O invitație la un altfel de festival – GreenTech Film Festival

Avem pentru voi o invitație specială, la un altfel de festival. Un festival care vă poate ajuta să-i învățați pe elevii voștri mai multe despre ecologie, climă și ce se poate face concret pentru combaterea schimbărilor climatice.

1-Film-festival-10

Începând de luni, pe parcursul întregii săptămâni viitoare 11-17 Noiembrie, se desfășoară la București GreenTech Film Festival. Nu este un festival de film obișnuit, cu inaugurări de filme și întâlniri cu realizatori, actori sau critici de film ci este o platformă de educație care promovează un stil de viață sustenabil, tehnologiile verzi și grija față de mediu prin filme documentare, dezbateri, ateliere și expoziții.

https://www.youtube.com/watch?v=Ftk5SVcJfbE&feature=emb_logo

Cu ocazia acestei ediții a festivalului, a treia, partenerii din țările nordice care sunt lideri europeni în materie de inovație și protecția mediului – Suedia, Norvegia și Finlanda, vor aduce în fața publicului exemple de bune practici din experiența lor în ce privește implementarea de politici de sustenabilitate, susținerea și finanțarea programelor care promovează tehnologiile verzi și măsurile pentru combaterea schimbărilor climatice sub forma proiecțiilor de filme și dezbaterilor cu invitați speciali. Unul dintre acești invitați este Prof. Dr. Karl-Henrik Robert, unul dintre pionierii mișcării pentru sustenabilitate, care va fi prezent în cadrul evenimentului de marți seară – Conferința ”Strategic Sustainable Development”, care se va desfășura începând cu orele 18,00 la Seneca Anticafe.

1-Film-festival-2

Festivalul va cuprinde multe alte activități și se va desfășura în trei locații din București – ParkLake Shopping Center (Main Square și Cinema – Strada Liviu Rebreanu nr. 4), ARCUB (Sala Mare a sediului din Strada Lipscani nr. 84 – 90) și Seneca Anticafe (Strada Arhitect Ion Mincu 1). Programul întregului festival din București și al ediției speciale de la Cluj Napoca (22 Noi.) este disponibil pe site-ul evenimentului – www.greentechfilmfestival.ro

Intrarea la toate evenimentele este gratuită, dar se face pe baza unei înscrieri prealabile la contact@greentechfilmfestival.ro

1-Film-festival-8

Din programul proiecțiilor de film fac parte filmele ”Blue Hearth” care documentează lupta pentru ultimele râuri sălbatice din Europa și face parte din programul Salvați Inima Albastră a Europei și un alt film, produs tot de Casa de filme Patagonia – ”Artisfishal”, care documentează impactul crescătoriilor și firmelor piscicole asupra rezervelor de somon sălbatic din întreaga lume.

https://www.youtube.com/watch?v=OhmHByZ0Xd8Blue Heart: The Fight for Europe’s Last Wild Rivers

https://www.youtube.com/watch?v=XdNJ0JAwT7IFull Film: Artifishal | The Fight to Save Wild Salmon

1-Film-festival-1

De asemenea, în programul vizionărilor sunt incluse și filmele documentare ”The rise of vertical farming”, ”In-vitro meat”, ”The breakthrough of renewable energy”, ”The wave”, ”Demain” (Premiul Cesar pentru cel mai bun documentar din 2016), ”Chassing ice” (30 de premii la festivalurile internaționale), un film experimental – ”Realms” și un film norvegian de animație – ”In the forest of Huckbucky”.

1-Film-festival-4

La evenimentele din cadrul festivalului (de la ParkLane Shopping Center) contribuie și ceilalți parteneri:

Asociația Environ, care va prezenta publicului Expoziția ZOO DEE – Grădina deșeurilor electrice și electronice,

FoodWaste România, care în cadrul Expoziției ”Din dragoste pentru mâncare” va prezenta publicului noțiuni despre risipa de hrană, cumpărături inteligente, proporționarea și depozitarea corectă a alimentelor.

1-Film-festival-5

Programul festivalului cuprinde și activități speciale pentru copii și tineri: un joc interactiv ”Climate Change Monopoly” (în fiecare zi între orele 16-20), ateliere de reciclare creativă (Mi, S., D.), un atelier de robotică unde cei prezenți vor face cunoștință cu Alpha și Oh-Bot (cel mai mic robot programabil) și vor învăța cum se programează acest robot.

În cadrul atelierului organizat de Ora de Net copiii vor învăța despre siguranța pe internet dar și noțiuni importante de educație ecologică.

La festival vor fi prezenți și ceilalți parteneri – SNRB (Sistemul Național de Recicale a Bateriilor), Alucro – organizatorul programului educativ ”Every can counts” (www.everycancounts.ro) și Regenesys, organizatorul programelor educative ”Recicleta” (www.recicleta.ro), ”Atelierul de pânză” și ”EcoProvocarea” – care oferă gratuit profesorilor și școlilor materialele lor educative și ocazia de a se înscrie în edițiile actuale sau viitoare ale programelor.

Festivalul este o inițiativă a Media Image Factory, o agenție specializată în dezvoltarea proiectelor și inițiativelor cu impact social. Iată ce spune Nicoleta Talpeș, fondatoarea și organizatorul GreenTech Film Festival despre această inițiativă:

De prea multă vreme asistăm neputincioși în fața dezastrelor naturale, incendiilor de vegetație, la topirea ghețarilor, la inundații și alunecări de teren soldate cu efecte economice majore și chiar cu pierderea de vieți omenești… acestea sunt doar câteva dintre efectele schimbărilor climatice. Anul acesta, mai mult decât oricând, am văzut și reacția oamenilor, protestele tineri generații ieșită în stradă pentru a cere autorităților să aplice măsuri concrete și rapide, în întreaga lume. GreenTech Film Festival prezintă soluțiile sustenabile existente în prezent pe care fiecare dintre noi le poate adopta în stilul de viață, soluții aplicabile în sistemul de educație, în afaceri, în politicile publice. Schimbul de bune practici cu țări avansate, cum sunt țările nordice, ne va ajuta să aflăm în mod concret cum pot fi schimbate lucrurile și în România”.

1-Film-festival-11

Pentru cei care doresc să afle o viziune mai largă despre planeta Pământ și evoluția ei, vă invit să vedeți și înregistrarea celei de a patra conferințe din ciclul ”Știința pe înțelesul tuturor”, susținută de unul din prietenii dragi ai noștri, Prof. Univ. Alexandru Andrășanu, care este unul din inițiatorii și fondatorii geo-parcurilor din România.

https://www.youtube.com/watch?v=p5VSkgMxHOU&feature=shareCe ai făcut în ultimii 4.600.000.000 de ani? cu Alexandru Andrășanu – din ciclul de conferințe al Univ. București ”Știinta pe înțelesul tuturor”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.