Ce ar fi bine să păstrăm din ceea ce am învățat în timpul școlii la distanță

Cu toții sperăm ca viața noastră și școala să se reia în condiții normale cât mai curând, chiar dacă ne vom mai confrunta cu condiții tranzitorii pentru o perioadă (încă) nedeterminată.

Dar ar fi mare păcat să nu utilizăm cunoașterea, abilitățile acumulate în această perioadă și o parte din strategiile și metodele aplicate și care au funcționat. Asta este și părerea majorității profesorilor inovatori și a experților în educație din cam toate țările, care nu pledează pentru continuarea învățării exclusiv online ci doar pentru transferul metodelor, instrumentelor, abordărilor care pot aduce predarea clasică la nivelul cerințelor curente.

Edutopia a publicat o sinteză a acestor strategii transferabile de la învățarea la distanță. la învățarea față-în față. Iată mai jos articolul realizat de Sarah Cooper, o profesoară de istorie cu o experiență de peste 20 de ani și administrator al unui liceu din La Canada, CA. Ea este și autoarea mai multor cărți: ”Making History Mine: Meaningful Connections for Grades 5–9” (Stenhouse, 2009), ”Creating Citizens: Teaching Civics and Current Events in the History Classroom” (Routledge, 2017)

1-Ce-pastram-online-3

Foto: Arthur Krijgsman, Pexels

Strategiile învățării la distanță pe care să le aducem în clase

Atunci când s-au închis școlile, profesorii au fost forțați să devină creativi – și au învățat lucruri pe care le pot folosi atunci când se vor întoarce în școli.

Înainte ca elevii mei de clasa a opta de la istorie să treacă în această primăvară la învățarea online, nu știam nimic despre dragostea unui elev pentru tăieței (Cup Noodles) sau despre modul dulce de a vorbi despre fratele lui de cinci ani al altuia.

Învățarea la distanță a permis aceste frânturi intime din viețile elevilor și din procesele lor de gândire să aibă un loc, iar eu îmi fac griji că aceste momente nu vor mai avea loc prea mult atunci când, eventul, ne vom întoarce în clădirea școlii. Cu toate acestea, îmi dau seama că nu trebuie să se întâmple așa – așa că m-am gândit o mulțime în ultimul timp la modalitățile prin care putem translata cele mai bune aspecte ale instruirii online către clasa fizică.

1-Ce-pastram-online-1

Foto: Arthur Krijgsman, Pexels

Ce vreau eu să aduc înapoi în clasa mea

Să furnizez un feedback despre ceea ce funcționează printr-un scurt email: Când am fost cu toții atât de departe unii de alții și copleșiți de faptul că totul s-a mutat online, mi s-a părut natural să trimit unei mâini de copii email-uri de două rânduri pentru fiecare mică însărcinare, punând în lumină ceva specific care merge bine. Voi face judicios acest lucru, așa că nu voi petrece un timp nesfârșit notând sarcini rapide. Cu toate acestea, vreau ca elevii să știe că le-am văzut munca și m-am gândit la ei.

Mi-ar place să continui această practică atunci când ne vom întoarce în clasa fizică, chiar dacă o voi face în timpul orei, pentru un minut, în timp ce elevii lucrează la altceva, deoarece poate fi mai permanent și individual decât să spun ceva cu voce tare.

Să-i urmăresc online în timp ce elevii discută cu mine despre proiectele lor: În timp ce discutam despre cercetarea pe care elevii au făcut-o pentru proiectul lor, a fost ușor să mă uit peste un Google Doc împărtășit în grup și să comentez, în timp ce ei erau într-un grup de discuție separat cu mine pe ZOOM. Când ne întoarcem în clasă, mi-aș dori să-mi iau mai des laptopul cu mine, ca să nu doar mă uit peste umerii lor, dar și să mă angajez în discuție cu ei făcând comentarii în scris în timp real, pe care ei le pot urmări mai târziu.

Împărtășirea ecranului a fost neprețuită, pentru a-i ajuta pe elevi să cerceteze dacă sursa lor a fost validă sau ca să găsească informația citată. M-a ajutat de asemenea pe mine să rezolv întrebările tehnice, cum ar fi cum să muți o foaie într-un folder Google Drive. Chiar și într-o clasă obișnuită, aș putea aloca mai mult timp pentru a ajuta grupuri individuale să treacă prin astfel de procese.

