Oare Yoda a fost un profesor bun?

În familia noastră cărțile (și filmele, jocurile) științifico-fantastice au fost întotdeauna ”în vogă”, alături de cele de istoria civilizațiilor, a științelor și artelor. Poate pentru că astfel de cărți te invită la o reflecție asupra evoluției civilizației umane. De altfel, cărțile lui Jules Verne ne-au ajutat să dezvoltăm pasiunea lecturii în fiul nostru cel mic (acum nu așa de mic).

Din acest motiv, înțeleg pe deplin demersul profesorului John Spencer care, de Ziua lor națională dedicată filmelor din seria Star Wars (ce ți-e și cu năzbâtioșii ăștia de americani! – de fapt, la nivel european, a fost Ziua pentru Viață Independentă), a reflectat la calitățile de dascăl ale personajului Yoda în trilogia Star Waes. Iată mai jos concluziile lui John Spencer.

Yoda, în momentul în care l-a acceptat pe Anakin ca discipol.

Happy Star Wars Day!

Iată o reflecție despre Yoda, predare și elementul profund uman al calității de profesor.

De ce Yoda a fost un profesor prost

 1. Avea o mentalitate fixistă: Yoda s-a uitat o singură dată la Anakin Skywalker și a decis deja că nu va avea nici un viitor. El considera că trăsăturile de caracter prezente ale lui Anakin vor defini cine trebuie să devină. Acesta este un tip de retorică specifică unor cancelarii care mie îmi face rău. ”E un copil rău”. Sigur. Acum e un copil rău. Dar dacă tu crezi în schimbarea de paradigmă și mentorat și îndrumare, vei vedea că se pot petrece transformări. Yoda a fost în esență acel profesor care spune, ”Pur și simplu dați-l afară din clasă și lăsați pe altcineva să se ocupe de el”.
 2. Contau doar rezultatele: Yoda este faimos prin propoziția, “Faci sau nu faci. Nu există încercare.” Asta sună grozav pe un răvaș din prăjiturelele chinezești. Ar putea suna grozav și într-un #chat sau la o conferință. Dar nu este adevărat. Ca profesor și părinte, eu vreau să văd efort. Vreau să văd greșeli și învățarea care izvorăște din greșeli.
 3. Elitismul: DorințaluiYoda de a lucra doar cu cei mai grozavi și cei mai talentați îmi reamintește de anumiți profesori care cred că un profesor talentat trebuie să lucreze doar cu cei destinați să atingă măreția. Dar, dacă trilogia Star Wars demonstrează ceva, este faptul că cel slab cotat deseori îi surprinde pe oameni. Aș alege oricând tăria de caracter a lui Hans Solo în comparație cu talentul lui Luke Skywalker. Yoda îmi reamintește de acel profesor care se mândrește cu proiecte grozave (și mă gândesc la unul anume cu ”parul ca flacăra”) și nu vrea să facă nici un fel de ajustări pentru copiii din programul de educație specială.
 4. Auto-justificarea: Yoda are replici jalnice despre moarte, cum ar fi: “Moartea este o parte naturală a vieții. Bucură-te pentru aceia care se transformă în ”forță”. Nu-i jeli. Nu le duce dorul. Atașamentul duce la gelozie. Este umbra lăcomiei.” Poate că există o parte de adevăr în asta. Dar dacă un copil se confruntă cu o tragedie, răspunsul cel mai bun este să-l asculți și să plângi alături de copil.
 5. Detașarea: O altă replică faimoasă a lui Yoda este, “Antrenează-te să renunți la tot ce te temi că vei pierde.” Nu e adevărat. Găsește acele lucruri pe care te temi că le vei pierde și fă tot ce poți ca să lupți pentru acele lucruri. Dacă este vorba de familie, sau de libertate sau orice altceva, nu te detașa. Implică-te ca un nebun. Rămâi alături de acele lucruri și îmbrățișează-i pe oamenii pe care-i iubești. Profesorii detașați sunt aceia care sună în fiecare zi, deoarece ei nu mai simt conexiunea cu elevii lor.
 6. Lipsa de nuanțe: Profesorii or fi ipocriți, dar Yoda plasează ideile deasupra oamenilor iar ”adevărurile” deasupra nuanțelor. Perlele de înțelepciune ale lui Yoda sună ca bilețelele din prăjiturile cu răvașe. Pentru cineva care a petrecut sute de ani câștigând înțelepciune, mi-ar place să cred că ar fi trebuit să dezvolte poziții mai nuanțate.
 7. Sintaxa lui: ÎI zăpăcește total pe elevii care învață limba engleză. ”Confused, they are.
 8. Lipsa de creativitate: Calea cavalerilor Jedi este foarte prescriptivă și legată de reguli. Nu prea e loc de ocolișuri sau să creezi ceva nou.

