După o perioadă atât de stresantă – în școli și la nivelul întregii societăți, mult așteptata vacanță școlară ar trebui să aducă tuturor – profesori și părinți – un strop de relaxare. Rețetele binecunoscute – somnul, plimbările – ieșirile în natură, lectura, filmele, spectacolele, jocurile de grup, vacanțele la mare, la munte, în alte țări etc. încă nu sunt toate accesibile, dar sperăm că vor fi în curând.
Problema este că, uneori, după o perioadă atât de stresantă parcă îți vine greu să te relaxezi, organismul și mintea trec mai greu la starea de relaxare-reîncărcare iar pentru majoritatea părinților probabil că nu poate fi vorba de așa ceva, deoarece nu au luat încă nici concediu de la job nici de la îngrijirea copiilor sau treburile casei.
Redactorii de la WikiHow s-au gândit mai demult să ofere tuturor câteva sfaturi, metode prin care se poate reduce stresul din perioada sărbătorilor de iarnă. Noi le-am parcurs și credem că sunt aplicabile și utile și în vacanța de vară, pentru toți eroii educației online de urgență, ca să vă ajute reduceți stresul și să vă puteți, în fine, relaxa, înainte de a începe pregătirea pentru anul ce vine.
Deși vacanța aceasta nu se poate compara cu sezonul sărbătorilor de iarnă, care este plin de activități – curățenia casei, cumpărături, gătit, vizite, întâlniri cu familia și prietenii, petreceri până noaptea târziu, chiar și revenirea la viața normală, după luni de distanțare și muncă grea în condiții stresante, ne poate solicita negândit de mult.
De aceea, pentru a aborda vacanța într-un mod sănătos și fericit, poate că este timpul să înveți să-ți regândești programul zilnic/ săptămânal, pentru a include în el lucruri care sunt benefice pentru sănătatea ta fizică și mentală. Iată mai jos cele cele două planuri și 11 metode propuse în WikiHow.
Învață cum să te relaxezi în timpul vacanței. 2 Planuri, 11 Metode
I. Planifică pentru a scăpa de stres
Metoda 1. Așează-te cu un creion și o hârtie la începutul vacanței. Acordă-ți 10 minute ca să scrii pe hârtie tot ce-ți îți aduci aminte sau te gândești că îți provoacă stres în timpul vacanțelor. Fă o listă cu 2 până la 5 lucruri despre care te gândești că te vor stresa cel mai mult în timpul acestei vacanțe.
-
Exemple de lucruri care pot declanșa stresul pot include probleme cu banii, relațiile din familie, greutatea mărită din cauza lipsei de mișcare, așteptările de la job, planificarea (nesigură a) vacanței etc.
Metoda 2. Scrie pe hârtie care este reacția ta normală la fiecare factor de stres din cele enumerate mai sus. Reflectează la aceste reacții și apoi scrie cum ți-ar plăcea să îți schimbi fiecare reacție.
Metoda 3. Cere ajutorul unui prieten/prietene, al soțului/ soției sau unui mentor pentru a găsi căile prin care să puteți schimba situația înainte să vă streseze. Pentru fiecare factor de stres identificat la metoda 1, scrie pe hârtie cel puțin două modalități prin care poți evita stresul. Alege modalitățile care ți se par cele mai realizabile.
-
De exemplu, dacă te îngrijorează creșterea în greutate, poți limita timpul pe care îl petreci făcând prăjituri (înlocuiește-le cu fructe) sau poți înlocui o parte din timpul pe care l-ai petrecut până acum în fața calculatorului cu niște exerciții fizice, sau lecții de dans. Dacă ești îngrijorat/ă din cauza bugetului scăzut alocat vacanței la mare, la munte sau în altă parte, poți face economii, suplinind unele lucruri pe care le-ați fi cumpărat la magazin cu ceva meșterit de tine, de voi.
