Activități pentru standardele viitorului în STEM

Vineri am primit o altă carte din lista noastră de resurse pe care dorim să le aducem la îndemâna educatorilor din România – Teach like a champion 2.0. (”Predă ca un campion, ediția a doua, îmbogățită) și, evident ne-am apucat să o răsfoim cu nerăbdare.

Citind introducerea, am aflat încă un fragment din marele zbucium prin care s-au creat parte din resursele pe care vi le-am prezentat și noi în diferite articole. Dacă v-ați întrebat vreodată cum de există la alții (în SUA, Canada, Australia, țările din vestul Europei) atâtea modele performante de predare și resurse, aflați că, în majoritatea cazurilor nu a fost efortul unei instituții de stat (minister), cum este cazul Finlandei, modelul ”la modă” ca să spunem așa, ci a fost efortul conjugat al multor persoane, organizații (universități, ONG-uri) și companii pasionate de tema educației, care și-au dedicat ani cercetării și conceperii acestor modele și apoi creării de resurse – de multe ori deschise – care să ajute educatorii să-și îmbunătățească performanțele și decidenții să adopte măsurile care îmbunătățesc sistemul. Cartea Teach like a champion s-a născut într-o rețea de școli private (susținute din donații) tip ”a doua șansă”, din nevoia de a găsi cele mai bune metode prin care copiii cu diferite probleme de învățare, inclusiv cei care proveneau din medii/ familii sărace și care rămăseseră cumva în urmă sau în afara sistemului, să poată fi recuperați, re-integrați și să învețe până la nivelul la care puteau fie să intre pe piața muncii fie să intre la o facultate. Sursa celor 62 de tehnici prezentate în carte au fost profesorii performanți care descoperiseră și utilizau deja la clasă una sau mai multe din tehnicile strânse de autor și echipa lui de cercetători, cu care a colaborat în elaborarea acestui compendiu. Aceste tehnici au fost apoi aplicate cu succes nu numai în cadrul rețelei de școli speciale ci și în mii de școli obișnuite, demonstrându-și eficiența.

Colaborarea dintre cercetătorii din universități și profesorii de la clase a creat alte resurse valoroase, cum sunt de exemplu rutinele pedagogice care promovează și fac vizibile diferitele tipuri de gândire utilizate în timpul învățării.

Un alt exemplu de colaborare, care a creat resurse valoroase pentru educatori, este cel dintre Jay McTighe (unul dintre promotorii aplicării în clase a modelului de înțelegere facilitată de însăși conceptul de plan de lecție – Understanding by design – unde lecțiile sunt bazate pe fapte și probleme reale din viață), cu o companie care creează resurse gata de utilizat pentru profesori în domeniul STEM. Ca să înțelegeți cum arată aceste resurse, vă oferim mai jos un model de activitate creată pe baza celor mai noi standarde STEM din SUA.

Veți regăsi în acest model învățarea bazată pe cercetare, pe proiecte, pe probleme ale comunității și alte tehnologii pe care deja vi le-am prezentat în articolele noastre.

1-eroziunea-16

Prin intermediul sarcinilor din lumea reală create de Defined STEM, profesorii își pot angaja elevii într-o învățare semnificativă și o evaluare autentică – iar aceasta este cea mai bună pregătire pentru lumea din afara școlii”. ,

Jay McTighe, educator recunoscut la nivel național și un autor premiat.

Sarcinile ancorate în lumea reală sunt cele mai de dorit pentru a îndeplini obiectivele educaționale al noii generații de Standarde în domeniul științelor. Ele furnizează elevilor oportunități pentru a crea soluții pentru lumea reală – esența acestei noi generații de standarde.


Defined STEM este o librărie online creată de Compania Defined Learning (lansată în 2009), care a combinat tehnologia, creativitatea, noile tehnologii didactice și expertiza în domeniul curriculum-ului pentru a furniza produse relevante pentru școli și cursuri de formare pentru educatori. Accesul la aceste resurse se face pe bază de abonamente.

Astăzi, vă putem oferi un exemplu al acestui tip de resurse – un exercițiu creat pentru clasa a 4-a. Noi am tradus mare parte din material, dar este nevoie să intrați pe această platformă* pentru a vedea și filmele care fac parte din planul acestei activități.

