Descoperă oportunitățile oferite de Suita LIVRESQ +

Un interviu cu Dl. Alex MĂLUREANU, co-fondator Ascendia

Dacă tot am vorbit în articolul trecut despre un mediu de învățare bazat pe măiestrie, haideți să ne uităm la resursele și instrumentele pe care le avem la dispoziție, aici în România și care ne ajută să creăm acest tip de mediu de învățare.

Dintre aceste resurse, ne-a atras atenția încă din vara trecută Suita Livresq, creată de compania românească Ascendia și oferită gratuit tuturor profesorilor din România.

https://livresq.com/ro/

Când a apărut această resursă? Aproape imediat după declanșarea pandemiei cu COVID 19, profesorii din România au primit un ajutor binevenit din partea companiilor, putând accesa în mod gratuit resurse cum sunt G-Suite, Microsoft Teams, Zoom etc. și mai multe platforme în care puteau găsi modele de lecții online gata făcute sau în care își puteau crea și găzdui propriile lecții. Printre acestea s-a numărat și Livresq.

Pe lângă accesul la aceste bine-venite resurse, companiile au oferit și cursuri de inițiere în utilizarea acestor instrumente, noi pentru majoritatea profesorilor noștri, precum și suport tehnic.

Pagina principală a platformei LIVRESQ – opțiunea pentru Limba română este în partea de jos a paginii!

Pentru a afla mai multe despre această resursă autohtonă – Suita Livresq, stăm de vorbă cu Domnul Alex Mălureanu, care este Co-fondator al companiei Ascendia.

1. Rodica Bărbuță – Domnule Mălureanu, am citit pe blogul companiei că această Suită Livresq a fost creată de compania Ascendia, cu sprijinul parțial al unor fonduri europene și că obiectivul principal al acestui proiect, care a fost finalizat în vara anului 2019, era să ajute editurile și furnizorii de cursuri profesionale. Când a apărut ideea că acest instrument poate fi util și profesorilor din sistemul de educație – în timpul proiectului sau după finalizare? Nouă ni s-a părut că a fost o coincidență extraordinară (și benefică) faptul că ați lansat platforma exact înaintea declanșării pandemiei.

Alex Mălureanu – Ideea Livresq a încolțit cu mult timp înainte de a începe propriu-zis lucrul la platforma. Noi suntem o companie de eLearning și ceea ce facem este să îmbunătățim rezultatele procesului educațional folosindu-ne de tehnologie. Facem acest lucru de 14 ani, atât pentru învățământul de masă, cât și pentru cel corporativ.

Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntam era o curbă foarte mare a învățării la uneltele specializate pentru crearea materialelor educationale în format digital. Aceste unelte nu erau ușor de adoptat de către profesori sau edituri. Noi am spus că se poate crea ceva local, mai facil de folosit, fără a fi necesare cunoștințe de programare. De aici a început să se contureze ideea LIVRESQ. Apoi, am lucrat și noi la manualele digitale și ne-am dat seama de importanta standardizării uneltelor de lucru.

Livresq, ca prim obiectiv, a avut publicarea, editarea, consultarea și gestiunea online a manualelor școlare. Puternic focalizat deci pe edituri ce doreau să construiască manuale digitale conforme cu standardele Ministerului Educației și Cercetării.

După 2 ani de dezvoltare, am reușit să lansam neoficial prima versiune, cu circuit redus. Apoi, când a lovit situația COVID-19 am decis că este momentul să punem tot ce avea LIVRESQ mai bun la dispoziția tuturor cadrelor didactice, gratuit, pentru a crea lecții interactive. Am înțeles că era și este încă o situație de criză.

Livresq este și va fi o suită adaptată celor mai noi cerințe. În acest moment Livresq primește noi funcționalități la fiecare două săptămâni. El va fi mereu în curs de dezvoltare și de adaptare la realitățile pieței.

2. R.B. – Prin urmare, ați dorit să ușurați munca tuturor, astfel încât să nu fie nevoiți să învețe să utilizeze și să integreze multe instrumente/ softuri diferite.

O profesoară, creator de software educațional, lucrând la crearea unei lecții digitale

Vreau să vă întreb în continuare despre facilitățile oferite de Suita Livresq. Așa cum desigur știu profesorii care au participat la cursurile de formare oferite de compania Dvs. în timpul verii trecute, Liversq le oferă utilizatorilor și profesorilor mai multe facilități:

1. Un editor pentru crearea de lecții digitale interactive – Author, care deși este format dintr-o suită integrată de instrumente digitale, este ușor de folosit de către oricine și poate fi utilizat și în echipă, colaborativ. Iar lecțiile rezultate se pot descărca pentru a fi folosite pe altă platformă de comunicare sau offline, sau se pot folosi direct din Librăria Livresq, pe orice tip de echipament;

2. O platformă pe care își pot găzdui lecțiile create – Librăria Livresq și

3. Viitorul magazin Content Shop (am spune noi similar cu Teachers Pay Teachers), din care unii profesorii pot cumpăra lecții sau alt tip de materiale didactice create de alți profesori.

Prin ce diferă suita Livresq de G-Suite sau Microsoft Teams, de exemplu? Și de ce recomandați profesorilor să o utilizeze atunci când își creează propriile lecții?

A.M. – LIVRESQ este complementar cu suitele Google și Microsoft și totodată mult diferit de acestea. În LIVRESQ se pune accentul pe interactivitate, oferire de feedback și raportare. Profesorii creează lecții în care personaje pot să converseze intre ele, plasează chestionare variate – de exemplu reordonare, plasare, cu un singur răspuns corect, cu răspunsuri multiple, cu răspuns unic, selectare din lista și răspuns liber. Profesorii pot să plaseze și bariere de conținut, elevul putând sa avanseze doar dacă a rezolvat activitățile expuse până la acel punct.

Pentru fiecare răspuns ales de către elev, se poate oferi feedback automat, indiferent dacă a răspuns corect sau greșit.

Legat de funcția de raportare, în LIVRESQ fiecare lecție este împachetată SCORM. Acesta este un standard internațional de calitate și asigura comunicarea eficientă a rezultatelor către platforme. Datorită acestui lucru, toate interacțiunile elevilor cu o lecție LIVRESQ se înregistrează și se comunica mai departe platformei unde este urcată acea lecție. Profesorii vor ști astfel exact răspunsurile elevilor, dar și timpii de răspuns și parcurgere.

Libăria cu lecții poate fi accesată de pe orice echipament digital, inclusiv de pe o tablă interactivă

3. R.B. – Așadar, indiferent unde exportă sau utilizează profesorul sau elevul lecția creată, aceste funcționalități rămân active. Foarte util!

Eu încă nu am avut răgazul să încerc editorul – probabil că îl vom utiliza și noi pentru a crea cursuri – dar am o întrebare. Am înțeles că se poate lucra colaborativ în momentul creării unei lecții/ unui curs – și ăsta este un mare avantaj, dar există și posibilitatea ca, după publicarea în librărie să îmi pot îmbunătăți lecția/ cursul sau să îmi pot adapta propria lecție/ cursul de mai multe ori, în funcție de specificul elevilor/ grupei de cursanți? E nevoie să o republic de fiecare dată în librărie dacă consider că noua varianță e mai bună? Cum fac asta?

A.M. – Exact! LIVRESQ a fost gândit ca o unealtă colaborativă. Pentru materialele complexe, de exemplu un manual digital sau un curs eLearning, multiple persoane pot sa lucreze împreună, în același timp, pe conținut.

https://livresq.com/ro/teams-livresq/

Fiecare lecție publicată în Bibliotecă, dar nu limitat la Biblioteca poate fi îmbunătățită ușor. În LIVRESQ funcția poartă numele de suprascriere și face exact ce spune. În momentul în care ai o noua varianta a lecției, mai bună, mai adaptată unui grup specific, acea variantă se poate suprascrie peste cea veche, păstrând linkul original.

În Biblioteca LIVRESQ există doua secțiuni specifice. Una este cea publică, unde lecțiile sunt validate întâi de către echipa LIVRESQ și apoi sunt publicate pentru a fi văzute și accesate de toată lumea. În acest caz fiecare versiune nouă a lecției trebuie validată.

Cea de-a doua secțiune din Biblioteca LIVRESQ este cea privată. În această zonă privată, profesorul poate sa suprascrie orice material fără a fi nevoie ca echipa de validare Livresq să se implice. Aici el își tine toate materialele pe care dorește să le comunice în mod privat.

4. R.B. – Există și posibilitatea de co-creere a unor lecții sau cursuri – cele care sunt deja create și publicate explicit ca resurse educaționale deschise (RED) – adică să pot lua o lecție gata creată de un alt profesor/ formator și să o completez, să o modific pentru a corespunde cu stilul meu sau cu specificul unui anumit grup de elevi/ cursanți – creând astfel o variantă proprie, fără să modific definitiv varianta publicată în librărie? Dacă e posibil, cum funcționează în acest caz editorul și ce se întâmplă cu drepturile de autor?

A.M. – Răspunsul scurt este da, cu siguranță prin funcția de partajare din LIVRESQ se poate lua o lecție deja creată și apoi se poate modifica în funcție de nevoi. Singura mențiune aici este că profesorul care este autorul inițial trebuie să își dea acordul pentru refolosirea materialului. Deci trebuie cerută și obținută întâi permisiunea. Este un proces în doua etape. Cum se poate face tehnic? Întâi trebuie dată spre partajare lecția din Editor și se activează link-ul secret. Apoi acel link secret de editare se oferă de către profesorul inițial persoanei care are acceptul pentru a edita acea lecție.

Legat de drepturile de autor, acestea se discută între părțile implicate. Fiecare material creat de către un profesor îi aparține în totalitate și este decizia lui ce dorește să facă cu el. Îl poate exporta și îl poate pune în orice platforma dorește, îl poate ceda altui profesor, îl poate vinde. Este complet decizia lui.

Lecțiile deja create cu Author-ul Livresq pot fi oricând modificate de către autorul lor

5. R.B. – În legătură cu utilizarea lecțiilor deja publicate în Librărie (cele care sunt RED) – le poate utiliza orice alt profesor/ formator în afara autorului? Cum obține accesul pentru el și elevii/ cursanții lui?

A.M.Toate materialele publicate in Biblioteca LIVRESQ se pot accesa complet gratuit de către oricine are nevoie să le folosească. Ele sunt puse la dispoziție de către comunitatea noastră de profesori tocmai pentru a ajuta sistemul educational. Pentru a le accesa trebuie doar sa le căutați în Bibliotecă și apoi sa dați click pe ele.

https://livresq.com/ro/publish-library/

6. R.B. – Am ”răsfoit” materialele deja publicate în librărie și am apreciat organizarea excelentă, care-ți permite să selectezi cu ușurință din lecțiile deja publicate (peste 2400) pe cele care te interesează. În cazul în care din ce în ce mai mulți profesori, inclusiv de nivel universitar și formatori de adulți vor alege să-și publice lecțiile în Librăria Livresq și să le acceseze în timpul orelor (împreună cu elevii lor,) credeți că pot exista provocări în viitor în ce privește capacitatea de stocare și traficul/ viteza de accesare? După cum poate știți, platforma Zoom de exemplu, a avut probleme în a susține traficul intens din perioada predării obligatorii exclusiv online și conversațiile angajaților din mii de companii… Considerați că, în timp, trebuie să creșteți capacitatea de stocare sau alte elemente care să permită accesul simultan al unor zeci de mii de utilizatori?

A.M. – Din fericire, LIVRESQ este construit și gândit să se adapteze automat la nevoile de utilizare. Deci nu va avea probleme de capacitate. El își modifica setările pe partea de server în funcție de încărcare.

7. R.B. – Excelent!. Deci cu Livresq, adio problemelor (dacă ai un internet care funcționează bine!) Dar, cum va funcționa viitorul Content Shop pentru profesori? V-ați gândit la un sistem similar cu cel oferit în SUA de platforma Teachers Pay Teachers?

A.M. – În prima faza vom avea doar conținut gratuit pentru a fi folosit de către profesori. De la poze, sunete, la lecții, video-uri și alt tip de conținut interactiv. Vom integra multiple surse de conținut.

În ce privește cea de a doua fază, este corectă paralela cu Teachers Pay Teachers. Profesorii, formatorii vor putea să-și monetizeze materialele create pe LIVRESQ.

8. R.B. – Când vor fi funcționale avatarurile (îți poți crea sau alege propriul avatar?) și posibilitatea de a adăuga vocea profesorului sau alte elemente audio în lecții?

A.M. – Avatarurile sunt deja funcționale! În LIVRESQ îi numim asistenți educaționali. Există deja câteva personaje predefinite, dar fiecare profesor poate să urce unul nou, în funcție de nevoie. Recent am lansat chiar două noi funcționalități pentru acești asistenți educationali – un generator de voce automat (inclusiv în limba română) și posibilitatea de a te înregistra tu direct în LIVRESQ și să dai voce personajului ales sau creat.

9. R.B. – Ce se va întâmpla când expiră anul de gratuitate pentru profesori? Va trebui să-și facă abonamente la prețurile afișate pe site? Veți căuta alte resurse ca să susțineți în continuare accesul gratuit? Sau veți negocia cu ministerul sau școlile pentru a finanța abonamente colective la nivel de școală?

A.M. -Fiecare abonament gratuit pentru profesori poate fi prelungit. În principiu este esențial să se arate că s-au creat lecții în acel an. Dacă nu îl folosești, iți pierzi dreptul de o a face în viitor.

Oricum, în acest moment avem două tipuri de abonamente pentru profesori, unul complet gratuit, dar care nu are anumite funcționalități și unul Premium, tot gratuit, dar doar pentru cei care au arătat că au realizat conținut pe LIVRESQ. De exemplu, cei care au creat 3 lecții decente pe platformă și au aplicat pentru certificatul de creator de software educational.

https://livresq.com/en/news/aplica-pentru-diploma-de-creator-de-resurse-educationale-digitale-interactive/

Poți învăța oricând să utilizezi Suita LIVRESQ – lecțiile sunt accesibile oricui

10. R.B. – Deci, profesorii care doresc să beneficieze de abonamentul gratuit Premium, ar trebui să înceapă cât mai curând să creeze lecții cu Livresq! Și, pentru a învăța cum să lucreze cu această Suită, am văzut că oferiți pe site pentru cei care nu au participat la cursurile inițiale și un program de formare online.

https://livresq.com/ro/training/

Cum vedeți dezvoltarea în viitor a Suitei Livresq? Consultând site-ul Proiectului CRED al Ministerului Educației, am văzut că încă nu au avut în vedere dezvoltarea unei platforme unice care să susțină o librărie educațională completă, în care orice profesor sau formator să găsească lecții interactive în format digital, pentru orice nivel de clasă și materie și că, în prezent fac trimitere la resurse diverse (unele destul de vechi). V-ați gândit să propuneți în viitor o colaborare Ministerului Educației și celorlalți actori care au dezvoltat până acum librării cu lecții online, pentru a transforma Suita și Librăria Livresq într-o resursă de nivel național?

A.M. – Lucrăm activ pentru a ajuta proiectul CRED și deja avem integrări realizate pentru profesorii din CRED. Mai mult, acum avem pe platforma LIVRESQ și lecții omologate de M.E.C.. Acestea se pot identifica în funcție de marcajul specific, direct în Biblioteca Publică. În acest moment avem cea mai mare Biblioteca cu lecții interactive din România și știm că este de interes pentru Ministerul Educației și Cercetării.

Suntem aici să ”punem osul la treaba”, cum s-ar zice!

11. R.B. – Poate v-ați întrebat de ce am folosit acel semn + din titlu… Am văzut că Ascendia a dezvoltat și alte resurse utile pentru profesori și părinți – o platforma cu module de eLearning pentru copii – www.dacobots.com, și o platformă cu resurse pentru terapia vorbirii (logopedică) – www.timlogo.ro. Ce ne puteți spune, pe scurt, despre aceste resurse?

A.M. – Da, în cei 14 ani de existență am încercat să ne implicam real cât s-a putut în a transforma în bine societatea românească.

Dacobots.com este un portal de edutainment, ce îmbină educația cu divertismentul. Platforma conține în principiu lecții interactive foarte frumoase și antrenante gândite pentru a fixa mai ușor informația. Fiecare lecție face parte dintr-o serie. Exemplu: “Semnele Primăverii” sau “Puterea creierului” Tot acest conținut este oferit gratuit copiilor.

Timlogo.ro este o platformă de logopedie de tip elearning. Conținutul este unul specializat, gândit pentru a-i ajuta pe logopezi să își desfășoare mai bine activitatea în online, atunci când încearcă să ajute copiii care au nevoie de exerciții logopedice. Poate fi folosită direct și de către copii, împreună cu părinții, acasă.

Domnule Alex Mălureanu, vă mulțumim pentru toate aceste informații – sperăm să fie utile profesorilor și tuturor cititorilor. Dacă cititorii noștri vor mai avea întrebări pentru dumneavoastră, sperăm că veți avea amabilitatea de a ne răspunde și pe viitor.

La final, dorim să vă felicităm, pe dumneavoastră și întreaga echipă de la Ascendia pentru ideile, creativitatea și munca puse la dispoziția profesorilor și părinților din România.

Va mulțumesc și vă urăm mult succes în continuare!

A consemnat, Rodica Bărbuță

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.