/ – Team Leichtman Consulting

** https://www.mindsetworks.com/go/academic-mindsets/

Educatoare stresată, stând la o măsuță de joacă după ce prichindeii au plecat acasă.

O scală de apreciere în patru stagii îi poate ajuta pe profesori să înțeleagă procesul de epuizare – și ce pot face pentru a-și proteja bunăstarea și cariera.

Timp de decenii, cercetătorii au căutat modalități pentru a măsura epuizarea. În timp ce unele metode au câștigat popularitate în cercetare (mai ales Inventarul de burnout Maslach***), toate măsurile existente privind epuizarea se confruntă cu critici. Mulți susțin că epuizarea nu poate fi diagnosticată cu ușurință, cu atât mai puțin înțeleasă, făcând ca orice metodă de măsurare să fie, în cel mai bun caz, discutabilă (#1). Din păcate, lipsa de claritate face mai dificilă găsirea de soluții pentru cei care se simt/ sunt epuizați.

*** https://hbr.org/2021/03/how-to-measure-burnout-accurately-and-ethicallyCum să măsori epuizarea cu acuratețe și în mod etic

#1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3230825/Epuizarea, un diagnostic la modă

Scala pentru epuizare Leichtman (adaptată după lucrarea mea de cercetare – #2) caută să ofere o înțelegere clară a procesului de epuizare, în special pentru educatori. În timp ce cercetarea mea s-a concentrat pe profesorii noi, cercetarea în domeniul epuizării este consecventă și pentru profesorii veterani, în raport cu cele patru categorii de mai jos.

#2 https://www.proquest.com/openview/0580a69fe5adb35739408c6b447afa00/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=yEpuizarea. Impactul ei devastator asupra unui nou profesor

În timp ce fiecare caz individual de epuizare are cauze diferite, există tendințe notabile în variația simptomelor și praguri diferite. Aceste tendințe îi pot ajuta pe profesori să vadă cât de epuizați sunt și ce ar trebui să facă, imediat, pentru a depăși această etapă de epuizare.

Această scală pe care v-o propunem a identificat patru niveluri.

Profesor copleșit, stând la catedra încărcată cu documente de lucru.

Nivelul 1: Pasionat, dar copleșit

Pasiunea poate conduce la epuizare. Este foarte dificil să ”arzi” din cauză că faci ceva de care nu-ți pasă în mod profund. Pasiunea pentru predare duce la angajament, ceea ce te încurajează să muncești mai mult și să îți asumi mai multe sarcini. Această basculare a scalei poate duce la începutul ciclului de epuizare.

Iată câțiva indicatori:

  • Un sentiment scăzut de auto-eficacitate (nu sunt destul de bun)
  • Strategii negative de adaptare (dependențe, obiceiuri nesănătoase)
  • Urmărirea limitată a pasiunilor sau hobby-urilor din afara muncii

Dacă vă identificați cu acest prim nivel de epuizare, este timpul să folosiți mecanisme de adaptare pozitive și proactive (#3). Mai multă destindere prin lectură vă poate ajuta să faceți față factorilor de stres ai vieții, prin aplicarea unor strategii pozitive de adaptare (#4).

#3 https://my.clevelandclinic.org/health/articles/6392-stress-coping-with-lifes-stressorsStresul: Cum să faci față factorilor de stres ai vieții

#4 https://positivepsychology.com/coping/Mecanisme de adaptare: Confruntarea cu dezamăgirile vieții într-un mod sănătos

Asta e, nu mai pot!

Nivelul 2: Copleșit și devenind cinic

În timp ce primul nivel este infuzat cu pasiune pentru ceea ce faci și o varietate de sentimente pozitive, la nivelul doi de epuizare poate fi prima dată când simți de fapt epuizarea. În acest moment, începeți să vă asumați o sarcină de muncă imposibil de gestionat și să vă dați sufletul pentru elevii voștri. În loc să vezi rezultatele sperate (salarii mai mari, sarcini mai ușoare de curs, mai puține documente, rezultate pozitive la evaluări și examenele elevilor etc.), observi că ți se trimit din ce în ce mai multe sarcini și primești și mai multă muncă și responsabilități.

Acesta este punctul în care s-ar putea să începeți să vă simțiți cinici față de profesie.

Indicatorii sunt următorii:

  • Niveluri ridicate de stres
  • Devii rapid iritat (la locul de muncă și acasă)
  • Îți aduci de lucru acasă și ajungi să nu poți completa tot ce ai de făcut
  • Ai sentimentul ca nu mai există deloc timp pentru prieteni sau familie
  • Te încearcă un sentiment de vinovăție că nu faci suficient pentru elevi

Dacă acest nivelul doi te descrie, un mentor puternic te poate ajuta să-ți gestionezi responsabilitățile și să-ți reduci sentimentele de stres și cinism. Înțelegerea rolurilor de mentor și mentee (#5) și cum să găsești un mentor bun este de neprețuit (#6).

