Toamna și matematica – modele de activități care combină informații ale lumii reale cu abilitățile matematice

Am primit o cerere de la doamna Luminița pentru idei de lecții atractive. Deși dânsa nu a specificat materia și clasa, noi ne-am făcut socoteala că am publicat în anii anteriori idei de lecții inspirate de toamnă legate de scriere și științe, dar nu am avut încă idei pentru lecții de matematică, așa că ne corectăm ”greșeala” astăzi 🙂

Ideile de mai jos sunt extrase dintr-o platformă online foarte bogată, cu cărți și articole, cu unelte și materiale suport pentru profesori și părinți, cu idei / modele de lecții și activități pentru toate clasele și materiile – https://www.scholastic.com/

Lecțiile din acest site nu sunt adaptate pentru predarea online, dar pot servi ca punct de pornire pentru planificarea specifică a unei lecții la distanță.

Expoziție de Ziua Recoltei

Activități pentru clasele

Grădiniță, clasele, 1–2, 3–5, 6–8

A sosit toamna cu tot alaiul ei de culori și roade bogate, cu o vreme mai blândă, un aer mai dulce, cu stropii de ploaie și mirosul de pământ reavăn. Ce idee mai bună poți găsi pentru a profita de gustul acestui anotimp, chiar și la lecțiile de matematică, decât să combini informațiile din matematică cu cele despre recoltă? Sau cu cunoștințe mai extinse despre una dintre ”banalele” legume culese în acest anotimp – cartoful?

Îi puteți invita pe copii să exploreze virtual un muzeu dedicat cartofului, înființat în statul Idaho, care este considerat în SUA un cămin al recoltelor de cartofi. La Idaho Potato Museum* , copiii pot afla date fascinante despre cel mai mare chip din cartofi produs vreodată în lume și despre inventarea cartofilor prăjiți – French fries. Veți găsi de asemenea o fișă** cu informații despre cartofi și statistici despre cultura cartofului în SUA și în lume. (noi vom traduce fișa și o vom atașa și separat, pentru ca voi să o puteți trimite pe mail copiilor, acasă).

* https://idahopotatomuseum.com/home/plan-a-visit/

** https://idahopotatomuseum.com/potato-facts/

Recolta obținută de la o plantă de cartofi

De asemenea, le puteți indica și alte resurse interesante despre cultivarea cartofilor*** și recolta de cartofi din acest an (#1) din România (care este mult mai scăzută față de anii anteriori), invitându-i să estimeze cu cât va crește în acest an prețul cartofilor pe piața din România, comparând cantitatea produsă cu necesarul de consum intern.

*** https://agrointel.ro/76583/cultivarea-cartofilor-cand-si-cum-se-face-plantarea-tuberculilor-incoltiti/

#1 https://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/vom-avea-cea-mai-slaba-recolta-de-cartofi-781957.html

Ce mai puteți face? Puteți folosi datele statistice despre recoltă (la noi sunt valabile acum doar cele de anul trecut – #2), care vă vor furniza date brute despre cantitățile obținute și media la hectar. Cu ele, veți putea face diferite exerciții, în funcție de nevoile și tipul de calcul dorit. Puteți afla ce cantitate de cartofi mănâncă în medie românii anual?

#2 https://agrointel.ro/127159/productii-agricole-in-romania/Producțiile agricole obținute în România în 2019

Câte legume are mama în sacoșă?

Dacă sunteți în căutarea unor activități mai simple, pentru elevii din clasele primare, încercați activitățile recomandate părinților din ”Parteneri de învățare, haideți să facem puțină matematică” (#3) Veți găsi activități de sortare și numărare a fructelor pentru primele clase, ca și sfaturi despre cum să faceți legătura dintre matematică și mediul în care evoluează copiii zi de zi.

#3 https://www2.ed.gov/pubs/parents/LearnPtnrs/math.html

Matematica este o parte foarte importantă a vieții. O folosim ca să reglăm alarma de trezire, să cumpărăm alimente sau alte produse, ca să ținem scorul la un joc, ca să știm de câtă hârtie avem nevoie ca să împachetăm un cadou sau să calculăm de cât tapet avem nevoie ca să îmbrăcăm o cameră.

Într-o lume a computerelor și comunicațiilor electronice avem cu toții nevoie de matematică. E important să-i încurajăm pe copii să se gândească la ei ca la matematicieni care pot gândi și rezolva probleme.

Iată câteva lucruri pe care le-ar putea face părinții pentru asta:

  • Arată-le copiilor că îți plac numerele. Jucați jocuri cu numere și gândiți-vă la problemele de matematică ca la niște ghicitori pe care le rezolvați.
  • Încă de când copiii sunt foarte mici, numărați împreună cu ei, orice. Când vă goliți sacoșa de cumpărături, numărați merele, sau roșiile sau alt fruct/ legumă. Numărați treptele casei/ scării blocului.
  • Puneți lucrurile în grupuri. Atunci când pregătiți rufele pentru mașina de spălat, separați-le pe tipuri: ciorapii într-o grămadă, tricourile în alta, pantalonii în alta. Împărțiți șosetele pe culori și numărați câte aveți din fiecare culoare. Desenați un grafic al rufelor pe care le veți spăla: 4 ciorapi roții, 10 ciorapi albaștri, 12 ciorapi albi.
  • Spune copiilor tăi că oricine poate învăța matematica. Subliniază prezența numerelor în viața copiilor tăi: în termeni de greutate, înălțime, măsurile pe care le folosești atunci când gătești, temperatura, timpul.
  • Ajută-ți copiii să facă calcule în minte cu o mulțime de numere mici, la început. Pune întrebări de genul: ”Dacă am 4 pahare și am nevoie să pun la masă 7, de câte pahare mai am nevoie? Sau ”Dacă am nevoie de 12 sticle de suc pentru clasă, de câte pachete de câte patru sucuri o să am nevoie?”

Activități matematice

Grafice cu fructe

Pentru copii mici

  1. Golește-ți sacoșa de cumpărături pe masa din bucătărie sau pe blatul dulapului și pune copilul să grupeze fructele după tipul lor: mere, banane, portocale etc.
  2. Pune copilul să numere fructele din fiecare grămadă.
  3. Pune-l pe copil să facă un ”grafic” cu fructe, punându-le pe rânduri pe masă:
Photo by Element5 Digital on Pexels.com

Potrivește bănuții

10 = cu…. pentru matematicienii începători

  1. Obiectivul jocului este să fii primul jucător care a câștigat o anumită sumă (de exemplu 20 sau 50 de bani).
  2. Fiecare jucător dă cu zarul și obține un număr de bănuți egal cu numărul arătat de zar.
  3. Când un jucător a câștigat 5 sau 10 bănuți, numărul este înlocuit cu o monedă corespunzătoare.
  4. Primul jucător care a atins suma stabilită câștigă.
Aportul nutrițional al diferitelor alimente

Fă lista de cumpărături a familiei

Pentru matematicienii mai avansați

  1. Deschide un site de cumpărături online care vinde mâncare.
  2. Pune copilul să facă o listă de cumpărături alimentare care ar ajunge pentru a hrăni familia timp de o zi întreagă, având la dispoziție o anumită sumă de bani planificată.
  3. Pune-l pe copil să treacă pe listă și prețul fiecărui aliment ales.
  4. Dacă totalul sumei pentru toate cumpărăturile este prea mare, discutați la ce puteți renunța.
  5. Vorbiți și despre echilibrul nutrițional al alimentelor alese. Care este proporția dintre dulciuri și legume-fructe?

Sursa: https://www.scholastic.com/teachers/articles/teaching-content/harvest-time-math/

One thought on “Toamna și matematica – modele de activități care combină informații ale lumii reale cu abilitățile matematice

  1. Pingback: Experimente STEM legate de vreme | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.