4 Strategii de construire a relațiilor care să te ajute să termini anul cu bine, puternic

Am mai abordat și în alte articole ideea importanței construirii unor relații bune între profesori și elevi, între profesori, între elevi, cu părinții..

Reluăm astăzi această temă prin intermediul articolului scris de Stephanie Rothstein în Edutopia. Stephanieare o experiență de 18 ani ca profesoară de limba engleză la Liceul Los Gatos din California. Este de asemenea profesor inovator și formator certificat Google, membru-fondator al GEGGlobal Google Educator Group și Co-președinte în proiectul LEAD@LG pathway*. Publică frecvent articole și a participat la mai multe conferințe TED – regăsiți mai jos ultima ei cuvântare – Anul meu DA pentru mine** (My Year of Yes to Me)

* https://www.edutopia.org/article/project-prompt-student-reflection

Pledez ca întotdeauna noi, profesorii să fim cei care să fim modelele, să demonstrăm cum abordăm riscurile pe care ne așteptăm să și le asume elevii, iar în acest an am lucrat pentru a obține acreditarea administrativă cu un plan pentru a-i susține întotdeauna pe ceilalți profesori pe parcursul lor.”

Să te simți văzut, cunoscut, conectat cu ceilalți, în orice mediu

Chiar și în această situație dificilă, elevii încă au timp să se conecteze cu colegii lor și pot participa la proiecte care cer muncă de echipă – iar acesta este un bun punct de început.

Fundamentul pentru tot ce se petrece în educație este un sentiment al comunității. Fără acesta, nu vom fi niciodată capabili să ne conectăm și să ne angajăm într-o învățare profundă. Nu este ușor să cultivi sau să stimulezi sentimentul de comunitate în timpul învățării virtuale la care ne obligă pandemia, dar eu am fost întotdeauna impresionată de creativitatea elevilor noștri de liceu și de cât de profunde au putut deveni legăturile dintre noi. Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului școlar, vreau să valorific lecțiile de construire a comunității pentru a termina anul cu bine, mai puternici.

4 Strategii pentru a menține relații puternice până la linia de sosire

1. Dă-te la o parte din calea lor. Dacă pandemia m-a învățat ceva, este faptul că elevii continuă să fie rezilienți. Prima mea lecție de construire a comunității a fost să-i susțin pe elevi ca ei să facă această muncă. Elevii mei au o opțiune de proiect care se învârte în jurul propunerii de a crea un eveniment de construire a comunității. Ei au ales ce să facă și asta era ceva țintit pentru clasa noastră; conceptul nostru de gândire a modalității de organizare putea include 200 de elevi de diferite clase de la materii diferite – engleză, istorie și științe sau întreaga școală. Le-am dat doar câteva reguli. Ei trebuia să vină la mine cu propunerea, pentru a discuta proiectul în detaliu. Puteau lucra în grupuri, dar trebuia să fie clar ce rol joacă fiecare elev în grup. Pentru sfârșitul anului școlar, opțiunea putea să fie crearea unei oportunități de dezvoltare a comunității care să ne ajute să încheiem anul într-un mod semnificativ.

Elevi lucrând în grup la un proiect comun – fiecare are o altă sarcină

2. Susține propunerile bazate pe idei mari. Dacă elevii vor să propună un proiect de amploare, sau proiecte care implică și alți elevi și au impact asupra comunității mai mari, eu le cer să-mi trimită un email și stabilim un timp pentru o conferință online în care să discutăm. Elevii își pot împărtăși ideile și dacă vor să fie parteneri cu alți elevi pentru a lucra la ceva. Am descoperit că email-ul îi invită pe elevii mei să inițieze o conversație cu mine. Ei pun întrebări și încep să se gândească la idee.

Sunt atât de mândră de aceste propunerile de idei de amploare pe care le-am primit anul acesta de la elevi. Iată câteva modalități prin care se pot adapta viziunile elevilor pentru sfârșitul anului școlar, indiferent de modul în care vom învăța până atunci – hibrid, virtual sau în persoană.

  • Elevi lider – în acest an, elevii au văzut deja multe modalități de inițiere a unei activități. Dă-le șansa să conducă sesiunea.
  • Club / Zi de dezbateri – elevii se reunesc și dezbat o temă amuzantă, cum ar fi ”Oare ar trebui să existe ananas pe o pizza?”
  • Reflecții tip Flipgrid – Creați un spațiu virtual în care elevii pot împărtăși idei și pot reflecta asupra săptămânii care a trecut.Discuția poate include munca legată de școală, sau nu.
  • Club de gătit – acesta este condus de un elev sau de profesor și toată lumea are ingredientele cerute de rețeta aleasă și gătesc simultan, discutând.
  • Club de socializare – ajută-i pe elevi să nu se simtă singuri. Organizatorul poate aduce chiar articole și resurse care să-i ajute pe ceilalți să înțeleagă ce să facă atunci când au nevoie să vorbească cu cineva.
  • Club de servicii – Cum putem încheia anul acesta făcând ceva pentru alții? Grupul nostru de elevi a lucrat pentru a concepe și crea măști care sunt acum distribuite personalului școlii și elevilor.
  • Să fie tutori pentru alți elevi – Să se ajute unii pe alții ca să termine anul cu note bune – asta ne asigură că ne susținem reciproc și suntem o singură comunitate.
  • O seară virtuală de filme – Organizează o seară de filme (poate fi una virtuală sau fizică, undeva afară în curtea școlii), cu întrebări postate pe Kahoot care să aprindă discuțiile dintre ei.
Rezultate ale unui club de gătit online

3. Arată-le că profesorul îi susține. Este important să participi și să aplauzi la aceste evenimente conduse de elevi și să-i ajuți pe elevi să transmită invitații. Elevii mei mi-au transmis datele și orele și materialele de promovare ale evenimentelor. Eu le-am adăugat în calendarul clasei și am trimis mail-uri cu invitații.

4. Acordă-le timp de reflecție. După eveniment, toți elevii pot câștiga puncte pentru faptul că au inițiat/ organizat/ condus evenimentul sau pentru participare. Dacă ei sunt cei care au condus evenimentul, scriu un eseu de reflecție despre ce au învățat pe parcursul procesului de a propune și găzdui evenimentul și despre impactul pe care l-a avut asupra altora și asupra lor înșiși. De asemenea, ei pot adăuga sfaturi pentru alții care încearcă să organizeze în viitor un eveniment similar.

Pe măsură ce acest an progresează, am descoperit că elevii mei au început să rămână mai mult la sfârșitul fiecărei ore. Am un grup de elevi care stau conectați și pe perioada pauzelor și, când îi întreb dacă au întrebări, îmi răspund, ”Vrem doar să fim aici. Ne place să fim împreună.” I-am întrebat pe fiecare dintre ei ce i-a ajutat să simtă astfel, iar fiecare a menționat un alt grup început de ei sau impactul pe care alt elev l-a avut asupra lui. Deși încă nu s-au întâlnit niciodată în persoană, ei și-au exprimat sentimentul că e ca și cum ceilalți îi cunosc cu adevărat și că se simt conectați. Ei au fost cei care au condus acest proces și eu sunt cât se poate de mândră de ei.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/4-relationship-building-strategies-help-finish-school-year-strong?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.