În acest punct, poate că e ușor să spui, “Poate că Yoda a fost de fapt un profesor foarte prost.” Cu toate acestea, atunci când începi să înșirui și marile lui calități, vei vedea o latură diferită.

Ce-l face pe un profesor să fie grozav?

De a fost Yoda un profesor grozav

 1. Compasiunea: Yoda ar fi făcut orice pentru un elev. Atunci când vezi întreaga traiectorie a seriei de filme, vezi un Yoda ce pare motivat de compasiunea pentru elevii lui, chiar și atunci când asta îl costă la nivel personal.
 2. Modestia: De-a lungul întregii serii, Yoda a fost modest. E adevărat, au existat momente când judecată lui nu era corectă, dar era întotdeauna dispus să-și sacrifice faima și averea pentru a-i ajuta pe ceilalți. Profesorii grozavi au și ei acest simț al modestiei atunci când predau.
 3. Descoperirea: Uitați-vă cum îl antrenează Yoda pe Luke și veți înțelege că este vorba despre drum/ călătorie și despre descoperire. El nu impune un cadru sistematic. Nu expune niște planuri de lecții rigide. Îi permite lui Luke să-și descopere identitatea și să-și sporească propria înțelegere.
 4. Caracterul: În loc să vadă educația ca pe o simplă achiziție de abilități, Yoda a fost capabil să se concentreze pe caracterului unui Jedi. În ciuda tuturor discuțiilor despre împlinirea ”întregului copil”, deseori cred că acesta este un lucru care lipsește în școli – noțiunea de educație are potențialul de a dezvolta oameni mai buni.
 5. Perseverența: Yoda a înțeles că elevii au nevoie de strădanii, să muncească din greu și să persevereze. Deși nu sunt de acord cu axioma ”Faci sau nu faci. Nu există încercare”; îmi place atitudinea de a insista până înțelegi.
 6. Acordă un ajutor suficient: Yoda l-ar fi putut învinge pe Darth Vader, dar l-a lăsat pe Luke să o facă. Profesorii grozavi știu când să se dea la o parte și să-i lase pe elevi să prospere.
 7. Vede potențialul: Yoda sa văzut în Luke potențialul în timp ce alții nu l-au văzut. Așa că, deși avea o mentalitate fixă despre Anakin, a văzut în Luke ceva care scăpase înțelegerii celorlalți. Cred că în asta stă adevărata valoare a profesorilor, să fie capabili să vadă acel ceva în elevii lor, când nici aceștia nu cred încă în propriul potențial.
 8. Simplitatea: Nu mă dau în vânt după sfaturile lui Yoda care sună ca niște răvașe, dar este adevărat că înțelepciunea este uneori simplă. Și că proverbele conțin câteodată lucruri profunde.
 9. Utilizează meditația: Yoda a lucrat întotdeauna cu oameni orientați spre acțiune și i-a ajutat să evite graba și să-și calmeze mintea prin meditație și simplitate.
 10. Utilizează învățarea experențială: Yoda l-a ajutat pe Luke să creeze experiențele care să-i permită să prospere.
E un simplu măr, dar poate simboliza și o ștafetă între generații…

Concluzia mea

Eu cred până în adâncul sufletului că suntem cu toții și minunați și cu defecte. Și cred că predarea îți va arăta și cele mai frumoase părți din tine, dar și cele mai mari lipsuri ale tale. Vei țipa la copii. Și asta e groaznic. Poate crezi că nu o vei face, dar se va întâmpla. Vei face de rușine un copil chiar fără să-ți dai seama. Dar soluția pentru toate acestea este următoarea: atunci când ești destul de modest pentru a admite că ai greșit, atunci vei fi capabil să evoluezi.

Acestea sunt concluziile pe care le-am tras gândindu-mă la Yoda. Când mă uit la prima listă, unele din acele lucruri mă descriu pe mine în cele mai proaste momente. Și recunosc și unele lucruri din cea de a doua listă.

Frumusețea predării stă în asta: în ciuda greșelilor noastre, copiii tot învață. ”Forța” funcționează. ”Întunericul” este totuși învins. Așa că, chiar și atunci când Yoda are unele scăpări ca profesor, l-aș păstra cu siguranță printre profesorii școlii, deoarece suntem cu toții mai mult decât suma greșelilor noastre – nu doar din cauza calităților din cea de a doua listă, ci pur și simplu pentru inima lui. Dacă vei înțelege asta corect, până la urmă vei înțelege corect și pedagogia.

Sursa: https://spencerauthor.com/was-yoda-a-good-teacher/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.