Compasiunea și bunătatea ar trebui să fie întotdeauna parte din planul de lecție

Pentru că urmărim un seminar online despre sănătate în care toți cei intervievați vorbesc despre importanța mediului și a experiențelor trăite pentru sănătatea și capacitatea de dezvoltare / învățare a copiilor și pentru starea de bine a oricărui adult, am ales acest articol scris de Stacy Tornio editor senior al revistei online WeAreTeachers (Noi suntem pofesori).

1-Compasion-kindness-2

Predarea e ca grădinăritul – Noi plantăm semințe și le ajutăm să crească

Deoarece noi vedem doar o minusculă fracțiune din ceea ce se întâmplă în viețile elevilor noștri.

Un elev adoarme în clasă.

Directorul tău nu ți-a răspuns la email-ul pe care i l-ai trimis acum trei zile.

Atunci când chemi un părinte să-i vorbești despre preocupările tale, ei dau vina pe tine.

Acestea toate sunt scenarii foarte reale și frustrante cu care profesorii se confruntă în fiecare zi. Da, ele sunt enervante, deranjante. Și da, ele fac profesia chiar mai dificilă decât este oricum. Dar dacă, dincolo de aceste povești se întâmplă mai multe?

Dacă elevul care a adormit a lucrat până la ora 2 dimineața deoarece familia lui are nevoie de bani ca să plătească chiria? Și dacă directorul tău se confruntă acasă la el cu situația unei persoane din familie sau a unui animal bolnav, împreună cu o factură împovărătoare de 3.000$? Și ce ar fi dacă acel părinte tocmai a primit o veste devastatoare?

În fiecare zi, ne confruntăm cu toții cu interacțiuni provocatoare și situații nu tocmai perfecte. Ar fi frumos să ne gândim că întotdeauna putem să rezolvăm aceste situații cu grație și compasiune, acordând oamenilor beneficiul îndoielii. Dar, dacă ești ca mine, probabil că întotdeauna este loc de mai bine. Iată mai jos perspective alternative la care să te gândești și sfaturi pentru a preda cu compasiune.

1-Compasion-kindness-6

Un elev nu adoarme pur și simplu în clasă…

De multe ori există un motiv pentru care un elev nu-și poate ține ochii deschiși, și asta nu pur și simplu pentru că a stat treaz și a jucat jocuri video. Mary, de la WeAreTeachers Helpline Facebook group scrie, “Intervenția ar trebui să vină prima. Încearcă să stabilești motivul. Poate sunt sub influența unor medicamente sau nu și-au luat medicamentele? Există o depresie? Ce spui despre abuz sau o viață de familie haotică? Poate că nu au casă/ domiciliu (sunt homeless)? Poate că lucrează în schimb de noapte? E posibil și să stea târziu noaptea ca să joace jocuri video sau să se uite pe YouTube, dar există multe alte probleme diferite care ar putea fi cauza faptului că un copil adoarme la oră.”

Un elev nu este pur și simplu lipsit de respect pentru că înjură…

Nu este ușor să ai de a face cu înjurături în clasă, dar asta e o realitate pentru mulți profesori. Este o situație dificil de rezolvat, dar e important să ne amintim că toți provenim din medii diferite. Poate că elevul care tocmai a pronunțat cuvântul care începe cu B (bastard – idiot, bitch – ticălos, curvă) este denumit zilnic mult mai rău. Înainte să-l trimiți în cabinetul directorului pe elevul care a aruncat bomba cu f…, verifică sfatul acestui profesor grozav despre ce să faci atunci când elevii înjură în clasă*.

* https://www.weareteachers.com/cursing-in-the-classroom/When a Student Drops the F-Bomb: Dealing With Cursing in the Classroom

1-Compasion-kindness-4

Dacă vrem ca ceilalți să fie fericiți, practică compasiunea. Dacă tu vrei să fii fericit, practică compasiunea” – Dalai Lama

Unul dintre colegii tăi nu și-a petrecut pur și simplu ultima oră plângându-se..

Acest coleg caută cu disperare pe cineva care înțelege. El pleacă acasă obosit, trist și înfrânt. Are probabil nevoie doar de o supapă, dar și-a pierdut puțin controlul. În vremuri ca acestea, el/ea ar putea avea nevoie de vorbe calme, de susținere cum sunt cele pe care le spune Jody, o altă membră a echipei Helpline. Ea scrie, Suntem cu toții înfrânți în anumite perioade și avem nevoie de un coleg profesor prietenos care să ne ridice înapoi moralul. Încearcă pur și simplu să te distrezi cu copiii. Predă-le lecția și lasă să treacă.

