Sperăm că v-au plăcut primele trei exemple de proiecte. Pentru astăzi, vă propunem alte trei exemple de proiecte de mare succes, care reușesc să integreze (aproape) toate materiile și standardele de la clasele a patra sau a cincea într-o abordare integrativă.
Vânzare de cărți și produse de patiserie – Ora de economie
Lisa Uesugi și Hazel Tagatac – profesoare la clasele a 4-a de la Island Pacific Academy – Kapolei, Hawaii, 15 și respectiv 7ani de experiență în predare.
Pentru a începe această unitate de învățare, elevii Lisei și ai lui Hazel încep prin a discuta ce este economia. Ei trec prin vocabularul utilizat în economie și parcurg mici lecții despre deficit, cerere și ofertă și liniile de asamblare din trecut. Ei fac activități despre cum să calculezi un buget, satisfacția imediată și cost de oportunitate și creează o idee de afacere bazată pe interesele și pasiunile lor.
Din inițiativa elevilor, ei au organizat apoi o vânzare de cărți și de produse de patiserie. Elevii au aplicat pentru a-și câștiga pozițiile și au fost plasați în echipe. Fiecare echipă a avut grijă de un aspect și a avut puterea de a lua decizii. Echipa de Marketing s-a întâlnit cu echipa de promovare a școlii și au lucrat în parteneriat cu ei pentru a promova evenimentul. Ei au ajutat de asemenea cu promovarea în social media ca și cu logo-urile, vânzarea și toate elementele de imagine. Echipa de leadership a elevilor s-a întâlnit cu Administratorul și echipa de promovare a școlii pentru a învăța cum să conducă echipele celelalte și evenimentul. Ei au creat de asemenea un studiu de piață pentru școală și au ajutat la organizarea evenimentului. Echipa financiară s-a întâlnit și a lucrat cu contabilii școlii pentru a lucra pe buget, fișe și pentru a planifica cheltuielile, de asemenea au lucrat ca încasatori (casieri) și au raportat totalurile după eveniment. Echipa de lucru a avut grijă de organizare și a lucrat cu facilitățile. Ei au fost forța noastră de lucru. Toți elevii au fost conștienți de termenele lor de timp. În acest timp Lisa și Hazel au avut invitați care au vorbit elevilor despre afacerile mici. Ei avut de asemenea un panel de proprietari de mici afaceri care au venit la școală pentru a se întâlni cu elevii. Elevii au putut să pună întrebări acestor proprietari de afaceri despre de ce și cum și-au început ei afacerile. Ei au avut de asemenea oportunitatea să ceară sfatul acestor oameni de afaceri despre propriul lor eveniment. Elevii au participat și la o excursie pe teren, la Four Seasons (un brand de restaurante și hoteluri, n.n.) unde au învățat despre serviciile pentru clienți și marketing. Ei au urmărit prăjiturile de la concept, marketing, creație, stabilirea de preț și vânzare. Totul a culminat cu o vânzare în întreaga școală, unde ei au lucrat la fiecare aspect al evenimentului, devenind de asemenea reprezentanți ai serviciului clienți, au creat atractivitate (au compus un jingle), și au documentat evenimentul. A fost un succes imens, vânzând aproape tot și realizând mult mai mult decât era proiectat. În acest an când vor implementa ideea din nou, vor avea pentru fiecare echipă rubrici care au fost create de profesori-elev.
Lisa și Hazel au remarcat că au fost câțiva elevi, mai ale în echipa de marketing, care au fost capabili să rezolve probleme în mod creativ și să-și utilizeze talentele artistice pentru a promova. Ele au fost uimite și complet încântate să vadă că abilitățile lor au funcționat și au strălucit în această arenă.
Lisa a utilizat de asemenea ”bețișoarele de discuție”, pentru ca elevii să ia conducerea discuțiilor. Această activitate a uimit-o de fiecare dată. Acești elevi de clasa a patra au discutat respectuos, semnificativ și inteligent. Lisa a creat o hartă a cursului conversației utilizând aplicația Equity Maps. Aplicația furnizează date cuantificate pe care ea le utilizează pentru a discuta cu elevii și a-i ajuta să reflecteze asupra ariilor care trebuie dezvoltate în abilitățile lor de colaborare. Data viitoare și-a propus să utilizeze ”acvariul”.