1-Ce-pastram-online-4

Foto: Julia M. Cameron, Pexels

Utilizarea ”tichetelor de ieșire” ca evaluare formativă: Am folosit online tichetele de ieșire pentru diferite scopuri, fie cerând elevilor să facă un rezumat al progresului unui proiect de grup sau să scrie despre ce constituie forța unui interviu audio. Nu am folosit în mod consecvent tichetele de ieșire în clasa fizică, dar acum vreau să o fac. Informațiile pe care mi le furnizează au modelat înțelegerea mea despre elevii mei și m-au ajutat să-mi planific ora următoare.

Când ne vom întoarce în clase, mi-ar place să mă gândesc cum aș putea face mai bine un tichet de ieșire în funcție de lecția zilei. În unele zile ar putea fi un Google Form în care aș putea să compilez, copiez și salvez ușor informația. În alte zile ar putea fi o fereastră de discuție proiectată, în care elevii să poată discuta despre ce găsesc ei că este interesant la tema din acea zi. Cu alte ocazii, ar putea fi o demodată bucățică de hârtie, pentru ca să păstreze feddback-ul anonim și eu să sortez ideile în categorii.

Să ofer evaluări sumative creative și amuzante: De când am trecut la învățarea la distanță, elevii mei au apreciat că profesorii lor le-au dat să facă proiecte creative, atât pentru a individualiza instruirea și ca să dea elevilor șansa să socializeze prin intermediul grupurilor de lucru virtuale. Elevilor mei le-a plăcut de asemenea să ofere feedback asupra proiectelor colegilor, prin Google Drive și Google Forms. Aceste complimente sunt mult mai ușor de transmis decât comentariile scrise de mână pe care elevii obișnuiau să le scrie în clasă.

1-Ce-pastram-online-2

Foto: fauxels, Pexels

Să furnizez spațiu pentru discuțiile colaterale relevante: Chiar cu o concentrare pe răspunsurile bazate pe conținut, există încă spațiu pentru un umor adecvat și interacțiuni colaterale între elevi. Am fost încântată de modul informal în care elevii au contribuit cu câte ceva, în ideea că ei nu vor neapărat să întrerupă ora dar vor să fie prezenți în ea. (Pe măsură ce predau, monitorizez discuția, râsul între elevi, apoi le sugerez să înceteze dacă se merge prea departe!). Ar fi ideal să păstrăm zilnic aceste discuții în clasa fizică, poate pe un ecran din spatele meu, în așa fel încât să aud/ cunosc mai frecvent părerile/ ideile fiecărui copil în timpul orei.

Să introduc întrebări ”de încălzire” despre viețile elevilor: Partea mea favorită din învățarea online a fost imaginea imediată a vieților lor pe care ei au oferit-o în camera de discuții la începutul sesiunilor de Zoom ale orelor de istorie din fiecare zi. Eu postez o întrebare, elevii răspund iar eu le cer câtorva să explice.

Întrebările mai ușoare includ: Ce ai avut astăzi la micul dejun sau la prânz? Ce anume ai creat cu mâinile tale în această săptămână și ți-a plăcut?

Întrebările mai grele includ: Ce este un lucru frumos pe care l-ai putea face (sau l-ai făcut) pentru cineva în timpul carantinei? Ce ai aflat/ învățat despre tine sau ceilalți în timpul cât ai stat acasă?

Pentru ultima întrebare, mi-a plăcut să aud de la unii dintre ei, ce păreau elevi extrovertiți, că au descoperit că le place să aibă timp să stea singuri și vice-versa. Unii elevi au descoperit că le place să gătească, iar alții au descoperit simțul umorului la frații lor. Am auzit și răspunsuri ale unor copii care m-au îngrijorat și am examinat mai îndeaproape situația cu consilierul școlii.

Într-un sondaj recent, un număr de elevi au spus că le-a plăcut de asemenea această încălzire zilnică, care ”îi face să simtă că ora, clasa este familiară și confortabilă”. Am în plan ca, atunci când ne vom întoarce în clase, la viața reală, să incorporez această verificare rapidă, fie vocală fie prin intermediul ecranului, sau amândouă – și eu sper ca asta să se întâmple cât mai curând.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/distance-learning-strategies-bring-back-classroom

Voi, ce ați vrea să păstrați din învățarea online?

Ne-ar face plăcere să vă cunoaștem părerile, pe care le puteți împărtăși în comentarii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.