După ce am citit un articol care m-a impresionat foarte plăcut, despre unul din profesorii MERITO – Ioana Steluța Manea* am descoperit imediat și acest articol scris de Dr. Ranjani Iyer, care este nu numai educator ci și cercetătoare (a publicat mai multe articole în reviste din domeniul educației) și creatoare de curriculum. Ea are un doctorat în educație și îi place să includă în orele ei de matematică și practicile de hearthfulness** (o abordare a vieții având în centru inima). În prezent Dr. Ranjani predă matematica la liceu și lucrează la creerea unor programe de heartfulness (cu toată inima) pentru școli, programe care să promoveze dezvoltarea holistică a tinerei generații.
Cred că veți observa paralela dintre cele două talentate profesoare. În ce mă privește, pot să vă spun că am trăit reversul experienței relației dintre muzica lui Bach și matematică despre care vorbește profesoara Steluța Manea – ori de câte ori reușeam să cânt cu rigoare și echilibru una din piesele lui Bach, îmi apărea în minte un cristal strălucitor, simțeam că mă sincronizez cu întregul univers.
** https://www.ingentaconnect.com/contentone/png/ajhb/2019/00000043/00000004/art00014 – Impactul alegerii bazate pe heartfulness (dorințele din inimă) asupra elevilor de gimnaziu

Photo by Max Fischer on Pexels.com
Câteva strategii simple și un mediu pozitiv pot aprinde în mintea elevilor scânteia curiozității și îi pot încuraja să exploreze modul în care matematica este în contact permanent cu viețile noastre.
Pasiunea mea pentru matematică a început în gimnaziu, unde profesoara mea făcea ca acele concepte complexe să pară foarte ușor de înțeles. Orele ei erau întotdeauna angajante, pline de o mare energie și entuziasm. Te inspira să vezi cum făcea ca orice idee complexă să fie simplu de înțeles atunci când o conecta cu obiectivele învățării, cu recunoașterea de modele și situații din viața reală.
Întotdeauna mi-am început noul an școlar cu o întrebare importantă, ”Cum îmi fac eu orele de matematică să fie amuzante și angajante?”, concentrându-mă pe cei trei R: rigoare, relevanță și relații. Este esențial să creezi un mediu pozitiv, în care elevii să se simtă în siguranță, să fie deschiși și încurajați să exploreze probleme pentru a le rezolva. Având câteva strategii simple, elevii pot fi încurajați să scape de frica lor de matematică, să fie curioși și să exploreze frumusețea matematicii.
Rigoarea: Să transformi matematica din plicticoasă în angajantă
În cadrul rețelei ANet Achievement Network (#1) experții afirmă că, urmând standardele comune, ”Obținerea rigorii cere să predai matematica într-un mod care echilibrează înțelegerea conceptuală a elevilor cu abilitățile și fluența lor procedurală și cu abilitatea lor de a aplica ceea ce știu să facă la lumea reală, rezolvând problemele puse de diferite situații.” Să iei cunoașterea pentru a-ți aplica abilitățile practice, acest lucru demonstrează rigoarea din clasa mea. Provocându-i pe elevi să gândească în moduri noi și interesante, utilizând activități practice și proiecte bazate pe experiențe, asta transformă orele plictisitoare în ore angajante.
#1 https://www.achievementnetwork.org/lff-aspects-of-rigor-in-math-instruction – Țintind aspectele rigorii în instruirea matematică
Utilizarea instrumentelor tehnologice este o modalitate ușoară de a face o oră interactivă și angajantă. De exemplu, elevilor le plac simulările din site-ul PhET simulations (#2), care utilizează gamificarea pentru a preda câteva concepte matematice. În Padlet se pot crea tablouri – ”walls” (https://m.youtube.com/watch?v=jp7UvF7_utQ) care pot face ca discuțiile să devină vii și gândirea elevilor să devină vizibilă! Aplicația Pear Deck mă ajută să-i angajez pe elevi și să interacționez cu ei pentru a colabora și a lucra cu ei până obțin acele momente de ”Aha!” Pentru a avea discuții practice în clasă și a-i forța pe elevi să gândească critic, eu utilizez la orele mele strategia colaborativă ”Gândește în perechi și împărtășește” (think-pair-share) – #3. De asemenea creez stații de lucru la care elevii să lucreze împreună pe diferite teme, pentru a-și construi abilitățile și a-și aprofunda înțelegerea.
