Să vorbim despre spațiu!

Am vorbit în articolul trecut de perspectivele care îi așteaptă pe elevii aflați astăzi pe băncile școlilor. Oare elevii voștri știu în cât de multe feluri activitățile de explorare a spațiului le afectează deja viața cotidiană. Observarea vremii, comunicațiile, explorarea resurselor, cercetări legate de biologie, medicină, istorie, inginerie, industrie, transport și câte alte domenii sunt astăzi strâns conectate cu activitatea agențiilor spațiale și a sateliților și stațiilor de observare lansate deja în spațiu.

Da, unul dintre domeniile cele mai interesante este și va fi și în viitor cel al explorării spațiului, un domeniu care deschide vaste perspective tinerilor în mai multe arii ocupaționale – de la cercetarea fundamentală sau aplicată în toate domeniile cunoașterii, până la cele de inginerie și tehnologie, extrem de diverse. Noi credem că elevii noștri trebuie să aibă o cunoaștere mai profundă și asupra acestor domenii, care vor lua un avânt tot mai mare în viitor. Și credem că, a le vorbi despre aceste domenii îi poate fascina, inspira și motiva să învețe mai bine.

2018_10_SpaceTalks_1

Așa că vă invităm ca, împreună cu elevii voștri să faceți o vizită virtuală la ESA, Agenția Spațială Europeană care, în luna Noiembrie își va deschide larg porțile pentru a colabora cu elevii din întreaga lume. (https://www.facebook.com/EuropeanSpaceAgency/)

Am ales această zi pentru a vorbi despre acest subiect, deoarece astăzi a fost o zi importantă pentru ESA și pentru sora acesteia din Japonia, cu care ESA a colaborat pentru pregătirea unei misiuni speciale. Dis de dimineață, din portul spațial Kourou din Guyana franceză și-a luat zborul racheta Ariane VA245 care va transporta spre Planeta Mercur cele două nave de observare – un satelit japonez care va orbita în jurul planetei la mare altitudine și un satelit european, care va orbita la o mai joasă altitudine. Aceastră misiune va explora timp de mulți ani misterele Planetei Mercur și ale sistemului Solar. Oamenii de știință care au conceput misiunea, denumită BepiColombo Mercury, vor aștepta cu (ne)răbdare ca, începând cu anul 2025, cei doi sateliți care vor ajunge pe orbita planetei și echipamentele special concepute pentru această misiune, să transmită către Pământ fotografii – inclusiv ale părții dinspre Soare, până acum nevăzute, o hartă topografică tridimensională completă a planetei, date despre compoziția solului Planetei Mercur, despre compoziția internă a planetei, câmpul magnetic precum și multe alte date științifice care ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum s-a format și cum va evolua în viitor Sistemul solar și planetele care gravitează în jurul lui, inclusiv cea pe care locuim, Pământul.

(Ne bucurăm că una din prietenele noastre a lucrat în Japonia la această misiune).

BepiColombo_liftoff

Puteți viziona lansarea de astăzi dimineață aici:

https://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2018/10/BepiColombo_launch_replay?fbclid=IwAR1D_ZYwRppkdWjIBRMduEzVM3T3-Q5DqsedL4Bsy0SooU4P0_fiR03LUHE

Și, în timp ce toate agențiile spațiale colaborează deja și lucrează cu frenezie pentru marea misiune de explorare a Planetei Marte și pentru lansarea unor noi instrumente de observare a spațiului, ESA a început deja și pregătirea unei misiunii viitoare, dedicată observării sateliților Planetei Jupiter. Și pregătește anual în cadrul cursurilor de specializare un mare număr de tineri absolvenți de facultate care vor să se dedice carierelor legate de explorarea universului și de observarea spațiului extraterestru și a corpurilor cerești.

2018_09_ESA_Space_Talks_2018_small

EST_poster_RO_previewPentru luna Noiembrie, ESA, alături de ROSA – Agenția Spațială Română, vă invită să participați la o nouă inițiativă de popularizare a domeniului spațial, în cadrul campaniei „European Space Talks”. Pe toată durata lunii noiembrie, școli, cluburi școlare sau de astronomie, universități, institute de cercetare, companii din sectorul spațial sau orice altă entitate poate organiza activități de promovare a activităților legate de explorarea spațiului, colaborând cu profesioniști din domeniu și utilizând materialele puse la dispoziție de agențiile spațiale.

Spațiul privește pe toată lumea deoarece contribuie zilnic la viețile noastre și poate ajuta la rezolvarea unora dintre cele mai mare provocări ale umanității. Sectorul spațial european contribuie semnificativ la economia Europei și inspiră tinerele generații în multe privințe.

Inspirați-vă și voi elevii, participând la această inițiativă, fie în calitate de organizatori ai unui eveniment, fie participând la un eveniment gata organizat.

Pentru a afla mai multe despre această campanie, urmați link-ul de mai jos:

http://rosa.ro/index.php/ro/educatie/activitati/3144-european-space-talks-impartasim-pasiunea-noastra-pentru-spatiu-noiembrie-2018

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.