Așa cum v-am promis în articolul trecut, astăzi vă prezentăm câteva idei pentru o vacanță activă, în care puteți petrece o parte din timp învățând lucruri noi, nu numai cele care țin strict de profesorie ci, în mod special, lucruri care țin de un hobby existent sau viitor – ceva ce v-ați propus de mult să faceți sau să învățați.
Am extras aceste idei dintr-un articol publicat de Jane Dunford în The Guardian (UK), în cadrul unui serial intitulat – Lumea este clasa ta, unde au fost prezentate ca idei pentru a-ți petrece timpul cu folos în perioada pandemiei și de pregătire pentru viitoarea vacanță din această vară.
10 idei grozave de a te pregăti pentru viitoarea vacanță
Ca pregătire pentru viitoarele aventuri, vă invităm să descoperiți cursurile online de limbi străine, de gătit și făcut prăjituri, de fotografie sau chiar de scufundări și navigare cu pânze.
Parlez-vous … poate este timpul să câștigăm o oarecare fluență în limbi străine până vom putea călători din nou.
Că tot veni vorba… descoperiți cursurile online de limbi străine
Imaginați-vă că în călătoriile voastre puteți comanda singuri, și cu un accent perfect dos cervezas (două beri.. sau o altă gamă largă de băuturi) sau poate să cereți indicații ca să puteți ajunge la parcul Acropole – și evident, să puteți înțelege răspunsul corect. Pe site-ul Duolingo* (care este gratuit) găsiți o mare varietate de limbi, de la franceză la.. Klingoniană – pentru cei care își planifică o călătorie peste hotare. Există și o variantă cu plată, Babel**, unde puteți găsi doar 14 limbi, iar abonamentul lunar este de £4.75 – aici găsiți și aplicații, filme video, podcasturi (înregistrări audio). Aplicația pentru telefon are opțiuni pentru diferite niveluri de experiență, cu exerciții în scris și dialoguri din viața reală și soft de recunoaștere a limbii vorbite, care îți poate corecta și pronunția. Există de asemenea posibilitatea de a te concentra pe teme specifice cum sunt cultura, călătoriile de business etc. Lecțiile durează doar 15 minute, iar prima este gratuită.

Participați la o gustoasă călătorie cu cursuri online de gătit, patiserie
Puteți face o imersiune în bucătăria țării unde doriți să mergeți (sau deja ați fost) cu un curs online. Învățați să faceți feluri de mâncare specific italiene – de la gnocchi cu pesto la lasagne – după vechi rețete de familie, cu octogenara Nonna Nerina*** (cursul costă £50). Site-ul oferă o varietate de rețete pe care poți să le gătești alături de Nerina și nepoata ei, Chiara (cu programare), iar orele lor sunt pline de farmec. Printre variantele gratuite se numără și cele ale Chef Nicoletta Grippo de la La Scuola di Eataly din New York, care te învață să faci paste proaspete – pe Skillshare.com (#1), în timp ce compania Tuscany Now & More organizează lecții de gătit și degustare de vinuri, pe Instagram în fiecare duminică (ingredientele de care ai nevoie sunt postate joia, înaintea cursului).
#1 https://www.instagram.com/accounts/login/?next=/tuscanynowandmore/
P.S. La noi nu am găsit cursuri live online pe această temă, dar există o mulțime de ateliere în direct, în care puteți învăța alături de un chef cunoscut și multe emisiuni de televiziune.
Învață să faci fotografii artistice cu un smartphone
Îmbunătățește-ți abilitățile pentru viitoarea călătorie, învățând cum poți scoate fotografii mai frumoase și de calitate cu telefonul tău. Poți opta pentru un curs cu plată – The iPhone Photography School’s Photo Academy (care costă £99), care are tutoriale ușor de înțeles despre aspecte cum sunt încadrarea și iluminarea sau cum să fotografiezi cerul, noaptea. Cursul oferă și o listă de aplicații gratuite. O alt opțiune, gratuită, poate fi Shaw Academy’s Smartphone Photography diploma, unde poți începe un curs gratuit de o lună, înainte de a avea acces plătit la un upgrade opțional. Platforma americană de învățare online Udemy are o listă întreagă de cursuri cu plată – Sky Blue Photography, organizate lunar pe platforma Zoom, cu instruiri în domeniul compoziției, expunerii, utilizării de filtre, creării de povești-film și editare în Lightroom, cu demonstrații și exerciții (£49.99). Cursurile durează două ore și costă £46.