#5 https://www.edutopia.org/article/just-right-mentoring-balanceEchilibrul corect în activitatea de mentorat

#6 https://www.edutopia.org/article/every-teacher-needs-mentor Fiecare profesor are nevoie de un mentor

Argh, câte tâmpenii mai pot inventa și ăștia. Și mai vor rezultate de la noi, profesorii!!!

Nivelul 3: Cinic și aproape de epuizarea totală

Continuând de la nivelul doi, fără să rezolvi dezechilibrele, la al treilea nivel de epuizare vei ajunge în punctul tău cel mai cinic. S-ar putea să simți că este imposibil să fii un profesor bun. Această etapă te poate face să te simți că toată lumea și totul este de vină pentru starea educației. Continui să-ți asumi prea multe sarcini și să te supra-soliciți la școală, dar fără sentimentul că efortul tău va face diferența. Cinismul și epuizarea din această etapă te pot urmări și acasă, cu impact asupra relațiilor și a timpului petrecut în afara locului de muncă.

Indicatorii ar putea arăta așa:

  • Izolarea (la locul de muncă și în afara lui)
  • Sentimente de paranoia (fiecare politică școlară, program, etc, este emis pentru a te oprima și pentru a-ți face ziua de predare mai grea)
  • Un sentiment constant că obiectivele școlare și obiectivele tale personale nu vor fi îndeplinite
  • Refuzul de a te mai angaja în programele de dezvoltare profesională

Odată ce ai ajuns în această etapă, există două strategii care pot avea un impact pozitiv, semnificativ. Reducerea rolurilor pe care ți le-ai asumat (#7) și sprijinul pentru sănătatea mintală (#8), venit din afara locului de muncă – ambele sunt modalități eficiente de a atenua daunele cauzate de cel de-al treilea nivel de epuizare.

#7 https://www.teachthought.com/pedagogy/ways-to-reduce-teacher-workload/Cum să reduci încărcarea de activități ca profesor

#8 https://teach.com/resources/mental-health-resources-teachers-school-staff/50 de resurse care susțin sănătatea mentală a profesorilor și personalului școlilor.

Gata, renunț la tot! Dacă mai continui tot așa, nu mai apuc să mă bucur de nici o pensie…

Nivelul 4: Epuizare totală și prăbușire

Speranța și dorința mea sinceră este ca niciun cititor al acestui articol să nu se identifice cu nivelul patru. Odată ce ați ajuns în acest punct, există doar două opțiuni: renunțați la profesie sau reangajați-vă în altă școală, cu o cultură mai bună și cu mai puțin stres. Epuizarea voastră s-a răspândit în toate aspectele vieții, fiind o adevărată provocare pentru starea de bine personală și obiectivele profesionale.

Nivelul patru este doar un mod de supraviețuire, determinând profesorii să decidă să părăsească definitiv sala de clasă (sau să se transfere la o altă școală) sau să sape adânc de tot ca să-și restabilească pasiunea inițială pentru predare.

Iată care sunt semnele pentru nivelul patru:

  • Sentimente de epuizare în fiecare zi (inclusiv în vacanțe și vara)
  • Creșterea drastică a zilelor în care te simți bolnav/zile de sănătate mintală precară
  • O continuă lipsă de optimism în ce privește cariera și viața personală
  • Simptome fizice neobișnuit de frecvente (răceli/gripe, boli legate de stres, spitalizări)

Nu este pierdută orice speranță, chiar dacă identifici acest nivel patru, dar este vital să iei măsuri înainte ca sănătatea ta să se deterioreze și mai mult. În această etapă, prioritizarea (#9) și căutarea scopului (#10) sunt două strategii incredibil de utile.

Nu este niciodată prea devreme pentru a lucra împotriva epuizării sau pentru a o trata. Oriunde te încadrezi pe această scară, încearcă să aplici aceste strategii pentru a-ți proteja starea de bine și cariera.

#9 https://www.psychologytoday.com/us/blog/click-here-happiness/202106/how-figure-out-your-prioritiesCum să-ți dai seama care îți sunt prioritățile

#10 https://www.teachersoftomorrow.org/blog/insights/should-i-be-a-teacherOare ar trebui să (mai) fiu profesor? Iată Aici sunt 24 de motive de inspirație pe care să le iei în considerare

Sursa: https://www.edutopia.org/article/how-burned-out-are-you-scale-teachers

Într-o altă școală, unde relațiile cu colegii sunt pozitive și te susțin, unde nu îți e frică să râzi, sa glumești. O școală a încrederii și susținerii reciproce…

P.S. Pentru cei care nu cunosc prea bine limba engleză pentru a utiliza resursele pentru sănătatea mintală pomenite mai sus, am căutat resurse în limba română. Deocamdată am regăsit două articole publicate tot de noi și un program adresat școlilor. Mai căutăm dar, dacă și voi găsiți ceva – articol, program carte, vă rugăm să împărtășiți resursele cu colegii voștri, în comentariile la acest articol. Vă mulțumim!

https://creeracord.com/2018/09/01/10-sfaturi-pentru-noii-profesori-si-nu-numai/

https://wellbeing-institute.ro/scoala-increderii/

https://creeracord.com/2020/05/04/profesorii-cedeaza/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.