Un film. O poezie. Două cursuri

Câți dintre voi au capacitatea de a vedea, printre sutele de articole și postări tendințe puternice care ne cer să acordăm atenția nosatră lucrurilor care se întâmplă în domeniul nostru de activitate sau în societate? Pentru mine, lucrurile au început să indice de mult o direcție destul de clară…

1-Educatia-in-natura-12

Un film tulburător – Educația interzisă

Nu, nu este unul din filmele de pe Facebook create de Prince EA (deși și ele pun accentul pe aspecte dureroase), ci un documentar serios!

Acum două nopți am asistat la un seminar online despre educația în natură, organizat de Fundația CIFREP din Chile și Asociația Asilo nel Bosco din Ostia, IT (l-am promovat acum câteva zile și pe pagina noastră de Facebook). Și, văzând numărul imens de participanți (peste 1700 de profesori) din toate țările Americii Latine, interesul extraordinar al tuturor, ascultând toate discuțiile, auzind și văzând întrebările participanților, pot spune că am asistat nu la nașterea ci la dezvoltarea unei mișcări care va avea un cuvânt de spus în viitorul educației din acest continent. O mișcare în favoarea educației în natură, inițiată de oameni care deja și-au început campania pe lângă parlamentele din Argentina și Chile pentru a obține recunoașterea oficială la o scară mai largă și susținerea acestui model de educație. O educație care înseamnă o schimbare de paradigmă și se aliniază cu nevoia și dorința de a crește cetățeni ai lumii cărora le pasă de natură, care își păstrează vie curiozitatea și dorința de a cerceta fenomenele din jur. În timpul seminarului s-au făcut multe comparații cu educația tradițională și, unul din participanți a postat, ca argument de necontestat, link-ul către filmul Educația Interzisă (La educacion prohibida), un documentar realizat în anul 2012, cu participarea a peste 700 de colaboratori, care face o analiză a modelului educației actuale.

https://www.youtube.com/watch?v=-1Y9OqSJKCc&fla Education prohibida

1-Educatia-in-natura-5

Sinopsis: Școala a împlinit deja peste 200 de ani de existență și este încă considerată principala formă de acces la educație. Astăzi, școala și educația sunt bazate pe concepte discutate pe scară largă în forumurile academice, în politicile publice, instituțiile de învățământ, mass-media și în spațiile societății civile. De la originea sa, instituția școlară a fost caracterizată prin structuri și practici pe care astăzi, majoritatea dintre ei le consideră mai ales caduce și anacronice. Spunem cu toții că școala nu răspunde nevoilor secolului XXI. Defectul său principal se regăsește într-un design care nu are în vedere natura învățării, libertatea de alegere sau importanța iubirii și a legăturilor umane în dezvoltarea individuală și colectivă. Din aceste reflecții critice, de-a lungul anilor, au apărut propuneri și practici care privesc și gândesc educația într-un mod diferit. „Educația interzisă” este un film documentar care propune să recupereze multe dintre acestea, să le exploreze ideile și să facă vizibile acele experiențe care au îndrăznit să schimbe structurile modelului educațional al școlii tradiționale. Peste 90 de interviuri cu educatori, academicieni, profesioniști, autori, mame și tați; un tur în 8 țări din America Latină, trecând prin 45 de experiențe educaționale neconvenționale; Peste 25.000 de adepți pe rețelele de socializare înainte de premieră și un număr de 704 co-producători care au participat la finanțarea colectivă a făcut din filmul „La Educación Prohibida” un fenomen unic. Un proiect total independent, de o amploare fără precedent, care ilustrează nevoia latentă de creștere și de apariție a unor noi forme de educație.

Vă invităm să urmăriți acest film și argumentele prezentate în el. Poate, așa vom găsi și noi răspunsul la problema celor peste 40% dintre elevi care părăsesc școala ca analfabeți funcțional. Inițiatorii acestui proiect (http://www.educacionprohibida.com) își continuă în prezent munca în cadrul Proiectului Desaprender / Dezvățarea.

1-Educatia-in-natura-1

O poezie

Și, parcă pentru a sublinia necesitatea unor astfel de reflecții și acțiuni pentru schimbarea paradigmei în educația de la noi, a doua zi am găsit pe pagina de Facebook a prietenului meu, Prof. Dr. Alexandru Andrășanu, coordonatorul Centrului Geo-Media de la Univ. București și al Geo-Parcului Țara Hațegului, poezia de mai jos, însoțită de următorul comentariu:

E o poezie din care fiecare înțelege ce vrea, ce i se potrivește, ce acceptă. Dezvoltarea personala și educația se află mereu la limita dintre conformare, supunere, înțelegere și răzvrătire. Dincolo de toate există creativitatea, alegerea personală, asumarea și propria viață

La școală nu ți-a au vorbit..
De lună și de fazele ei,
De pământ și de ciclurile sale,
Nu ți-au spus despre moarte
Ca și despre naștere,
Nu ți-au spus despre sexualitate
Care este sacră,
Nu ți-au spus despre corp
Ca despre un templu emoțional.

