Librăria șoricelului și cele 8 elemente ale standardului de aur în PBL

Așa cum v-am promis, iată o descriere mai detaliată a acestui proiect, prezentat pe scurt în articolul anterior. Dacă veți fi tentați să încercați la clasă această abordare, probabil că nu veți reuși să repetați aidoma acest proiect, deoarece este greu de crezut că elevii voștri vor avea exact aceeași problemă și idei de rezolvare. Dar puteți utiliza structura de lucru pe care să o aplicați pe o altă idee, izvorâtă din mintea și creativitatea elevilor voștri. Doar să aveți curajul să încercați, așa cum au avut și cele două profesoare, care nu mai făcuseră niciodată așa ceva – doar în urma participării la o conferință în care li s-a vorbit despre învățarea bazată pe proiect și au făcut un mic experiment.

1-mouse-library-1

~ Să regândești învățarea pentru Secolul 21 ~

PBL și proiectul Librăria șoricelului mi-au schimbat viața!!”, spune profesoara Lisa Mitchell, autoarea articolului de mai jos (scris în Ian. 2018)

Am avut o săptămână uimitoare la clasa a 2-a. La începutul acestei săptămâni am primit un email de la departamentul nostru de dezvoltare (Advancement Department), în care mă întrebau dacă pot filma, pentru CHCH Morning Live, un proiect la care lucrează elevii de clasa a 2-a încă din septembrie. Ei vroiau să pună în lumină proiectul nostru ca pe un exemplu de excelență academică.  WOW, nu-mi venea să cred!  Noi lucrăm într-o școală destul de mare, cu aproximativ 1200 de elevi, iar ei aleseseră proiectul nostru ca să îl prezinte! Eu și partenera mea de predare eram în extaz. Ce mod minunat de a celebra eforturile din clasa noastră. Puteți vedea segmentul despre proiectul nostru urmând link-ul de mai jos (începe la minutul trei).

https://www.chch.com/learn-with-joy/Emisiunea Învață cu bucurie – CHCH Morning Live

Haideți să dăm înapoi timpul câteva luni – în August 2018, ultimele zile din vacanța de vară, am participat la Conferința PBL de la colegiul nostru – Hillfield Strathallan College (Canada). Se va organiza din nou, în acest an! Ca să fiu complet onestă, aveam o mentalitate destul de închistată în momentul în care mă îndreptam spre această conferință. Soțul meu și cele două fiice se bucurau de ultimele zile de vacanță la cabana noastră de vară. Ei urmau să construiască adăposturi ca să privească eclipsa de Soare, iar eu mă întorceam la școală, mai devreme. Știu… o atitudine îngrozitoare! Pot să mă reabilitez un pic spunând că acea mentalitate închistată a fost spartă larg imediat ce am intrat în sala noastră de auditoriu pentru a vedea filmul Most Likely to Succeed*.  S-a dovedit a fi un bun-venit și o deschidere bine-venită pentru conferința despre PBL: Am completat participarea la această conferință, care a fost absolut uimitoare, cu un proiect fascinant pe care am fost nerăbdătoare să-l încep imediat ce ne-am fi întors la rutina școlii. Am fost prinsă!

https://www.youtube.com/watch?v=JE5XRrfetu4Most Likely to Succeed – Trailler

https://www.youtube.com/watch?v=ZhoWYZN2_RgMost Likely to Succeed – secvențe

1-mouse-library-7

Apoi a venit Ziua Muncii (Labour Day) iar copiii au venit și a început anul școlar aglomerat. Am început să ne planificăm primele lecții vorbind despre rutine, așteptări și uneltele de predare de la clasă. Nimic revoluționar sau care să se asemene cu metoda PBL din conferința mea extraordinară, dar mi-am dat seama că vom ajunge la acest proiect imediat ce vom fi stabilit niște rutine și vom începe să lucrăm la unele din abilitățile cerute la clasa a doua. Una din lecțiile pe care le utilizam de ani de zile, a fost foarte eficientă pentru micuții noștri de a 2-a. Noi citeam cartea  Librăria șoricelului (Library Mouse) de Daniel Kirk și dădeam fiecărui elev un șoricel grăsuț de la Ikea.  Șoricelul servește de memento vizual al faptului că, uneori trebuie să fim ”tăcuți ca un șoricel” în clasă și, de asemenea, că putem face tot ce ne punem în minte. În cartea Librăria Șoricelului, șoricelul este un autor, așa că noi am dat fiecărui elev bucăți de hârtie de 2×2 inch (10,3×10,3 cm) și mini-creioane pentru a scrie o carte împreună cu șoricelul lor. Copiii noștri au scris și mini-bucățelele de hârtie au fost o lovitură absolută cu copiii. Chiar și cei mai reținuți la scris au cerut să scrie cu fiecare ocazie. Eu și partenera mea de predare  nu am putut să credem motivația stârnită de utilizarea acestor materiale, de ce nu ne-om fi gândit mai demult? Am început să verifică lista lucrurilor pe care doream să le acoperim în clasa a 2-a.

1-mouse-library-2

Lucrurile au devenit mai grozave atunci când un elev a întrebat: ”Unde putem pune cărțile noastre în așa fel încât șoricelul să le poată citi mai târziu?”

Înainte de a merge la conferința despre PBL probabil că le-aș fi dat o mică cutie de plastic să o pună pe raftul bibliotecii din clasă – rezolvam problema și treceam la lecția următoare, pe care o planificasem cu grijă. SLAAAVĂ DOMNULUI, a răsărit în capul meu (ca o palmă peste frunte) profesorul care gândea altfel după conferință, înainte de a putea face gestul de a scoate cutia și care a replicat în loc de asta: ”Asta e o întrebare foarte bună, cum te gândești tu că am putea rezolva această problemă?” Asta este cheia, nu partea cu lovitul peste frunte, ci faptul că acea învățare bazată pe probleme (PBL) a sărit și ”m-a mușcat”, lucru pe care l-aș fi putut omite cu totul.

Eu și Barbara, partenera mea de predare ne-am imaginat că ei vor veni cu o idee despre un fel de raft, probabil ceva pe care l-am fi putut atașa la biblioteca din clasă și că probabil vom petrece una sau două ore cu conceptul și construcția. O altă arie din curriculum-ul pe care trebuia să-l acoperim, verificând mai mult abilitățile. Acea mică idee de raft s-a transformat într-o librărie a șoricelului cu 4 etaje, completată cu: lumini, șemineu, un dispozitiv laser, 2 lifturi, un patio pe acoperiș, un laborator IT, o zonă de meditație, o pistă de lansare – spațiu de lucru, o zonă de luat gustarea, o baie uni-sex, o magazie pentru întreținere, un muzeu viu și multe alte medii de învățare, ca să nu mai menționăm zeci și zeci de mici cărți.

1-mouse-library-bushel-peck-s

Am petrecut aproximativ 3 luni lucrând la proiect. În fiecare zi, din acel moment am fost într-o adevărată cursă pentru a menține viu interesul elevilor. Am abandonat planurile de lecții secvențiale plănuite cu grijă și am plonjat în jurul curriculum-ului pentru a incorpora abilitățile de învățare în funcție de cum se potriveau cu conceptul proiectului nostru. Așa cum a reieșit, noi am creat acel Standard de aur al unui proiect PBL, incorporând toate cele 8 standarde de-a lungul primelor luni ale anului școlar.  

Fiecare zi în clasă a fost palpitantă. Energia și angajamentul elevilor noștri au fost remarcabile. Noi am vrut dispozitivul laser pentru a putea tăia mai multe forme, așa că am învățat să scriem scrisori persuasive către directorul colegiului. Nu am fost mulțumiți de felul în care funcționau unele dintre concepte așa că am invitat elevi din ultimul an de la tehnologie să vină și să ne dea concursul. Fiecare spațiu public necesita niște opere artistice, așa că am cercetat pentru a afla artiști renumiți și am creat propriile Mousterpieces (capodopere șoricești).  The Mouse aLisa (Monalisa), The Mouse With the Pearl Earring (Fata cu cercei din perle, Vermeer), Mouse-casso (Picasso), and Vincet Mouse-Gogh (van Gogh) au fost unele dintre favorite. Am făcut o călătorie pe teren, în împrejurimile școlii pentru a învăța mai multe despre marketing și reclamă, privind cu atenție firmele, panourile și afișele. Apoi am utilizat elementele de design pe care le-am studiat pentru a crea modele pentru afișele noastre și am angajat elevii din clasa finală de la școala de design ca să le creeze pentru noi. I-am plătit în prăjituri! După cum a spus unul dintre acești elevi mari, cei de clasa a 2-a au fost clienți ”dificili”. Ei au avut obiective foarte specifice în minte și nu a existat să le spui ”nu” acestor clienți!