P.S. – La noi am găsit un site care oferă sfaturi și un ghid gratuit plus un curs cu plată (150 lei) – https://www.lectiifotografie.ro/
Dezlănțuie artistul din tine
Descoperă cum poți să imortalizezi viitoarea vacanță cu creionul și pensula, prin intermediul unor instruiri online. Elementele de bază pot fi învățate prin intermediul unor resurse gratuite: site-uri gratuite cum ar fi free-online-art-classes.com (#2) al artistului Lois DeWitt din USA sau tutorialele de pe YouTube ale diverșilor artiști din țări diferite (cum ar fi acesta – #3). Pentru cei mai hotărâți să-și dezvolte aceste talente, școlile de arte din toată lumea au cursuri de vară, de exemplu London Art College are 30 de cursuri diferite, pentru toate nivelurile de abilități și toate stilurile, de la peisaj la natură moartă. La cursurile lor, începătorii beneficiază de îndrumările unui tutore, care le spune ce corecturi să facă la lucrările lor. Cursurile durează 3 luni și costă £190. Pentru această vară, West Dean College of Arts and Conservation publică o nouă serie de mici sfaturi și tutoriale gratuite, de la tutorii cursurilor lor – cu teme de la schițele în cărbune la picturile florale și botanice, pe care le puteți găsi pe canalele media ale colegiului.
Iar la noi, găsiți lecții gratuite pe site-ul CursPictură – #4
#2 https://www.free-online-art-classes.com/
#3 https://www.youtube.com/watch?v=p1uQ7WRhQB4 – Lectie de pictura incepatori, Izel Art
#4 https://www.curspictura.ro/lectii-pictura-gratuite/
Workshop-uri de scriere creativă: călătorie și ficțiune
În această vară vă puteți ocupa timpul în mod plăcut și cu lecții de scriere în care să învățați să vă captați în mod creativ amintirile de călătorie și cum să evocați în pagina de jurnal peisajele care v-au impresionat. The Guardian vă propune două opțiuni cu plată – The Travel Writing Workshop, organizează cursuri practice online, și puteți alege între sesiuni de o zi întreagă, ore seara sau tutoriale de unu-la-unu (costul pleacă de la £115, și include suportul până la realizarea materialului final). Puteți încerca și compunerea unui roman, dacă materialul strâns în călătoriile voastre este bogat – The Novelry are o serie de cursuri, conduse de romancieri.
Iar la noi, găsiți lecții gratuite pe YouTube, de exemplu – https://www.youtube.com/watch?v=ceTLI6_Y3Mg – Curs de scriere creativa, cu Natașa Alina Culea
sau Ateliere educative, creative și recreative la Cărturești Verona, cu Livia Roșca (cu plată) – https://liviarosca.wordpress.com/home/
Stabiliți cursul navei voastre.. către cursurile de navigație
Dacă visezi să înveți navigația cu pânze și să poți admira apusul pe mare (când se termină cu carantina), acum este timpul să te îndrepți către lecțiile unde-ți poți dezvolta abilitățile de navigator. The Guardian recomandă cursul pentru începători de la Nav At Home’s, un curs cu 20 de ședințe (care costă £35 ), cu lecții animate care acoperă toate cunoștințele, de la cum să faci nodurile marinărești, cum să ancorezi, cum să te familiarizezi cu hărțile de navigație, cum să abordezi valurile și siguranța pe mare. Iar eSail sailing simulator (£19.99) te poate învăța abilități care pot fi transferate la situațiile reale de navigare, pentru diferite niveluri de dificultate, cu tutoriale video care acoperă diferitele aspecte, de la ridicarea pânzelor la acostarea vasului.
