Cum să organizezi un Club de lectură virtual pentru elevi

Pandemia a adus cu ea limitarea interacțiunilor sociale, dar a și privat mulți elevi de accesul la lecțiile online organizate în școli și, din păcate cei care nu au beneficiat de lecții au fost chiar aceia care aveau cea mai mare nevoie de ele. Pentru ei, recuperarea peste vară a carențelor cumulate ar fi cel mai bun lucru și asta s-ar putea realiza prin intermediul lecțiilor remediale sau altor forme de învățare non-formală, cum ar fi cluburile de carte organizate în bibliotecile locale, de profesori sau de către ONG-uri. Chiar în cazul unor cluburi de carte online, organizate în altă parte, cum este cel prezentat mai jos de Laura Milligan, de la Edutopia, bibliotecile locale ar putea pune la dispoziția câtorva elevi accesul la aceste cluburi – live sau chiar înregistrate (respectând firește, regulile de distanțare), prin spațiului și intermediul echipamentelor proprii. Aceste cluburi online pot prezenta cărțile atât prin intermediul lecturii urmate de dezbatere, cât și sub formă de film (de asemenea comentat) atunci când cartea a fost ecranizată. Orice tip de activitate de acest fel ar fi benefică pentru elevii care nu au avut acces la școala online. Și se potrivește foarte bine și pentru activitățile de aftershool din timpul anului.

1-Club-lectura-3

Pentru cei care au acces la o tableta sau smartphone, participarea la un astfel de club nici măcar nu presupune să stai în casă…:) Poți participa de oriunde.

Despre Laura Milligan – a fost profesoară la gimnaziu și liceu timp de 20 de ani și director al unei școli din Connecticut. Este Google Certified Educator și absolventă a masterului în educație la Wesleyan University. A fondat o companie de consultanță în educație intitulată ”Start în Citire, Scriere” – https://www.readwritestart.com/

1-Club-lectura-6

Cum să organizezi un Club de lectură virtual pentru elevi

Un Club de carte online organizat de un profesor sau de un bibliotecar (al școlii, al localității) poate fi o cale bună pentru a întări interacțiunile sociale în timpul pandemiei.

Pentru mult timp am păstrat o convingere profundă că lectura, atât de unul singur cât și în comun, are impact asupra a cine suntem și a modului în care interacționăm cu lumea. Nu contează vârsta elevilor sau dacă sunt într-un grup mic sau într-o discuție la un mare seminar, conversațiile despre cărți tind să se transforme în conversații despre a fi om.

Atunci când școlile au trecut la modelul de învățare online, în Martie 2020, am început imediat să conduc un club virtual de carte pentru elevi de toate vârstele, iar elevii cărora încă le predau s-au înscris imediat. Din cauză că vestea s-a răspândit din gură în gură și pe social media, în curând am avut grupuri de carte pentru copii de toate vârstele, de prin toată țara. Imboldul pentru organizarea de grupuri de lectură se bazează pe convingerea mea că sentimentul de apartenență susține sănătatea socială și emoțională, iar cluburile de lectură dau în multiple feluri ocazii de conexiune.

La fel cum fac pentru orele mele tradiționale din clasă, la discuțiile de la clubul de carte aduc un plan de lecție. Și, la fel cum aș face la o lecție în persoană, anticipez întotdeauna că planul meu se va schimba. Rolul meu la un club de carte virtual este cel mai adesea determinat de grupul care participă, iar eu merg în întâmpinarea elevilor, acolo unde se află (ca nivel, înțelegere etc.) Dacă grupul are nevoie de mai mult suport, eu sunt cea care pun întrebările și îi încurajez pe ei să discute. Dacă discuția ia întorsături la care nu m-am așteptat, accept direcțiile ocolitoare în timp ce de asemenea ghidez grupul către experiențe semnificative.

Îmi propun ca fiecare club pentru o carte să dureze aproximativ două săptămâni și, ideal, fiecare grup este format din șase-opt elevi. Le furnizez dinainte un ghid de lectură. Elevii încep să citească cu toții în aceeași zi și, în general citesc cam același număr de pagini în fiecare zi; dacă unii elevi rămân în urmă sau alții citesc mai mult, este în regulă. Le trimit mesaje video elevilor, înainte și pe parcursul celor două săptămâni și ne întâlnim online o dată la două-trei zile pentru o durată potrivită cu vârsta lor (mai multe detalii mai jos).

