Casele celor trei purceluși

Dacă v-ați întrebat vreodată cum să conectați temele de la orele de citire / literatură cu orele de științe, Emma Vanstone de la Science Sparks vă poate sugera o mulțime de idei*. De la ele, suntem siguri că și voi veți putea merge mai departe și să găsiți alte idei simpatice cum este cea de mai jos, legată de celebra poveste ”Cei trei purceluși”, pe care și nepotul meu o îndrăgește 🙂

* https://www.science-sparks.com/fairy-tale-science-experiments/

1-1-Casutele-purcelusilor-1

Aceasta este o mică lecție, excelentă atunci când vrei să-i înveți pe copii despre proprietățile materialelor și stabilitatea structurilor. Este foarte bună pentru primii ani de școală, dar poate fi extinsă și la clase mai mari.

Mai întâi am recapitulat povestea cu Cei trei purceluși – pentru cei mici am citit-o, cei mari au contribuit cu propriile povestiri despre aventura purcelușilor. Apoi, plecând de la aventura celor trei purceluși, noi am făcut în clasă șase tipuri diferite de case.

Materiale necesare1-1-Casutele-purcelusilor-2

Bețe de lemn

Paiedin plastic și hârtie

Bezele moi

Benzi elastice

Carton

Cuburi de zahăr

Piese de LEGO

Un mic ventilator și o sticlă-pompă pe care să le utilizăm ca să simulăm vântul și ploaia

Metoda de lucru

Am stabilit în clasă 5 arii diferite (cu 5 mese mai mari sau 5 grupuri de pupitre mai mici unite) în care am așezat diferitele materiale și i-am lăsat pe copii să exploreze fiecare arie.

Casa din bețe1-1-Casutele-purcelusilor-4

Am vorbit despre proprietățile diferite ale bețelor și care sunt calitățile cerute pentru construcția unei case. Cele mai bune bețe sunt cele netede, fără prea multe noduri și de aceeași mărime.

Casa din paie

Am legat eu înainte grupuri de paie în partea de sus, pentru a face construcția cu ele mai ușoară pentru copii și i-am lăsat să-și dea seama cum le pot pune cel mai bine împreună ca să facă o casă cu ele.

1-1-Casutele-purcelusilor-6Casa din cuburi de zahăr

Asta a fost una din cele mai populare și i-a ținut pe copii ocupați mult timp. Ai putea să extinzi această activitate stropind casa cu apă atunci când e terminată, sau lipind cuburile cu diferite materiale, de exemplu zahăr pudră, puf de bezele sau umezind cuburile înainte de a le așeza ca să vezi dacă se lipesc.

Pereți din hârtie / carton / paie

Am construit un cadru, folosind piese de LEGO și apoi am tăiat pereți din hârtie și carton și am testat de asemenea și dacă putem construi un perete din paie. Când au terminat de construit, copiii au folosit ventilatorul sau o sticlă-pompă, simulând vântul care suflă în pereți și au observat ce se întâmplă.

1-1-Casutele-purcelusilor-3

Casa din LEGO

Am construit o casă numai din piese de LEGO, dar am lăsat o parte din acoperiș și un perete libere, pentru ca ei să poată testa pe rând acoperișul și pereții din bețe, bucăți de carton și cărămizi de LEGO – pentru a vedea care dintre acestea protejează mai bine casa atunci când suflă vântul provocat de ventilator sau sticla-pompă. Am plasat și câteva pătrate de hârtie în interiorul casei pentru ca efectul vântului să fie mai vizibil pentru copii.

Casa din bezele și paie

Copiilor le-a plăcut asta, dar totul a devenit cam lipicios și casele nu au fost prea stabile. Dulciurile mai mici și mai tari și bețele de cocktail probabil că ar merge mai bine.

Sarcini suplimentare

Încercați să simulați și ploaia – încercați să stropiți fiecare tip de casă cu apă și observați ce se întâmplă. Puteți face înainte niște previziuni?

Puteți testa cum se comportă casele la cutremure – scuturați suportul pe care stau.

Din ce altfel de materiale ați putea construi o casă mai bună? Puteți discuta și despre materialele de construcție adevărate pe care le cunosc din propria experiență.

1-1-Casutele-purcelusilor-7
Această activitate este bună pentru Obiectivul de învățare timpurie Nr. 16 – Explorarea și utilizarea mediilor și materialelor

Copiii explorează și utilizează în siguranță diferite materiale, unelte și tehnici, experimentând cu concepte, texturi, forme, funcții și culori.

Stagiul 1 – Materiale obișnuite

Utilizează materiale comun întâlnite

Lucrează științific

Sursa: https://www.science-sparks.com/three-little-pig-houses/

PS – Mulțumim Pinterest pentru imagini 🙂

2 thoughts on “Casele celor trei purceluși

  1. Pingback: Experimente STEM legate de vreme | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

  2. Pingback: Experimente STEM legate de vreme – vântul (1) | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.