Un părinte nu te face pur și simplu vinovat de comportamentul propriului copil…

Ei ar putea să fie doar pierduți și să nu știe ce să mai facă. Oamenii reacționează diferit la aflarea unor vești negative sau stresante. Unii ar putea să se închidă în ei și să devină tăcuți. Sau ar putea deveni defensivi și certăreți. O chemare la școală i-ar putea cu certitudine lua pe nepregătite. Ei ar putea să fie în mijlocul unei munci dificile sau să trebuiască să se descurce cu un bebeluș care plânge undeva în casă. Dă-le timp să absoarbă informația și nu lua reacția lor la modul personal.

Directorul tău nu ți-a ignorat pur și simplu mail-ul..

El a fost de fapt inundați de apeluri telefonice, mail-uri și urgențe pe care a trebuit să le rezolve cu prioritate. Câteodată, cu toată sinceritatea, e posibil să fi uitat pur și simplu de mail-ul tău. Asta nu reflectă neapărat ce crede el despre tine sau despre importanța lucrurilor din mail-ul tău. A fost pur și simplu super-ocupat și este Ok să-i mai dai un imbold.

1-Compasion-kindness-1

Profesorii ar trebui s-și alinieze practicile, interațiunile.. în așa fel încât grija și respectul să fie precum ”aerul pe care îl respirăm”

Un elev nu s- sculat pur și simplu ”cu fața la cearceaf”…

El ar putea pur și simplu să învețe în moduri diferite. Sau poate că nu este o persoană matinală. Poate că sunt multe lucruri care se întâmplă în viața lui de acasă și pe care tu nici măcar nu ți le imaginezi. Acesta este momentul în care este bine să-ți amintești de grija de sine, atât pentru tine cât și pentru elev. De exemplu, încearcă un început mai lent al dimineții**, care să-i ajute pe învățăceii tăi să demareze ziua mai ușor.

** https://www.weareteachers.com/classroom-self-care/30 de moduri în care să aduci mai multă meditație și grijă de sine în clasa ta.

Un elev nu a uitat pur și simplu să-și facă tema pentru acasă..

Este important să ne amintim că nu toți elevii au acasă un suport ca să-și facă temele. Kyra de la Helpline scrie, “Totul depinde de elev și de tipul de suport pe care îl au acasă. Tu îi poți ajuta pe elevii tăi să crească împreună în clasă, dar dacă ei nu au pe nimeni care să-i ajute acasă, sunt descurajați să citească sau sunt forțați să-și asume alte responsabilități, atunci tema de acasă doar exacerbează diferențele de achiziții.

Tree of love

Un părinte nu a întrebat pur și simplu dacă nu l-ai provocat pe copilul lui…

Acest părinte vrea de fapt pur și simplu să facă lucrul cel mai potrivit pentru copilul lui. Poate că el nu a avut multe oportunități în vremea copilăriei lui; sau poate că a avut prea multe oportunități (citește: a fost răsfățat) când a fost copil. Oricât este de neplăcută această chestiune pentru profesori, de obicei provine din bune intenții. Ar putea să nu iasă așa, dar încearcă să respiri adânc. Te-ar putea ajuta și să citești acest articol, ”Dragă părinte, nu mă mai întreba dacă ți-am provocat copilul”.***

https://www.weareteachers.com/questions-to-ask-teachers/ Dear Parent, Please Stop Asking If I’m Challenging Your Child

Un elev nu a cerut din nou împrumut un creion, pur și simplu…

Poate că părinții acestui copil nu i-au cumpărat nici un fel de rechizite pentru începutul școlii. Poate că îi este groază să-ți ceară din nou să împrumute un creion pentru știe că vei fi supăra/tă, dar nu are altă opțiune deoarece are nevoie să scrie cu ceva. În loc să te gândești că elevii îți fură creioanele TALE, urmează sfatul lui Chris, de la Helpline, care îți recomandă în acest articol minunat, ”Dă-i copilului un creion” (#1) Acest articol vine cu un puternic argument. Nu-l face de rușine pe copil. Pur și simplu dă-i un creion.

#1 https://www.tolerance.org/magazine/give-the-kid-a-pencil?

Un coleg nu te-a ignorat sau respins pur și simplu…

El este de fapt doar copleșit de toate lucrurile pe care trebuie să le rezolve. S-ar putea să se întâmple și să nu vrea să colaboreze sau să nu fie cea mai amabilă persoană. (dacă acesta este cazul, du-te să găsești un alt cerc de colegi sau alți suporteri). Dar nu lăsa interacțiunea cu o singură persoană să te doboare.

Cum îți hrănești tu predarea cu compasiune? Te rugăm să-ți împărtășește-ți gândurile și ideile în comentarii.

Sursa: https://www.weareteachers.com/teaching-with-compassion/?

Bonus secretul managementului clasei: Elevii – ca și noi toți – trebuie să facă față deseori unor provocări invizibile pentru profesor. Întâi folosește empatia, restul vine de la sine.

https://www.weareteachers.com/classroom-management-title-i/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.