Ei ți-au spus să te adaptezi,
Pentru a
te potrivi,
Ți-au spus să stai jos
Mereu în același loc,
Ți-au spus să taci din gură
Și
asculți singurul lor punct de vedere,
înveți până ți se face rău.
Să scoți o foaie de hârtie,
Ca
și cum ar fi o amenințare!

La școală, nimeni nu a evocat vreodată
Puterea naturii,
Nimeni n-a explicat vreodată
Puterea gândurilor tale,
Nimeni nu a împărtășit vreodată
Conexiunea ta cu Universul.

Cu această metodă care ne vrea pe toți la fel,
Suntem niște lupi botezați în câini.

Eu vreau să pot urla la lună.
Fără să mi se spună nebun,
Vreau să îmbrățișez copacii
Fără să mi se spună excentric,
Vreau să pot să-mi vindec ființa
Fără să mi se spună ciudat!

Nu am pe cine convinge
Vreau doar să distribui, să
transmit
Și
dau…

Îți ofer umila mea cunoaștere,
Îți ofer bucuria mea,
Îți ofer Iubirea mea.
Rămâi liber și creativ

Chiar dacă asta deranjează, rămâi TU!

Autor necunoscut

À l’école, ils ne t’ont pas parlé…
De la lune et de ses phases,
De la terre et de ses cycles,
Ils ne t’ont pas parlé de la mort
En tant que naissance,
Ils ne t’ont pas parlé de la sexualité
Comme sacrée,
Ils ne t’ont pas parlé du corps
En tant que temple émotionnel.

Ils t’ont dit de t’adapter,
De t’intégrer,
Ils t’ont dit de t’asseoir
Toujours au même endroit,
Ils t’ont dit de te taire
Et d’écouter leur seul point de vue,
D’étudier jusqu’à ce que tu t’écoeures.
De sortir une feuille,
Comme une menace !

A l’école, personne n’a jamais évoqué
Le pouvoir de la nature,
Personne n’a jamais expliqué
La puissance de tes pensées,
Personne n’a jamais partagé
Ton lien avec l’Univers.

Avec cette méthode qui nous veut tous pareils,
Nous sommes des loups baptisés des chiens.

Moi, je veux pouvoir hurler à la lune.
Sans qu’on me dise folle,
Je veux embrasser les arbres
Sans qu’on me dise farfelue,
Je veux pouvoir soigner mon Être
Sans qu’on me dise bizarre !

Je n’ai personne à convaincre
Je veux juste partager, transmettre
Et donner…

Je t’offre mon humble connaissance,
Je t’offre ma joie,
Je t’offre mon Amour.

Reste Libre et créatif
Même si ça dérange, reste TOI !

Trebuie să vă spun că nu numai Prof. Alexandru A., ci și alți câțiva prieteni, profesori universitari s-au plâns de faptul că peste jumătate din studenții lor sunt nefuncționali, pentru că nimeni nu i-a învățat în școală să gândească independent, să aibă inițiativă, să cerceteze, să-și asume responsabilitatea propriei învățări.

1-Educatia-in-natura-3

Cursul 1 – prima oportunitate de dezvoltare profesională… altfel

Dar, să revenim la modelul de Educație în natură. Fundația CIFERP are o școală forestieră (privată) lângă Santiago de Chile și alte câteva în mai multe localități, create într-un parteneriat cu primăriile, care au acordat școlilor spații în natura din preajma orașului pentru desfășurarea cursurilor, școala având în schimb grijă de teren, vegetația și viețuitoarele din acel spațiu verde (prin intermediul copiilor și părinților). La fel, Asociația Asilo nel Bosco are o școală privată în Ostia antică – toate fiind recunoscute de stat. De asemenea, asociația italiană are foarte multe colaborări în proiecte inovative cu alte instituții din țări europene.

Acest tip de școli sunt similare celor existente de mulți ani în țări ca Anglia, Germania, Elveția, Austria, țările din Scandinavia, SUA, Canada etc. și, pentru ciclul primar, modelul are similitudini cu școala generală finlandeză actuală.

1-Educatia-in-natura-4

În acest model de școală, elevii de grădiniță, între 2 și 6 ani petrec tot timpul sau majoritatea timpului în natură (cei mici mai puțin timp, la început), având un orar liber, în care dorințele și ideile copiilor sunt primele luate în considerare. Multă mișcare, jocuri, explorare, cercetarea mediului și fenomenelor, activități practice, de socializare, dezvoltare emoțională, lecturi, muzică, bazele cunoștințelor de matematică etc.

În clasele primare, pe lângă activitățile în natură orientate spre domeniile științelor naturii și plantarea și îngrijirea de grădini, intervin și activități în biblioteci, muzee, ateliere meșteșugărești, în comunitate. Cu toții învață să facă lucruri diferite, inclusiv să gătească, alături de un larg grup de îndrumători. În centrul tuturor activităților este copilul, vocea lui contează, are un rol activ, ar profesorul, intitulat ”maestru” are un rol mai discret, de îndrumare, coordonare. Abordarea de bază este învățarea prin proiecte. Se acordă o mare importanță dezvoltării emoționale și construirii identității fiecărui copil.

