Ieri am găsit în căsuța de mail un material interesant de la Patti – câteva strategii pentru profesorii care predau simultan și un video adresat profesorilor de la clasele primare, conținând sfaturi pentru a-și îmbunătăți predarea la subiectele de științe și studii sociale. Și ne-am gândit că ar fi util să traducem o parte din aceste sfaturi.
Patti este creatoarea blogului Madly Learning – dar mai bine să-i dăm cuvântul:
”Hello, hello!
Mă numesc Patti. Sunt profesoară în Ontario, Canada. Predau la o clasă mixtă (clasele 4/5, cu predare simultană) și îmi place foarte mult să predau simultan, deoarece am oportunitatea să diferențiez. Sunt și mămica a trei copii, îmi place să beau cafea și vin, sunt căsătorită tot cu un profesor, partenerul meu de ”crime”, care a predat și el timp de 13 ani multor copii uimitori. Am predat la clasele 3-6 și am o diplomă de specialist în citire și limba engleză. Am creat Madly Learning ca pe un colț de internet unde îi ajut pe colegii profesori să potrivească toate elementele din învățarea bazată pe cercetare, UDL – designul universal pentru învățare și instruirea diferențiată, pentru a face predarea mai ușoară.
Misiunea mea este să te ajut să faci predarea mai simplă și să pui totul la un loc!”
Cum să ridici nivelul programelor de științe și studii sociale
Am fost cu toții în acea postură. Predăm științe și studii sociale copiilor din clasele primare și vrem să ne asigurăm că am atins toate acele puncte cerute de curriculum! Iar timpul de care dispunem ca să facem asta e întotdeauna prea scurt. Cum să gestionezi asta?
Majoritatea profesorilor se îndreaptă spre metoda utilizării manualelor și a fișelor de lucru. Îi încărcăm direct pe elevi cu informație pentru a ne asigura că o primesc, apoi îi testăm pentru a vedea ce își amintesc din acele informații. Ei bine, dacă n-ar mai trebui să fie așa? Dacă i-ai putea angaja pe elevii tăi cu ajutorul unor lucruri în care rezidă interesele și forțele lor, în timp ce te asiguri că atingi toate acele ohh! părți atât de importante din curriculum? Urmărește filmul realizat de Patti în această săptămână care îți spune cum poți ridica nivelul programelor legate de științe și studiile sociale în așa fel încât elevilor să le revină bucuria de a învăța!
https://m.youtube.com/watch?time_continue=32&v=bs-X7g0DsBg&feature=emb_title – Leveling up your Science and social studies programs
Strategii pentru profesorii care predau la clase mixte (cu predare simultană)
Am vrut să împărtășesc cu tine și câte puțin din experiența câștigată cât timp am predat la clase mixte (ceea ce înseamnă majoritatea timpului din cariera mea de profesor!) Spre deosebire probabil, de majoritatea profesorilor aflați în această situație, mie îmi place de fapt să predau simultan și, de-a lungul anilor am ales câteva sfaturi și trucuri care să facă acest tip de predare mai ușor și mai plăcut!
Deci, iată care sunt strategiile mele pentru a face predarea simultană mai ușor de gestionat.
- Utilizează sarcini de lucru cu durată nedelimitată (open-ended) și învățarea bazată pe cercetare ori de câte ori poți, deoarece asta îți simplifică predarea. Asta înseamnă că tu petreci mai puțin timp predând lecția, iar elevii tăi se află în scaunul conducătorului!
- Amintește-ți că ai o clasă unică. Pur și simplu ai în încăperea ta copii cu o serie de abilități! Cu toate acestea, atunci când într-o clasă normală la orice nivel, le iei în calcul pentru fișele de educație individuală (IEPs), vei vedea că există și acolo o largă varietate de abilități, iar lucru cu acestea nu este diferit! Pentru elevii mei care au programe de educație specială, faptul că sunt într-o clasă mixtă le este de ajutor, deoarece deseori ei nu știu dacă munca pe care o fac este pentru clasa a IV-a sau a V-a – este pur și simplu muncă. Asta m-a ajutat să-i aduc la nivelul pe care ne străduim să-l atingem, fără ca ei să simtă că au rămas în urmă.