#2 https://phet.colorado.edu/en/simulations/filter?subjects=math&type=html&sort=alpha&view=grid
#3 https://www.wgu.edu/heyteach/article/how-think-pair-share-activity-can-improve-your-classroom-discussions1704.html – Cum să utilizezi în clasa ta activitatea Think-Pair-Share
Relevanța: Transformarea de la învățarea bazată pe standarde la cea bazată pe concepte
Pentru a conduce instruirea, eu utilizez ideile/ temele mari și îi las pe elevi să întrebe de ce să conectăm abordarea bazată pe standarde cu o imagine conceptuală mai mare. Elevii utilizează organizatoare grafice cum sunt Modelul Frayer, hărțile conceptuale sau o T-chart care să ne ajute să vizualizăm conceptele pentru a lua notă de modele și pentru a sublinia temele. Abordarea scolastică prin punerea de întrebări și dezvoltarea curiozității constituie o parte importantă a orei mele. Elevii se dezvoltă făcând greșeli și învățând din ele. Ca educator, am nevoie să creez un mediu sigur pentru ca elevii mei să simtă că pot greși și pentru a crea oportunități de învățare prin rezolvarea de probleme. Mentorul meu numea asta ”să cazi înainte”, încurajând o mentalitate centrată pe transformarea greșelilor în pietrele pe care să pășești spre succes.
Pentru elevii mei stabilesc așteptări înalte și vreau ca ei să devină oameni pricepuți care gândesc critic și cred că ei pot face matematică! Eșafodarea este o altă modalitate excelentă de a oferi suport pentru nevoile individuale ale elevilor, pe măsură ce ei învață și dezvoltă o nouă abilitate. Utilizând strategii multiple pentru a rezolva problemele date îi ajută pe elevi să utilizeze cea mai eficientă abordare pentru a atinge obiectivele de învățare. Gândirea pașilor de rezolvare a unei probleme și punerea întrebărilor corecte promovează abilitățile de rezolvare de probleme care le arată că există mai multe modalități prin care să găsești un răspuns. În timp ce rezolvă o problemă la orele mele, elevii au întotdeauna oportunități să vorbească despre diferite abordări și să le compare.

Photo by Max Fischer on Pexels.com
Relaționarea: Transformarea de la deconectat la conectat
Atunci când pot fi stăpâni pe propria învățare, elevii sunt încântați să învețe, explorând conținutul și făcând conexiuni. Pe elevi îi ajută să ia o simplă problemă și să o rezolve prin învățarea colaborativă cu colegii, dezvoltând astfel o înțelegere durabilă. Prin această modalitate elevii își dezvoltă și auto-eficiența și încrederea în forțele proprii.
Eu îmi încep planificarea lecției concentrându-mă pe ceea ce elevii mei știu deja și prin conectarea acelor lucruri cu noua materie de învățat. Construirea pe cunoașterea anterioară și pe relațiile dintre concepte îi ajută pe elevi să-și păstreze interesul și să construiască o nouă înțelegere. Fie că ne uităm la frumusețea naturii care se manifestă prin secvențele lui Fibonacci sau că discutăm despre cumpărături și învățăm despre taxe și discont, conectându-i pe elevii mei cu situații din viața reală, cu matematica prezentă în jurul nostru face ca învățarea să fie amuzantă și relevantă. Trecând de la cunoaștere la construirea de abilități, încurajându-i pe elevi să-și aplice învățarea prin intermediul unor proiecte mici, dă conceptelor rigide, în alb-și-negru înțelesul aplicabilității în lumea reală și promovează gândirea creativă.
Elevii învață eficient atunci când sunt parte a unei comunități de învățare unde se simt în siguranță să-și exprime gândirea și că pot participa exprimându-și liber opiniile. Eu utilizez și unelte de relaxare (#4) pentru a ajuta la crearea unui mediu pozitiv care-i aduce pe elevi împreună, promovând excelența și dezvoltându-le o mentalitate de creștere. De exemplu, îmi conduc elevii prin simple exerciții de respirație pentru a elibera anxietatea înainte de un chestionar, îi pun să utilizeze afirmații pentru a-și construi încrederea și să utilizeze exerciții de relaxare la sfârșitul zilei pentru a-i ajuta să devină o comunitate. Ca rezultat, elevii dezvoltă un și mai mare interes de a veni la ore, lucrând împreună calmi și încrezători, cu o minte deschisă!
#4 https://www.heartfulnessinstitute.org/education
Matematica este frumoasă. Îmi place să-mi împărtășesc pasiunea pentru matematică cu elevii mei și să le arăt că matematica este elementul central în rezolvarea de probleme ale vieții reale, fie că ei sunt interesați de modă, de cosmetică, de științe, inginerie sau arta culinară.
Sursa: https://www.edutopia.org/article/guiding-students-discover-beauty-math