Creativitatea e în totul, în special în predare – Sir Ken Robinson

Suntem siguri că mulți dintre voi ați trăit bucuria acestor zile de reîntâlnire su familia sau prietenii și credem că ați avut prilejul să vă exprimați și creativitatea – în modul în care ați creat și transmis felicitări, în modul în care ați aranjat masa sau ați creat momente plăcute… Dar, câți dintre voi s-au întrebat ce este această creativitate și cum poate fi ea încurajată să se manifeste în toate aspectele vieții noastre? Sau de ce este creativitatea considerată ca o trăsătură, o competență cheie pentru educație sau pentru acest secol?

În articolul de mai jos, un extras din cartea Creative Scools* scrisă de Sir Ken Robinson și de Lou Aronica, autorii ne provoacă să ne gândim la rolul important al școlii și profesorilor în dezvoltarea creativității viitoarei generații.

* https://www.amazon.com/Creative-Schools-Grassroots-Revolution-Transforming/dp/0670016713 Școli creative: Revoluția fundamentală care transformă educația

Creativity-4

Predarea creativă

Lăsați-mă să vă spun câteva cuvinte despre creativitate. Am scris o mulțime despre asta în alte publicații. În loc să vă pun la încercare răbdarea cu repetarea acestor idei, lasă-mă să te îndrum către ele dacă te interesează în mod special. În cartea ”Afară din mințile noastre: Învățând să fii creativ” (Out of Our Minds: Learning to Be Creative)am privit în detaliu natura creativității și cum se leagă ea de ideea inteligenței în arte, științe și alte arii ale realizărilor umane. În 1997, am fost rugat de guvernul din U.K. să strâng o comisie care să-și dea avizul asupra modului în care poate fi dezvoltată creativitatea în cadrul sistemului școlar, de la vârsta de cinci ani la optsprezece ani. Acel grup a adus împreună oameni de știință, artiști, educatori și lideri din domeniul afacerilor, într-o misiune comună, de a explica natura și importanța critică a creativității în educație. Raportul nostru, All Our Futures: Creativity, Culture and Education** (Tot viitorul nostru: Creativitatea, Cultura și Educația), a stabilit propunerile noastre detaliate pentru cum să facem asta să se întâmple în practică și a fost adresat oamenilor care lucrează la toate nivelurile educației, de la școli la nivel guvernamental.

** http://sirkenrobinson.com/pdf/allourfutures.pdf

S-a spus câteodată că nu poți să definești creativitatea. Eu cred că pot. Iată aici definiția mea, bazată pe munca grupului All Our Futures:

Creativitatea este procesul de a obține idei originale care au valoare.

2807 VIP 1.1 THE CREATIVE PROCESS

Există alte două concepte pe care să le reținem: imaginația și inovația. Imaginația este rădăcina creativității. Este abilitatea de a aduce în minte lucruri care nu sunt prezente pentru simțurile noastre.

Creativitatea înseamnă să pui imaginația la lucru. Este imaginație aplicată. Inovația este despre a pune noi idei în practică.

Despre creativitate există variate mituri. Unul dintre acestea este că doar oamenii speciali sunt creativi; un alt mit spune că acea creativitate este manifestată doar în arte; un al treilea spune că nu poți preda creativitatea; iar al patrulea este că asta are de a face doar cu auto-exprimarea neinhibată a sinelui.

Nici unul dintre acestea nu este adevărat. Creativitatea se bazează pe multe din puterile pe care le avem cu toții prin virtutea de a fi oameni. Creativitatea este posibilă în toate ariile vieții umane, în științe, arte, matematică, tehnologie, bucătărie, predare, politică, afaceri, în tot ce puteți numi. Și, ca și alte capacități umane, puterile noastre creative pot fi cultivate și rafinate. Să faci asta implică o stăpânire în creștere a măiestriei, cunoașterii și ideilor.