1-Club-lectura-2

5 Sfaturi pentru a coordona un Club de lectură

1. Începe cu un ”sparge ghiața”: Unul din darurile grupurilor de lectură online este că, deseori, elevii nu se cunosc între ei dinainte. Fără presiunea colegilor obișnuiți, mulți elevi câștigă încredere și participă liber. Țină minte că este important ca toată lumea să cunoască numele celorlalți. Împărtășirea altor informații – nu foarte personale, cum ar fi cartea sau jocul favorit – are mare importanță în crearea unei comunități online.

2. Lasă elevii să preia conducerea: Conversațiile de la elev la elev sunt mai bune decât conversațiile elev-profesor și cu cât profesorul (sau bibliotecarul, n.n) intervine mai puțin, cu atât mai bine. Așa cum am spus, întâlnește elevii acolo unde se află. Cer fiecărui elev să aibă un creion, o foaie de hârtie și cartea la fiecare întâlnire/ oră. Cu un grup de elevi mai sfioși, punându-i pe elevi să răspundă întâi în scris la o întrebare despre lectura curentă, înainte de a împărtăși, le dă șansa să-și proceseze ideile și să contribuie cu încredere.

1-Club-lectura-1

3. Optimizează timpul: Cu câteva zile înainte de începerea clubului pentru o carte, eu trimit un mesaj video. Utilizez extensia Google BombBomb* (care acum, ca urmare a pandemiei, este gratuită pentru profesori), dar există și alte aplicații pentru asta. Elevii privesc filmul dinainte și vin la prima întâlnire cu o cunoaștere comună despre, de exemplu, ce să aducă.

* https://bombbomb.com/integrations/google-chrome/

* https://bombbomb.com/blog/bombbomb-announces-free-video-email-for-teachers-to-help-with-covid19/ // https://www.youtube.com/watch?v=y8Nru3oy_YY&feature=emb_logo

BombBomb îmi permite să urmăresc cine a văzut filmul dinainte. Cu această informație, îmi este mai ușor să planific cum să încep primele minute ale grupului de lectură. Mie chiar îmi place să utilizeze aceste video pentru a accentua conexiunea, iar aceste filme ne ajută să câștigăm timp și să menținem conversație concentrată asupra cărții.

Încerc să păstrez întâlnirile pentru elevii de clase primare și gimnaziale la un maxim de 30 de minute, sau chiar mai puțin. Elevii mai mari pot rezista la întâlniri mai lungim dar eu sugerez să fie sub o oră.

4. Pune întrebări de la text la sine: Lectura împreună cu profesorul și cu alți elevi îmbunătățește înțelegerea elevilor despre povestire – și de asemenea înțelegerea experiențelor proprii. Pe măsură ce punem întrebări despre povestire, punem de asemenea întrebări și despre noi și, în mod ideal, această auto-reflecție conduce la auto-descoperire.

Cu acest lucru în minte, încurajez în mod intenționat conexiunile text-sine. Iată mai jos câteva exemple de întrebări pe care un profesor le poate aplica la aproape orice povestire:

  • Cu care dintre personaje crezi că ai putea fi prieten?

  • Cu care dintre personaje crezi că te poți asemăna?

  • Ți-ar plăcea să trăiești în epoca/ mediul în care se desfășoară povestirea? De ce?

  • Care sunt învățămintele pe care le putem trage din povestire?

1-Club-lectura-4

5. Subliniază că pregătirea este un mijloc de participare: Când conduc grupuri de carte online, muncesc din greu pentru a mă asigura că toată lumea participă și că acceptă că participarea poate îmbrăca multe forme diferite. Este primordial să creați spațiu de manifestare pentru fiecare elev. Să te asiguri că și elevii mai tăcuți se simt incluși ar putea însemna să-i pui pe elevi să arate un personaj desenat sau o hartă a interacțiunilor dintre personaje, să le ceri să citească un rând din povestire sau să le dai șansa de a arta adnotările pe care le-au făcut la o anumită secțiune a textului. Deoarece grupurile sunt mici și sunt experiențe de învățare cu așteptări reduce (dar cu o mare răsplată), mediul de apropiere încurajează de asemenea elevii să-și asume riscuri sănătoase, să practice auto-reflecția și să devină învățăcei mai buni.

Obiectivul general al unui grup de lectură este să promoveze dragostea pentru literatură într-un mediu pozitiv, care susține participanții. Desigur, spațiul de învățare online este diferit de cel din clasă, dar cu abordarea potrivită, profesorii pot folosi povestirile pentru a cultiva conexiunile și empatia.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/how-set-virtual-book-club-students?

One thought on “Cum să organizezi un Club de lectură virtual pentru elevi

  1. Pingback: La sfârșitul acestui an dificil alegeți pentru clasă câteva activități de reflecție | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.