Motivația extrinsecă: Ar putea fi chiar mai rea decât crezi

Într-un studiu recent, s-a dovedit că premiile de prezență au avut efectul invers, dând elevilor ”permisiunea de a lipsi mai mult de la școală” și, de fapt, crescând rata absenteismului.

În multe articole apărute în presă la sfârșitul anului școlar am văzut menționată una din ideile ”geniale” ale onor ministresei de la educație, și anume să dea 100 de lei fiecărui elev pentru că nu lipsește de la școală. Am mai vorbit și în alte articole despre motivație și mecanismele ei, dar recent ne-a atras atenția articolul de mai jos, publicat în Edutopia, care vorbește despre un studiu realizat la Harvard privind efectele ”premiilor” de acest fel asupra frecvenței la ore a copiilor.

ALOOOO! Aude cineva? Înțelege cineva că astfel de idei sunt proaste??

Nu, nu e idee proastă să dai copiilor din familiile nevoiașe bani pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite și transport și tot ce mai au nevoie ca să poată merge la școală, dar e o idee proastă să dai tuturor bani pentru prezență!

Stand out from the crowd and different creative idea concepts , Longest light ladder glowing and aiming high to goal target among other short ladders on green background with shadows . 3D rendering
Atunci când Carly Robinson, o cercetătoare de la Laboratorul pentru Suportul Social al elevilor – R&D Lab de la Harvard a conceput un studiu, împreună cu colegii ei, pentru a examina impactul premiilor pentru prezență, ei s-au așteptat la efecte pozitive. La urma urmelor, să dai astfel de premii este o practică destul de comună în școlile din SUA.

Ei au supravegheat sute de profesori și directori de școală și au descoperit că marea majoritate credeau în aceste premii și le utilizau în școlile lor. Doar o mică minoritate a celor supravegheați – 2% – credeau că premiile sunt o idee proastă.

S-a dovedit că acest ultim grup avea dreptate.

Robinson și colegii ei au publicat rezultatele studiului lor într-un număr recent al revistei ”Comportamentul organizațional și Procesele deciziei umane”* (Organizational Behavior and Human Decision Processes). Ei au descoperit că premiile pentru prezență pot face mai mult rău decât bine: Premiile, au conchis ei, nu sunt numai ineficiente în a crește prezența, dar pot de fapt să crească rata absenteismului, odată ce premiul a fost înmânat.

* https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0749597818306083?via%3DihubEfectul demotivant (și mesajul neintenționat) al premiilor

1-motivatia-3

În cadrul studiului, peste 15.000 de elevi de gimnaziu și liceu au fost desemnați aleatoriu în unul din cele trei grupuri. Primul grup a avut rolul de grup de control și nu a participat în programul de premii. În cel de al doilea grup, elevilor li s-a spus că vor fi eligibili pentru prezența din perioada următoare, dacă vor avea zero absențe în luna următoare. În cel de al treilea grup, elevilor care au avut o prezență perfectă în luna care trecuse li s-a dat un premiu. Pentru acest din urmă grup, premiul a fost o surpriză – ei nu au știut că li se va înmâna un premiu, așa că prezența lor nu a fost afectată de posibilitatea de a câștiga unul.

Contrat celor mai bune presupuneri ale liderilor de școli, să spui elevilor dinainte că ar putea câștiga un premiu pentru prezența perfectă nu a avut nici un efect asupra numărului de zile în care copiii au lipsit de la școală. Dacă te gândești retrospectiv, asta are sens. La urma urmei, un premiu pentru prezență nu va face să dispară o programare la dentist. Iar, dacă un copil joacă hochei/ baschet…, probabil că un premiu de prezență nu este din capul locului genul de motivație al unui astfel de elev.

Dar ceea ce i-a surprins cu adevărat pe cercetători a fost ceea ce s-a întâmplat după ce s-au înmânat premiile: Absențele au crescut, de fapt, în luna următoare – cu peste 8%.

1001005171  LA Schools DAY THREE kirkham

Premiile de prezență pot avea efect invers

Elevii care au primit premiile surpriză (grupul 3) pentru prezența perfectă în luna anterioară au avut cu 8,3% mai multe absențe în luna următoare.

Prezența nu s-a îmbunătățit când elevilor (din grupul 2) li s-a spus dinainte despre premii, iar absențele celor care au primit premii au crescut cu 8.92% după ce li s-au înmânat premiile.

În loc să-i motiveze pe elevi să continue să aibă o prezență excelentă, premiile au trimis un mesaj neintenționat la care nu ne-am așteptat”, explică Robinson*. “Asta a fost adevărat în special printre elevii cu performanțe slabe la școală, care sunt aceia care ar avea cel mai mult de beneficiat de o prezență bună:”

* https://www.aera.net/Newsroom/Study-Snapshot-The-Demotivating-Effect-and-Unintended-Message-of-Awards Efectul demotivant (și mesajul neintenționat) al premiilor

1-motivatia-6

Premiile au avut o mică influență pozitivă asupra celor mai tineri elevi participanți la studiu – cei de clasa a 6-a – dar pe măsură ce elevii au devenit mai mari, efectul s-a disipat. Așa cum subliniază autorii studiului, aceasta se aliniază cu rezultatele unor cercetări anterioare, care arată că elevii mai mici sunt mai mult motivați de ”stimulentele simbolice” cum sunt abțibildurile și premiile, în comparație cu colegii lor mai mari.

De ce au avut efecte negative premiile de prezență? Unul din motive este că școlile utilizează motivații extrinsece pentru a crește performanțele, iar cercetările** arată în general că asta e o idee proastă. Potrivit autorilor studiului, un premiu de prezență poate ”îngrădi” motivația internă proprie a elevului, semnalând că performanțele lor depășesc așteptările și dându-le ”permisiunea” de a face o pauză.

** https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/978-3-319-28099-8_1139-1.pdf Motivația intrinsecă și motivația extrinsecă

1-motivatia-5

Cercetătorii sugerează de asemenea că există și alte forțe sociale în joc: Elevii ar putea crede că premiul i-a izolat pe ei ca fiind silitori, separându-i de prietenii lor mai greu de remarcat. Pentru acești elevi, să lipsească câteva zile de la școală le-a permis să-și recâștige poziția lor printre grupul de colegi. (Vă mai amintiți că apartenența la un grup de prieteni este unul din principalii factori de motivare la vârsta adolescenței?, n.n.)

Dacă înmânarea premiilor de prezență este o greșeală, există o altă abordare mai bună? Attendance Works (Prezența funcționează), o organizație națională nonprofit, subliniază importanța relațiilor pentru a-i motiva pe elevi să vină la școală. Profesorii ar trebui să remarce când elevii nu vin la școală și să facă un efort pentru a-i contacta – pe ei și familia – pentru a arăta că le-a lipsit prezența lui/ei și pentru a sublinia valoarea acelui elev în comunitate. În identificarea unor strategii eficiente***, organizația explică faptul că, ”Crearea unor relații de încredere, pozitive cu elevii și familiile lor este cheia promovării unei prezențe bune”

*** https://attendanceworks.org/wp-content/uploads/2017/09/Teaching-Attendance2.0-Summary_final.pdfStrategii care să ajute educatorii să infuzeze prezența în activitățile zilnice

1-motivatia-1

Concluzia: Există un bun motiv pentru a crede că premiile pentru prezența perfectă nu funcționează – și chiar pot crește absenteismul. Este o reamintire a faptului că răsplata extrinsecă poate fi demotivantă și poate de fapt descrește comportamentele pe care noi vrem să le încurajăm.

Articolul a fost scris de Youki Terada, editor al revistei Edutopia pentru cercetare și standarde. Youki are un masterat în educație (limbaj, literatură și cultură) și o diplomă în sociologie. Mai lucrează la Lawrence Hall of Science de la Universitatea Berkeley, unde a studiat conexiunile dintre știința învățării formale și informale la elevii de școală elementară. A studiat de asemenea bibliotecile digitale STEM și alte tehnologii educaționale la UC Berkeley.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/extrinsic-motivation-it-might-be-even-worse-you-thought?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.