O viziune pentru clasa ta

Noi sperăm că până acum v-am convins că rolul nostru ca educatori nu este numai acela de a transmite cunoștințe, ci și acela de a provoca elevii să le caute singuri, să le conecteze cu aspecte ale vieții pe care le cunosc, să le examineze, chestioneze, să învețe să gândească mai profund cu ajutorul acestora, să comunice, colaboreze, să găsească soluții la probleme, să fie creativi, să-și dezvolte acele (multe!) competențe și abilități de gândire, sociale, emoționale, civice de care au nevoie în viață.

Se apropie școala și suntem siguri că mulți dintre voi și-au îndreptat deja atenția asupra anului școlar ce vine, asupra materialelor de care vor avea nevoie. Dar, înainte de toate, înainte de a vă alege aceste materiale ajutătoare sau modalitățile de lucru în clasă pentru anul viitor, noi vă lansăm provocarea venită de la Prof. Steve Haberlin, de a vă crea în minte sau, cel mai bine, cu hârtia și creionul alături o viziune a modului în care va arăta clasa voastră în acest an.

Steve este doctorand și asistent universitar la Universitatea South Florida, unde supervizează pregătirea și predă pentru viitorii profesori de școală și liceu. Înainte de a deveni asistent universitar, el a lucrat timp de șapte ani cu elevii gifted din diferite școli.

clasa-ideala-7

Acum câțiva ani, un mentor mi-a făcut o sugestie foarte utilă. El mi-a spus să vizualizez cum ar arăta clasa mea ideală. Nu numai decorațiile de pe perete și modul în care sunt aranjate pupitrele, dar toate aspectele ”clasei mele ideale”, incluzând modul în care se poartă elevii, cum arată învățarea, cum predau în fiecare zi, interacțiunile mele cu părinții și tipul de rezultate – academice și social-emoționale – pe care le-aș obține. A fost un exercițiu plin de forță.

Mi-am amintit recent despre importanța dezvoltării unei astfel de viziuni după ce am terminat un program numit self-authoring* (un program care te ajută să-ți explorezi în scris trecutul, prezentul și viitorul, n.n.), care implică realizarea hărților diferitelor arii ale vieții tale, scriind ceea ce ți-ai dori la modul ideal să obții în acele arii. M-am gândit cum s-ar putea aplica asta predării. Dacă profesorii și-ar crea o hartă a clasei ideale scriind despre ariile de activitate diferite? Cred că asta ar fi o modalitate de dezvoltare profesională foarte utilă (nu am participat niciodată la un astfel de program, deși ar putea exista așa ceva).

* https://selfauthoring.com/

Mai jos sunt unele dintre ariile despre care profesorii ar putea să scrie. Fără să-și facă griji despre logistică sau alte ”aspecte practice”, ei ar putea petrece probabil 10-20 de minute scriind despre fiecare categorie. Împreună, aceste categorii vor compune mediul ideal al clasei fiecărui profesor.

clasa-ideala-3

Elevii:

Profesorii ar putea descrie comportamentul ideal și cum învață elevii. Ce ar putea să facă elevii în clasă? Dacă învățarea a fost optimă, cum ar arăta? Sunt elevii angajați în activități de grup, discuții, dezbateri, scriere, lectură – toate cele de mai sus? Cum interacționează unul cu altul și cum se tratează între ei?

clasa-ideala-2

Resursele:

Într-o clasă ideală, ce consumabile și resurse există? Ce fel de cărți, kit-uri pentru proiecte, tehnologie, scaune etc. sunt în acea clasă? Cum sunt utilizate aceste resurse? Ce impact au aceste resurse asupra învățării și rezultatelor elevilor?

clasa-ideala-5

Implicarea părinților:

Cum ai descrie la modul ideal interacțiunile cu părinții? Ce fel de suport din partea părinților primești? Susțin părinții cerințele lucrului acasă? Îi vezi pe părinți venind în clasă ca voluntari? Amintește-ți, asta este viziunea ta ideală.

clasa-ideala-4

Rezultatele elevilor:

Scrie despre rezultatele ideale ale elevilor și achizițiile lor în învățare (nu numai academică, n.n.) Ce fel de performanțe ți-ar plăcea să vezi din partea elevilor tăi? Ce fel de rezultate la teste sau alți indicatori de achiziție apar într-o organizare ideală?

clasa-ideala-1

Predarea:

Într-o clasă perfectă, cum te imaginezi pe tine predând? Ce fel de metode pedagogice utilizezi? Cum sunt performața și sentimentele tale în fiecare zi?

Crearea unei viziuni pentru clasă poate ajuta profesorii să-și clarifice obiectivele. Deși poate părea un clișeu, ceea ce spui te poate împiedica să atingi o țintă pe care nu o vezi. Te rog să nu consideri această activitatea ca pe un fel de viziune despre predare a Pollyannei.**

https://en.wikipedia.org/wiki/Pollyanna_principle – Principiul Pollyana (tendința oamenilor de a-și aminti mai bine lucrurile plăcute decât cele neplăcute).

Deși nu toate aceste viziuni ar putea deveni realitate, gândind lucrurile în termenii unor arii diferite ale clasei l-ar putea ajuta pe profesor să-și definească mai bine obiectivele, adoptând abordări mai eficiente și simțindu-se mai motivat în fiecare zi.

Sursa articolului: https://www.educationworld.com/users/stevehaberlin

PS. – Noi vă urăm spor la acest exercițiu care, din experiența noastră, este foarte util în orice domeniu de activitate. Și este valabil și pentru instituții, școli, grupuri de lucru etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.