1-mouse-library-6

Ca să vă dau o imagine de reper, partenera mea de predare, Barbara a fost absolventă a școlii de arte de la Parson’s School of Design din New York.  Ea a vrut întotdeauna să adauge ”factorul amuzant” la curriculum-ul nostru. Eu, pe de altă parte, am lucrat la bancă. Da, ați ghicit, un temperament de tip A* mai mult.

* Tip A – un temperament caracterizat de o excesivă ambiție, agresiv, competitiv, având nevoia de a conduce și controla, concentrat mai mult pe cantitate față de calitate și cu un sens al urgenței nerealist.

Pe lângă responsabilitățile mele de predare, sunt de asemenea coordonator de curriculum pentru școala noastră elementară (Junior School).  Îmi place ca toate rățuștele mele să fie în ordine și sunt ”foarte” responsabilă. Ce încerc să fac dându-vă aceste informații este să conștientizați că profesorii pot să ezite să abordeze învățarea bazată pe proiecte (PBL); poate că le este teamă că nu vor reuși să acopere abilitățile și curriculum-ul cerut. Lucrul pe care eu l-am învățat despre educație este că nu contează să acopăr lucrurile de pe lista mea. Acum, credeți-mă, nimic nu mă face mai fericită decât să verific lucrurile de pe lista mea. Educația și învățarea bazată pe proiecte (PBL), pentru mine cel puțin, sunt mai mult un proces, o mentalitate. Imediat ce mintea mea a acceptat asta și m-am deschis, învățarea a fost UIMITOARE, ca să nu mai spun AMUZANTĂ. Și.. abia am putut ține pasul cu abilitățile pe care copilașii au vrut să le exploreze în timp ce lucrau la proiectul lor!

Eu și Barbara facem o minunată echipă de predare, deoarece amândouă suntem capabile să ne demonstrăm forțele și să lucrăm împreună.  

1-mouse-library-3

Dacă ești interesat/ă de ”aspectele tehnice” ale proiectului nostru, te rog să citești mai departe!

Există 8 elemente ale standardului de Aur ale proiectelor de PBL. Iată cum au arătat aceste 8 elemente în Proiectul Librăria Șoricelului.

#1 Cunoștințe cheie, înțelegerea și abilitățile de succes

Acestea sunt miezul oricărui proiect PBL și acestea sunt unele din exemplele de învățare cheie din proiectul nostru

  • Limbaj

    • Brainstorming

    • Abilități de intervievare – comunicare orală

    • Abilități de prezentare – tururile oferite participanților la lansare

    • Scriere

      • Povești

      • Ficțiune

      • Non-ficțiune

      • Scriere persuasivă

      • Scrisori prietenoase

      • Reflecții

  • Matematică1-mouse-library-5

    • Scala

    • Aria

    • Unități de măsurare standard și non-standard

    • Geometrie – 2D și 3D

  • Arte

    • Construcții 3D – plan, concept/ design, construcție

    • Conceperea unui mediu

    • Creații de artă în diferite stiluri

    • Istoria artei – capodopere create de artiști renumiți

    • Elemente de design – afișele create pentru a anunța Marea deschidere a bibliotecii

  • Științe

    • mașinării simple – conceperea unui lift, turn, sistem de scripeți

  • Studii Sociale

    • înțelegerea nevoilor șoarecelui nostru

    • ce face o bibliotecă să fie bibliotecă

#2 Să provoci o problemă sau întrebare

  • Cum am putea noi, ca arhitecți, să concepem și să construim o bibliotecă pentru șoriceii noștri și cărțile lor.

#3 Cercetare susținută

  • Elevii angajați activ

  • Interviuri – cu bibliotecari

  • Cercetare – scripeți, roți

  • Echipe de design

  • Cercetarea Istoriei artei

  • Reflecții

  • Renovări

  • Feedback din partea experților

  • Promovare (Advertising) – elementele de design

  • Tehnici de prezentare

  • Scriere – cine face parte din audiența noastră

#4 Autenticitate

  • Elevii angajați activ

    • O problemă a lumii reale – unde să depozităm cărțile șoriceilor noștri. Această problemă a capturat cu siguranță interesul elevilor – autori de cărți și a fost conectată cu preocupările și identitatea lor.

