Minunata Toamnă!

Deși afară e soare și cald și poate nu ești gata încă să spui ”la revedere” Verii, Mama Natură are alte planuri! Culorile calde, lumina blândă, frunzele care cad, fructele pline de aromă, dovlecii copți, mustul și plăcintele… e deja Toamnă!!! Pregătește-ți elevii pentru schimbarea anotimpului cu lecții creative care împărtășesc tema toamnei.

Pe măsură ce frunzele își schimbă culoarea, aerul devine mai dulce ziua și mai răcoros nopțile și încep să apară fructele și legumele specifice acestui anotimp, reapar și la noi ideile de planuri de lecții și activități legate de această perioadă – activități în clasă sau afară în natura care ne pune la dispoziție ”material didactic” gratuit. Sperând că vă aduceți aminte și de ideile de toamna trecută, în continuare vă propunem și alte idei pentru Echinocțiul de toamnă, ”culese” din revista Education World.

Ca introducere pentru acest anotimp, Education World vă propune să vizitați site-ul BrainPOP și să vizionați împreună cu elevii un film intitulat ”Anotimpurile BrainPOP” (https://www.brainpop.com/science/weather/seasons/); de asemenea vă puteți răsplăti elevii pentru munca lor cu jocuri, puzzle și alte activități amuzante pe care le găsiți pe site-ul de mai sus (trebuie să vă faceți cont și este în engleză).

Children being dropped off by the school bus.

Iată prima idee de activitate:

Activitatea ”Înnebuniți” după noua clasă (în engl. going nuts joc de cuvinte, nut = nucă)

Materia

Arte și Științe umaniste, Scriere

Clasele

 • Grădiniță – Cl. A 2-a

 • 3 – 5

Scurtă descriere

O sursă ideală pentru un panou al clasei adorabil care înfățișează munca elevilor, această activitate îi pune pe copii să ia în considerare ideea de ”rezoluții” pentru noul an școlar.

autumn-6

Obiectivele

Elevii

 • descriu practicile prin care se fac pregătirile pentru noul an școlar

 • creează o listă cu rezoluții/ obiective pe care doresc să le atingă în timpul noului an școlar.

Cuvinte cheieFișa-Going-nuts

cădere (a frunzelor), scriere, rezoluție, ghindă, nucă, toamnă, septembrie.

Materiale necesare

Planul de lecție

Cu ”fluturașii amețiți” care vin odată cu noul an școlar, vin de asemenea speranțele și planurile pentru o aventură a învățării plină de succes – atât pentru elevi cât și pentru profesori! Lecția le pune elevilor ”pălăria gândirii” ca să se gândească cum își vor atinge scopurile în anul care a început.

Discutați despre multele lucruri pe care familiile le fac pentru a-și pregăti copiii pentru prima zi de școală. Ideile ar putea include cumpărarea de haine noi, încălțăminte, ghiozdane, cărți, rechizite sau strângerea lucrurilor pentru pachețelul zilnic de mâncare, aranjarea înainte și după școală și multe altele. Spuneți elevilor și cum vă pregătiți voi și ce lucruri sunt făcute pentru a pregăti clădirea școlii pentru începerea orelor. Începutul unui an școlar este foarte asemănător cu începutul unui an calendaristic. Totul este nou și există oportunități interesante și multe lucruri de explorat. Vorbiți copiilor despre rezoluțiile de Anul Nou și cum decid oamenii să înceapă un nou an cu obiceiuri noi și mai sănătoase.

autumn-4

Înmânați elevilor copii ale fișei Going nuts for a new grade work sheet. Arătați titlul situat deasupra formei de ghindă și explicați-le că voi creți ca ei să îmbrace ”pălăria gândirii” la fel cum ghinda își poartă căpăcelul. Invită-i pe elevi unele din modurile în care ei doresc să crească și să învețe în acest an școlar. Creați o listă de exemple pe tabla clasei care reflectă propriile voastre ”rezoluții”. Exemplu: Doamna ….. – în timpul acestui an eu voi:

 • fi gata să învăț.

 • să încerc să fac lucrurile cât pot de bine în fiecare zi.

 • să ajut.

 • să citesc, citesc, citesc.

 • să-mi fac timp să ascult muzică/ să cânt

 • să împărtășesc povestirile mele favorite.

 • să-mi fac noi prieteni…. șamd.

Dați elevilor timp să-și creeze propriile liste și ajutați-i să înregistreze cu grijă aceste idei pe fișele în formă de ghinde. Pe măsură ce ei au terminat, puneți-i pe elevi să coloreze ușor ghindele lor și să le decupeze. Colectați fișele colorate și decupate. (Gândiți-vă să creați din carton silueta unui copac – pe trunchi puneți lista voastră de rezoluții și titlul ”Suntem înnebuniți după Clasa a……., iar pe ramuri fișele – ghinde ale elevilor.

autumn-7

Evaluare

Toate fișele completate satisfăcător și care îndeplinesc standardele la scriere ale clasei vor fi acceptate. După ce le afișați timp de câteva zile, puneți fișele-ghinde în portofoliul fiecărui elev, ca un exemplu de scriere la începutul anului. Apoi puneți elevii să-și examineze lista la sfârșitul anului și să-și evalueze propriul succes.

Sursa planului de lecție

Prof. Cara Bafile – Education World

https://www.educationworld.com/a_lesson/02/lp280-03.shtml

One thought on “Minunata Toamnă!

 1. Pingback: Experimente STEM legate de vreme | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.