Iată un nou articol scris de cel pe care credem că de acum îl cunoașteți, George Couros, un profesor cu experiență și un director de școală pasionat de inovare și creativitate în educație.
Am dat peste un articol al lui Jennifer Gonzales (cunoscută în toată lumea pentru excelentul ei site, “The Cult of Pedagogy”) în care îi sfătuia pe noii profesori* A fost o lectură grozavă care mi-a reamintit multe din suișurile și coborâșurile mele ca profesor începător.
https://www.cultofpedagogy.com/marigolds/ – Find Your Marigold: The One Essential Rule for New Teachers (Găsește-ți gălbeneaua: Regula esențială pentru noii profesori)
P.S. (n.n.) – Regula este: Înconjoară-te numai cu oameni buni!
Iar gălbenelele sunt flori plantate special de grădinari pentru că au calitatea de a ajuta la dezvoltarea plantelor/ florilor din jur.
Iată un lucru despre profesorat: Dacă ești pasionat de ceea ce faci, niciodată nu devine ”ușor”. Este întotdeauna greu, dar în mod diferit. Te ”taxează” emoțional întotdeauna și are partea lui de zile provocatoare. Acestea fiind spuse, educația este o ocupație atât de uimitoare care te recompensează mereu, iar zilele grele sunt cele pe care vei ajunge să le vezi diferit atunci când vei avea acele zile cu adevărat bune.
Dar, ca să începem, sunt câteva lucruri despre care mi-am dat seama acum și sunt lucruri pe care aș fi vrut să le știu atunci, la început, care ar putea fi de ajutor pentru alții care încep acum profesia, sau chiar pentru cei care schimbă școala.
Iată aici unele sugestii.
1. Construiește imediat relații.
De obicei, când auzi despre importanța relațiilor în educație, există o anumită concentrare pe construirea relației cu elevii tăi. Dar nu te limita la asta și nu te ascunde de ceilalți colegi în timpul pauzelor. Am învățat că acea susținere de care am avut nevoie din partea profesorilor a fost esențială pentru a face lucrurile bine în acel an de început (și dincolo de el), dar știu de asemenea că relațiile cu secretarele, administratorul și personalul de suport au fost benefice și ele. Secretarele par să fie întotdeauna fluxul sanguin al școlilor în care am predat și am lucrat, ele / ei păreau să știe totul. Știu că asta nu este adevărat, dar cu adevărat așa se simte. Asistenții noștri educaționali care lucrează în clase au atât de multă influență și par să știe atâtea despre multe lucruri pe care le face personalul nostru, așa că fii sigur că ei se vor simți întotdeauna prețuiți.
Un alt sfat… Nu judeca oamenii sau personalul pe care nu l-ai întâlnit imediat.
Îmi amintesc că era un profesor care era între cei cu care lucram, care părea un mare ”morocănos” și nu am avut cu el nici un fel de interacțiune în prima lună a anului școlar. Mi-l amintesc limpede spunându-mi, ”Să ai o vacanță de iarnă grozavă!” atunci când am ieșit din școală pentru a mă îndrepta spre orașul meu natal, și acestea au fost primele vorbe pe care mi le-a spus în întregul an. După vacanță, când m-am întors, el a devenit unul din cei care au avut cea mai mare influență asupra carierei mele, ca și coleg. Unii oameni au nevoie de puțin mai mult timp pentru a se încălzi, dar asta nu înseamnă că sunt persoane negative. Acordă întotdeauna oamenilor beneficiul îndoielii până ce îți dau un motiv să gândești diferit.
