Acum două zile, Emma Vanstone de la ScienceSparks ne-a trimis o listă întreagă cu experimente științifice pentru copii potrivite cu anotimpul iernii. Nu o să punem de la început întreaga listă, deoarece pentru fiecare experiment se face o trimitere la un articol special în care este descris amănunțit acel experiment. Dar o să încercăm să traducem pentru voi, pe rând, cât mai multe din aceste experimente – pe care le puteți folosi atât în clase cât și acasă. Iată ce spune Emma despre aceste experimente:
Cum ne îndreptăm spre lunile reci de iarnă, m-am gândit că ar fi amuzante niște Experimente științifice de iarnă. Acestea sunt grozave pentru copiii de toate vârstele, deși unele au nevoie de supervizarea și îndrumarea unui adult.
În primul rând, nu uitați să descărcați un Ebook gratuit* cu 12 experimente de Crăciun pe care le puteți și tipări!
*Christmas-Science-Compressed-2
Pentru cine știe limba engleză este foarte util 🙂 Îl puteți descărca și de aici –
* https://www.science-sparks.com/christmas-science-experiments-for-kids/ – FREE Christmas Science Book
Iată și primul experiment din lista celor propuse de Emma Vanstone:
Felinare Om de zăpadă – ușor de făcut
Aceste experiment a fost explicat de Jackie Currie, în articolul scris în 2014 în Happy Hooligans
Fulgii de zăpadă pe care i-am văzut săptămâna trecută, în aer și pe pământ m-au transpus cu adevărat în spiritul sărbătorilor de iarnă, așa că am început să decorez. În ultima săptămână am scos la lumină decorațiunile cu oameni de zăpadă și am făcut o grămadă de felinare adorabile în formă de om de zăpadă pe care să le adăugăm la colecția noastră. Aceste felinare pot ține și o lumânare-pastilă sau o lumânare parfumată. Ele sunt cu adevărat foarte ușor de făcut și cer doar câteva materiale de bază.
Pentru a face felinare om de zăpadă ai nevoie de:
-
Borcane de sticlă cu capac (mai înalt, preferabil)
-
vopsea neagră (acrilică)
-
pensulă de vopsit
-
șervețele absorbante albe
-
lipici subțiat cu puțină apă
-
ochișori
-
banderolă colorată sau bucăți de material pentru eșarfă
-
foarfeci
-
o bucățică de pâslă sau carton portocaliu pentru nasul – morcov
-
nasturi
-
lipici (noi am folosit un pistol de lipit, dar merge și cu lipici alb)
Și, pentru a ne aprinde felinarele, noi am folosit lumânărele de plastic alimentate cu baterii.
Pentru a-ți face felinarele:
Am început prin a vopsi cu vopsea neagră (în două straturi) capacele borcanelor – care vor deveni pălăriile oamenilor de zăpadă. Apoi ne-am apucat să transformăm borcanele în oameni de zăpadă.
Întâi, le-am acoperit cu un strat subțire de lipici puțin diluat. Apoi am presat peste lipici bucățele de șervețel alb și, utilizând o pensulă muiată în lipici, am netezit hârtia peste borcan. Suprapuneți bucățele de șervețel de hârtie până ce întregul borcan este acoperit.
Să nu vă îngrijoreze încrețiturile. Ele adaugă caracter și textură omului de zăpadă. Asigurați-vă doar că toate umflăturile evidente sunt netezite și că nu aveți prea multă hârtie sau lipici în exces în jurul capătului de sus al borcanului, ca să puteți să puneți apoi capacul-pălărie când omul de zăpadă este gata.
În funcție de temperatura casei sau a clasei, ar putea să dureze ceva timp până ce hârtia și lipiciul se usucă – așa că faceți altceva între timp. Acasă la noi, am pus borcanele lângă șemineu și, după vreo oră, au fost gata pentru etapa următoare.
În continuare, am înfășurat o fâșie de panglică/ bucată de material colorat în partea de sus a fiecărui om de zăpadă, la care am adăugat dedesubt, în partea din față, două bucăți mai mici modelate în V răsturnat la capete (reprezentând capetele eșarfei).
Cu ajutorul pistolului de lipit (sau cu lipici simplu), am adăugat apoi tot în partea din față nasturii, în josul eșarfei.
La final, am lipit ochișorii și nasul-morcov.
Ca ultimă operațiune, am înșurubat capacul-pălărie negru la fiecare om de zăpadă.
Nu sunt adorabili?
Și acum, ca să ne testăm felinarele, am pus o luminiță-lumânare cu lumină intermitentă în fiecare borcan și le-am aprins. Perfect!
Credit pentru imagini: Jackie Currie, Happy Houligans
Iată și alte modele de felinare, decorate diferit 🙂
Cred că aceste felinare – om de zăpadă ar fi adorabile așezate de-a lungul unei alei sau pe masă. Le-ați putea utiliza și ca lumină de noapte în camera de culcare a copiilor în perioada sărbătorilor de iarnă!
La clasă, cu copiii, puteți testa mai multe tipuri de materiale (hârtie creponată, pânză de bumbac, mătase, nailon, lână etc.) pentru acoperirea borcanelor, pentru a vedea ce tip de material lasă lumina să treacă mai bine și apoi puteți discuta de ce există diferențe între ele.
https://www.cbc.ca/parents/play/view/snowman-luminaries-easy-craft