- Utilizează sarcini care au puncte de intrare multiple*. Poți folosi probleme de matematică care au căi multiple de rezolvare pentru a obține răspunsul corect. Utilizează sarcini de lucru cu durată nedelimitată acolo unde accepți puncte de intrare diferite și întâmpină elevii acolo unde se află. Îmi place să utilizez dimineața teme de matematică open-ended, unde elevii folosesc aceeași fișă de lucru (& iar asta înseamnă pentru mine să pregătesc o singură fișă de lucru!). * https://eleducation.org/resources/helping-all-learners-entry-points
- Panourile cu alegeri** sunt minunate în clasele mixte! Elevii pot alege ce activitate să facă iar sarcinile sunt diferențiate pentru a corespunde nivelului lor de clasă. ** https://www.weareteachers.com/choice-boards/
- În clasele mixte, testele sunt întotdeauna o aventură. În funcție de zi, pot avea între 6 și 8 teste diferite, depinzând de punctul în care se află elevii mei cu învățarea (colegii mei știu întotdeauna când am o zi de teste, deoarece ocup toată masa din cancelarie!) Deoarece asta a fost întotdeauna un mare calvar, acum aș înclina mai curând spre testarea bazată pe proiecte! Proiectele cu durată nedelimitată (open-ended) permit elevilor să lucreze în propriul lor ritm și la nivelul lor, iar asta simplifică și notarea lor.
- Întrebări calitative în loc de întrebări cantitative!*** Obiectivul este să diferențiezi însărcinările, nu să creezi mai multe. Apoi tu poți canaliza învățarea demonstrată de elevi într-o învățare diferită pe care tu trebuie să o evaluezi. *** https://www.examples.com/business/qualitative-questionnaire.html
- Construiește abilități de muncă independentă! Da, fiecare elev poate lucra și învăța independent! Pasul unu în a face asta posibil este – exercițiul, exercițiul, exercițiul! Ei au nevoie să-și ”dezvolte mușchii” abilității de a lucra independent! Cel de al doilea lucru pe care trebuie să-l faci este să le dai un lucru care le este familiar și la nivelul lor de muncă independentă. Și, în al treilea rând, utilizează un triunghi de date – observații, conversații și produse! Trebuie să ne dorim să utilizăm mai multe observații și conversații (#1) decât utilizăm în mod tradițional. Pe parcursul timpului de instruire tu poți să faci observații și conversații. #1 https://connex.stao.ca/classroom-catalyst/observations-and-conversations-tracking-made-easy
- Protejează-ți timpul propriu!! Trebuie să recunoaștem situațiile în care avem nevoie să simplificăm și să facem procesul mai eficient. Multe din subiectele pe care le avem de predat pot fi combinate în cele două clase sau pot fi gândite ca un continuum (singurele subiecte pe care nu recomand să le combini pentru a se potrivi sunt științele și studiile sociale).
- Să ai un orar flexibil. Eu nu recomand să descarci subiectele complicate către un alt profesor și să împarți elevii între clase. Asta face ca orarul tău să fie mai puțin flexibil și ești legat de recreații. Într-un anumit moment, flexibilitatea poate fi cel mai bun prieten al tău. Eu vreau să am clasa mea mixtă în majoritatea timpului, astfel încât să pot răspunde nevoilor elevilor și ale profesorului.
- Să fii cu adevărat familiarizat cu așteptările privind învățarea. Să știi cu adevărat unde se termină așteptările pentru o clasă și unde încep pentru cealaltă clasă. Asta este super important mai ales la scriere și matematică! Vei vrea să cercetezi curriculum-ul cu adevărat pentru a-l putea integra în orice moment. .
Sper că aceste sfaturi să te ajute în abordarea unei clase mixte!
Ai mai predat înainte la o astfel de clasă? Cum a decurs experiența ta? Mi-ar face plăcere să aud și de la alți profesori orice sfat suplimentar pe care îl pot transmite colegilor lor!
Pentru moment, rămas bun și succes!