1-eroziunea-5

Specialist în managementul eroziunii

* https://app.definedstem.com/task/2ABBBD0E-307F-4F03-80B6-C7EF3753A4EC/student

Introducere

Introducerea pentru profesori

Această însărcinare de performanță se aliniază cu următorul Standard de Științe (NGSS):

– Știința Pământului și a Spațiului (NGSS.K-ESS)

– Sistemele Pământului – Elevii care demonstrează înțelegerea pot:

  • (4-ESS2-1.) Face observații și/sau măsurători pentru a furniza dovezi ale efectului vremii sau ale ratei eroziunii provocate de apă, gheață, vânt sau vegetație.

  • Ideile principale ale disciplinei

   • Materialele și sistemele Pământului

    • (ESS2.A:1.) Ploile ajută la modelarea solului și afectează tipurile de ființe care se găsesc în regiune. Apa, gheața, vântul, organismele vii și gravitația sparg rocile, solul și sedimentele în particule mai mici și le mișcă de colo-colo. (4-ESS2-1)

– Activitatea Pământului și umană – Elevii care demonstrează înțelegerea pot:

 • (4-ESS3-2.) Genera și compara soluții multiple pentru a reduce impactul proceselor naturale ale Pământului asupra oamenilor.

1-eroziunea-4

Instrucțiuni – prezintă introducerea

Gruparea elevilor: Clasa întreagă sau grupuri mici

Durata: 2-3 minute

Activități:

Lectura prezentării generale a însărcinării

Introducerea pentru elevi

Multe comunități situate de-a lungul plajelor (marine) sunt îngrijorate de eroziunea plajelor lor. Eroziunea este procesul prin care apa sau vântul mișcă sau sfărâmă rocile, solul sau nisipul de-a lungul timpului. În unele comunități de coastă, eroziunea duce la micșorarea plajelor sau la îngustarea lor. Aceasta este o preocupare, deoarece comunitățile situate lângă plaje câștigă mulți bani de la oamenii care le folosesc plajele pe timpul vacanțelor, pentru amuzament. Păstrarea acestor plaje și împiedicarea eroziunii este importantă pentru ecosistem și comunitate. Modelele de evoluție a vremii, valurile uriașe cauzate de furtuni sau valurile mari provocate de vânturi puternice – toate duc la creșterea eroziunii de coastă. Aceste comunități caută strategii pentru a-și proteja plajele și a minimiza eroziunea.

1-eroziunea-8

Întrebări de orientare

 • Cum are impact eroziunea asupra unei plaje?

 • Ce tipuri de lucruri de pe teren pot fi afectate dacă eroziunea plajei devine destul de rea?

 • Care sunt unele din proiectele utilizate pentru a proteja plajele împotriva eroziunii? Care sunt efectele bune sau rele ale acestor proiecte?

Instrucțiuni

Angajează/ Prinde-i în cârlig

Grupare: Clasa întreagă (individual pentru a răspunde întrebărilor inițiale de orientare)

Durata: 15-20 minute

Activități:

 • Treceți în revistă Întrebările de orientare pentru filmul video Career (Cariera)

 • Vizionați filmul video Career

 • Scrieți sau gândiți-vă la răspunsurile pentru întrebările de orientare

 • Discutați răspunsurile la întrebări

 • Scrieți orice alte întrebări ridicate de filmul video Career

Rezultat

 • Răspunsuri/ note scrise la întrebările de orientare

 • Discuții de grup în jurul întrebărilor de orientare și gânduri/ reacții la filmul Career (Career Video)

 • Note ale elevilor cu întrebări suplimentare pe care le au despre temă, conținut sau cariera din filmul video.

1-eroziunea-2
Ideea principală/ Întrebări esențiale

Ideea principală

 • Materialele de pe pământ, solide, lichide și gazoase, toate circulă în cadrul unor sisteme pe scară largă, pe o largă varietate a scărilor de timp, dând naștere peisajelor, ciclului rocilor, curenților oceanelor, vremii și climatului.

Întrebări esențiale

 • Ce cauzează larga varietate a aspectelor suprafeței Pământului?

Instrucțiuni

Explorați temele însărcinării**

Grupare: Întreaga clasă sau individual

Durata: 10 minute

Activitați:

 • Treceți în revistă ideile principale și întrebările esențiale

 • Discutați gânduri și răspunsuri la întrebările esențiale D

Rezultat

 • Discuții cu întreaga clasă în jurul răspunsurilor la întrebările esențiale

** https://app.definedstem.com/task/2ABBBD0E-307F-4F03-80B6-C7EF3753A4EC/student

1-eroziunea-1
G.R.A.S.P. (simularea unui proces real)

Obiectiv

Obiectivul tău este să creezi un plan care să ajute la protejarea plajelor de eroziunea de coastă (costiere) și de inundații.

Rolul

Tu faci parte dintr-o echipă de Specialiști în Managementul Eroziunii care lucrează pentru comunitatea din jurul unei plaje. Treaba ta este să-i ajuți să înțeleagă procesul eroziunii costiere și modul în care comunitatea poate ajuta la protecția plajelor.

Audiența

Audiența ta este formată din membrii comunității și ai administrației locale. Ei vor să învețe cum lucrează procesele naturale și care sunt cauzele unei accelerări sau încetiniri ale acestora. Comunitatea are nevoie de ajutor pentru a-și proteja plajele și caută răspunsurile de la echipa ta.

Situația

Multe comunități de pe lângă plaje sunt îngrijorate de eroziunea plajelor lor. Eroziunea este procesul prin care apa sau vântul mișcă sau sfărâmă roci, sol sau nisip de-a lungul timpului. Eroziunea este cauza micșorării sau îngustării plajelor în unele comunități costiere. Aceasta este o preocupare pentru comunitățile de lângă plaje, deoarece ele câștigă bani de la oamenii care folosesc plajele lor în timpul vacanțelor sau pentru distracție. Păstrarea acestor plaje și împiedicarea eroziunii este importantă pentru ecosistem și comunitate. Modelele de evoluție a vremii, valurile uriașe cauzate de furtuni sau valurile mari provocate de vânturi puternice toate duc la creșterea eroziunii de coastă. Aceste comunități caută strategii pentru a-și proteja plajele și a minimiza eroziunea.

Instrucțiuni

Furnizați contextul

Grupare: Întreaga clasă

Durata: 10 minute

Activități:

 • Citiți Obiectivul, Rolul, Audiența și Situația

1-eroziunea-9

Produse

Demonstrație

Ca parte a muncii tale tu vei furniza o demonstrație a procesului de eroziune a coastei. Tu trebuie să arăți efectele pe care eroziunea valurilor o are asupra plajelor noastre. Demonstrația ta trebuie să includă câțiva factori care cauzează eroziunea. Dacă alegi să înregistrezi video demonstrația, te-ai putea gândi să o publici online sau în alt loc unde comunitatea o poate vedea pentru a înțelege eroziunea.

Demonstration – Erosion Management Specialist_export

Întrebări legate de produsul pentru demonstrație

 • Cum influențează localizarea comunității procesul de eroziune a coastei?

 • Ce pot face oamenii pentru a ajuta la reducerea efectelor eroziunii?

 • Cum lucrează procesul de eroziune a coastei?

Instrucțiuni

Treceți în revistă tipurile de produse care pot fi realizate

Grupare: Întreaga clasă, dacă nu preferați să lucrați în mai multe grupuri produse diferite – în acest caz, puneți fiecare grup să realizeze acest pas separat.

Durata: 10-15 minute

Activități:

 • Citiții descrierea fiecărui produs care va fi desemnat

 • Priviți video-ul acelui produs

1-eroziunea-13

Prezentare orală

Tu trebuie să pregătești o prezentare orală pentru oamenii care locuiesc în comunitatea de lângă plajă. Această prezentare trebuie să le spună despre eroziune și cum poate afecta asta comunitatea de-a lungul coastei. Ei sunt interesați de ideile tale despre cum pot preveni eroziunea să aibă loc pe plajele lor. Bazat pe informațiile tale, ei vor lua decizii despre cum este mai bine să-și apere plajele de eroziune. Pe baza localizării comunității, tu vei dori să discuți cum poate afecta vremea rata eroziunii costiere. Oamenii din comunitate vor aprecia să audă și să vadă demonstrația ta, deoarece asta îi va ajuta să înțeleagă mai bine situația.

Oral Presentation – Erosion Management Specialist_export

Afiș

Ca parte a muncii tale cu această comunitate tu vei face afișe care pot fi expuse de- lungul intrărilor pe plaje. Scopul acestor afișe este să evidențieze căile diferite prin care comunitatea poate minimiza eroziunea plajelor. Sperăm că aceste afișe vor fi o cale bună pentru a conștientiza oamenii și a-i încuraja să lucreze împreună.

Articol de ziar

Tu vei scrie un articol de ziar care vorbește despre strategiile pe care le propune grupul tău pentru a reduce eroziunea costieră de-a lungul plajelor. Vei dori să selectezi două sau trei strategii și să descrii modul în care funcționează. Pe baza localizării comunității, vei dori să discuți despre modul în care vremea poate avea impact asupra ratei de eroziune.

Newspaper Article – Erosion Management Specialist_export

Site (webpage)

Consiliul comunității a cerut grupului tău să dezvolte o pagină web (site) pe care oamenii să o poată vedea. Ei vor ca site-ul tău să explice procesul eroziunii costiere și cum are impact asupra plajelor locale. Pe baza localizării comunității, vei dori să discuți despre modul în care vremea poate avea impact asupra ratei de eroziune. Pagina web trebuie să îmbunătățească informațiile despre strategiile care pot fi utilizate pentru a minimiza impactul eroziunii asupra plajelor. Site-ul trebuie să includă imagini și multimedia (filme video) care să-i ajute pe cititori să-ți înțeleagă ideile.

1-eroziunea-12

Întrebările de produs la care trebuie să răspundă toate aceste tipuri de produse

 • Care sunt cauzele eroziunii plajei?

 • Cum influențează localizarea comunității procesul de eroziune a coastei?

 • Ce acțiuni/lucruri poate face comunitatea care să ajute la stoparea sau reducerea eroziunii costiere?

Instrucțiuni

Întrebări pentru cercetare, dezvoltare/ rafinare

Grupare: Întreaga clasă, grupuri mici sau individual

Durata: 15-30 minute

Activități:

 • Citiți întrebările de produs care orientează cercetarea

 • Revedeți notele și întrebările de la filmul video Career

 • Faceți o sesiune de brainstorming (furtună de idei) pentru orice întrebări la care va fi nevoie să răspundeți pentru crearea produsului ales

Rezultat

O listă de întrebări/ gânduri care vor lansa procesul de cercetare al elevilor.

1-eroziunea-10

Cercetarea

Studiați resursele existente (cărți, manual, resurse online) și informațiile puse la dispoziție pe pagina –

https://app.definedstem.com/task/2ABBBD0E-307F-4F03-80B6-C7EF3753A4EC/student

care prezintă cinci teme cu ajutorul materialelor multimedia (slide-uri cu prezentare audio) despre – Schimbările pe Pământ de-a lungul vremii, Stabilitate și schimbare, Cauză și efect, Oameni care lucrează împreună în folosul comunității, Efectele asupra apei și pământului. De asemenea, sunt prezentate filme care constituie stimuli pentru elaborarea răspunsului – Plajele și eroziunea costieră, Eroziunea plajelor în Hawaii.

Beaches and Coastal Erosion_export

Instrucțiuni

Desfășurați cercetarea

Grupare: Întreaga clasă, grupuri mici sau individual

Durata: 60-90 minute

Activități:

 • Elevii cercetează pentru a afla răspunsuri la întrebările lor utilizând resursele din secțiunea de cercetare a site-ului, materialele de care dispune clasa, cărți, resurse internet sau se consultă cu experți invitați.

Rezultat

 • O listă / un tabel / note de informare și dovezi strânse pe parcursul procesului de cercetare.

aerial photograph of artificial reef offshore breakwater at Sea Palling on the Norfolk Coast

Procesul de concepere (design) al produsului ales

Treceți în revistă produsele

Pentru a începe procesul de concepție, mergeți înapoi și treceți în revistă produsele (dând click pe butonul de pe pagina din site). Când ați terminat de revăzut produsele întoarceți-vă să vedeți filmul despre procesul de concepere de aici: .

https://app.definedstem.com/task/2ABBBD0E-307F-4F03-80B6-C7EF3753A4EC/student

Sesiune de braintorming pentru idei

Este timpul să ne gândim la dezvoltarea produsului. Veți începe cu selectarea de idei, care este începutul procesului creativ. În timpul acestei faze, vei face un brainstorming cu grupul tău despre toate căile potențiale în care ați putea aborda produsul. Amintește-ți, cu cât sunt mai inovative și creative ideile în această etapă, cu atât mai bine! Grupul tău va trebui să verifice și să se asigure că fiecare din ideile inițiale îndeplinesc cerințele legate de obiectiv, audiență și descrierea produsului. Care sunt direcțiile sau criteriile care ar trebui urmate? Cine constituie audiența ta și ce vor avea ei nevoie de la aceste produs?

Analizează & Decide

Pe măsură ce discutați posibilitățile în timpul sesiunii de brainstorming, vei reduce ideile la acelea care par să rezolve cel mai bine problema sau răspund provocării. Odată ce ai selectat două sau trei idei, luați hârtie și creion și trasați sau schițați un plan pentru fiecare. Ce trebuie să includă produsul? Cum veți folosi mai bine informația găsită în timpul cercetării pentru a crea acest produs? Cum va arăta produsul bazat pe fiecare din aceste idei?

După ce ați trasat ideile de produs, discutați cu grupul și decideți UNA din acestea, cu care veți merge mai departe. Atunci când ați selectat o idee, veți trece la faza de creație, păstrând în minte că veți putea trece de mai multe ori prin fazele de creație și revizuire înainte de a fi gata să prezentați produsul.

Creați & Revizuiți

Este posibil ca, în timp ce creați prima versiune a produsului vostru să se dezvolte mai multe întrebări la care aveți nevoie să răspundeți înainte de a putea continua. Dacă este așa, ați putea avea nevoie să faceți cercetări suplimentare. Reflectați asupra modului în care noua informație afectează produsului și faceți revizuiri, dacă e nevoie.

Grupul vostru trebuie de asemenea să se uite la rubricile fazei de creație. Aici, poți practica gândirea critică și colaborarea cu colegii tăi pentru a înțelege ce este nevoie să fie inclus în produsul tău. Apoi, trebuie să reflectezi dacă munca ta inițială îndeplinește sau nu aceste criterii. Dacă realizezi că nu, vei avea nevoie să te întorci și să faci modificări în plus.

Pe măsură ce lucrezi de-a lungul procesului și îți revizuiești produsul, comunicarea cu profesorul tău și cu colegii va fi foarte valoroasă. Cerând ajutor și discutând despre produsul tău cu ceilalți te poate ajuta să clarifici dacă produsul tău îndeplinește obiectivul însărcinării și dacă este potrivit pentru audiență.

Amintește-ți că această creație a unui produs este o oportunitate amuzantă pentru a aplica ceea ce ai învățat despre teme importante, într-un mod mai creativ și independent.

Instrucțiuni

Produceți Produsul/ ele

Grupare: Grupuri mici sau individual

Durata: 1-3 ore per produs

Activități:

 • Revedeți GRASP

 • Priviți din nou filmul video despre producție

 • Revedeți orice ancore asociate cu produsul (rezultate din cercetare)

 • Creați prima variantă a produsului

Rezultat

 • Prima versiune a fiecărui produs

1-eroziunea-14
Instrucțiuni pentru revizuire

1. Profesorul furnizează feedback și/sau predă din nou partea care nu a fost înțeleasă

Grupare: Întreaga clasă, grupuri mici sau individual

Durata: 30-60 minute

Activități:

 • Verifică cu profesorul tău și cere feedback asupra primei tale versiuni a produsului

 • Revezi orice conținut pe care nu-l înțelegi

 • Revezi oportunitățile de învățare ale elevului (site)

2. Revizuirea produsului

Grupare: Grupuri mici sau individual

Durata: 30-45 minute

Activități:

 • Revedeți rubricile și nevoile asistenței

 • Revedeți feedback-ul primit de la profesor

 • Revizuiți produsul așa cum e nevoie

Rezultat

 • Produsul/ ele final/e

Instrucțiuni pentru prezentare

Prezentați produsul/ ele

Grupare: Grupuri mici sau individual

Durata: 5-10 minute

Activități:

 • Predă produsul, afișează-l sau prezintă-l

Instrucțiuni pentru evaluare

Grupare: Grupuri mici sau individual

Durata: 5-10 minute

Activități:

 • Revedeți feedback-ul primit de la profesor

 • Revedeți nevoile asistenței

 • Comparați rubricile și trăsăturile produsului final cu cele ale primei versiuni

 • Revizuiți produsul dacă este nevoie

Rezultat

 • Produsul/ ele final/e

PS – Ne-am dori să vedem și la noi mai multe astfel de resurse, create prin colaborarea dintre profesorii de la clasă, experți și ONG-uri sau companii.

Dar și mai multe companii-sponsor care să susțină aceste inițiative.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.