La începutul acestei luni, profesorii din SUA care utilizează ca metodă de predare Flipped Learning (învățarea/ clasa răsturnată) despre care v-am vorbit în alte articole, au primit provocarea de a scrie zilnic despre experiențele lor de la clasă, cu elevii lor de vârste diverse – ca modalitate originală de a-și împărtăși gândurile și cunoașterea și de a se ajuta unii pe alții. Așa că, pe blogurile proprii, fiecare a scris mai multe articole; iar platforma www.flippedlearning.org publică cele mai interesante articole scrise de acești profesori. Dintre articolele pe care le primim și noi, am ales pentru astăzi unul care ni s-a părut interesant, fiind scris de o profesoară de matematică care predă la clasele de gimnaziu și la cele serale de liceu.
Iată mai jos articolul scris de Profesoara ”Algebra 1”, doamna Mickie Gibbs, care are o experiență de 10 ani la clasele de gimnaziu din Arab, Alabama și încă 26 de ani ca profesoară la liceul seral. Ea și-a creat propriul blog, pentru a putea reflecta la ”călătoria” întreprinsă de ea până în prezent în răsturnarea claselor de algebră, spunând despre ea că acum nu este numai profesoară ci și antrenor de algebră pentru elevii ei. A ales metoda clasei răsturnate, tocmai pentru a-și susține elevii de la clasele serale, care au mai puțin timp și ca ore de predare și pentru temele de acasă, iar exercițiile făcute împreună, în clasă, îi ajută să înțeleagă mai repede noțiunile teoretice.
Copiii mei de la clasa de algebră au primit înapoi primul lor test din această săptămână. A fost un test în profunzime, ceea ce mie îmi place să numesc ”testul celui care gândește”. A fost foarte accesibil, dar cerea de asemenea ca acești copii să ”sape mai adânc”. Mie testul mi-a plăcut cu adevărat.
Dar mulți copii nu au făcut atât de bine pe cât mi-ar fi plăcut. A fost un fel de mică panică printre elevi (eu le spun întotdeauna copiilor când e momentul să intre în panică!). Am postat notele lor la ora 10 seara și am găsit la ora 7 dimineața a doua zi un elev din clasa mea care discuta despre test (după cum știți, acești profesori folosesc o platformă digitală comună – Wiki, MicrosoftTeams sau alta pentru a posta materialele de studiu, filme, exerciții, pentru a răspunde întrebărilor și a discuta cu elevii sau pentru ca ei să lucreze și discute unul cu altul).
Pentru mulți ani am fost o mare susținătoare a ideii de a da copiilor oportunitatea de a învăța și re-învăța materialul cu care ei se chinuiau. Pentru a le îmbunătăți înțelegerea – și făcând asta – pentru a-și crește notele. Așa cum am scris despre asta în articolul de mai jos*, eu cred foarte mult în speranță.
http://mrsgibbsflipsalgebra1.blogspot.com/2017/07/hope-its-beautiful-thing.html – Speranța este un lucru superb
Am avut pentru mulți ani o politică a lui ”reia și fă din nou”**. Dar acum acea politică nu mi se mai potrivește.
** http://mrsgibbsflipsalgebra1.blogspot.com/2014/11/retakes-and-redos.html – Reluările și refacerile
Așa că am decis să încerc din nou corectările de test. Există multe proceduri de corectare a testelor pe care le poți găsi prin site-uri, dar eu am decis să folosesc politica recomandată de Math Giraffe’***.
*** https://www.mathgiraffe.com/blog/best-procedure-for-test-corrections – Cele mai bune proceduri pentru corectarea testelor.
(Trebuie să notez că eu încă cred că o corectare a notelor va lua mai mult timp decât corectarea unui nou test, dar cred că celelalte părți ale procedurii de re-testare erau mai dificile decât procedurile de corectare.. dar voi vorbi despre asta în alt articol.)
Oricum… ieri le-am înapoiat testul și le-am explicat procedura de corectare a testului. Privirile de șoc și teamă s-au calmat treptat pe măsură ce elevii au realizat că ei s-ar putea să nu fie certați pentru restul perioadei în care vor fi notați.
Astăzi elevii au venit declarând cu mândrie: ”Sunt gata să predau corecturile mele!” (ei aveau o săptămână la dispoziție pentru asta). Câțiva au venit încă de dimineață pentru a pune întrebări despre testul lor.
Unul dintre elevi a spus, ”I-am spus mamei despre corecturi și ea a spus, ‘O iubesc pe profesoara asta!’”
Nu este scopul meu să fiu plăcută de fiecare elev sau părinte. Mă doare puțin, dar știu că sunt acolo și dintre cei cărora nu le prea pasă de mine. Dar asta e OK (sau cel puțin, eu încerc să mă conving că e așa).
Dar ESTE scopul meu pentru fiecare elev și părinte să știe că îmi pasă de învățarea elevilor. De aceea am crezut întotdeauna în speranță. Că voi face ceea ce în mod rezonabil pot pentru a mă asigura că elevii au experiența succesului. Că îi susțin pe elevii mei.
Totul merge înapoi la acea chestiune cu relațiile. Relațiile cu elevii mei sunt importante; relațiile cu părinții elevilor mei sunt importante. Cu cât sunt mai puternice aceste două fundamente, cu atât mai mult elevul va avea o experiență pozitivă, de succes în clasa mea.
Sursa: https://flippedlearning.org/syndicated/i-love-that-teacher-flipblogs/
PS – Vă interesează procedurile de corectare a testelor? Aplicați această politică în clasă? Dacă da, voi ce proceduri aplicați?