La baza modelului stă ideea afirmată de Confucius – Aud și apoi uit. Privesc și apoi îmi amintesc. Fac și apoi înțeleg

1-Educatia-in-natura-8

Pentru cei care doresc să aprofundeze acest model de școală, există posibilitatea să vă înscrieți la cursul Introducere în educația în natură, organizat de CIFREP și Asilo nel Bosco. Costul cursului este minimal, 27 de Euro, dacă vă înscrieți până pe data de 1 Iulie. Cât privește posibilitatea de a înțelege cursul (spaniolă), cred că nu va ridica prea multe probleme – eu am izbutit, cu cunoștințele mele minime de spaniolă (și cele ceva mai dezvoltate de italiană) să înțeleg foarte bine discuțiile din cadrul seminarului.

În acest curs, puteți învăța conceptele de bază, istoria Educației în natură și răspândirea acesteia în lume. Formatorii vă vor împărtăși, de asemenea, datele cheie din cercetarea științifică și fundamentele neuro-științei pe care se bazează abordarea.

1-Educatia-in-natura-10

În plus, se va vorbi despre organizarea unei zile tipice la o școală în natură, elemente legate de emoții, jocul liber și materialul nestructurat pe care se bazează învățarea din natură.
Așa cum au repetat organizatorii, astăzi, în această perioadă a crizei climatice și pandemice COVID-19, este mai necesar ca niciodată să educăm copiii în natură, încă din primii ani.

Înscrieri: http://www.campusdelcambiamento.it/educar-en-la-naturaleza-landing/

https://cifrep.org/ // http://www.asilonelbosco.com/wp/formazione/

1-Educatia-in-natura-11

Cursul 2

O altă oportunitate de dezvoltare profesională o constituie și Masteratul în învățarea online – Pregătirea pentru instruirea și evaluarea flexibilă și adaptabilă în medii diferite – direct, blended, online,, organizat de A.J.Juliani și George Couros. Cursul a început acum două săptămâni, publicarea tuturor modulelor va dura până la sfârșitul lunii Iulie, dar vă mai puteți încă înscrie, deoarece învățarea este self-paced (în ritmul propriu) și completarea cursului poate fi făcută toată vara. Cursul este o adaptare a celui susținut de cei doi autori pentru Master Degree program în Global and International Education la Drexel University și pentru Penn Literacy Network de la UPenn Graduate School of Education.

Da, știm, acesta este departe de școala în natură, dar în ziua de astăzi, este o componentă necesară pentru orice abordare educativă.

Cu trei variante de curs, una pentru clasele K-6, cea de a doua pentru clasele 6-12, și cursul VIP care cuprinde toate clasele, cursul se adresează profesorilor individuali sau directorilor de școli care vor, la rândul lor să-și pregătească profesorii mai departe. Costurile nu sunt mari – câte 100$ pentru unul din primele două și 150$ pentru cursul VIP.

Cursul Masterat de învățare online se concentrează pe modul de pregătire pentru medii de învățare flexibile (personal, amestecat – blended și online) care necesită instruire și evaluări adaptabile.

Împreună cu formatorii, veți parcurge cercetările și practicile care nu ar putea înlocui niciodată instruirea față în față, dar pot oferi experiențe de învățare antrenantă și abilitare pentru elevii noștri.

1-Educatia-in-natura-9

Fiecare modul de curs este lansat într-o programare săptămânală. Demonstrând modelul de învățare online asincronă și cu ritm automat, cursul urmează un program și apoi cursanții au acces la conținut / materiale pentru totdeauna. Videoclipul fiecărui modul va avea resurse, transcrieri, note ghidate și materiale de cercetare disponibile!

Programul cursului:
Săptămâna 1 (lansat 16 iunie):
◦ Nevoia umană și socială în învățarea online

Săptămâna 2 (lansat 22 iunie):
◦ Învățare la distanță de urgență vs învățare online
Săptămâna 3 (lansat 29 iunie):
◦ Planificarea învățării online

Săptămâna 4 (lansat 6 iulie): Implicare
◦ Instrucțiuni în învățare online

Săptămâna 5 (lansat 13 iulie):
◦ Conferință și feedback în învățarea online

Săptămâna 6 (lansat 20 iulie):
◦ Evaluări în învățarea online
• Săptămâna 7
(lansat 27 iulie):
◦ Foaia de parcurs către învățarea online

Înscrieri aici: https://adaptablelearning.teachable.com/

A consemnat, Rodica Bărbuță

One thought on “Un film. O poezie. Două cursuri

  1. Pingback: Cum ar trebui să se pregătească sistemele de educație pentru reluarea școlii în toamnă? | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.