Trei lucruri pe care să le cauți la un lider

Există atât de multe articole despre caracteristicile unui mare lider și, având în jur atât de mulți directori de școală extraordinari, m-am gândit la oamenii care au ieșit în evidență în cariera mea și m-au ajutat să ating cele mai înalte culmi.

Rezultatul este o listă simplă, dar câteodată ce e simplu e mai bun.

-Leader-Teacher-Staff-Discussion

 1. Ei te susțin.

  Îmi amintesc de un moment de la începutul carierei mele; am făcut ceva extrem de prostesc în clasă, un lucru care în esență era inocent și nu avea în spate nici o rea intenție. Nu a produs nici un fel de rău, dar un părinte s-a plâns și a stabilit o întâlnire cu directorul și cu mine. Directorul l-a asigurat pe părinte că nu a fost nimic semnificativ și că eu demonstrasem că sunt un profesor excelent și căruia îi păsa extraordinar de mult de elevi. Părintele a plecat simțindu-se mai confortabil după această întâlnire dar în secunda în care el a plecat, directorul meu a spus, ”La ce te-ai gândit?!?!?! El știa că eu o sfeclisem deși nu avusesem intenția și a vrut să fie sigur că mă voi gândi mai bine în viitor. Ce am apreciat eu a fost că el m-a susținut în fața părintelui. Nu m-a absolvit de responsabilitate, dar a fost drăguț și atent în timpul întâlnirii și a știut că eu am făcut doar o greșeală și că totul nu a fost ceva prea important privit din perspectiva mai largă a lucrurilor.

  Există mulți educatori care se forțează să fie mai buni pentru elevii lor și, pentru asta ajung să își asume riscuri. Dacă tu ai un lider care știi că te va susține, vei fi dispus să îți asumi acele riscuri.

  leader-1

 2. Ei te împing să devii mai bun.

  Deși susținerea este esențială, sunt importante de asemenea îndemnurile spre mai bine ale unui lider. Când aud un profesor că spune, ”Directorul meu e grozav pentru că pur și simplu mă lasă în pace”, acesta este întotdeauna un semn de avertizare pentru mine. Creșterea într-o astfel de școală va fi limitată și mulți educatori grozavi și-au depășit liderii deoarece au simțit că aceștia stagnează. Este grozav când știi că cineva te susține, dar dacă nu ești împins să te dezvolți, ai putea regresa. Ceea ce fac liderii măreți pentru a-i ”împinge” pe alții este deseori ajustat în funcție de persoana din fața lor. Unii ar avea nevoie de mai multă presiune, în timp ce alții s-ar putea ofili în aceleași condiții. Indiferent cum, liderii buni vor găsi o cale să scoată la lumină tot ce-i mai bun în oamenii pe care ei îi deservesc.

   

  leader-2-text-bun

 3. Lor le pasă mai întâi de tine ca persoană și în al doilea rând ca de om care muncește.

  Am avut chiar eu câteva momente în viață când nu-mi stătea mintea la cariera mea. Cel mai bun lider pe care l-am avut a știut că am niște probleme personale și m-a încurajat să NU vin la muncă și să-mi acord timp să mă fac bine. Ea mi-a spus, ”dacă nu-ți vei rezolva aceste probleme personale, o să te chinui și la muncă. Acordă-ți timp și fă-te bine. Slujba ta va fi întotdeauna aici.” Nu am simțit niciodată că ea s-ar concentra vreodată pe ”linia de la final” ci întotdeauna pe ceea ce aveam nevoie să fiu mai bun în toate aspectele vieții. Asta m-a făcut să merg pentru ea până la capătul pământului, deoarece am știut întotdeauna că mă apreciază întâi ca persoană și apoi ca educator. Micile momente din când în când, întrebând ce mai faci tu, trecând pe la mine, conversații despre interese care nu aveau nici o legătură cu școala, sunt investiții pe care tu le faci în oameni, iar oamenii vor fi întotdeauna resursa ta cea mia valoroasă. Acesta este un simplu sfat, dar este întotdeauna bine de rememorat pentru liderii de oriunde.

Acesta sunt lucrurile care au funcționat pentru mine, și mi-ar face plăcere să știu ce au făcut cei mai buni lideri pentru ca voi să vă atingeți nivelul cel mai înalt.

George Couros

Sursa: https://georgecouros.ca/blog/archives/8444

leader-vs-boss
PS. Pentru noi, liderii nu sunt doar directorii sau inspectorii sau oamenii din ministere, ci și modelele de oameni care nu fac și nu țin totul doar pentru ei, ci știu să împărtășească ceea ce realizează și cu alții, ajutându-i să devină mai buni, ca oameni și ca profesioniști.

Astăzi am descoperit și noi un astfel de model, în persoana Alexandrei, o profesoară la clasele pregătitoare, care creează cu drag și împarte cu ceilalți resurse educative.

Vă invităm să o vizitați aici: https://alefejer.wixsite.com/loveforteaching

Și sperăm, să fiți cât mai mulți cei care îi urmați exemplul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.