2. Este mai bine să pui întrebări despre lucrurile la care nu știi răspunsul decât să pretinzi că știi.
Este ușor să nu vrei să te simți ca o ”povară” pentru ceilalți membri ai echipei, punând o mulțime de întrebări în timp ce tu încerci să înveți despre noul tău mediu, dar sunt câteva lucruri la care să te gândești. Fiecare din cei pe care îi rogi să te ajute a avut și el/ ea nevoie de ajutor la un moment dat și este deseori MULT mai ușor să ceri un sfat întâi decât să te întorci să repari ceva pe care l-ai greșit pentru că nu ai întrebat de la bun început. Majoritatea profesorilor cu care am lucrat VOR să te ajute să-ți dai seama cum merg lucrurile pentru că în acest fel au intrat și ei în această profesie de la bun început.
Nu ezita.
3. Cheamă părinții pentru a le spune ceva pozitiv despre copiii lor cât mai curând posibil.
Vă mărturisesc… am fost terifiat din cauza părinților atunci când mi-am început meseria de profesor.
Știu cât de prețioși sunt copiii lor pentru ei așa că nu am vrut să o dau în bară. Dar și părinții vor să știe că tu le prețuiești copilul și dacă la prima interacțiune cu ei le spui despre ceva negativ, asta ar putea dăuna relației tale cu acel părinte pentru mult timp. Să fii proactiv în comunicare este ceva crucial.
PS…Niciodată, dar NICIODATĂ nu comunica ceva negativ unui părinte printr-un email.
4. Întreabă-te, ”Ce fac eu pentru elevi din ceea ce ei pot face singuri pentru ei?”
Sfatul de mai sus este ceva cules de la prietenii mei, AJ Juliani și John Spencer. Este ușor să facem totul pentru clasa noastră chiar dacă unele din lucrurile pe care noi le urâm, copiilor le-ar place să le facă. Am fost rugat constant să pun la punct tehnologia din școala mea și asta a fost frustrant. Într-o zi, unul din elevii mei m-a întrebat dacă nu o poate face el pentru mine și, dintr-o dată, ”echipa de suport tehnologic a elevilor” a fost creată. Nu numai că asta mi-a ”răpit lucrurile de pe tablă”, dar elevii care s-au oferit voluntari să conducă inițiativa au căpătat o mai mare stăpânire asupra școlii. Ceea ce eu vedeam ca ”muncă” era o oportunitate de învățare pe care eu le-o răpeam elevilor mei. Dacă tu ai această întrebare în cap de-a lungul anului, nu numai că asta ar putea însemna mai puțin de ”lucru” pentru tine, dar creează și unele oportunități de împuternicire pentru elevii tăi.
5. Să ai o viață în afara școlii.
Dacă îți pasă cum predai și petreci ore după ore în școală, probabil că te vei epuiza. Există atât de multe moduri grozave în care te poți conecta cu colegii și învăța de la ei în afara școlii, prin rețele sociale, dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți umpli capul și inima în fiecare moment cât ești treaz cu activități legate de educație. Conectează-te cu familia și prietenii, nu uita de activitățile pe care le iubești și nu te concentra pe predare tot timpul. Este în regulă să te bucuri de vară și de sfârșitul de săptămână, aceasta este partea cu ”ascuțirea fierăstrăului”. Pe termen lung, asta te poate face un profesor mai bun, deoarece elevii vor să se conecteze cu oameni (cu o bogată experiență de viață, n.n.) care sunt profesori, nu cu profesori care se întâmplă să fie oameni.
6. Dacă ai o zi grea, e în regulă.
Ca director, îmi încurajez profesorii ca, dacă au nevoie de o zi pentru sănătatea lor mentală, să și-o ia. Pentru că, și dacă nu o ”poți vedea” asta nu înseamnă că nu există o problemă. Și câteodată, să-ți iei aceste zile pentru sănătatea mentală este benefic pe termen lung deoarece există o diferență între a lucra cinci zile pe săptămână la 50% capacitate și a lucra 4 zile la 100% capacitate.
Imediat știu că unii oameni ar putea gândi că ceea ce spun ar putea încuraja pe cineva să profite de asta, dar nu s-a întâmplat niciodată.
De asemenea, nu ezita să vorbești cu cineva. Am avut multe conversații cu directori și colegi atunci când am avut necazuri personale și profesionale și asta m-a ajutat extraordinar.
Cu toții avem zile proaste. Nu o lua ca pe o înfrângere permanentă dar recunoaște că asta este ceva prin care trecem cu toții, fie că tu vezi asta sau nu.
7. Fă ce poți mai bine ca să te înconjori cu oameni pozitivi și fii acea persoană pozitivă pentru alții.
Există o distincție între oamenii care oferă provocări și cei care sunt negativi. AVEM nevoie de oameni care să ne provoace gândirea, dar să-i pândim pe alții pe la colțuri nu este de ajutor și, de fapt, putem pierde mesajul pe care vrem să îl transmitem. Să provoci oamenii poate fi un element al grijii față de cineva, dar există un mod de a o face în timp ce arătăm totuși că ne prețuim unii pe alții. Dar nu toată lumea pe care o întâlnim este pozitivă. Nu trebuie neapărat să-i eviți, dar eu încerc mereu să fiu pozitiv în momente de negativism. Nu funcționează întotdeauna, dar este de ajutor pentru propria mea stare de bine. Oamenii cu care te înconjori, în școală și în afara ei, pot fi fie o fântână fie un canal de scurgere, așa că fii atent ce ești și tu pentru ceilalți. Asta conduce la punctul următor.
8. Nu te lăsa atras în bârfeală.
Dacă cineva îți bârfește despre altcineva, ei ar putea la fel de ușor să te bârfească pe tine în fața altcuiva.
Atâta am avut de spus.
9. Cere un feedback devreme, nu târziu.
E greu să știi cum te descurci ca profesor când abia ai început (și câteodată chiar și mai târziu în cariera ta). Se pare că inspectori/ directori diferiți au așteptări diferite, așa că cea mai bună cale pentru a afla cum te descurci este să-i rogi pe alții să vină și să te observe și să-ți dea un feedback ca să te ajute să te dezvolți.
Nu limita asta doar la gândirea inspectorului/ directorului. Cere colegilor să vină în clasa ta și să-ți dea un feedback. Unele din cele mai bune sfaturi pe care le-am avut despre practica mea au fost de la alți profesori care fuseseră la mine în clasă în timp ce conduceam o lecție. Asta poate fi descurajator, dar este întotdeauna mai bine să ai un feedback cât mai devreme decât atunci când este prea târziu.
10. Adu-ți aminte de ce predai.
Sunt multe zile grele în fața ta. Clasele sunt nepredictibile și nici o zi nu seamănă cu alta. În unele zile te vei gândi că ai fost stăpân pe predare și, a doua zi ai putea gândi că ai fost groaznic. De asemenea, nu am simțit niciodată că pregătirea profesională sau continuă m-a pregătit pentru ”celelalte lucruri” pe care trebuie să le facă un profesor și care nu sunt arătate în filme, cum este documentarea nesfârșită și multe nopți petrecute până târziu în organizarea de întâlniri. Nu este la fel de încântător cum vezi la televizor, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie mai puțin inspirator.
Ceea ce este atât de uimitor despre educație ca profesie este că tu ai impact asupra oamenilor. Profesorii nu vor primi niciodată recunoașterea pe care o merită deoarece impactul lor poate fi infinit.
Gândește-te la asta așa… dacă un singur lucru din acest blog te-a inspirat pe tine să faci ceva nou sau să faci ceva pozitiv, asta este deoarece profesorii mei mi-au dat uneltele de care aveam nevoie ca să-mi împărtășesc vocea. Tu vei face la fel pentru un număr infinit de oameni.
Nu uita asta!
Un ultim sfat.
Este în regulă să plângi. Profesoratul este o ocupație care te recompensează atât de mult, dar este totodată o slujbă grea. Încearcă doar să râzi mai mult decât să plângi.
Pingback: Cât de epuizat ești? O scală de apreciere pentru profesori | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate