Vă mai amintiți că, într-un articol recent despre dezvoltarea profesională, John Spencer vă promitea o serie de filme video și articole care să detalieze fiecare dintre cele 16 modalități propuse?
Iată mai jos primul dintre acestea, care se referă la grupurile de mastermind (geniu, maestru al minții).
Nu vă îngrijorați dacă nimeni nu v-a spus până acum sau voi nu gândiți despre voi că sunteți genii – cu toții ne naștem cu această potențialitate (pe care, din nefericire majoritatea o cam pierde din cauza modelului actual de școală), dar nu este totul pierdut. Genialitatea voastră poată fi stimulată să se manifeste din nou, într-un mediu potrivit – iar grupurile de mastermind asta fac – oferă un mediu potrivit pentru ca ideile creative să capete formă iar autorul acestora să capete curaj, feedback, idei despre cum să le pună mai bine în practică..
Dar, mai bine îl las pe John să vă explice 🙂
În această serie, vom explora ce înseamnă să fii stăpânul propriei tale învățări profesionale. Articolul acesta se concentrează pe grupurile de mastermind. Aceste grupuri se auto-inițiază și sunt democratice. Membri grupului se întâlnesc pentru a furniza fiecăruia responsabilitate, structură și feedback. Deseori, ei împărtășesc idei și rezolvă probleme. Cu toate acestea, spre deosebire de multe alte grupuri colaborative, membrii nu lucrează neapărat în proiecte comune. Am văzut grupurile de mastermind utilizate în cercurile academice, în cercurile de startup pentru afaceri și în lumea organizațiilor nonprofit.
Puterea grupului de mastermind
Prima dată am auzit despre aceste grupuri atunci când prietenul meu, A.J.Juliani a menționat acest concept într-o discuție cu mine. Nu mi-a plăcut termenul de ”mastermind”, pentru că îmi evoca imaginea unor oameni care complotează împreună să ia lumea în stăpânire. Am avut puțin sentimentul pe care mi l-a lăsat serialul Pinky and the Brain* creat de S. Spielberg. Cu toate acestea, de-a lungul timpului am auzit termenul utilizat în mediul startup-urilor. Am citit despre un grup de jurnaliști care au creat un grup în care își ofereau unui altora săptămânal câte un pont și cereau un sfat.
* https://www.youtube.com/watch?v=GBkT19uH2RQ – Pinky and The Brain Intro
M-am întrebat dacă ei descoperiseră ceva în asta.
Am început să explorez modurile în care funcționau grupurile de mastermind. În unele dintre ele, membrii se întâlneau în persoană. Unele dintre ele lucrau prin intermediul Google Hangouts. Cu toate acestea, toate aveau o temă comună, aceea de a oferi suport emoțional și, în același timp se ajutau unii pe alții cu o gândire practică, strategică.
Dacă nu ești familiarizat cu grupurile de mastermind, ele seamănă puțin cu grupurile de suport și totodată cu o ghildă profesională. Deseori, tu îți împărtășești în grup procesul de dezvoltare, călătoria, zbaterile și problemele. Câteodată, grupul ascultă. Deseori ei te confirmă. Dar cel mai adesea, ei îți furnizează înțelegerea și sfatul.
În prezent, eu fac parte dintr-un grup de mastermind pe Voxer. Este același la care m-a invitat pe A.J. prima oară să mă alătur. Ne concentrăm în majoritate pe eforturile noastre creative. Este aproape în întregime nestructurat, cu conversații întâmplătoare despre ”dezghiocarea” (hacking) creativității și idei de productivitate. Dar acum doi ani am făcut o sesiune de “hot seat” (scaun fierbinte) în care fiecare și-a împărtășit obiectivele, zbaterile și visurile, apoi ne-am invitat unii pe alții să ne dăm reciproc feedback.
A fost o zi plină de forță și, pentru mine o rememorare a momentelor în care am avut câteva străfulgerări de creativitate. Dar a fost de asemenea una dintre multele modalități în care grupul meu de mastermind a avut impact asupra muncii mele creative.
– https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=E6_djqsglTg&feature=emb_title – The Power of a Mastermind Group (Puterea grupului de mastermind)
Ce face un grup de mastermind
În ceea ce urmează veți regăsi câteva din lucrurile pe care le puteți face atunci când vă întâlniți cu grupul vostru de mastermind:
-
Să vă împărtășiți ”călătoria” profesională/ creativă și să le spuneți ce ați învățat de-a lungul drumului
-
Să vă împărtășiți cu ceilalți nevoile și să le cereți idei sau resurse
-
Să vă împărtășiți frustrările (există o forță în a fi vulnerabil)
-
Să vă împărtășiți poveștile de succes și să celebrați împreună succesele
-
Să vorbiți împreună de opțiunile de colaborare potențiale
Ultima opțiune a fost pentru mine cea mai fascinantă. Avem în grup doar patru membri, dar am sfârșit prin a colabora cu doi dintre ei, ca rezultat al conversațiilor noastre. Deși pe atunci nu am realizat, am ajuns să avem încredere unul în altul și să ne bazăm unul pe altul.
https://www.youtube.com/watch?v=2DmFFS0dqQc&feature=emb_title – The 7 Keys to Creative Collaboration (7 Chei către colaborarea creativă)
Regulile pentru grupurile de mastermind
-
Concentrarea pe soluții. Există și timp pentru a te descărca, dar grupul nostru se concentrează pe soluții. Vrem să rezolvăm problemele împreună. De asemenea nu vrem să utilizăm grupul pentru a bârfi.
-
Menținerea încrederii. Viața privată este importantă, prin urmare există o regulă generală că ceea ce se spune în grupul de mastermind ar trebui să rămână confidențial. Este un pic cam ca Fight Club.
-
Este vorba despre oameni, nu despre produse. Suntem cu toții în momente diferite ale parcursului creativ. Cu toate acestea, pornim de la ideea democratică că este vorba despre oameni și nu despre produs. Cu alte cuvinte, nu avem o ordine de eliminare bazată pe succes.
-
Să ascultăm activ și să ne oferim suport unui altuia. O scurtă confesiune, de-a lungul timpului ne-am luat fiecare vacanțe și am neglijat grupul. Dar în majoritatea timpului, atunci când împărtășim întrebări, întregul grup ascultă și oferă suport.
-
Să oferi sfaturi doar atunci când cineva le cere. Câteodată cineva se descarcă și tu asculți. Altădată, ei se descarcă și spun, ”Aveți vreo idee?” Asta e lumina verde pentru a împărtăși idei și resurse.
-
Să fii nerușinat de curios. Ascultăm cu toții interviuri și citim cărți care ne împing să gândim mai profund despre ceea ce facem. Grupul nostru de mastermind este locul în care putem fi mândri că suntem diferiți, unde să fii curios este un lucru bun.
Ce înseamnă asta pentru profesori
Așa că asta m-a făcut să mă gândesc la profesorii din școli. Ce ar fi să creăm grupuri de mastermind ale noastre? Cum ar fi să avem spații, departe de ecourile gălăgioase din social media? Ce ar fi să ne împărtășim forțele și slăbiciunile? Cum ar fi să spunem povești? Cum ar fi să cerem sfaturi unul de la altul? Cum ar fi dacă am avea un spațiu în care să ne împărtășim unul altuia planuri de lecție, planuri pentru capitole, materiale și proiecte?
Îmi dau seama că aceste lucruri ar trebui să se întâmple deja în școli. Cu toate acestea, mă gândesc la ceva puțin diferit. Mă refer la profesori care să creeze grupuri în care alți profesori care au fost scoși din contextul lor de învățare profesională (structuri de PLC –Professional Learning Community)** și care pot adăuga la experiențele lor un sens al perspectivei și clarității. Îmi imaginez ceva care este atât mai personal cât și mai profesional față de obișnuitele întâlniri ale comunităților de învățare profesională. Cred de asemenea că cele mai bune grupuri de mastermind sunt fie cele din afara școlii tale fie cele din afara departamentului tău de specialitate. Ajută să poți avea un anumit nivel de detașare.
** https://www.education.vic.gov.au/school/teachers/management/improvement/plc/Pages/default.aspx
Ideea cheie în toate acestea este că e opțional. Responsabilitatea vine din interior. Nu trebuie să-i dai raportul nimănui, doar ție. În schimb, trebuie să ai o motivație intrinsecă să cauți sau să creezi un grup de mastermind. Cu toate acestea, cred că ar putea avea valoare dacă profesorii și-ar crea grupul de mastermind în afara propriei școli.
Eu cred că fiecare profesor are nevoie de un grup de mastermind.
Ultima declarație ar putea să pară puțin exagerată, dar lăsați-mă să explic. Nu sugerez că fiecare profesor are nevoie de un grup de mastermind chiar acum. Cu toate acestea, la un moment dat al carierei tale, vei avea nevoie de un astfel de grup. Ar putea fi în primii ani de profesorat, când vei avea nevoie de suportul colegilor profesori. Sau ar putea fi mai târziu, atunci când îți asumi/ capeți mai multe responsabilități, un rol de lider, sau te confrunți cu singurătatea. Dar la un moment dat vei avea nevoie de o comunitate de colegi educatori cu care să împărtășești idei, povești și gânduri.
Structura întâlnirii grupului de mastermind
Vă prezint în continuare formatul de “sweet seat” (loc dulce – alții îl denumesc loc fierbinte) pe care l-am utilizat atunci când am lucrat la doctoratul meu. Coordonatorul meu m-a introdus prima oară în acest grup, pe care l-am utilizat în continuare, pe lângă alte grupuri de mastermind. De atunci, am modificat structura și îmi face plăcere să o împărtășesc cu voi:
Rolurile:
-
Facilitator: Ghidează procesul
-
Time-Keeper (păstrătorul timpului): Îi menține pe toți pe linie, cu termene de timp
-
Scribul – cel care notează concluziile întâlnirii și promisiunile asumate de membri.
Partea întâi: Ne salutăm unii pe alții și trecem în revistă rolurile pentru ziua respectivă; facilitatorul întreabă cine începe primul, al doilea, al treilea, al patrulea, al cincilea în acea zi.
Partea a doua: Runda de deschidere: facilitatorul cere fiecărei persoane să completeze următoarele propoziții (durează 10 minute, în total):
-
Acum, simt_____ despre_________
-
”Victoria” mea din săptămâna trecută a fost _______
-
În ce privește angajamentul meu de săptămâna trecută, eu _______
-
Una dintre provocările cu care mă confrunt este ________
Partea a treia: “Locull dulce:” Păstrătorul timpului setează cronometrul la 10 minute.
Prima persoană utilizează timpul pentru a discuta cum se descurcă cu propriul proiect, discută orice tip de provocări, probleme și primește suport din partea celorlalți din grup. Regula generală este să folosești primele 5 minute ca să povestești și să lași 5 minute pentru feedback/ suport. Când cronometrul arată că timpul s-a scurs, vine rândul următoarei persoane. Avem o regulă că nimeni nu are voie să întrerupă persoana în timpul alocat pentru “sweet seat”. În schimb, această persoană invită pe ceilalți să dea feedback, punând întrebări sau spunând, ”Mi-ar place să primesc feedback, vă rog”.
Partea a patra: Runda de încheiere: facilitatorul cere fiecărei persoane să completeze următoarele (10 minute în total):
-
Cu ce plec de la această întâlnire este _________
-
Pentru această săptămână mă angajez să _________
(Scribul scrie toate acestea și le pune bine, pentru ca ele să devină o referință pentru următoarea întâlnire săptămânală, deoarece putem uita.)
Opțional: Programarea întâlnirii viitoare: revizuirea programului, numirea facilitatorului, scribului și a celui care ține ceasul.
Puterea vulnerabilității
Într-un grup de mastermind, apropierea și vulnerabilitatea înseamnă putere. Orice muncă creativă poate fi frustrantă și câteodată chiar înspăimântătoare. Cu toate acestea, atunci când îmi împărtășesc zbaterile, știu că nu sunt singur. Când mă lovesc de un perete și am nevoie de ajutor, am un grup de oameni care e gata să-mi ofere păreri.
Dar e mai mult de atât. Ca grup de mastermind, creștem de la un mic grup la o comunitate. Șterge asta. Nu suntem o comunitate. Suntem prieteni.
Acum doi ani, fiul meu a intrat în spital. Erau doar niște pietre la rinichi, dar pentru că el are un singur rinichi, ne-am gândit că ar putea fi mai rău. Eram speriați că unicul lui rinichi ar putea ceda. Așa că, atunci când temperatura lui a depășit 40 de grade, am început să mă gândesc la cele mai negre scenarii. Îmi amintesc să eram departe de casă pe atunci, prăbușit ca o pungă de hârtie în camera mea de hotel sau plângând pe podeaua băii, simțindu-mă neajutorat, în timp ce soția mea stătea lângă fiul meu ce părea să alunece din rău în mai rău.
După ce am vorbit îndelung la telefon, am deschis aplicația și am intrat în grupul meu de mastermind, cerându-le să se roage pentru fiul meu.
Eram speriat. De fapt, terifiat. Dar grupul meu a fost pentru mine un mare suport, mai mare decât mi-aș fi imaginat.
O lună mai târziu, când A.J. și-a- pierdut fratele***, a vorbit deschis despre asta, într-un mod atât de extraordinar. Din nou, s-a simțit că noi nu mai împărtășeam doar idei. Noi ne împărtășeam viața.
*** http://ajjuliani.com/focusing-time-not-much/
Asta este ceea ce vreau pentru profesori. Știu că mulți educatori au deja astfel de grupuri. Nu este o idee originală. Dar, dacă puteți forma o comunitate unde să împărtășiți idei și să rezolvați probleme împreună, ați putea constata că deveniți prieteni, trecând de la a împărtăși idei la a vă împărtăși viața unul cu celălalt.
Sursa articolului: http://www.spencerauthor.com/mastermind/
Pingback: 7 Modalități pentru a construi încrederea creativă a elevilor | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate
Pingback: Cei 5 pași ai ciclului de eficacitate colectivă | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate