7 Lecții pe care fiecare elev ar trebui să le învețe în școală (și care nu au nimic de a face cu curriculum-ul)

Iată, fără alte prezentări, cel mai recent articol publicat de A.J.Juliani și introducerea lui pentru acest articol. Nu uitați de provocările de pe pagina noastră de Facebook!!

Astăzi vreau să explorez câteva lucruri care sunt în mintea mea mai demult. De fapt, am mai scris despre ele înainte, deoarece cred ca ele sunt atât de importante încât merită.

Oricare ai crede tu că este ”scopul” final al școlarizării, putem fi cu toții de acord asupra unui lucru și anume că sunt lecții de învățat de-a lungul drumului care nu au nimic de a face cu curriculum-ul.

Majoritatea acestor lecții apar atunci când te străduiești, când ai de a face cu realitatea în contexte variate și când participi la activități de învățare care implică oameni reali și situații reale.

Se pare că ”eșecul” a devenit un fel de cuvânt la modă în educație. Unora le place să-l folosească. Alții îl disprețuiesc. Noi îl tratăm ca pe un cuvânt rău, ca și cum a ”eșua” este ceva de care ar trebui să-ți fie rușine. Când, de fapt, ceea ce-l face pe cineva să fie măreț (și de succes) este să-ți revii din încercări, adversitate și să înveți din aceste încercări (cunoscute de asemenea ca ”eșecuri”).

James Clear spune că trebuie să tratăm eșecurile ca un om de știință*, iar mie chiar îmi place ce spune el despre acest subiect:

Dacă noi ne concentrăm pe construirea unui nou obicei sau pe învățarea unei noi abilități sau pe stăpânirea unui nou meșteșug, atunci noi de fapt experimentăm asta într-un fel sau altul. Și dacă desfășori suficiente experimente, atunci câteodată tu vei obține un rezultat negativ. Pentru a-l parafraza pe Seth Godin: Eșecul este pur și simplu costul pe care trebuie să-l plătești pe calea spre reuși. Tratează eșecul ca un om de știință. Eșecurile tale nu sunt ceea ce ești. Ele sunt simple puncte cu date care ajută la ghidarea viitorului experiment.”

* https://jamesclear.com/failure-scientist Tratează eșecurile ca un om de știință

challenge-7

Mi-ar place să înlocuiesc acele panouri cu ”elevul lunii” cu panouri cu ”eșecurile/ încercările epice”. Haideți să-i celebrăm pe elevii și profesorii/ personalul care își asumă riscuri, încercând ceva nou și revenind cu reziliență, din nou și din nou.

Deasupra tuturor acestora, noi vrem ca elevii noștri să fie în școală și să creadă în ei. În așa fel încât atunci când părăsesc școlile noastre ei să creadă că pot realiza orice. Ca profesor și ca lider de școală, tu crezi asta despre tine?

Ca profesor, am avut șapte lecții pe care să le dau elevilor mei înainte ca ei să părăsească școala. Acestea sunt lecțiile pe care și eu a trebuit să le învăț ca să pot crede în mine. Ele sunt lecțiile pe care mii de alți oameni de succes le trăiesc zi de zi…

Ca de obicei, vă mulțumesc că citiți!

AJ

challenge-3-text

7 Lecții pe care fiecare elev ar trebui să le învețe în școală

Mama Joanei a murit acum câțiva ani, iar ea era un părinte singur (recent divorțată), fără serviciu, trăind din beneficiile sociale, abia putând să-i dea cele trebuincioase tinerei ei fete. Mai rău încă, ea se lupta cu o depresie extremă, fiind pe muchea unei sinucideri.

Dar, ea a avut o idee și o credință care a fost importantă. Câțiva ani mai târziu, Joanna a propus manuscrisul ei la 12 edituri. Ei, cu toții, l-au respins. Un editor de la cea de a 13-a a aruncat o privire asupra manuscrisului și i-a dat o șansă. Joanne (J.K.) Rowling și-a publicat astfel prima ei carte, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone…

Rich s-a chinuit în școală ca adolescent, luptându-se cu dislexia. Notele lui erau groaznice și unul din profesori i-a spus că fie va sfârși în închisoare, fie va deveni milionar. Lui nu i-a plăcut felul în care li se preda în școală așa că s-a decis să părăsească școala și să-și facă propriul magazin, la 16 ani și fără nici un ban al lui propriu.

El a investit 8000$ din primul foc în reclamă (și asta a fost în 1966), în ceea ce avea să fie prima lui aventură în afaceri. Richard Branson a înregistrat recorduri de vânzări, a investit în avioane și a creat peste 200 de alte idei de afaceri în drumul lui spre a deveni miliardar…

challenge-2

Tu crezi în tine însăți?

Majoritatea oamenilor cu care am vorbit văd felul în care au acționat J.K. Rowling și Richard Branson ca fiind excepții. Ei au avut mari reușite în circumstanțe care ar fi zdrobit pe majoritatea dintre noi. Cu toate acestea, există ceva ce noi putem învăța din calea lor către succes.

În cuvântarea ei din 2008, de la deschiderea anului de la Harvard, Rowling a vorbit despre reușită atunci când tu te vezi pe tine ca un eșec total. Deoarece ea eșuase (în atât de multe privințe, n.n.), singurul lucru care îi mai rămăsese era să lucreze la ceva care conta cu adevărat pentru ea:

Eșecul a însemnat să înlături tot ce nu era esențial. Am încetat să pretind față de mine că eram altceva decât eram de fapt și am început să-mi direcționez toată energia pentru a termina singurul lucru care conta cu adevărat pentru mine. Dacă aș fi reușit cu adevărat în orice altceva, poate că nu aș fi găsit determinarea de a reuși într-o arie de care aparțineam cu adevărat. Am fost eliberată, deoarece cea mai mare temere a mea s-a realizat, iar eu eram încă în viață, și încă aveam o fiică pe care o adoram și am avut acea veche mașină de scris și o idee mare. Și astfel, acea piatră de pe fundul prăpastiei a devenit o fundație solidă pe care mi-am reconstruit viața.

Iar Branson spune ceva similar**.

** https://money.cnn.com/magazines/business2/business2_archive/2006/08/01/8382250/Branson’s Next Big Bet

El a reușit cu magazinul său deoarece i-a păsat de cariera de editor și a fost condus de pasiune:

Ideal, deoarece 80% din viața ta o petreci muncind, ar trebui să începi o afacere în jurul a ceva care reprezintă o pasiune a ta. Dacă ești un surfer și vrei să devii antreprenor, fă-o cu surfing-ul.

Iată, dacă tu poți să-ți satisfaci pasiunea, viața ta va fi mult mai interesantă decât ar fi când doar muncești. Vei munci mai din greu la asta și vei ști mai multe despre ea. Dar întâi va trebui să mergi să înveți singur despre orice este acel lucru pe care vrei să-l faci – să știi mai multe despre surfing decât oricine. Aici vine la rând munca. Dar dacă tu faci lucruri de care ești pasionat, asta vine ca ceva natural.

Branson și Rowling au crezut amândoi în ideile lor, dar mai important, ei au crezut că pot realiza ceva măreț atunci când au fost confruntați cu adversitățile. Poate nimeni altcineva din lumea asta nu le-ar fi dat șansa de a se lupta, dar ei au crezut că se va întâmpla.

challenge-1
Lecțiile pe care eșuăm să le predăm în școală

Se pare că ”eșecul” a devenit un fel de cuvânt la modă în educație. Unora le place să-l folosească. Alții îl disprețuiesc. Noi îl tratăm ca pe un cuvânt rău, ca și cum a ”eșua” este ceva de care ar trebui să-ți fie rușine. Când, de fapt, ceea ce-l face pe cineva să fie măreț (și de succes) este să-ți revii din încercări, adversitate și învățarea care decurge din aceste încercări (cunoscute de asemenea ca ”eșecuri”).

Mi-ar place să înlocuiesc acele panouri cu ”elevul lunii” cu panouri cu ”eșecurile/ încercările epice”. Haideți să-i celebrăm pe elevii și profesorii/ personalul care își asumă riscuri, încercând ceva nou și revenind cu reziliență, din nou și din nou.

Deasupra tuturor acestora, noi vrem ca elevii noștri să fie în școală și să creadă în ei. În așa fel încât atunci când părăsesc școlile noastre ei să creadă că pot realiza orice. Ca profesor și ca lider de școală, tu crezi asta despre tine?

Ca profesor, am avut șapte lecții pe care să le dau elevilor mei înainte ca ei să părăsească școala. Acestea sunt lecțiile pe care și eu a trebuit să le învăț ca să pot crede în mine. Ele sunt lecțiile pe care mii de alți oameni de succes le trăiesc zi de zi…

challenge-4

1. ”Scarpină-te acolo unde te mănâncă”

Oprește încercările de a-ți ”găsi” pasiunea. Fă ceea ce-ți place și ce te bucură. Și experimentează lucruri noi în mod regulat. Există șanse ca tu să îți pierzi timpul ”încercând să-ți descoperi pasiunea”. Cu toții avem lucruri care ne plac sau care ne displac. Avem lucruri care ne interesează și lucruri pe care nu vrem să le facem niciodată. Fă mai multe din cele care îți plac și care te fac fericit. Dar nu uita să explorezi, să experimentezi lumea din jurul tău. Cine știe când te va lovi inspirația, dar atunci când o va face, fii gata să acționezi pentru ea.

Rămâi curios. Învață deseori.

2. Tu ești pe scaunul șoferului. Așa că pune-ți centura și condu.

Steve Jobs spunea, “Tot ce este în jurul tău și pe care tu îl denumești viață a fost făcut de oameni care nu erau mai deștepți decât tine, iar tu poți schimba lumea, o poți influența, poți construi propriile tale lucruri pe care și alții să le poată folosi.” Simplu spus, indiferent de circumstanțe, tu ești însărcinat cu decizia către ce merge viața ta. Motivul pentru care nouă ne plac poveștile despre oamenii bogați (“rags-to-riches” stories) este că acestea se pot întâmpla și se întâmplă în fiecare zi.

challenge-9

3. Trebuie să te oprești din a te distra singur și să începi să te inspiri pe tine însuți.

Ce realizezi dacă privești la televizor, dacă citești știrile din social media și trimiți de colo-colo fotografii? Dacă televizorul și telefonul tău funcționează ca niște unelte de distracție atunci încearcă să limitezi timpul pierdut. Dacă privești, citești și asculți lucruri care te inspiră… atunci tu ești pe calea cea bună. Înconjoară-te de oameni care te inspiră și vei face lucruri extraordinare. Mediul contează.

4. Gândirea măreață funcționează, de fapt.

Dacă vrei să faci ceva important, trebuie să gândești măreț. De prea multe ori ne spunem că visurile sunt doar atât.. visuri. Dar singurul mod în care un vis devine realitate este să crezi cu adevărat că tu poți face ca asta să se întâmple. Așa cum am spus în cartea The Pursuit of Happiness (În urmărirea fericirii): “Tu ai un visTu trebuie să-l protejezi. Oamenii care nu pot face ceva singuri îți vor spune că nu poți să o faci. Dacă vrei un lucru, du-te să obține-l. Punct.

5. Mișcarea creează mișcare… și creează idei.

Când începi să te miști către un scop acest lucru te împinge să mergi mai departe. Acesta este motivul pentru care doar actul de a ”face ceva” poate ajuta oamenii să obțină o mentalitate mai bună. Mișcarea pune de asemenea mintea în mișcare și creează idei noi. Morala poveștii: Ieși afară și fă ceva, chiar dacă este un lucru mic. Apoi lasă să se petreacă efectul bulgărelui de zăpadă!

challenge-6

6. Ar fi mai bine să începi să încerci lucruri noi și să te provoci pe tine însuți IMEDIAT!

De câte ori poți eșua? Răspunsul este niciodată dacă nu încerci lucruri noi sau provocatoare. De câte ori te poți ridica după ce nu ai reușit? Dar cel mai important este să te întrebi pe tine: Cât de multe poți învăța din faptul că nu ai reușit din prima?

Începe să ”eșuezi” de astăzi și schimbă modul în care tu percepi acest cuvânt. Vezi-l ca pe o oportunitate de creștere și învățare. Vezi-l ca pe un mod de a-ți testa noile idei și de a-ți îmbunătăți înțelegerea. Vezi-l ca pe un pas necesar către succes și nu ca pe un sfârșit al orice.

7. Trăiește pentru alții, nu pentru tine.

Ce poți face tu ca să ajuți oamenii? Ce probleme ai și pe care și alții le-ar putea avea? Cu ce poți tu contribui la această lume…. Să trăiești pentru alții e simplu. Asta nu înseamnă să renunți la obiectivele și aspirațiile tale, este în schimb vorba să contopești aceste obiective cu nevoile altora. Fă asta.

O să vă las cu un citat final din J.K. Rowling:

Este imposibil să trăiești fără să eșuezi la ceva, decât dacă nu trăiești atât de prudent încât ai putea de fapt să nu fi trăit deloc, în care caz tu ai eșuat în mod implicit.

Hai, du-te și încearcă ceva nou. ”Scarpină-te unde te mănâncă” și vezi ce se întâmplă. Dar mai presus decât toate astea, continuă să crezi în tine însuți.

Sursa: http://ajjuliani.com/7-lessons-every-kid-learn-school-nothing-curriculum/

PS – Precum știți, am început o etapă a provocărilor (pe prima o puteți găsi pe pagina noastră https://www.facebook.com/educatiesirezilienta/) și vă pregătisem pentru astăzi un alt articol, foarte provocator!. Dar articolul de mai sus apărut astăzi în căsuța noastră de mail ni s-a părut că se potrivește foarte bine cu provocările noastre, așa că.. iată-l.

Îi mulțumim lui Juliani pentru că, nu știu cum face, dar este în armonie cu intențiile noastre. Sau noi, cu ale lui..? Nu contează, ne face plăcere să-i promovăm gândirea și sperăm că și vouă vă plac ideile și îndemnurile lui 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.