– https://www.esailyachtsimulator.com/
Cufundă-te în cunoștințele unui scafandru
Pune-ți la centura de explorator cunoștințele tehnice despre scufundări, cu ajutorul unui program online ca Padi e-learning (#5). Programul online Padi Open Water Diver utilizează un amestec de filme video, texte, înregistrări pentru a te învăța conceptele principale și practicile de siguranță esențiale de care ai nevoie pentru a putea explora lumea subacvatică. Cu tot cu chestionarele și verificarea progresului, cursul durează aproximativ 15 ore (și costă £96.41). Cu toate acestea, este neapărat nevoie de cursuri practice, alături de un trainer cu experiență pentru a te putea aventura în siguranță sub ape. Dar totul va fi mai rapid dacă vei avea deja învățate toate cunoștințele teoretice.
#5 https://www.padi.com/padi-elearning
Abilității de supraviețuire în sălbăticie, învățate de acasă
Probabil că pe perioada acestei izolări, mulți ați simțit mai puternic decât oricând chemarea naturii. Dar există posibilitatea de a învăța anumite abilități legate de explorarea părții mai sălbatice a naturii și când stăm acasă. Nu, nu putem substitui contactul direct cu natura sau partea aplicativă, dar principiile cheie ale supraviețuirii în natură pot fi învățate în cadrul unui curs organizat de Frontier Bushcraft – Online Elementary Wilderness Bushcraft Course. Este un curs în 12 module, care aprofundează multe aspecte, de la aprinderea focului și construirea unui adăpost, cu filme video, fișe de lucru și animații care dau viață tuturor instrucțiunilor. Primele două module sunt gratuite, celelalte le poți primi dacă consideri că merită costul de £224. Pentru cei care nu vor să dea prea mulți bani, există și materiale gratuire, de la filme video la articole și înregistrări audio cu Paul Kirtley, de la Frontier Bushcraft’s.
Păstrează-ți tehnica de schiat la zi
Munții cu zăpadă nu ne sunt acum la îndemână, dar asta nu înseamnă să lăsăm să ruginească tehnicile de schiat învățate. Academia de schi Warren Smith (#6) a lansat un program de antrenament online, live și gratuit, cu webinarii în fiecare vineri, la orele 10,00. Dacă le-ai pierdut, nu e nici o problemă, sunt înregistrate. Iar aceste #skitechniquelab (#7) au ca scop să motiveze pasionații de schi să facă exerciții care să le mențină musculatura și flexibilitate, să rămână pregătiți pentru întâlnirea cu pârtia. Antrenorii vor oferi sfaturi pentru posturile specifice datorate unor tipuri de echipament, stiluri sau pârtie și în curând vor oferi și servicii de analiză a filmărilor video realizate de ”studenți”.
#6 https://www.facebook.com/WarrenSmithSkiAcademy
#7 http://www.warrensmith-skiacademy.com/join-in-on-the-skitechniquelab/
Cunoaște-ți drumul printre stelele cerului
Învață cum să deosebești steaua Orion din Arcturus pentru viitoarea seară pe care o vei petrece admirând cerul înstelat – cu un curs de astronomie. Există multe cursuri gratuite bune, cum este Open University’s Galaxies, stars and planets (#8), care oferă o introducere a cerului nopți, cu durata de 8 ore pentru începători, în timp ce cursul de 16 ore Comparing Stars este pentru cei care au deja unele cunoștințe. Observatorul Regal de la Greenwich are un curs destinat elevilor care învață acasă, care durează 9 ore – Royal Observatory Greenwich’s Solar System and Beyond (#9), dar acest curs poate fi un bun început pentru oricine
#9 https://www.futurelearn.com/partners/royal-observatory-greenwich?
Sursa articolului: https://www.theguardian.com/travel/2020/apr/22/lockdown-learning-10-great-ways-to-be-ready-for-your-next-holiday
Un alt articol din această serie găsiți aici: https://www.theguardian.com/travel/2020/apr/20/10-fun-ways-to-home-school-virtual-learning