Persida și Bill Himmele, profesori asociați la Millersville University, din sud–estul Statului Pennsylvania, împărtășesc în articolul de mai jos tehnicile lor de chestionare și interacțiune, menite să sprijine învățarea elevilor/ studenților. Pérsida și Bill sunt autorii unei serii de articole și cărți, inclusiv un best-seller printre profesorii din SUA – ”Total Participation Techniques: Making Every Student an Active Learner” (Tehnici de participare totală: Să faci din fiecare elev un învățăcel activ”).
Aceste tehnici îi ghidează pe toți elevii în procesarea conținutului cursului, aceștia demonstrându-și apoi învățarea în mod activ.
Una din cele mai obișnuite întrebări pe care educatorii le folosesc atunci când încearcă să-i angajeze pe elevii din clasă este: ”Cine poate să-mi spună..? Deși câteodată forma acestei întrebări e diferită – ”Știe cineva răspunsul?” – rezultatele sunt similare. De obicei doar câțiva elevi ridică mâna, iar răspunsurile lor servesc ca barometru pentru stabilirea progresului învățării pentru întreaga clasă.
Desigur, aceste răspunsuri pot să inducă în eroare, legănând profesorii într-o falsă credință că toți elevii lor învață, când de fapt nu este așa. Din fericire, există moduri mult mai eficiente de a verifica cât de mult înțeleg elevii, moduri care permit elevilor să proceseze informația și să răspundă profesorului cu promptitudine. Cele trei tehnici simple de mai jos pot ajuta profesorii să-și structureze lecțiile în așa fel încât tuturor elevilor li se cere să-și demonstreze în mod activ învățarea.
Chalkboard Splash – Tabla cu impresii
The Chalkboard Splash dă profesorilor posibilitatea să arunce o privire în mințile elevilor atunci când ei răspund în scris la un anumit punct. Eficiența acestei tehnici se bazează pe creerea unui punct de vedere profund și semnificativ, care surprinde marile idei pe care se bazează conținutul ce le-a fost prezentat. De exemplu, în loc să ceară definiția capitalismului, o întrebare la care te aștepți ca toți elevii să dea un răspuns similar, un profesor ar putea întreba, ”Care sunt unele din provocările pe care le-ai putea vedea că se dezvoltă în cadrul societăților care adoptă capitalismul?”
Instrucțiuni:
-
Profesorul trebuie să pregătească un punct de vedere de nivel superior, care surprinde elementul principal al lecției.
-
În clasă, profesorul cere elevilor să-și scrie răspunsurile în caietele de notițe sau pe o bucată separată de hârtie.
-
Pentru a se asigura că această activitate nu ia prea mult timp, elevii trebuie să-și reducă apoi răspunsurile la 15 cuvinte sau mai puțin. Apoi ei iau o bucată de cretă sau un marker pentru tabla albă și scriu acest răspuns scurt pe locul desemnat de pe tablă.
Spre deosebire de o întrebare cu răspuns verbal, Tabla cu impresii îi îndrumă pe toți elevii să proceseze informația și totodată să-și împărtășească răspunsurile la o întrebare importantă – nu vor mai aștepta să răspundă în urma acelui elev care ridică mâna întotdeauna. Din experiența noastră, chiar și elevii care nu sunt angajați în clasă de obicei se vor gândi activ la conținut și vor face conexiunile cerute de acel punct de vedere superior propus de profesor.
Agende de întâlnire
Dacă profesorii încearcă cu adevărat să-și angajeze elevii în învățare, trebuie să existe în clasă multe oportunități în care elevii să vorbească. Tehnica Agendelor de întâlnire permite profesorului să organizeze rapid perechi de elevi care să discute despre o întrebare, doar strigând un timp din zi. Această strategie cere de asemenea ca elevii să iasă de la locurile lor, făcând din această tehnică un minunat vehicul care leagă mișcarea de învățare.
Instrucțiuni:
-
Profesorul dă fiecărui elev o copie a Agendei de întâlniri (Appointment Agenda)*.
-
Profesorul cere elevilor să creeze ”întâlniri” pentru fiecare poziție din agendă. Dacă un elev creează o întâlnire cu un coleg pentru ora 8 dimineața, ambii elevi trebuie să-și scrie unul altuia numele pe locul din agendă de la ora 8 dimineața.
-
Elevii continuă să-și fixeze întâlniri cu colegi diferiți, fără ca un nume să apară mai mult de o singură dată, până ce toate locurile din agendă sunt completate.
Când vine timpul ca elevii să fie puși în perechi, profesorul pur și simplu strigă o anumită oră, la întâmplare – nu trebuie să se potrivească cu timpul real – și cere elevilor să discute un punct de vedere cu partenerul de întâlnire trecut în agendă la ora strigată de profesor. De exemplu, profesorul ar putea spune, ”Vă rog să vă întâlniți cu partenerul de la ora 3 după-amiază și să discutați răspunsurile voastre la acest punct de vedere.”
Noi de obicei tipărim/ imprimăm Agendele de întâlnire pe hârtie colorată, în așa fel încât să poată fi ușor găsite, dar tu poți folosi hârtie albă sau ce ai la dispoziție. De asemenea, păstrăm copii ale agendelor elevilor într-un biblioraft, cu semne care separă secțiunile clasei. Când elevii își pierd agendele, ei pot căuta repede în biblioraft pentru a găsi numele colegului cu care să discute. Agendele completate pot fi folosite mult timp (posibil chiar un an întreg).
Fă o pauză, pune steluțe, clasifică – Pause, Star, Rank
Tehnica Pause, Star, Rank îndrumă gândirea elevilor prin revizuirea și analizarea conținutului care a fost predat. Această tehnică funcționează bine atunci când s-a predat o mare cantitate de conținut – de exemplu, după capitolul de două săptămâni despre Revoluția Americană, sau secvența de trei lecții despre impactul schimbărilor climatice asupra oceanelor lumii. Este o activitate grozavă de încheiere și un mod util de a face o pauză și a revizui un conținut dens, înainte de a deveni copleșitor pentru elevi.
Instrucțiuni:
-
La sfârșitul lecției sau al unei serii de lecții, profesorul cere elevilor să-și parcurgă rapid notițele și să plaseze steluțe pe conceptele despre care ei cred că este important să și le reamintească.
-
Apoi, profesorul cere elevilor să clasifice și să eticheteze primele trei dintre conceptele marcate cu steluțe, conform importanței percepute de ei.
-
La final, profesorul cere elevilor fie să facă un Chalkboard Splash (Impresii pe tablă) cu cele mai importante concepte fie să discute despre conceptul lor marcat cu numărul unu, cu un coleg de clasă desemnat din Agenda de întâlniri.
Deseori pare că cel mai natural mod de a încerca să angajezi o clasă plină de elevi este să lansezi întrebarea ”Cine îmi poate spune..?” sau o variantă a acesteia. Cu toate astea, această întrebare furnizează profesorului o imagine foarte limitată a înțelegerii elevilor, iar acei elevi care probabil au nevoie cel mai mult de ajutor, sau care au o înțelegere profund greșită, sau care nu stăpânesc prea bine limbajul sunt cei care sunt lăsați, fără intenție, în afara conversației.
O cale mai bună pentru a determina nivelul de înțelegere al elevilor este să incluzi, în orice fel de lecție, tehnici care asigură că toți elevii sunt angajați și interacționează cu acel conținut care contează cel mai mult.
Sursa: https://www.edutopia.org/article/3-ways-ask-questions-engage-whole-class?
Pingback: Pas cu pas cum să-i înveți pe copii să parafrazeze | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate