Trei practici remarcabile de îmbunătățire a școlii și sistemului; Partea a II-a: Intervenția

Forum-uri de construcție – Întâlnirile de management de caz furnizează cunoaștere sistemului și școlii

Nu putem spune că ilustrăm datele noastre (punem FIGURI) până ce co-construcția Tabloului de date și conversațiile iscate de acesta nu sunt însoțite de întâlniri următoare de Management de caz (Case Management Meetings CMM). Răspunzând la conversațiile derulate la Tabloul de date, procesul întâlnirilor de management de caz (CMM) oferă sistemului și școlii o modalitate sistematică de a acorda un suport precis diferențiat pentru fiecare școală, profesor sau elev. Școlile și sistemele cu care lucrez, consideră acest proces foarte valoros, deoarece se concentrează pe învățare și îmbunătățire; dacă este înțeles ca un suport in situ; și dezvoltă credințe și înțelegeri împărtășite, în special Parametrul #1 *, menționat în articolul anterior (Sharratt & Fullan, 2009, 2010) care adresează acele credințe fundamentale critice care sunt implicate în progresul și îmbunătățirea sistemului și școlilor.

* Parametrul 1 Credințe și înțelegere împărtășite proiectează gândirea că toți elevii pot învăța dacă li se acordă suportul potrivit; toți profesorii pot preda dacă li se acordă suportul potrivit; așteptările ridicate sunt critice și intervențiile timpurii și continue sunt esențiale; iar profesorii, elevii și liderii trebuie să articuleze de ce predau, învață și conduc în felul în care o fac.

1-CMM-1

Întâlnirile de management de caz (CMM) la nivelul școlii

La nivelul școlii, profesorii fac cel mai adesea propriile ajustări ale instruirii, strângând dovezi ale învățării în timp ce predau sau obținând o înțelegere utilă prin conversații informaționale cu colegii. Nevoia de intervenții intenționate pentru anumiți elevi devine foarte vizibilă pentru toată lumea la Tabloul de date. Imediatul generat de centralitatea co-construcției Tabloului de date este cheia pentru promovarea spațiilor de întâlnire care se concentrează pe soluții pentru un 1-Coperta_Clarityamestec de practici persistente. Lipit de abordarea de a cunoaște toate FIGURILE pe acest Tablou de date sunt Întâlnirile de management de caz, care oferă CLARITATE în ce privește practicile de instruire și despre ce funcționează cel mai bine în clase. Discuțiile legate de o anumită FIGURĂ de elev de pe Tabloul de date, de exemplu, ar putea intra în rezonanță cu alți profesori care au elevi cu nevoi de învățare similare sau ar putea chiar părea că este nevoie să se încerce o nouă strategie de predare, de impact.

Experiența și credința mea susținută de cercetare este că, în timp ce liderii în școală susțin și participă în cadrul discuțiilor informale continue generate de Tabloul de date, este de asemenea critic să adopte Întâlnirile de management de caz, formalizate, pentru fiecare tendință remarcată la un elev, un grup de elevi, clasă sau în din cadrul școlii. Întâlnirile de management de caz oferă un forum unde expertiza profesorilor și liderilor lucrează împreună pentru a rezolva în mod colectiv cele mai provocatoare probleme legate de progresul elevilor.

1-CMM-2

Întâlnirile de management de caz (CMM) la nivelul sistemului

Mulți lideri din sistemele de educație performante își încep întâlnirile săptămânale cu discuții la Tabloul de date despre școlile care le provoacă îngrijorare și au nevoie de asistență în conducerea spre o îmbunătățire. Dovezile de pe Tabloul lor de date sunt furnizate de un sistem permanent de colectare de date. Din aceste discuții apare o nevoie pentru discuții aprofundate despre școli sau grupuri de elevi cu anumite nevoi din mai multe școli. Discuțiile formale care urmează acestor descoperiri sunt Întâlnirile de management de caz, așa cum se pot vedea în Fig.1 – unde toți liderii din sistem participă la rezolvarea preocupărilor prezentate de școli.

1-CMM-3

Detalii despre procesul Întâlnirilor de management de caz (CMM).

La nivelul școlii, Întâlnirea de management de caz este o întâlnire de luare de decizii, construită special în cadrul sistemului sau al calendarului școlii pentru a urmări mișcările de îmbunătățire sau de strategii instructive sugerate pe baza discuțiilor informale desfășurate la Tabloul de date. Nu este un forum de supervizare sau evaluare; este cu adevărat un grup de educatori, care îl include și pe liderul școlii în sistemul de CMM, iar directorul școlii, alături de ceilalți care au cunoaștere și expertiză, furnizează suport și consiliere pentru instruire. În acest cadru se construiește o comunitate bazată pe încredere, prin împărtășirea îngrijorărilor și crearea unui mediu în care toți pot fi încrezători în a căuta expertiza colegilor. Acesta este un proces reciproc, deoarece un profesor se chinuie să îndeplinească nevoile de instruire ale propriilor elevi, iar un alt participant la această Întâlnire de management de caz ar putea avea exact strategia potrivită pentru a-i susține pe elevii colegului. La nivelul școlii, profesorii vin la Întâlnirile de management de caz în două moduri; 1. datorită unei îngrijorări generale privind elevii, ridicată de datele din Tabloul de date; sau 2. Auto-propunerea unui profesor care caută ajutorul cu o problemă de instruire.

La nivelul sistemului, informațiile din Tabloul de date sau supervizorul unei școli (inspectorii sau consilierii psihopedagogi, la noi) pot determina prezentarea cazului unei școli (sau categorii de elevi, n.n.).

Atributele cheie ale unei CMM includ:

 1. Normele de operare stabilite și protocolul utilizat (Sharratt, 2009);

 2. Datele școlii sau exemple ale muncii elevului/ elevilor – care sunt prezentate ca date;

 3. CMM este o întâlnire scurtă, țintită și limpede: 20-30-minute concentrate pe cerința de ajutor; Împărtășirea a ceea ce s-a încercat deja.

 4. Grupul în ansamblu recomandă strategii de luat în considerare;

 5. Supervizorul școlii sau profesorul clasei alege una, rezultată din discuții,

 6. Se determină timpul necesar în care să se încerce cu onestitate strategia recomandată;

 7. Se stabilește setul de date care va fi raportat aceleiași echipe și data următoarei Întâlniri de management de caz.

În timpul acordat intervenției, membrii echipei de management de caz efectuează vizite și discuții (prezentate în partea a treia a acestei serii), care includ această clasă în acțiunile de suport pentru profesor, înaintea următoarei întâlniri de management de caz. Consilierii/ supervizorii școlii și profesorii nu ar trebui niciodată să se simtă singuri în această călătorie, deoarece rezultatul Întâlnirilor de management de caz înseamnă pentru echipă să-și asume responsabilitatea de a ajuta fiecare consilier de școală și profesor cu strategii de îmbunătățire. ”Acum acest elev este al nostru/ al tuturor.” (sau, ”Acum această școală este a noastră/ a tuturor, n.n.)

1-CMM-4

Lecțiile învățate

Liderii de sistem alături de care am implementat Întâlnirile de management de caz la nivel de sistem și de școală dintr-o multitudine de contexte (și țări, n.n.) au fost extrem de plini de succes în a furniza o CLARITATE a viziunii și practicii pentru profesori și liderii de școli. În acest proces, am învățat cu toții, de asemenea, următoarele lecții:

 1. Timpul. Liderii de sistem și de școli trebuie să programeze timpul pentru aceste Întâlniri de management de caz și niciodată să nu le anuleze. Motivul numărul unu al acelui ”să fii acolo” este să fii un model al credinței că toți liderii pot învăța să conducă pentru a asigura că toți elevii pot învăța și că toți profesorii pot preda.

 2. Răspunsul este în încăpere. Strălucita fundație care stă la baza Întâlnirilor de management de caz este că strategiile împărtășite pentru a-i asista pe lideri și profesori, cu o școală sau cu un elev (categorie, n.n.) vor ajuta inevitabil și alte școli și elevi. Mai mult, în timp ce un profesor ar putea necesita sau cere asistența pentru un elev, în altă zi, același profesor poate fi specialistul în pedagogie pe care îl va asculta altcineva.

 3. Angajamentul. Intenționat, în cadrul procesului și pentru a ”închide bucla”, Managementul de caz implică profesorii sau liderii de sistem într-o returnare și raportare despre îmbunătățiri (sau nu) în cadrul unei unități de timp specificate. Raportul de încheiere și prezentarea muncii desfășurate, sau documentarea progresului, este o evaluare a strategiei sugerate și nu a predării efectuate sau ale abilităților de leadership/ conducere la nivelul sistemului. Dacă strategia recomandată nu are succes – echipa nu se dă bătută ci continuă până găsește soluția. Integritatea scopului pentru acest proces – învățarea pentru toți – este vitală pentru utilitatea Întâlnirilor de management de caz.

 4. Colaborarea. Liderilor și profesorilor li se reamintește că nu sunt singuri. Furnizarea de suport continuu între întâlniri trimite un mesaj important că noi toți suntem responsabili de acești elevi – ei sunt ai noștri.

 5. Integrarea. Toți cei 14 Parametri sunt întrețesuți (Sharratt & Fullan, 2009, 2012). Liderii de sistem și de școală și profesorii care participă la CMM trebuie să meargă în clase în timpul perioadei de Vizite și discuții (Partea a 3-a a acestei serii), în timpul săptămânilor de intervenție, pentru a căuta dovezi ale eficienței strategiei care este implementată. Întrebându-i pe elevii din clasa prezentată cele 5 Întrebări, Vizitatorii strâng continuu date, pentru a înțelege impactul predării și al abordărilor de învățare și conduc prin exemplu.

 6. Instruirea. Discuțiile din cadrul CMM nu sunt numai despre instruire. Ele sunt conduse de dovezile din datele școlii și munca elevului care duc la considerații privind suportul necesar pentru îmbunătățirea practicilor școlii și pentru a-i ajuta pe profesori cu instruirea. În aceste întâlniri nu este vorba de o încercare de a discuta răspunsurile la sau referirile despre problemele de comportament, absențe sau probleme familiale, de exemplu. Aceste probleme importante au alte căi de discuții și decizie. Această întâlnire este doar despre instruirea pentru îmbunătățirea rezultatelor.

 7. Feedback descriptiv. Ceea ce am discutat mai sus în Întâlnirile de management de caz sunt o serie de oportunități de feedback descriptiv. Să-l antrenezi/ îndrumi pe lider sau profesor prin noi strategii și să-l antrenezi/ îndrumi pe elev într-o nouă învățare poate fi influențată dramatic permițând tuturor celor care învață să se auto-evalueze și să-și adapteze munca pe un feedback descriptiv eficient. Întâlnirea de management de caz (CMM) este o oportunitatea de a da liderilor și profesorilor un feedback descriptiv la fiecare nivel.

1-CMM-5

Concluzie

Toți elevii și toate școlile trebuie să reușească – unii/ unele împotriva unor factori care par insurmontabili. Ca educatori, noi putem acorda pentru elevi, atunci când sunt cu noi – acel timp care este deseori definit ”între clopoțel”. Similar, în sistem, noi putem realiza lucruri uimitoare, cu timpul pe care îl avem și în cadrul resurselor pe care majoritatea școlilor și sistemelor își permit să le ofere, prin ”precizia în practică”, utilizând Tabloul de date co-creat ca Prevenție și procesul de rezolvare de probleme în Întâlnirile de management de caz, ca Intervenție. Eu consider că ambele procese sunt forum-uri colaborative de creare de cunoaștere pentru profesori și lideri. Profesorii și liderii trebuie să utilizeze informația spicuită în ambele forum-uri pentru a crea întrebări de cercetare, pentru o înțelegere mai aprofundată a practicilor care vor împuternici pe fiecare învățăcel și care să construiască capacitatea fiecărui profesor și lider. Asta m-a condus să mă gândesc: Ce unelte avem ca să evaluăm dacă toți învățăceii din grija noastră învață, cresc și reușesc? Ce unelte avem care demonstrează INTENȚIONALITATEA noastră de a învăța și a ne îmbunătăți unii alături de ceilalți? Acea unealtă este Vizite și Discuții de învățare și este subiectul celei de a treia părți a seriei Practici remarcabile de îmbunătățire a sistemului și școlilor.

Pentru mai multe informații privind CCM, puteți vizita site-ul lui Lyn – www.lynsharratt.com.

Sursa: http://corwin-connect.com/2018/11/three-remarkable-system-and-school-improvement-practices-part-ii-intervention/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.