Metoda 4. Găsește soluții pentru SAD (Seasonal Affective Disorder), dacă tu crezi că ai așa ceva. SAD, dezechilibrul afectiv de sezon afectează oamenii din climate ploioase, care nu au beneficiat lungi perioade de lumina solară care contribuie să eliberarea serotoninei (hormonul fericirii)* în creier. Perioada de distanțare socială impusă și munca suplimentare generată de formula nouă de învățare online (și acum perioada ploioasă) ne-a obligat pe mulți să stăm închiși în case, lipsindu-ne de lumina solară directă și de beneficiile ei, generând carențe de serotonină și vitamina D. Chiar dacă nu sesizezi un dezechilibru, e bine să planifici să stai mai mult afară la soare, sau să stai în lumina soarelui în dreptul unei ferestre deschise sau să încerci tratamente cu o lampă specială cu UV. Și nu strică să iei suplimente cu vitamina D (așa cum au spus foarte mulți medici, ajută și la protecția față de Covid 19).
* https://www.secom.ro/articles/serotonina-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-hormonul-fericirii
5. Planifică-ți programul de vacanță în funcție de calitate și nu de cantitate. Adoptă teoria “less is more” (mai puțin valorează mai mult) – asta te poate ajuta să te bucuri mai mult de timpul petrecut cu familia și prietenii. Planifică să ieși doar de 1-2 ori pe săptămână în oraș, în loc de 4-5 ori, astfel încât să ai timp de lucruri care te ajută să te relaxezi și să te bucuri de viață.
Foto: Anna Kanifatova
II. Activități care reduc stresul
1. Alege 1 sau 2 lucruri pe care să le faci voluntar în timpul vacanței. Mulți oameni se suprasolicită, provocându-și stres. Învață să spui ”nu” de la început pentru lucrurile pe care nu vrei să le faci și alege acele lucruri pe care le consideri cele mai importante.
-
Studiile au demonstrat că există beneficii pentru sănătate în acțiunile de voluntariat. Să-ți donezi o parte din timp pentru activități caritabile constituie un amplificator natural al fericirii. Încearcă să aloci una din activitățile tale de suport pentru o cauză non-profit.
2. Cere ajutorul atunci când ai nevoie de el. Mulți oameni pot să contribuie la prepararea unui fel de mâncare, la organizarea unei seri sau să-ți acorde timp și bunăvoință pentru a asculta. Cere oamenilor ajutorul individual, nu printr-un mail sau text Sms, pentru ca acea comunicare să fie bună și intimă.
-
Utilizează rețeaua ta de suport în timpul vacanțelor. Dacă ești stresat/ă și ai nevoie de cineva care să-ți asculte problemele, cere cuiva să-și petreacă timpul cu tine pentru o oră sau două, în afara casei, făcând și ceva amuzant, plăcut. Puteți vorbi și să vă distrați.
3. Programați o sesiune sau două de masaj în timpul vacanței. Îți poți face cadou o ședință de masaj, și/sau poți face schimb oferind o ședință cuiva important pentru tine. Unele studii au arătat că oferind masaje ca și beneficiind de ele îți poate îmbunătăți starea de spirit.
4. Fă exerciții fizice în mod regulat, pentru a te elibera de tensiuni. Dacă nu ai timp să mergi la sală (sau nu ai găsit o sală care să corespundă gusturilor tale), atunci poți ieși la o plimbare după masa de prânz sau după cină. Fă câteva minute de exerciții yoga de relaxare înainte de culcare, pentru a te asigura că te-ai descărcat de tensiunile zilei.
Foto: Elliot Tarym
5. Planifică-ți timp pentru tine. Alege un lucru pe care-ți place să-l faci de unul singur, cum ar fi să citești, să faci o baie relaxantă (cu săruri, plante), exerciții yoga sau meditație, să mergi ascultând muzică etc. – și fă asta cel puțin câte 5 minute în fiecare zi. Planifică-ți sesiuni mai lungi, de câte o oră, măcar o dată pe săptămână.
6. Deconectează-te de la telefon și mail. Verificarea constantă a telefonului te poate face să te simți ca și cum ai fi tot timpul în program. Planifică-ți momentele în care îți verifici telefonul sau mail-ul și, în restul timpului, lasă-ți echipamentele digitale în pace sau pur și simplu închide-le.
Sursa: https://www.wikihow.com/Relax-During-The-Holidays
P.S. Cel de al treilea plan, despre care vom vorbi în articolul următor, este compus din activitățile de învățare ”altfel” 🙂