Creativity-6

Creativitatea este despre gândirea proaspătă. Nu trebuie să fie ceva nou pentru întreaga umanitate – deși asta este întotdeauna un bonus – dar cu siguranță pentru persoana a cărui operă este. Creativitatea implică de asemenea să faci judecăți critice despre ceea ce lucrezi – dacă este bun sau nu, indiferent dacă este o teoremă, un concept, un desen sau o poezie. Munca creativă trece deseori prin faze tipice. Câteodată ceea ce obții nu este la fel cu ceea ce ai avut în minte când ai început. Este un proces dinamic care implică deseori să faci noi conexiuni, trecând prin mai multe discipline și utilizând metafore și analogii. Să fii creativ nu este doar despre a avea idei ”dincolo de granițe” și despre a-ți lăsa imaginația să zburde liberă. Ar putea implica și toate astea, dar implică de asemenea rafinare, testare și concentrarea pe ceea ce faci. Este despre o gândire originală din partea individului și este de asemenea despre a judeca critic dacă munca, în acest proces, capătă forma potrivită și are valoare, cel puțin pentru persoana care o produce.

Creativitatea nu este opusul disciplinei și al controlului. Dimpotrivă, creativitatea în orice domeniu poate implica o cunoaștere factuală profundă și niveluri înalte de abilități practice. Cultivarea creativității este una dintre cele mai interesante provocări pentru orice profesor. Ea implică înțelegerea dinamicii reale a muncii creative.

Creativity-3

Creativitatea nu este un proces linear, în care tu trebuie să înveți toate abilitățile necesare înainte de a începe. Este adevărat că munca creativă în orice domeniu implică o stăpânire în creștere a abilităților și conceptelor. Dar nu este adevărat că ele trebuie stăpânite înainte ca munca creativă să poată începe. Concentrarea izolată pe abilități poate ucide interesul în orice disciplină. Mulți oameni au fost îndepărtați de matematică pe viață din cauza nesfârșitelor sarcini mecanice care nu au făcut nimic pentru a-i inspira să vadă frumusețea numerelor. Mulți au petrecut ani exersând mecanic game pentru examenele la muzică, doar pentru a abandona cu totul instrumentul odată ce au absolvit. Motorul real al creativității este un apetit pentru descoperire și o pasiune pentru munca în sine. Când elevii sunt motivați să învețe, ei dobândesc în mod natural abilitățile de care au nevoie pentru a termina munca. Stăpânirea acestor abilități crește pe măsură ce ambițiile lor creative se lărgesc. Vei găsi dovezi ale acestui proces în orice model grozav de predare în fiecare disciplină, de la fotbal la chimie.

Sursa: https://www.kqed.org/mindshift/40217/sir-ken-robinson-creativity-is-in-everything-especially-teaching

Creativity-2

** (Extras din Raportul All Our futures)

În Carta Albă publicată în 1997 de guvernul britanic se sublinia nevoia urgentă de a descătușa potențialul fiecărui tânăr, deoarece prosperitatea economică și coeziunea socială a Regatului Britanic depinde de asta:

Dacă vrem să ne pregătim cu succes pentru Secolul XXI, trebuie să facem mai mult decât să îmbunătățim abilitățile lingvistice și matematice. Avem nevoie de o educație largă, flexibilă și motivantă care recunoaște talentele diferite ale fiecărui copil și furnizează excelență pentru toți.”

Nu ne mai putem baza doar pe o mică elită, indiferent cât ar fi de bine educați și de bine plătiți. În schimb, noi avem nevoie de creativitatea, spiritul întreprinzător și școlarizarea tuturor oamenilor noștri” spunea Ministrul Educației la acea vreme, David Blunkett.

Scopul nostru este să creăm o națiune unde talentele creative ale tuturor oamenilor sunt utilizate pentru a construi a economie bazată pe adevăratul spirit antreprenorial pentru secolul XX! – unde competiția se bazează pe creier nu pe mușchi”, spunea și primul ministru, Tony Blair.

………..

Și, din câte am văzut, guvernul britanic a investit în asta – a investit în a susține munca acelei comisii de experți, a investit în pregătirea profesorilor și în susținerea unor modele de școli creative (cum sunt Școlile Studio).

Când se va întâmpla și la noi asta??

One thought on “Creativitatea e în totul, în special în predare – Sir Ken Robinson

  1. Pingback: Prețuiește acele talente ale învățăceilor care sunt dincolo de cele academice | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.