Experimente STEM legate de vreme

Luna Septembrie aduce cu ea nu numai evenimentele legate de debutul anului școlar ci și schimbări notabile ale vremii – un prilej pentru a introduce în orele de clasă noțiuni științifice legate de vreme și experimente amuzante care să-i atragă pe copii către această cunoaștere.

Așa că buna noastră prietenă Emma Vanstone de la Science Sparks a strâns pentru toți profesorii o listă de experimente interesante și amuzante, din care unele pot fi utilizate chiar la grădiniță sau în clasele primare – și pe care noi vi le vom prezenta pe rând în următoarele articole. Vrem să vă reamintim și că puteți găsi în site și alte idei de lecții și activități legate de investigarea fenomenelor meteo sau de anotimpuri. De ex.- https://creeracord.com/2020/10/17/toamna-si-matematica-modele-de-activitati-care-combina-informatii-ale-lumii-reale-cu-abilitatile-matematice/ sau

https://creeracord.com/2020/03/02/casele-celor-trei-purcelusi/ sau

https://creeracord.com/2019/10/01/minunata-toamna/

Din lista doamnei Emma Vanstone din această toamnă menționăm: un indicator simplu pentru a măsura cantitatea de apă în timpul ploilor, o morișcă de vânt, simulatoare pentru uragane sau furtuni, un anemometru, o giruetă, machete care ilustrează ciclul apei șamd. Dar, să-i dăm cuvântul.

Oare a plouat destul? Photo by Liis Saar on Pexels.com

Seria de astăzi este plină de experimente grozave legate de vreme și de idei de investigare a fenomenelor meteorologice. Observarea vremii este o modalitate excelentă de a învăța noțiuni legate de climă, de modul în care se schimbă vremea zi de zi, dar și pentru a exersa unele din componentele cercetării științifice – înregistrarea și afișarea datelor. (https://www.science-sparks.com/weather-science-for-kids/)

1. Cum să măsori ploaia care cade

Puteți crea un indicator simplu pentru a măsura cantitatea de apă în timpul ploilor. Dar nu uitați că, pentru o cercetare științifică trebuie să măsurați zilnic nivelul apei și să înregistrați datele pe o fișă.

Un indicator făcut dintrun borcan și o riglă mică de plastic

Cum să faci un indicator al cantității de apă căzute în timpul ploilor

Materiale necesare

– Un borcan mare de sticlă sau o sticlă de plastic de 2l (de pe care să îndepărtați etichetele)

– Un marker permanent

– Bandă adezivă

– Foarfeci

– O riglă

Instrucțiuni

Indicatorul se poate construi fie dintr-un borcan de sticlă, fie dintr-o sticlă de plastic.

Indicatorul de ploaie din borcan

Plasați rigla lipită de exteriorul borcanului și marcați cu markerul liniuțele și cifrele care indică centimetri, de jos în sus. Plasați borcanul astfel marcat afară, pe o suprafață plană, într-o zonă deschisă, departe de copaci.

Indicatorul făcut din sticla de plastic poate fi fixat și așa

Indicatorul de ploaie din sticla de plastic

Tăiați partea de sus a sticlei de plastic și plasați partea de sus, răsturnată, în interiorul părții de jos ca o pâlnie (rugați un adult să vă ajute, deoarece marginile sunt tăioase) – fixată apoi cu bandă adezivă.

Plasați rigla pe exteriorul sticlei și și marcați cu markerul centimetri, de jos în sus.

Îngropați parțial sticla afară, în pământ, într-o arie deschisă, departe de copacii care pot opri o parte din picăturile de ploaie. Lăsați doar partea de sus să iasă din pământ. Noi nu am îngropat destul de bine primul nostru indicator și acesta s-a răsturnat la o ploaie mai serioasă cu vânt!

Cum se înregistrează datele legate de vreme

Partea cea mai importantă a înregistrării datelor despre vreme (temperatură, umiditate, cantitățile de precipitații) este că acestea trebuiesc înregistrate frecvent. Pentru datele privind cantitățile de apă căzute în timpul ploilor, datele se înregistrează zilnic (la aceeași oră). După înregistrarea datelor, borcanul sau sticla de plastic trebuie golite.

Pentru elevii mai mari lansați întrebarea:

– După cum probabil ați auzit, meteorologii raportează cantitățile de apă căzute pe metru pătrat. Cantitatea de apă din acest recipient ne poate arăta exact câți centimetri de apă cad pe un metru pătrat? Calculați ca să vă convingeți dacă da sau nu.

Pentru înregistrarea datelor puteți crea un tabel. Sau puteți folosi tabelul creat de mine:

Legat de ploaie se mai pot înregistra într-un mod amuzant și datele despre intensitatea ploii. Exemplul de mai jos, inspirat din Rainy Day Mum* prezintă o activitate amuzantă pentru preșcolari.

* https://rainydaymum.co.uk/how-hard-has-it-rained-a-preschool-weather-investigation/

O altă variantă de mădurare a cantității de apă căzute – marcarea centrimetrilor pe o bucată de lemn

2. Cât de tare a plouat?

Vremea de afară este unul din primele lucruri pe care copiii mici încep să le remarce despre lumea din afara casei – dacă plouă, dacă e frig, dacă e soare, cald etc. și încep să tragă primele concluzii din aceste observații. Și foarte repede știu că, dacă plouă pot să sară în băltoace sau dacă e foarte cald e posibil ca mama/ tata să scoată afară un lighean/ bazin cu apă.

Ca mamă-educator, vremea a fost unul din primele lucruri pe care le-am investigat în trecut cu copiii – am început pe vremea când erau foarte mici cu un simplu recipient de strâns apa de ploaie și am observat cu ei dacă se strânsese apă în borcan sau nu. Când s-au făcut mai mari am început să înregistrăm vremea utilizând un calendar de grădiniță** și de asemenea am măsurat ploaia cu un bețișor gradat personalizat – weather man measuring stick***.

Asta ne-a ajutat pe termen lung să răspundem la niște întrebări dar preșcolarii sunt foarte curioși și, deși am putut răspunde la întrebarea de ”cât de mult a plouat” măsurând nivelul de apă strâns cu ajutorul bețișorului gradat – asta nu a răspuns la marea întrebare a zilei: Cât de tare a plouat?

** https://rainydaymum.co.uk/preschool-calendar-for-the-home/

*** https://rainydaymum.co.uk/science-at-home-monitoring-the-weather/

Iată o metodă simplă prin care poți măsura cât de tare plouă și care nu cere mari pregătiri. O poți folosi fie dacă ai ca temă noțiuni legate de vreme, fie dacă lucrezi la abilitățile de matematică.

Aparatul pe care îl folosesc meteorologii pentru înregistrarea cantităților de apă căzute

Materiale necesare

– Hârtie cretată
– Creioane
– Cronometru (eu am l-am folosit pe cel de la telefonul mobil)

Obiectivele de învățare pentru investigarea vremii

  • Cercetarea vremii făcând observații despre cât de tare plouă
  • Numărarea
  • Estimarea
O foaie de hârtie după o ploaie medie, înainte de a fi marcate picăturile cu creionul
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Investigarea intensității ploii

La noi în UK plouă foarte des, așa că putem face experimentul de mai multe ori pe zi, dar poate că tu va trebuie să-l faci de-a lungul mai multor zile pentru a putea observa diferențele de intensitate între o ploaie și alta – ceea ce îți va da oportunitatea de a vorbi despre comparații și de a-i pune copilului tău întrebări care să verifice cât este de atent și cum observă lumea din jur.

Pentru perioadele de ploaie pregătește o foaie de hârtie, când începe ploaia deschide ușa și spune-i copilului să iasă și să țină foaie cu fața în sus sub stropii de ploaie. Din momentul în care copilul este afară cu foaia așezată pornește cronometrul și lasă-l pe copil să țină foaia sub ploaie timp de 30 de secunde, apoi cheamă-l înăuntru.

Fiecare picătură de apă va uda foaia – într-o ploaie ușoară vor ateriza pe foaie doar câteva picături mici, o ploaie torențială va uda întreaga foaie de hârtie.

După ce s-a scurs timpul, aduceți foaia înăuntru și pune copilul să deseneze în jurul fiecărei picături un cerc cu creionul, pentru a marca unde sunt și cât de mari.

Dacă hârtia este pur și simplu prea udă, întreabă copilul cât de tare plouă în acel moment – dacă a fost multă ploaie sau doar o cantitate mică.

După ce ați marcat picăturile, lăsați foaia să se usuce – pe foaie vor rămâne cercurile trasate cu creionul. Puneți copilul să numere cercurile, scrieți numărul pe hârtie și puneți și data.

Repetați experimentul într-o zi diferită (cu ploaie) și apoi comparați cele două foi de hârtie pentru a vedea în care din zile a plouat mai tare. Mai multe cercuri = o ploaie mai puternică.

Mult succes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.