Lisa implementează reflecții multiple și discuții bazate pe cunoașterea lor anterioară și curentă și despre cum se conectează aceasta cu conținutul. Lisa declară că este nerăbdătoare să predea din nou. Profunzimea cunoștințelor este incredibilă, iar copiii o uimesc întotdeauna. Ea știe că acest gen de proiecte sunt cele pe care copiii și le vor aminti mult timp. PBL ieste un mod de a-i face pe elevi să se implice în rezolvarea de probleme ale lumii reale în timp ce incorporează standarde de-a lungul curriculum-ului. Acești elevi pleacă entuziasmați, cu atât de multe abilități principale și de viață și, de asemenea, cu o mai profundă înțelegere a lumii din jurul lor. Ei sunt de asemenea extrem de mândri de ei și de colegii lor. Vorbim despre o lecție de conectare pe termen lung!
Marea dezbatere despre titirez (Spinner)
Jon Tobergte – profesor de arta limbajului la clasa a 5-a de la Sycamore Community Schools – Ohio, SUA, 5 ani de experiență de predare.
Pentru acest proiect, Jon Tobergte i-a pus pe elevi să cerceteze argumentele pro și contra utilizării acestor spinners în școli. Elevii au ales una dintre părți și au ale dovezi care să le sprijine cazul. După asta, elevii s-au alăturat unei echipe de debate și au dezbătut pro și contra în fața unui panel de arbitri care a inclus o varietate de persoane (din administrația școlii, inspector, un membru al consiliului școlii și profesori). Indiferent ce ar fi decis arbitri asta ar fi devenit politica echipei. Proiectul a îndeplinit câteva standarde de cercetare, de prezentare și dovezi extrase din texte și au inclus scrierea de opinii și citirea unor texte de înaltă rigurozitate.
Nivelul de implicare a fost incredibil de înalt, iar pasiunea lor de a învăța a fost mult mai evidentă decât văzuse Jon vreodată. Elevii și-au dezvoltat un ochi critic pentru dovezile bune comparativ cu dovezile proaste. El a utilizat fișa de cercetare de date, iar elevii au scris un ”rezumat” al dezbaterii lor. Ei și-au evaluat de asemenea cunoașterea lor prin prezentările de la dezbatere. Jon a realizat acum importanța de a da elevilor o voce și posibilitatea de a alege în proiectele lui; făcând învățarea să însemne ceva pentru copii face toată diferența.
Au existat până acum multe, multe povești de succes. O elevă, în special, se întâmpla să fie un copil cu rezultate mai slabe și era de asemenea înscrisă pentru a primi prânzul gratuit. Aceasta era o elevă care se chinuia în fiecare zi, din punct de vedere academic. Ea a fost pusă în echipă în care era un elev foarte, foarte strălucit, dar care se lupta cu limba engleză și avea probleme emoționale care stăteau în calea succesului lui la școală, în fiecare zi. Într-o zi, elevul care avea probleme emoționale a devenit total închis (și asta se întâmpla adesea). Cealaltă elevă a venit la Jon ca să ceară ajutor, iar el i-a spus că a alesă-o în mod ”special” pentru răbdarea și determinarea ei de a lucra cu acel elev care nu comunica și că ea va fi liderul grupului. Eleva s-a uitat nesigură la ea, dar s-a dus înapoi la grup și imediat a început să-l încurajeze pe elevul cu probleme emoționale să participe la lucru. Ea i-a spus ceva cam așa, ”Știu că tu poți face asta. Ești atât de deștept și noi avem nevoie de tine”. Ea îi spunea lui, ”bună treabă” și ”progresăm”. După o jumătate de oră, elevul cu probleme emoționale zâmbea și scrisese o pagină întreagă, ceea ce Jon nu văzuse de la el întregul an. Elevei cu rezultate slabe nu-i venea să creadă ce muncă grozavă făcuse. Jon i-a dat un premiu și a lăudat-o în fața tuturor colegilor ca fiind liderul care crezuse întotdeauna că poate fi.
Altă elevă a lui Jon, se chinuia cu fluența la citire atât de mult încât era greu să o asculți. Cu dezbaterile, Jon era foarte îngrijorat despre cum s-ar putea ea descurca, pentru că se chinuia în general cu cititul. Se întreba cum va suna prezentarea ei în cadrul dezbaterii grupului. Cu toate acestea, ceea ce a realizat ea a fost altfel decât tot ceea ce văzuse Jon din partea ei înainte. Ea a vorbit tare, fluent și cu o mare încredere. Performanța ei a fost categoric cea mai surprinzătoare și a fost motivul principal pentru care echipa ei a ajuns în semifinale.
Dificultatea cu care s-a confruntat Jon în acest proiect a fost timpul de planificare. Proiectele PBL i-au luat mai mult timp decât se aștepta. El făcea planificare cel puțin câte o oră pe zi, împreună cu echipa lui, în multe zile și câte două ore. Pe deasupra ei au izbutit să obțină o zi întreagă de școală pentru a planifica asta. Să grupezi elevii în diferite moduri prezintă oarecare provocări, deoarece elevii lucrează diferit împreună cu diferiți elevi. Ei au de asemenea diferite niveluri de abilități. Este de asemenea dificil să implici toate cele patru subiecte/ materii ale unei zile de școală într-o unitate de PBL. E o sarcină grea să găsești standardele comune.
Ca să rezumăm pe scurt și drăguț, Jon a făcut saltul la PBL pentru că directorul lui de școală a decis că echipa de profesori de la clasa lui s-ar potrivi bine pentru a încerca acest program. Când el și echipa lui de colegi au cercetat și încercat asta, după aceea nu s-au mai uitat niciodată înapoi.
Misiunea: Planeta Z
Melissa Dyas – profesoară la clasa a 5-a de la școala elementară Alvey, Prince William Virginia, SUA, 16 ani de experiență de predare.
Melissa Dyas stârnește interesul elevilor ei spunându-le că o planetă îndepărtată a fost descoperită recent, că este similară cu Pământul și ideală pentru colonizare. Ei vor lucra în echipe în care vor fi un căpitan, un geolog, un fermier și un inginer pentru a afla cât mai multe despre resursele Pământului, concepte de inginerie și surse de energie și tehnici de cultivare în fermă. Experimentând o călătorie a zilelor noastre așa cum au făcut curajoșii coloniști ai Vestului, acestă aventură va stabili o nouă frontieră pentru pionieri.
Aceasta este o aventură de două luni, în care majoritatea zilei este dedicată acestui proiect. Aproape toate subiectele/ materiile sunt integrate, ca și standardele pentru științe de la clasele a patra, care sunt testate în clasa a cincea.
Integrarea este naturală. Melissa și elevii ei studiază și fac conexiuni între fenomenele naturii, climate, regiuni, rotația Pământului și anotimpuri. Ei studiază tipurile de roci, locații și utilizări. Ei discută despre resursele naturale, regenerabile și non-regenerabile și despre formele alternative de energie. Ei discută despre impactul uman, atât negativ cât și pozitiv. Ei fac observații și constatări și fac întotdeauna conexiunea înapoi la de ce această cunoaștere ar fi utilă în colonizarea unei noi planete. La studiile sociale, ei studiază regiunile și învață despre Vestul Mijlociu, despre primii coloniști în zilele de pionierat, despre cum au utilizat resursele din jurul lor și tehnicile de cultivare. Elevii iau multe notițe, își scriu planurile în jurnale și pregătesc călătoria spre necunoscut. Cu adevărat elevii nu știu peste ce vor da.
”Călătoria” reprezintă o zi culminantă a acestui proiect, unde abilitățile lor vor fi utilizate. Melissa a petrecut un lung weekend pentru a crea o planetă într-o clasă goală din clădirea școlii. Ea a conceput încăperea pentru ca elevii ei să aibă multe de descoperit: roci, fosile, plante, nisip, soluri diverse, apă (proaspătă și sărată), un vulcan activ și semne de la animale (urme, excremente). Elevii împachetează un sac cu provizii pe care să le ia cu ei, și călătoresc spre această planetă fără să știe încă ce îi va aștepta. Când ajung, fiecare echipă are câte un jurnal (ca Lewis & Clark), și ei explorează împrejurimile. Ei identifică cât de multe pot, fac constatări despre acest nou mediu și, eventual, aleg un loc în care să așeze tabăra. Ei folosesc resursele de pe planetă, inclusiv o mare pădure (cutii donate) și construiesc un adăpost destul de încăpător pentru echipa lor. Apoi ei trebuie să planteze culturi pentru a începe ferma, încep să instaleze și să utilizeze surse de energie alternativă (putere solară, puterea apei, filtre de apă etc.) și să stabilească o colonie pe această nouă planetă. Sarcina lor finală este să creeze un film pe care să-l trimită înapoi oamenilor de pe Pământ (părinților, care îl vor privi a doua zi în clasă, un clip pentru anunțurile școlii de a doua zi dimineață etc.) subliniind descoperirile lor și stabilirea coloniei pe Planeta Z.
De-a lungul întregii zile, Melissa discută cu ei despre observațiile și alegerile lor . Ea îi invită de asemenea pe alți profesori și personalul administrativ să-i viziteze și să ia interviuri elevilor.
Elevii cunosc informația la un nivel mult mai semnificativ, deoarece ei gândesc critic și aplică multe idei într-un mod natural și autentic. Ei sunt încântați să învețe și să se pregătească pentru misiune, deoarece cu adevărat nu știu la ce să se aștepte.
Melissa le evaluează cunoașterea de-a lungul proiectului, cu activități în care îi pune să-și demonstreze atât înțelegerea cât și aplicarea cunoașterii. Ea află de asemenea multe despre ceea ce știu elevii pe baza interviurilor și discuțiilor cu ei de-a lungul zilei în care are loc ”călătoria”. Este în fapt un test de abilități de șase ore.
Melissa este uimită constant de ceea ce vede că gândesc elevii. Ea a văzut filtre de apă funcționale create acasă de elevi. Un alt grup a utilizat un kit de circuite pentru a construi un sistem radio cu care să comunice cu Pământul. Ea a văzut elevi care au construit panouri solare și au semănat culturi de semințe/plante care mai târziu au ”încolțit” – ei înlocuind semințele cultivate cu curățitoare de pipe ce reprezentau plantele răsărite. Ea a văzut o dată și un elev foarte tăcut care a făcut un kit medical, utilizând roci și scoici speciale pe care le-a cules din jur și apoi a pretins că tratează oamenii care aveau nevoie. Am văzut elevi care înregistrau video live și acționau ca reporterii de știri, arătând diferitele aspecte de pe noua planetă. Când ”noaptea” a coborât peste noua planetă, toți elevii au început să pretindă cu sunt animale sălbatice și au intrat cu adevărat într-un spirit creativ și au jucat jocuri de rol în cadrul proiectului. Lucrând în echipe de câte patru sau trei, întotdeauna există elevi care își asumă rolul de lideri și unii lucrători tăcuți care doar lucrează din greu contribuind la echipa lor. Melissa nu s-a aștepta și nu a anticipat nici una din aceste creații sau idei, dar permițându-le elevilor să-și conducă proiectul și fiind deschisă să-i urmeze în călătoria lor, a condus-o spre atât de multe experiențe și conexiuni.
Acum, când Melissa se simte atât de confortabil cu curriculum-ul și știe conexiunile dintre ariile de conținuturi, având abilitatea de a le integra în activități pe o scară mai largă de-a lungul zilei, ea consideră că este capabilă să creeze experiențe mai profunde, semnificative și autentice. Elevii sunt mult mai motivați să învețe, mai activi în procesul de învățare și sfârșesc de obicei acoperind mai mult curriculum decât este de fapt cerut. De asemenea, elevii învață mai bine comunicarea și abilitățile de lucru în echipă, de organizare, de rezolvare de probleme și management al timpului în procesul PBL decât în orice altceva ar fi planificat în organizările tradiționale.
Dificultatea evidentă cu acest proiect PBL este cantitatea de timp și curriculum pe care o cuprinde, ca și pregătirea elevilor pentru necunoscut. Melissa petrece aproximativ șase săptămâni cu acest proiect și integrează cunoștințele din aproape toate ariile/ materiile. Să menții senzația momentului și încântarea, mai ales atunci când elevii nu știu de fapt pentru ce se pregătesc, este uneori greu. Ea nu vrea să le dea informația despre evenimentul ”marii călătorii” așa că sunt multe de discutat despre ”cum te va ajuta această informație…” sau ”de ce ar putea fi important să știi asta?” O altă provocare este să construiești fizic spațiul pentru asta. Ia câteva ore să transformi o cameră într-o ”altă planetă”. Melissei i-ar place ca, într-o zi, să aibă apă adevărată pentru a ilustra iluzia apei (acum utilizează fâșii de plastic albastre) plus un vulcan activ, pădure, stânci corect plasate, semne de viață animală și altele asemănătoare.
Sfatul Melissei privind PBL este să alegi la început o arie a curriculum-ului în care te simți foarte confortabil și încrezător. Gândește-te la o aplicație/ experiență autentică pentru abilități, și o cale de a împărtăși experiența în afara clasei. Fii pregătit pentru o cale a cunoașterii care se va îndepărta mult de linia tradițională cu care ești obișnuit. Dacă elevii se abat prea mult din cale, include niște mini-lecții care să se potrivească cu informațiile pe care trebuie să le știe, dar leagă-le continuu de obiectivele proiectului și de cum aceste noi informații vor fi legate/ se potrivesc în el. Subliniază ideile importante și inovative cu care vin grupurile, iar alte grupuri le vor urma exemplul (fără să fie nevoie să le spui). Relaxează-te și doar mergi înainte cu asta – bucură-te de elevi și de învățarea lor.
Sursa: http://ajjuliani.com/what-project-based-learning-looks-like-in-an-elementary-classroom/