Pas cu pas cum să-i înveți pe copii să parafrazeze

Unul din păcatele capitale ale învățării din trecut era să pună elevii să memoreze și să recite cuvânt cu cuvânt textele din manuale. Țin minte că era lucrul care mă enerva cel mai rău atunci când un profesor nu accepta ca valabilă o definiție sau o explicație a unui elev care, folosindu-și propriile cuvinte izbutea să surprindă esența ideii, fenomenului științific sau procesului învățat. Acel elev demonstra nu numai că a înțeles, că a prelucrat prin propria gândire materia ci și că este în stare să o exprime coerent, cu propriile cuvinte. El învățase să parafrazeze. Noi sperăm ca acum profesorii să acorde atenție acestei abilități, extrem de importantă pentru orice elev sau student care își folosește capacitatea de a gândi.

Abilitatea de a parafraza este greu de stăpânit – și este atât de importantă! – spune Rachel Linette de la Minds în Bloom.

Parafrazarea este esențială pentru multe tipuri de scriere. Copiii care nu învață bine să parafrazeze nu numai că vor deveni scriitori slabi, dar vor cădea de asemenea în păcatul plagiatului (#1), care nu este deloc un lucru bun pentru viitorul lor. Iată aici un plan pentru a-i învăța pas cu pas pe elevii voștri să parafrazeze.

#1 https://content.bridgepointeducation.com/curriculum/file/088b4cb2-daf6-4bd9-bf08-fd30ad24a592/1/Types%20of%20Plagiarism.zip/story_html5.htmlCum să eviți plagiatul

1-Parafraza-4

Începeți prin a vorbi

În esență, parafrazarea este să spui ceva cu propriile cuvinte, așa că începeți prin a-i pune pe elevi să facă doar asta. O activitate de introducere amuzantă este să-i împărțiți pe elevi în perechi și să puneți o întrebare cum ar fi, ”Cei ai făcut ieri după orele de școală?” sau ”Spune unde ai vrea să mergi în vacanță și de ce ți-ar plăcea să mergi acolo.” Elevul A răspunde la întrebare în trei sau patru propoziții. Apoi, elevul B parafrazează răspunsul elevului A. Apoi elevii din fiecare pereche schimbă rolurile. Înainte de a începe acest exercițiu, ar fi de dorit să demonstrezi elevilor, o dată sau de două ori cum se face o parafrazare.

Un alt joc pe care îl poți juca cu elevii tăi este o variantă a Quiz, Quiz, Trade*. Dă fiecărui elev o fișă cu o propoziție scrisă pe ea. Pune-i pe elevi să-și aleagă un partener. Elevul A citește propoziția lui iar elevul B o parafrazează. Apoi elevii schimbă rolurile. Apoi, ei își schimbă fișele între ei și trec la alți parteneri. (pentru a facilita aceste schimburi, puteți folosi Agendele de întâlnire descrise în articolul ”Angajează întreaga clasă cu aceste trei moduri de a pune întrebări**)

* https://www.teacherspayteachers.com/Product/Paraphrasing-Task-Cards-Advanced-Set-for-Grades-4-8-1128601

** https://creeracord.com/2019/10/15/angajeaza-intreaga-clasa-cu-aceste-3-moduri-de-a-pune-intrebari/

1-Parafraza-2

Parafrazați împreună

Încercați să parafrazați un paragraf împreună cu întreaga clasă. Afișează paragraful cu ajutorul proiectorului sau pe tabla inteligentă sau pur și simplu pe tablă. Ar fi bine să dai fiecărui elev o copie a acestuia pe o bucată de hârtie. Asigură-te că elevii înțeleg diferența între rezumat și parafrazare. Discutați despre diferitele strategii care pot fi utilizate. Una din abordări este cea a celor patru R:

  • Reword (înlocuirea cuvintelor/ expresiilor) Înlocuiți cuvintele și frazele cu sinonime ori de câte ori puteți.

  • Rearrange (rearanjare)Rearanjați cuvintele în cadrul propozițiilor pentru a crea noi propoziții. Poți de asemenea rearanja ideile în cadrul paragrafului.

  • Realizați că anumite cuvinte și fraze nu pot fi schimbate – nume, date, titluri etc. nu pot fi schimbate, dar le puteți prezenta diferit în parafraza voastră.

  • Recheck (reverificare) Asigurați-vă că parafraza voastră transmite același înțeles ca și textul original.

Iată aici un exemplu:

Textul original:

Având o suprafață de doar 8.5 mile pătrate, țara și insula din Pacific Naaru este una din cele mai mici țări din lume. Insula a fost odată bogată în fosfat, dar majoritatea acestei resurse a fost extrasă, lăsând în urmă un mediu deteriorat. Naaru are o populație de aproximativ 10.000 de locuitori.

Textul parafrazat:

Nauru este o țară insulară cu o arie de doar 8.5 mile pătrate. Este una dintre țările cele mai mici din lume și doar aproximativ 10.000 de oameni locuiesc acolo. Naaru a extras în trecut o mare resursă de fosfat. Asta a deteriorat mediul pe insulă.

1-Parafraza-5

Practică independentă

După ce ați făcut împreună câteva astfel de exerciții, încearcă să-i pui pe elevii tăi să lucreze în perechi pentru a parafraza un paragraf pe tablă. Asigură-te că permiți câtorva perechi să-și împărtășească parafrazele create cu restul clasei. La acest punct, elevii pot începe să lucreze independent. Ar fi de dorit să rămâi la câte un paragraf o dată, deoarece asta va fi mai puțin copleșitor decât să le dai de la început un întreg articol. Aceste set de fișe de lucru (Paraphrasing Task Cards) este perfect pentru practica independentă (sau îți poți crea propriul set de fraze, extrase din textele la care lucrați sau din cărțile recomandate ca lectură, din articole media, reviste de știință etc.).

1-Parafraza-3

Punând totul laolaltă

Până la urmă, vei dori să treci la următorul nivel, parafrazând articole întregi. Încurajează elevii să parafrazeze bucăți mici, câte un paragraf odată. Pe măsură ce ei devin mai fluenți în scrierea de parafraze, poți trece la activități mai avansate cum ar fi: .

  • Să parafrazezi noțițele pe care le-ai luat după citirea textului original, în loc să parafrazezi textul în sine.

  • Să incluzi citate în textul parafrazat.

  • Să parafrazezi unele fragmente și să faci rezumatul altor fragmente.

  • Să parafrazezi, rezumi și să incluzi citate în același text.

  • Să utilizezi mai mult decât o singură sursă pentru a parafraza, rezuma și include citate (Dă-le o bibliografie și, mai știi? Vor scrie de fapt rapoarte adevărate!)

Sursa: https://minds-in-bloom.com/teaching-kids-to-paraphrase-step-by-step/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.