Empatia: Regula de Platină versus Regula de Aur + 29 de modele practice (G1)

“Being reflective means taking a very hard look inside yourself to determine why something happened and what you should do next. That really is the core of improvement.” – Katie N.

Să reflectezi înseamnă să arunci o privire foarte serioasă în interiorul tău pentru a determina de ce s-a întâmplat un anumit lucru și ce să faci mai departe. Asta este cu adevărat esența progresului, a creșterii:” spune Katie Novak, expert recunoscut la nivel internațional în UDL (Universal Design of Learning), inspector adjunct pentru școlile unui district din SUA, autoarea unor cărți apreciate de profesori și mamă a patru copii.

Cu articolul trecut am încheiat seria de modele practice dedicată claselor elementare și începem cu seria de modele pentru clasele de gimnaziu (6-8). Ca să nu vă plictisiți prea tare, vom adăuga la acestea și alte ingrediente, cum este de exemplu cugetarea de mai jos, extrasă tot din articolele lui A.J.Juliani, despre cum abordăm relațiile cu copiii sau elevii noștri chiar și atunci când avem darul empatiei. Iată ce spune Juliani:

1-empatie-platina-7

Peste câteva zile voi împărtăși cu lumea noul meu proiect de carte, Empatia de fiecare zi (Empathy Every Day). O să lansez proiectul pe Kickstarter și abia aștept să vă spun mai multe!

În ultimul timp m-am gândit mult la empatie. Fie că ea funcționează atunci când lucrez cu grupuri de profesori sau directori, fie că-i antrenez pe copiii mei la sport sau petrecem cu familia un moment liniștit la un restaurant (să vă spun drept, la mine acasă nu sunt prea multe momente de liniște!) – empatia a apărut din nou și din nou în subiectele noastre de discuție.

Toți cei patru copii ai mei sunt oameni diferiți. Au interese, nevoi, dorințe și năravuri variate Au de asemenea personalități grozav de diferite.

Asta poate deveni o problemă atunci când vorbim despre Regula de Aur.

(Tratează-i pe oameni așa cum ai vrea tu să fii tratat/ Poartă-te cu alții așa cum vrei să se poarte alții cu tine).

Am auzit cu toții despre această Regulă de Aur, de mai multe ori de-a lungul vieții.

Tratează-i pe oameni așa cum ai vrea TU să fii tratat.

Pentru copiii mei, să le spun despre această regulă are multe consecințe secundare.

Fiecare dintre ei vrea să fie tratat diferit! Unuia îi place să fie împins de la spate și să fie provocat, altuia îi place să fie reasigurat iar altuia nu-i place să simtă nici un fel de presiune.

În multe situații, Regula de Aur duce la certuri, neînțelegeri și sentimente neînțelese.

În ultima vreme am vorbit o mai mult despre Regula de Platină: Tratează oamenii așa cum vor EI să fie tratați.

Asta nu e neapărat ușor.

Este mult mai greu să încerci și să trăiești după Regula de Platină decât după Regula de Aur.

Mă zbat mult mai mult să fiu empatic și să înțeleg modul în care ceilalți vor să fie tratați. E mult mai confortabil să te gândești cum ți-ar place ție să fii tratat și să urmezi acea cale. Dar nu vă pot spune de câte ori am dat-o în bară în felul ăsta.

Da, empatie e cheia aici.

Nu vom fi niciodată perfecți încercând să urmăm Regula de Platină, dat vom fi ascultat, învățat și acționat pe baza nevoilor celorlalți, nu alor noastre.

Sursa: http://ajjuliani.com/empathy-the-platinum-rule-vs-the-golden-rule/

Sunt atât de multe lucruri pe care le putem îmbunătăți în sistemul nostru și noi trebuie să continuăm asta. Amintiți-vă doar că acest an este singurul an pe care copiii voștri de ”clasa a 3-a” în vor petrece în clasa a 3-a; cum putem noi face ca asta să fie cea mai bună și memorabilă experiență posibilă?” – spune Katie Novak,

1-empatie-platina-1

29 de modalități practice prin care îi poți împuternici pe învățăceii din clasa ta

Lecții, Activități și Proiecte care conferă putere elevilor din clasele 6 -8

Diann Espinoza – Profesor de limba engleză și spani0lă la clasele 7-8 de la ScienceSouth Meadows Middle School din Districtul Hillsboro, Oregon

Numele lecției / Proiectului / Activității

Tehnica concentrării pe întrebare

Nivelul de vârstă/ sau subiectul

Poate fi folosită la toate clasele sau materiile

Standarde conexe

NGSS Practică #1. 1. Să pui întrebări și să definești probleme. CCSS.ELA-LITERACY. CCRA.W.7 Să desfășori proiecte scurte, dar și mai susținute bazate pe întrebări concentrate, demonstrând înțelegerea subiectului cercetat. CCSS.ELA-LITERACY.CCRA.SL.1 Să pregătești și să participi efectiv la o serie de conversații și colaborări cu parteneri diverși, construind pe ideile celorlalți și exprimându-le pe ale tale în mod clar și convingător (persuasiv).

Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității

În fața întregii clase, împărțită în grupuri mici se prezintă în mod repetat un scurt clip video, cu sau fără sunet (depinde dacă acel clip/film are sau nu explicații), sau o demonstrație a profesorului, o declarație, o imagine interesantă sau un citat. Li se dau elevilor din fiecare grup o bucată mare de hârtie de flipchart, un marker și un set de reguli despre cum să formuleze cât mai multe întrebări posibile despre ceea ce au văzut. Profesorul circulă de la un grup la altul și îi încurajează să scrie cât mai multe întrebări posibile, fără să judece sau să răspundă vreuneia din întrebările lor. Odată ce toate întrebările au fost formulate și scrise, elevilor li se cere să marcheze toate întrebările deschise cu un O (de la open – deschis) și întrebările închise cu un C (closed) – într-o lecție inițială li se explică ce înseamnă asta. Li se cere apoi să aleagă și să scrie pe o bucată mai mică de hârtie trei dintre cele mai urgente întrebări pe care le au despre ceea ce au văzut. Profesorul colectează apoi bucățile de hârtie cu cele trei întrebări de la fiecare grup și, după oră își face timp să le citească pe toate și să le compileze într-o listă cu 8-10 întrebări principale care sunt scrise pe un afiș mare și postate în clasă, ca ghid pentru întregul capitol la care s-a referit demonstrația inițială.

ICT in Ed_4.5

Rezultatele elevilor

Atunci când se prezintă la începutul unui capitol doar întrebarea ”justă” pe care să se concentreze, atenția elevilor este stârnită și ei se simt mai implicați în a cerceta ce le stârnește curiozitatea despre noua temă. Îi face să aibă mai mult interes față de ceea ce urmează, deoarece ei sunt cei care decid la ce întrebări vor să afle răspunsul pe măsură ce parcurg activitățile în clasă. Am permis de asemenea să ia unele din întrebările clasei și să facă proiecte de cercetare și să prezinte în fața clasei ceea ce au descoperit.

Cum sunt evaluați elevii?

În timpul procesului de formulare de întrebări nu are loc o evaluare individuală formală, mai curând o evaluare informală sau formativă. Dar atunci când întrebările sunt utilizate ca start pentru proiecte de cercetare, atunci rezultatele acelui proces pot fi de asemenea evaluate.

Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)

http://rightquestion.org/make-just-one-change/

1-empatie-platina-4Rachel Zonshine – Profesor de matematică/ științe la clasa a 7-a, la McKinley School of the Arts

Numele lecției / Proiectului / Activității

Construiește un oraș

Nivelul de vârstă/ sau subiectul

Clasa a 7-a, Matematică

Standarde conexe

Geometrie

Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității

Elevii concep și desenează propriul lor oraș, dezvoltând un desen la scară și apoi construind modele 3D la scară ale clădirilor, bazate pe anumiți parametri de geometrie.

1-empatie-platina-6

Rezultatele elevilor

Elevii vor dezvolta abilități de calcul la scară, desen la scară și construire de modele la scară. Elevii vor înțelege mai profund noțiunile de arie, perimetru, aria suprafeței și volum în timp ce dezvoltă aplicații din lumea reală.

Cum sunt evaluați elevii?

Elevii sunt evaluați pe baza desenelor transferate la scară pe baza calculului la scară. Ei sunt de asemenea evaluați pe baza îndeplinirii parametrilor proiectului. Mă uit de asemenea la procesul de concepție, colaborare, reflecție și revizuire.

Sursa articolului lui Juliani – http://ajjuliani.com/practical-ways-to-empower/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.