Afară e deja mai frig, înnorat și bate vântul, un pretext numai bun să continuăm cu experimentele legate de vreme.

1. Cum să faci o morișcă de vânt
Dacă vrei să-i înveți pe copii despre vânturi și să le dai și ceva practic de făcut, încercați să faceți o morișcă de vânt, așa cum explică Maggy, de la Red Ted Art*. După ce o relizează copiii vor putea vedea că se învârte mai repede în zilele cu vânt.
1 – https://www.redtedart.com/kids-craft-how-to-make-a-pinwheel/
Motivul pentru care Maggy i-a pus pe elevii ei să facă moriști a fost nu numai vremea de toamnă ci și faptul că în orașul în care locuiesc se serbează anual un carnaval, “Weather Get Crafty” și acesta era un prilej tocmai bun să învețe fiecare copil să-și facă singur o jucărie simplă cum este morișca de vânt – rapid și super ușor de făcut!
Un alt motiv pentru care ea a ales această activitate este faptul că alături de casa lor există o veche moară acționată de vânt și băiatului ei, Ted cel roșcat îi place să viziteze acea mare mașinărie ce-și mișcă aripile în vânt și macină semințe.
Au încercat ei să facă acasă o replică a întregii clădiri a morii, folosind 3 sticle de plastic divers colorate, încercând să facă un fel de sat de zâne cu case dotate cu moriști, dar nu le-a reușit prea bine, așa că s-au mulțumit până la urmă cu o simplă morișcă prinsă de un băț – care oricum l-a încântat pe copil.
Mai ales pentru că în această vacanță au fost și într-o scurtă vacanță în Olanda și au vizitat niște prieteni care locuiau într-o localitate în care funcționau multe mori de vânt. Cât au fost acolo au vizitat una din morile locale, ceea ce a aprins și mai mult curiozitatea copilului. Evident că, atunci când au intrat într-o librărie, copilul și-a dorit o carte care avea pe copertă o moară. Și această carte a fost liantul care a inspirat-o să inițieze această activitate și cu clasa ei.
În clasa ei de grădiniță au început activitatea citind cartea adusă din Olanda, Katje the Windmill Cât (Catia, pisica morii), de Gretchen Woelfle. Această minunată cărticică povestește despre o pisică eroină care întâi este izgonită din casă de stăpânul ei din cauza noii lui soții, dar care apoi vine să-l ajute în timpul unei mari furtuni, salvându-le copilul. Cartea are și niște ilustrații minunate realizate de Nicola Bayley – aducând cu adevărat povestea la viață și fiecare pagină este decorată și cu modele specifice ceramicii din Delft, creând o atmosferă specific olandeză. O carte numai bună de citit pentru copii de 4-5 ani sau chiar mai mari, mai ales că aproape tuturor le plac pisicile 🙂
Apoi au trecut la meșterirea moriștilor de vânt. Maggy a ales ca material de bază bucăți de plastic salvate de la bucătăria fiecărui copil (care ar fi ajuns altfel la gunoi) – în principal pentru că plasticul rezistă mai bine la ploaie și vânt. Desigur, voi puteți alege alt material. Pentru a colora moriștile puteți alege să folosiți markere permanente sau alte culori – acuarele, tempera etc. (doar că aceste culori se iau/ șterg ușor).
Materiale necesare
– Bucăți de plastic pătrate de aprox. 15 x 15 sau 20 x 20 cm (sau hârtie albă/ colorată mai groasă)
– Markere permanente sau alte culori
– o ac/ pioneză mare cu piciorul rotund (preferabil cu cap mare și colorat – se poate adăuga și o bucată mică rotundă de plastic între morișcă și băț, nu prea mare ca să nu o împiedice să se învârtă). Puteți încerca să prindeți morișca de băț și cu un fir de sârmă și o mărgică.
– Un bețișor de lemn subțire (cam ca cele de înghețată pe băț, dar mai lungi)
Instrucțiuni
1) Dacă bucata de plastic/ hârtie nu este pătrată, arătați-le copiilor cum se poate obține un pătrat din ea – se pliază un colț suprapunând partea de sus cu una din laturi și se taie cu foarfeca la baza triunghiului format astfel – obținând un pătrat perfect.
2) Îndoiți pătratul pe ambele diagonale, presând ca să rămână dungă
3) Colorați pătratul cum doriți – noi am ales să colorăm similar fiecare triunghi marcat de diagonale – ceea ce creează un efect frumos când morișca se învârte, dar puteți să vă jucați cu alte modele și idei.
4) După ce ați colorat, tăiați de-a lungul diagonalelor cam 2/3 din lungimea diagonalelor.
5) Luați acul sau pioneza și înțepați prin unul din colțuri. Apoi luați următorul colț și treceți acul prin el, continuând cu următorul colț până ce toate patru colțurile sunt prinse de ac, apoi treceți acul prin mijloc, în locul unde se întâlnesc diagonalele.
6) Înfigeți apoi vârful acului/ pionezei în băț (nu uitați de mica bucată de plastic dintre morișcă și băț. Apoi îndoiți vârful acului care a trecut prin băț ca să nu vă zboare morișca de pe băț atunci când bate vântul mai tare. Noi nu am făcut-o la început și apoi a trebuit să alergăm să le recuperăm de pe jos. Cu pioneza nu e nevoie să străpungeți bățul – are piciorul mai scurt.
Și acum, distrați-vă!
Ce este vântul?
(sugestiile noastre)
Dacă vreți să le explicați copiilor ce este vântul, vă sugerăm răspunsul dat de Antony Woodward şi Rob Penn autorii mai multor cărți despre vreme şi influența ei asupra societății, pe care îl găsiți aici:
– https://www.descopera.ro/maratoanele-descopera/mari-intrebari/10677180-de-unde-vine-vantul
Dacă vreți să asculte o poveste frumoasă despre vânt (mai ales cei mai măricei), vă sugerăm povestea creată de Ioana Florea:
– https://ioanafloreacoff.wordpress.com/2016/11/28/povestea-vantului/
Pentru elevii mai mari, dacă vreți să învețe numele și categoriile de vânt din România (unele nume le vor întâlni în lecturile lor) le găsiți aici:
– https://ro.wikipedia.org/wiki/V%C3%A2nturi_din_Rom%C3%A2nia
Și iată categoriile de vânt existente pe scala internațională, numită Scala Beaufort, dezvoltată în 1805 de Sir Francis Beaufort din marina UK.
– https://www.spc.noaa.gov/faq/tornado/beaufort.html
Între timp a apărut și o scală a furtunilor și uraganelor – Saffir Simpson Scale, care încadrează orice vânt sub 63 de km/oră într-o singură categorie – depresiune tropicală, furtunile între 75 și 120 Km/oră sunt numite furtuni tropicale și urmează cele cinci categorii de uragane.
– https://www.answers.com/Q/What_are_the_5_wind_categories
Și, dacă tot am pomenit de uragane, Inspiration Laboratories vă poate arăta o modalitate grozavă de a crea un model de uragan într-un borcan:
– https://inspirationlaboratories.com/make-a-hurricane/
2. Cum să faci un uragan
Uraganele
Noi am început aventura de învățare citind o carte scrisă de Gail Gibson, care are o mulțime de cărți grozave pentru copii. Cartea ei, Hurricanes! (#1), a fost plină de informații minunate și de ilustrații.
Din cartea Hurricanes! (#2), am învățat că uraganele vin cu mult vânt și ploaie și că, pentru a se forma au nevoie de aer cald și umed. Am mai învățat că uraganele pot crea multe pagube navelor de pe mări și oceane și clădirilor de pe uscat. Pagubele pot fi cauzate de vânt sau/ și ploaie sau de inundațiile provocate de valurile mari, atunci când apele oceanului se ridică mai sus decât normal.
#2 https://www.amazon.com/gp/product/0590446878/ref=as_li_tf_tl?ie=UTF8
Am citit despre uragane și în altă carte, Autobuzul magic din interiorul uraganului (The Magic School Bus Inside A Hurricane). Mi-a plăcut întotdeauna seria de cărți The Magic School Bus (#3), erau cărțile mele favorite pe care le citeam când eram copil. Și băiatului meu, Aiden îi place să le citească, dar de obicei nu ajungem să citim o pagină întreagă și el vrea să treacă la următoarea (ceea ce a perfect în regulă). Cărțile au cel puțin 3 tipuri de lucruri pe care pe fiecare pagină – povestea principală, bulele de dialog ale fiecărui personaj și părțile libere unde pot scrie elevii. Pentru un copil care abia începe să citească acest fapt poate crea nițică confuzie, așa că asigură-te că le explici de ce sunt lucrurile așezate astfel. Cărțile sunt pline de informații, așa că pregătește-te să citești o mulțime!
#3 https://kids.scholastic.com/kids/books/the-magic-school-bus/
Faceți un uragan
Crezi că vei izbuti să faci cu elevii tăi propriul model de uragan? Pentru început, strângeți materialele de care aveți nevoie și încercați. :
Materiale:
- Un recipient mare și rotund plin de apă (borcan mare)
- Lingură
- Culoare alimentară (orice culoare)
Iată și instrucțiunile
- Plasați lingura în borcanul cu apă.
- Mestecați cu lingura într-o mișcare circulară până ce apa se învârte rapid în interiorul vasului.
- Adăugați picături de culoare în centrul vârtejului de apă.
Culoarea se va mișca dinspre centru spre pereți și va forma benzi de culoare ce seamănă cu norii dintr-un uragan.
Ați reușit să faceți cu succes un uragan? 🙂
Un alt experiment care include și activități de meșterit este cel legat de povestea Cei trei purceluși, pe care vi l-am prezentat și noi mai demult sub titlul Casele celor trei purceluși. De data asta ”vântul” este reprezentat de suflul lupului din poveste:
– https://creeracord.com/2020/03/02/casele-celor-trei-purcelusi/
Ați încercat acest experiment? 🙂
În limba română am descoperit că există o carte despre vreme adresată copiilor intitulată chiar Vremea (Ed. Niculescu) în care veți găsi și instrucțiuni despre cum să construiți un zmeu.
– https://www.niculescu.ro/vremea-seria-discover-science.html
Pentru elevii mai mari (clasele 3-4) vă sugerăm planul de lecție și experimentele din alt articol publicat de noi, legat de modul de înregistrare a vremii:
Iar pentru data viitoare vă vom prezenta alte două experimente legate de vânt pentru elevii mai mari.