Tu nu trebuie să reimaginezi școala chiar acum

În ultimul an au fost foarte multe articole, emisiuni în mass-media și postări în media socială, în toate țările, despre ce și cum ar trebui să fie școala acum și în viitor. Și au fost multe voci care au afirmat că e momentul să ne reimaginăm școala pentru perioada ce vine, după pandemie. Iată ce spune AJ Juliani despre acest subiect:

Școala online. Photo by Julia M Cameron on Pexels.com

Am văzut un titlu la știri: Modul în care am făcut școală în ultimele 15 luni este și a fost o ”reimaginare”

A fost inovativ în anumite feluri, haotic și nesustenabil în altele. Dar a fost nou, diferit și, pentru mulți dintre noi și pentru majoritatea elevilor și familiilor, o completă schimbare în educație.

Eu cred cu tărie că munca de îmbunătățire a experienței de educației a elevilor este una continuă. În fiecare școală arată diferit și chiar acum arată diferit din cauza pandemiei începute anul trecut. Cu toate acestea, atunci când am văzut postarea de pe Twitter a lui Ross Cooper, co-autorul cărții Project-Based Learning despre ”re-imaginarea școlii din acest moment”, m-a făcut să mă gândesc cu adevărat despre ce înseamnă asta acum. De fapt mi-a arătat marea greșeală pe care am făcut-o și eu atunci când am vorbit despre educația din prezent.

Iată ce spunea Ross Cooper pe Twitter:

Pentru anul viitor se poartă multe conversații despre reimaginarea școlii și că nu ne vom întoarce la vechiul mod de a face lucrurile.

Dar sunt aceste conversații purtate de cei care CU ADEVĂRAT înțeleg ce se petrece acum în școli?

Cred că, pentru cei care trăiesc zi de zi în școală și pe baza circumstanțelor actuale, acum sunt lucruri mult mai importante de făcut decât să ne reimaginăm școala”.

Aceste gânduri vorbesc despre faptul că ceea ce am făcut a fost diferit. Am învățat foarte multe despre ceea ce funcționează, ceea ce nu funcționează și ce nu putem încă înțelege din cauza circumstanțelor unice din această perioadă. În această perioadă de criză din cursul ultimului an, am văzut aceste lucruri din partea educatorilor, din nou și din nou.

Am făcut greșeala de a utiliza câteodată cuvântul ”reimaginare” atunci când am vorbit despre schimbare. Dar de fapt nu trebuie să ”reimaginăm” prea mult în acest moment. Ceea ce este important și lucrurile asupra cărora trebuie să ne concentrăm în acest moment sunt chiar în fața noastră.

Bibliotecă universitară. Photo by Pixabay on Pexels.com

Gândiți-vă la asta:

  • Învățarea socio-emoțională a fost întotdeauna importantă, dar pandemia ne-a arătat mai clar că nu poate fi trecută cu vederea. Și nu putem uita asta în mediile de învățare post-Covid. SEL va avea întotdeauna o mare importanță.
  • Relațiile interumane au fost întotdeauna pulsul învățării. Ceea ce am învățat este că, atunci când nu suntem în persoană unii în fața altora, aceste relații sunt mai greu de construit și ele sunt mai necesare pentru ca învățarea să aibă loc.
  • Pandemia a aruncat o lumină asupra faptului că un curriculum nu poate fi un document static care se revizuiește o dată la 5-7 ani. El trebuie să fie adaptabil și să funcționeze într-o varietate de medii de învățare. El trebuie să deservească și să funcționeze pentru toți cei care învață.
  • Manualele, resursele și alte planuri de instruire și învățare trebuie să fie flexibile. De ani de zile vorbim despre conceptul de Universal Design for Learning. Acest concep ar trebui să fie în miezul muncii de instruire al tuturor.
  • Finanțarea a avut întotdeauna un mare impact asupra școlilor și elevilor. Pandemia a evidențiat ceea ce mulți dintre noi au spus și au strigat vreme de mulți ani.

Și lista ar putea continua (și chiar te rugăm să-ți adaugi ideile în comentariile la aceste articol), dar mesajul este același: Nu trebuie să ne așezăm la o masă ca să ”reimaginăm” școala chiar acum. .

Luând în considerare lucrurile pe care le-am învățat, putem continua să facem schimbări ca întotdeauna. Putem schimba practicile de instruire, bazându-ne pe ceea ce funcționează. Putem scrie un curriculum care funcționează ”ca ferestre, oglinzi și uși”*, deoarece de acesta am avut întotdeauna nevoie, fie că l-am făcut așa sau nu. Putem să ne concentrăm pe ”copilul întreg” și pe ”profesorul întreg” ca priorități, nu ca pe un răspuns întârziat.

* https://creeracord.com/2021/03/23/lectiile-din-curriculum-ca-ferestre-oglinzi-si-usi-glisante/

Unii ar putea denumi asta o ”reimaginare”, dar eu nu o voi face. Nu suntem în momentul în care să visăm la idei despre cum ar putea fi școala, suntem într-o realitate și o situație în care avem nevoie ca toată atenția să se îndrepte spre a face școala să funcționeze pentru toți copiii care sunt în acest moment în școli, utilizând uneltele, resursele și informația pe care o avem deja la dispoziție în acest moment.

Mulțumesc tuturor acelora care fac această muncă de educație acum și celor care o vor face în viitor!

Sursa: http://ajjuliani.com/you-dont-have-to-reimagine-school-right-now/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.