Să fii cel mai bun pentru lume (nu cel mai bun din lume) + 29 modalități practice (4)

Gata, am revenit online 🙂 Calculatoarele s-au întors cu forțe proaspete și torc abia auzit cu dor de muncă. Au și re-început să lucreze la proiectele de cercetare medicală, microbiom șamd.

La CREER astăzi nu numai că vom continua cu seria de modele de lecții, activități, proiecte prin care puteți să-i implicați pe elevii voștri în propria lor învățare, dar și cu traducerea unui scurt articol, propus tot de A.J.Juliani, despre ce înseamnă de fapt să fii cel mai bun profesor pentru elevii din fața ta.

Deseori, în timpul conferințelor mele, împărtășesc acest video cu povestea lui Clint Pulver, un film care mi-a influențat gândirea în multe feluri. A schimbat felul în care gândeam despre a fi profesor, lider, părinte, coach (antrenor) și prieten.

Să fii cel mai bun pentru lume începe cu empatia

Vă invit să urmăriți acest video înainte de a citi mai departe!

https://www.youtube.com/watch?v=4p5286T_kn0&feature=emb_logo Fii un Mr. Jensen

(Este povestea unui copil care nu avea astâmpăr în clasă (sau peste tot), deranjându-i pe toți cu bătăile lui cu degetele în bancă sau în orice-i venea la îndemână. Profesorul i-a dat câteva sfaturi, care nu l-au ajutat pe copil prea mult să-și poată stăpâni neastâmpărul provocat de ritmurile irezistibile pe care le auzea tot timpul în minte. În loc să-l trimită la tratament pentru ADHD, profesorul i-a dăruit o pereche de bețe pentru percuție și l-a sfătuit să învețe să cânte la tobe – și așa talentul lui s-a dezvoltat și setea lui de ritmuri nu a mai deranjat clasa…)

1-29-cai-practice-4-1

Nu este nevoie să fii cel mai bun profesor din lume. Concentrează-te, în schimb, să fii cel mai bun profesor pentru copiii noștri.

Nu trebuie să pretind că sunt cel mai bun părinte din lume. Pot să mă concentrez pe a fi cel mai bun profesor pentru copiii mei.

Nu trebuie sa fii cel mai bun antrenor (coach), lider, prieten, coleg din lume.

Trebuie doar să fii cel mai bun pentru oamenii din jurul tău și să-i asculți pentru a ști ce au ei nevoie și cum poți tu sa-i ajuți.

Vorbim deseori despre cât de importante sunt relațiile în educație.

Aș spune ca sunt tot atât de importante în viață.

Dar nu lucrurile mari sunt cele care clădesc, care au cel mai mare impact.

Sunt acele decizii mici, minuscule care creează un val de impact de-a lungul timpului.

Pe asta ne putem concentra. Deoarece le putem face.

Și asta înseamnă să fii cel mai bun pentru lume.

http://ajjuliani.com/being-the-best-for-the-world-not-the-best-in-the-world/

1-29-cai-practice-4-3

29 de modalități practice prin care îi poți împuternici pe învățăceii din clasa ta

Darcy Dufresne – Profesor clasele elementare, Grad 1, Coordoonator Cercetare la Munich International School

Numele lecției / Proiectului / Activității

Creează pentru a te conecta

Nivelul de vârstă/ sau subiectul

Clasele I – IV

Standarde conexe

Matematica, Limbaj, PYP (Primary Years Programme – în care elevii învață să preia controlul propriei învățări), PSE (educație personală și socială), IT, Științe, Arte… orice!

Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității

Fii ghidul în călătorie, prin chestionare/ cercetare, rutine ale procesului de concepție și gândire vizibila, pentru a planifica, crea și executa un obiectiv legat de viața reală, invitând o audiență pentru a facilita jocul de rol: un Eco-Shop cu bunuri create sau concepute de elevi (pungi/sticle re-utilizate, alternative la obiecte din plastic, ustensile comestibile meșterite de ei….), o Zi a Bunăstării (masaj, manichiură, pedichiură, coafură)…, un Targ ,,Știați că?,, despre probleme locale și globale (gunoiul din locurile de joacă, efectele plasticului în oceane..), Un Restaurant sezonier, un joc arcade etc. Învățăceii decid cine va fi audiența și li se acordă timp să planifice, să parcurgă/ recreeze procesul, să-l documenteze și să reflecteze asupra călătoriei, furnizând și primind feedback, unul de la altul și de la audientă. Fiecare învățăcel strălucește în auto-descoperire – concepând semne, utilizând limbajul pentru a-i primi și a se conecta cu alții, se mândrește cu realizările, acționează, facilitând obiceiurile pozitive ale mintii și responsabilităților sociale…

1-29-cai-practice-4-2

Rezultatele elevilor

Conexiuni transdisciplinare, abilități cheie, agency (încredere în propriile acțiuni), conexiuni în comunitate, abilități de învățare pe termen lung, exersare, împuternicire, construirea încrederii, auto-descoperire, aprecierea reciproca a calităților și abilităților…

Cum sunt evaluați elevii?

Învățăceii decid – La ce avem nevoie să ne gândim când planificam asta? Cum știm că suntem pe drumul cel bun? Ce se întâmplă dacă vom întâmpina obstacole? Cum le vom depăși? La cine sau unde putem să ne ducem pentru a obține sfatul unui expert? Cum știm că noi (fiecare dintre noi) vom avea succes în procesul nostru?…

Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)

Pur și simplu încearcă și fii curajos. Fă în mod activ legături intre temele din curriculum care se potrivesc învățăceilor și nu invers. ESTE posibil, dacă ne uitam după/căutăm oportunități 🙂 PS – Fii pregătit sa primești mesaje după 15-20 de ani de la elevii tăi și părinții lor despre cât de memorabile și folositoare au fost aceste experiențe, în moduri pe care s-ar putea sa nici nu-ți imaginezi!

1-29-cai-practice-4-4

Kris McArtor & Stephanie Graham – Profesori clasa a 4-a în Liberty, Missouri

Numele lecției / Proiectului / Activității

Pauza e GROZAVA!

Nivelul de vârstă/ sau subiectul

Matematică, clasa a 4-a

Standarde conexe

4.MD.3 – Aplică formulele ariei și perimetrului pentru dreptunghiuri la probleme ale lumii reale

Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității

Elevii au lucrat ca designeri / organizatori, creând o soluție pentru depozitarea echipamentului pentru locul de joaca pentru recreații. Trebuia să fie asigurat, să fie accesibil pentru toate nivelurile de clasa, suficient de trainic să dureze câțiva ani și destul de bine amplasat într-o margine pentru a nu crea probleme în timpul recreațiilor. Elevii au desenat modele 2D pe hârtie milimetrica la scară, apoi au fost capabili să construiască modele 3D pentru a le arăta publicului, modele care au inclus și alte idei de depozitare pentru școală. Am avut întâi o discuție cu șeful departamentului nostru care se ocupa de terenurile școlii despre cerințe, pentru a-i ajuta pe elevi să evalueze care dintre proiecte ar fi viabil. De asemenea am dus aceste proiecte la întâlnirile Asociației Părinților pentru ca responsabilii sa le vadă și să se gândească în timpul verii, sperând să se și construiască ceva pentru acest an școlar.

1-29-cai-practice-4-5

Rezultatele elevilor

Învață și aplică formulele pentru ariile pătratului și dreptunghiului și de asemenea, desenează la scară, converg măsurători, exersează abilități de prezentare pentru audiențe multiple, evaluează utilizarea locurilor de joacă și materialele dezirabile pentru construcția modelelor.

Cum sunt evaluați elevii?

Elevii sunt evaluați pe baza:

  1. Exit tickets (o întrebare simplă, scrisă pe un bilețel, la care trebuie să răspundă toți elevii înainte de ieșirea din clasă) cu probleme de calcul pentru pătrate și dreptunghiuri, pentru a evalua utilizarea formulelor

  2. Evaluarea desenelor la scară, în 2D, bazate pe măsurătorilor elevilor

  3. Notițe de reflecție despre fiecare zi de lucru după ce s-a început realizarea modelelor 3D

  4. Evaluarea modelelor 3D la scară, bazate pe măsurătorile și calculele elevilor

  5. Evaluarea textelor pentru prezentările “profesionale” în fata asociației părinților (nu s-au făcut în acest an)

Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)

Documentul de planificare a proiectului, programare aproximativă: https://docs.google.com/document/d/1gPOMNlNGyvc_KY05xcfh8u35_aCD_4skEozrMZS_bPA/edit?usp=sharing

1-29-cai-practice-4-7

Emily Owen – Profesoara STEM la clasele 4-5 la Școala Kaneland Blackberry Creek

Numele lecției / Proiectului / Activității

Sparge” clasa

Nivelul de vârstă/ sau subiectul

Clasele 4/5, aranjamentul clasei

Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității

Prin ”spargerea clasei” permit elevilor să decidă unde este așezată mobila și cum este poziționată. Este o metoda benignă prin care îi obișnuiesc pe elevi să ia propriile decizii și să reflecteze asupra lor. Întâi ei creează un plan prezent al clasei, apoi lucrează în grupuri mici pentru a-l re-desena. Apoi avem o discuție deschisă în care ei decid pe care dintre planuri vor să-l utilizeze, sau pe baza căruia sa creeze un nou plan, incluzând și ideile celorlalți. Elevii trebuie să se gândească la motivele de a muta mobila: Cum va conduce realocarea ei la o circulație mai bună în clasa? Cum va îmbunătăți concentrarea lor? Cum va afecta modul în care se simt în clasă? După multe discuții și dezbateri, clasa este schimbată conform propunerii lor finale.

1-29-cai-practice-4-8

Rezultatele elevilor

Elevii își văd clasa ca fiind cu adevărat a lor, nu a mea. Ei încep sa aibă opinii care decurg din designul clasei. Se simt împuterniciți sa ia decizii. Se simt mai acasă în clasă, deoarece ei sunt cei care au creat-o. Ei încep să se vadă ca învățăcei competenți.

Cum sunt evaluați elevii?

Eu văd asta ca fiind o platforma care încurajează dezvoltarea abilitaților de lideri și împuternicește copiii. Mai târziu, prin alte activități ei vor fi și evaluați, dar eu nu-i evaluez pe copii cu acest proiect.

1-29-cai-practice-4-10

Robin Schuhmacher – Profesor clasele a 2-a la Rolling Hills Elementary School

Numele lecției / Proiectului / Activității

Care va fi mentalitatea mea în 2020 (2017 în original) & Provocarea unui cuvânt

Nivelul de vârstă/ sau subiectul

Clasa a 2-a, Citire-Scriere (literacy)

Standarde conexe

CCSS.ELA-LITERACY.SL.2.1, CCSS.ELA-LITERACY.SL.2.3, CCSS.ELA-LITERACY.SL.2.4

Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității

În 2016-17 întregul meu an a fost despre ”a-mi cunoaște învățăceii” și construirea de relații; de aceea, noi am fost capabili sa construim și cultivăm împreuna relații în jurul învățării, elevii au explorat prin chestionare-cercetare, au acceptat noi provocări și au rezolvat probleme împreună. Cel mai important, ei au creat și au făcut lucruri în clasă care erau semnificative pentru ei. Acest mic proiect a avut un MARE efect asupra elevilor mei. Întâi, elevii au privit acest video: https://goo.gl/TJ3Cjx.

Apoi au lucrat în colaborare pe baza unei ancore scrise pe post-it pentru ”un cuvânt, al nostru (fiecăruia). Iată aici unele din elementele la care am lucrat împreună: https://goo.gl/55CjsQ.

După ce am selectat cuvântul nostru, le-am ilustrat: https://goo.gl/XEz5B8 și le-am împărtășit în cadrul unor grupuri mici, cu toată clasa și în portofoliul nostru digital din Seesaw. Iată aici o imagine a cuvintelor noastre, pe care le-am păstrat din Ianuarie până în Mai, pentru a ne putea concentra asupra lor și a le reflecta în aventurile noastre zilnice: https://goo.gl/XEz5B8. Elevii reflectează asupra cuvântului lor unic în portofoliile lor digitale, părinții lor comentează cu ei despre munca lor ilustrată în aceste portofolii, iar noi reflectam cu întreaga clasa, în grupuri și unu-la-unu. Deși mulți profesori au considerat că aceasta activitate nu a fost ”legata de conținut”, ea a fost extrem de puternică. “Vulnerabilitatea este locul de naștere al inovației, creativității și schimbării.” – Brené Brown

Rezultatele elevilor

Determină ce gen de persoana vrei să fii. Identifică caracteristicile acelei persoane. Alege un cuvânt. Reflectează asupra acelui cuvânt în călătoria ta zilnica din clasă.

Cum sunt evaluați elevii?

Elevii au fost apreciați pe baza propriilor reflecții, a conexiunilor și muncii din portofoliile lor digitale. Cel mai important, cele mai de impact măsurători nu au fost reflectate de o notă sau niște steluțe; ele au fost reflectate de o clasă plină de relații semnificative și învățare relevantă.

Sursa modelelor: http://ajjuliani.com/practical-ways-to-empower/

PS – Un alt articol despre Provocarea ”alege un cuvânt”, aici:

https://www.amazingmess.com/one-word-to-change-your-year-and-your-life/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.