Dincolo de notele la teste și de reținerea informației

Acum, la început de an, sunt lucruri la care trebuie să ne gândim – din nou și din nou – și pe care trebuie să le aducem la masa discuției atunci când vorbim despre obiectivele școlii, pentru a avea un an de succes. Pentru că e foarte ușor să te lași prins de vâltoarea programărilor, regulilor, sau tuturor lucrurilor care țin de administrarea datelor, organizare și așa mai departe.

Așa că, deoarece vom avea o mică pauză de câteva zile în publicarea de articole, vă propunem pentru această perioadă să vă gândiți la temele propuse de George Couros.

Eu cred că noi trebuie să-i inspirăm pe copii să-și urmeze pasiunile, în timp ce îi lăsăm să ne inspire pe noi să facem la fel.” – George Couros

1-Dincolo-note-1

Există doi termeni pe care i-am văzut aruncați în discuțiile din jur, care înseamnă mult mai mult decât modul în care sunt ei utilizați: învățarea și achiziția. Motivul pentru care aceștia doi ne vin în minte este datorită conexiunii lor directe unul cu celălalt în contextul educației.

Dacă ”sapi” un pic, atunci când cuvântul ”învățare” este pronunțat, el este utilizat deseori în locul ”memorării și reproducerii” (reținerii și regurgitării în textul original, n.n.) Dacă noi utilizăm termenul de ”învățare” în acest fel, oare suntem noi concentrați mai mult pe cunoașterea în profunzime, înțelegere și aplicare, sau noi ne pregătim elevii pentru jocul cu miză înaltă al Hazardului? Asta nu înseamnă să spunem că reținerea cunoașterii nu este esențială, ci să spunem că tipul de învățare pe care încercăm să o obținem în școli merge dincolo de memorare și regurgitare.

Achiziția, pe de altă parte, este deseori utilizată în locul ”notelor”, cel mai adesea al notelor primite la teste. Nu sunt împotriva testelor în școală, dar sunt împotriva utilizării cuvântului ”achiziție” care echivalează doar cu notele la teste.

1-Dincolo-note-6

Echipa de voluntari ai Geoparcului Țara  Hațegului care, după o muncă de peste doi ani pentru dezvoltarea zonei, reprezintă România la o conferință internațională.

Ce învățare și câte cunoștințe credeți că au achiziționat din aceste activități?

Conexiunea dintre cele două cuvinte este faptul că ”achiziția” unei ”învățări” profunde este greu de măsurat, iar acea învățare care este necesară unei persoane poate fi diferită de cea necesară altei persoane. Noi vorbim mereu în educație despre colaborare, dar căutăm un grup de oameni care gândesc la fel, sau căutăm grupuri care aduc puncte de vedere, experiențe și cunoștințe diferite la masa discuției? Ți-ai dori să ai o echipă de administrare (consiliu al școlii) cu oameni care gândesc cu toții la fel, sau mai curând ai aduce lucruri diferite la masă, știind că ei vor aprecia mai bine punctele de vedere și abilitățile diferite ale personalului școlii?

Așa că, ce înseamnă cu adevărat ”achiziția” și ”învățarea”? Aș putea să caut definițiile pe Google, să le copiez și să le reproduc aici, dar nu ăsta este scopul acestui articol. Definiția unui cuvânt înseamnă deseori mai puțin decât modul în care noi folosim acel cuvânt. De exemplu, dacă tu faci un raport al rezultatelor elevilor din școala ta și utilizezi cuvântul ”achiziție” sau ”achizițiile elevilor”, dar apoi continui doar cu o listă a notelor la teste, definiția ”achiziției” nu mai contează prea mult față de ceea ce tu spui și arăți comunității tale.

1-Dincolo-note-4

Scopul acestui articol este acela de a atrage atenția că noi trebuie să ne întrebăm permanent ce înseamnă aceste cuvinte atunci când ele sunt folosite în discuție în loc de ”memorare” și ”note”; și de asemenea atunci când ele nu sunt folosite. Comunitățile din școli (nu numai profesorii și directorii, inspectorii, dar și elevii și părinții/cei care îi au în grijă) ar beneficia din discutarea acestor doi termeni (învățare și achiziție) și dacă ar decide ce înseamnă aceștia și cum arată ei în organizația (școala) lor. Aceste cuvinte sunt utilizate tot timpul și, dacă ele înseamnă doar ”reținerea informației” și ”note”, înseamnă că noi ne limităm atât elevii cât și școlile noastre.

https://georgecouros.ca/blog/archives/8524

1-Dincolo-note-2

PS – Încă așteptăm de la voi să ne indicați ce resurse din cele propuse în articolele anterioare (sau pe care le-ați găsit urmând link-urile) vă interesează, pentru a da echipei noastre temă de traducere 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.