Astăzi vrem să continuăm ideile abordate în articolul anterior referitoare la mediul de învățare din școli, cu un material care vorbește despre vulnerabilitate, curaj și combaterea fricii, a rușinii și discriminărilor, în clase și în școli.
Nu știm câți dintre voi ați auzit de Prof. Dr. Renee Brown, cercetătoare și profesor la Colegiul pentru Studii Sociale din cadrul Universității din Houston, autoare a bestsellerului „Curajul de a fi vulnerabil“ și a cărților „Darurile imperfecțiunii“, „Ridică-te din propria cenușă, mai puternic ca oricând“, „Curajul în sălbăticie“, „Îndrăznește să conduci“, speaker la numeroase evenimente TED (unele din discursurile ei sunt cotate printre cele mai vizualizate), rezultate ale cercetărilor ei în domeniul psihosociologiei și leadership-ului.
Pornind de la cea mai recentă carte „Îndrăznește să conduci“, dr. Brené Brown a dezvoltat un program de învățare online intitulat „Dare To Lead“, în cadrul căruia rolul de lider este privit din perspectiva umană, a curajului și vulnerabilității.
Iar, în cadrul acestui program, dr. Brené Brown a dezvoltat și un program online de formare gratuită – Daring Classrooms* (Clase ale curajului, ale îndrăznelii), special adresat cadrelor didactice, sub motto-ul:
”Trebuie să fim gardieni ai unor spații care permit elevilor să respire, să fie curioși și să exploreze”
(We must be guardians of spaces that allow students to breathe, be curious, and to explore).
* https://brenebrown.com/daringclassrooms/
Programul începe cu o Declarație de principii a Grupului de cercetare și educație Renee Brown**, și cu un video*** înregistrat la întâlnirea cercetătoarei cu un grup de profesori din SUA, la un eveniment TED dedicat inovării în educație din Texas..
** https://brenebrown.com/bbearg-belonging-statement/
*** https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=DVD8YRgA-ck&feature=emb_logo – Brené Brown | Daring Classrooms | SXSWedu 2017
În acest discurs, dr. Brené Brown explică de ce avem nevoie ca în școlile și în clasele noastre să învățăm ce este curajul și că acest curaj se poate preda, că are doar nevoie de patru elemente esențiale: vulnerabilitate, claritate a valorilor, încredere și abilitatea de a ”te ridica” după un eșec.
În viziunea Dr. Brown și a colegilor ei, o clasă curajoasă înseamnă o clasă în care profesorul are curajul să inoveze, chiar cu riscul de a eșua la primele încercări, curajul de a fi vulnerabil în fața criticilor. O clasă curajoasă înseamnă și o clasă în care copiii găsesc un mediu în care pot fi ei înșiși, pot greși, pot pune întrebări, pot fi vulnerabili, fără teama de a fi făcuți de rușine, un spațiu sigur, în care nimeni nu folosește insulte, porecle, nu sunt discriminați din nici un motiv, un spațiu de care simt că aparțin și unde simt că pot fi iubiți.
Cercul curajului
Pentru că, dacă nu vom crea acest fel de mediu, măcar în școli, nu se poate petrece învățarea. Într-un mediu în care nu îți poți permite să fii vulnerabil ca să-ți manifești curajul, profesorii și elevii se vor înarma cu scuturi de auto-protecție ce afectează capacitatea lor de a inova, de a gândi independent și de a învăța.
Desigur, nimănui nu-i place să fie vulnerabil și, desigur, e nevoie de multă determinare și muncă pentru a crea astfel de medii de învățare, dar argumentele cercetătoarei sunt că, fără vulnerabilitate și curaj nu putem vorbi despre multe lucruri importante pentru dezvoltare, o viață fericită și colaborare: nu putem vorbi despre dragoste, apartenență, bucurie, curaj, empatie, încredere, adaptabilitate sau despre inovație, creativitate, responsabilitate, feedback, rezolvarea de probleme, decizii etice și în mod sigur nu putem vorbi despre ÎNVĂȚARE!.
”Trebuie să înțelegem cum afectează lipsurile modul în care conducem școlile și modul în care predăm, trebuie să ne angajăm în ceea ce facem cu vulnerabilitate și trebuie să înțelegem cum să recunoaștem și să combatem sentimentul de rușine. Oare ce ar însemna pentru școlile și clasele noastre dacă am fi dispuși să purtăm acele conversații dificile și oneste despre ce ar însemna să aducem în munca noastră eul nostru cel mai autentic și tot ce avem mai bun în noi? Aceste conversații ar putea fi percepute ca riscante și ne-ar face să ne simțim vulnerabili, dar vulnerabilitatea este esențială pentru a avea școli curajoase. O clasă a curajului și îndrăznelii este un loc unde atât profesorii cât și elevii se angajează să aleagă curajul în locul confortului, să aleagă ceea ce este potrivit în locul a ceea ce este amuzant, rapid și ușor și în care sunt practicate valorile în loc să fie doar predate.” – Renee Brown
Programul Daring Classrooms se adresează atât profesorilor cât și elevilor. Profesorii vor găsi în platforma programului ghiduri, definiții, filme video, materiale care pot fi tipărite pentru orele dedicate curajului, lecții despre leadership și despre oameni.
Ne-ar bucura dacă aceste materiale (din păcate disponibile doar în limba engleză) vor fi consultate de cât mai mulți profesori de la noi, care apoi să-și găsească curajul de a crea în clasele lor un mediu mai bun pentru învățare, inovație și creativitate.
A consemnat, Rodica Bărbuță