#5 Vocea și alegerea elevului

  •  Abilitatea de a alege componentele bibliotecii la care au dorit să lucreze

    • Concept/ planificare 1-shapes-7

    • Construcție

    • Decor /Artă

    • Rafturi

    • Mobilier

    • Zonele tematice

  • Abilitatea de a alege un stil artistic pe care să îl imite în capodoperele lor Mousterpieces – lucrările de artă din bibliotecă

  • Abilitatea de a alege rolul pe care vor să îl îndeplinească în demonstrația noastră publică

  • Vocea

    • Scrierea persuasivă – pentru a obține aprobarea de a cumpăra un echipament de tăiere laser

    • Adoptarea rolului de clienți care ”angajează” elevi seniori de la Școala de tehnologie a design-ului pentru a crea postere digitale de promovare pentru Marea deschidere

#6 Reflecția

https://www.pblworks.org/?ACT=87&file_id=462&filename=FreeBIEs_K-2_Creativity__Innovation_Rubric.pdf

#7 Critică și revizuire

  • Critica experților

    • Curator pentru Pista de lansare/ spațiul de meșterit – Mr. Wiens

    • manager de operațiuni –  Mr. Kwiecien

    • Personalul implicat în învățare – Mrs. Poremba, Mrs. Watson, Mrs. Ayotte, Mrs. Campbell

    • Resurse umane – Mrs. Kerr

#8 Produs public

  • Marea deschidere a Bibliotecii Șoricelului

    • Am colectat feedback-ul vizitatorilor în timpul evenimentului, 156 de oameni au lăsat un comentariu scris!

    • Filmul procesului de învățare prin proiect (PBL) – creat de elevi și sper că voi avea acest video valabil pentru public în scut timp.

1-mouse-library-8

Când am început acest proiect, n-am visat niciodată să fie un proiect la nivelul Standardului de Aur, noi doar făceam pași de copilași în lumea PBL. Aceasta a fost prima noastră încercare și eram pregătite pentru un drum al învățării plin de hopuri și să ne dibuim drumul prin asta. Din fericire pentru noi, natura repetitivă a PBL ne-a permis să devenim din ce în ce mai bune cu fiecare pas de pe drum. Chestia este că, cu proiectul potrivit, PBL este ușor. Nu, nu am vrut să spun acel ușor când tu te lungești undeva cu un pahar de limonadă. Deși acolo ne-au pus pe noi copiii în Librăria Șoricelului, am vrut să spun că ei, copiii conduc învățarea iar tu doar te urci pe role și încerci să ții pasul cu ei.

Până la urmă, proiectul a implicat aproximativ 100 de oameni din școala noastră și noi suntem recunoscătoare fiecăruia dintre ei. Dar ar fi o neglijență din partea mea să nu acord recunoștința acolo unde o datorez! Întâi de toate îi mulțumesc Dr. Carrie Annable  și echipei ei, care au adus conferința PBL în școala noastră. Mulțumesc colegiului nostru pentru angajamentul pentru această schimbare în învățare. Mulțumesc Mr. Michael Weins, curatorul spațiului nostru de atelier de creație, care a fost esențial pentru conceptul și dezvoltarea acestui proiect. Mulțumesc Ms. Amanda Rogers, curatorul Camerei noastre de zi (Livingroom), care i-a susținut pe elevii noștri cu proiectul lor de film. Mulțumim profesoarei responsabile de serviciile de învățare, Mrs. Kelly Bent, care ne susține întotdeauna și este o ”majoretă” pentru învățăceii noștri și pentru noi, profesorii de la școala elementară. Mulțumim directoarei noastre, Mrs. Shailau Spivak, care ne încurajează să ne asumăm riscuri, repetă și împărtășește cu ceilalți ceea ce am învățat. În fine, mulțumesc partenerei mele, Ms. Barbara Reade, pentru că a intrat în acest antrenament PBL cu mine și a adus cu adevărat visurile noastre și factorul amuzant la viață. N-aș fi putut face asta fără tine!

Acest proiect al Librăriei Șoricelului a schimbat cu adevărat felul meu de a aborda educația. Să facilitezi o astfel de experiență de învățare uimitoare a fost eliberator și de departe mult mai satisfăcător decât orice altceva mi-aș fi putut imagina în profesia mea, și lucrul uimitor este că asta continuă. Abia aștept să văd unde ne vor duce elevii data viitoare, dar știu cu siguranță, nu ne vom întoarce înapoi la felul în care erau lucrurile înainte!  

Dacă doriți mai multe informații despre proiect, nu ezitați să mă contactați la mitcheli@hsc.on.ca, și dacă nu ați făcut-o încă, înregistrați-vă la o conferințe despre PBL.

Săriți la bord, nu veți regreta.

Sursa: https://cohort21.com/lisamitchell/2018/01/26/pbl-and-the-mouse-library-changed-my-life/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.