Cei ”3 E” în construirea unei bune culturi a școlii

Am mai vorbit recent despre cum să construiești o cultură a școlii care oferă copiilor un mediu favorabil învățării și am publicat și alte articole care subliniau importanța mediului în dezvoltarea sănătoasă a omului și în învățare. Astăzi, prin intermediul unui alt articol scris de George Couros – directorul de școală și inspectorul școlar care susține necesitatea schimbării educației, vă propunem o discuție despre cei mai importanți trei factori care intră în componența unei bune culturi a școlii. Și, ca să vă încredințați că este vorba despre o discuție deschisă, iată declarația lui George de la începutul articolului:

Eu scriu ca să învăț, nu neapărat ca să-mi împărtășesc învățarea. Încerc să lucrez pe marginea acestor idei prin scrierile mele, așa că orice feedback va fi apreciat.

1-good-school-1
În cadrul rolului de lider, unul din lucrurile pe care mă concentrez este să iau lucrurile complexe și să încerc să le simplific. Nu ”simplu” în executare și în muncă, ci în mesajele care să creeze o viziune mai clară asupra lucrurilor pe care este esențial să ne concentrăm, acum și în viitor. În mintea mea continuă să revină aceste trei idei principale.

  1. Mediul (The Environment)

  2. Experiența (The Experience)

  3. Energia (The Energy)

Concepte simple, dar sarcini uriașe în munca noastră. Dar ce înseamnă fiecare dintre ele când aprofundezi?

Mediul (The Environment) este vorba despre spațiul/ spațiile din jurul nostru și despre ”lucrurile” de care este nevoie ca să îi putem deservi pe elevii care învață.

Experiența (The Experience) este despre ceea ce concepem noi pentru învățare și ceea ce îi împuternicim pe ceilalți să creeze pentru ei înșiși.

Energia (The Energy) – este ceea ce aducem în noi înșine pentru școlile noastre și ceea ce alții ajută să se declanșeze în ceilalți.

Pe măsură ce scriu despre fiecare, înțeleg că există o suprapunere definită. Este greu să creezi o experiență fantastic de bună pentru elevii noștri și pentru clasele noastre atunci când energia fie că ne lipsește fie că ne împinge în direcții negative. Mediul poate fi afectat negativ de o experiență lipsită de strălucire. Multe școli care au acces la resurse creează o experiență care e departe de a fi ideală.

Poate să se petreacă în școală o experiență grozavă de învățare atunci când una dintre ele lipsește? Într-o oarecare măsură da, dar aș spune că dacă toate cele trei sunt în centrul atenției, șansele de succes devin mult mai mari. Cu toate acestea, am făcut o listă cu ceea ce ar fi în direcție opusă cu ceea ce văd eu că ar fi cel mai valoros. Mulți educatori risipesc o energie uriașă pentru a depăși o experiență proastă în învățarea lor, ca și pentru condițiile mai puțin ideale ale mediului. Dar dacă primele două ”E-uri” există, asta ar putea spori energia pe care un educator o aduce în profesie. Educația este un traseu de carieră care poate fi atât de epuizant emoțional, mental și câteodată fizic, așa că ar fi incredibil de bine să vezi cum mai multe școli se concentrează în a-și susține profesorii pentru ca ei să aibă grijă de ei, în așa fel încât ei să exceleze în ceea ce fac.

1-good-school-3

Ceea ce este important este ca fiecare dintre aceste ”E-uri” să fie incorporat în școala ta sau în cultura organizațională. Care sunt elementele din fiecare care susțin cel mai mult deservirea oamenilor? Cum să crești concentrarea pe fiecare arie în timp ce tu totuși lucrezi în cadrul unor anumite constrângeri care sunt deseori în afara controlului școlii? Unde excelezi și unde ai lipsuri, și de ce?

Voi examina mai profund aceste trei ”E-uri” în viitor dar mi-ar place să vă ascult gândurile. Din nou, nu vreau să spun că e simplu să fii un educator, ci mai mult să concentrez atenția asupra marilor idei și a cât de importante sunt ele în susținerea învățăceilor noștri și în a-i ajuta pe ei să exceleze. Mi-ar place să aud gândurile voastre nu numai despre fiecare element din listă, dar și exemple care să vă susțină ideile.

George

Sursa. https://georgecouros.ca/blog/archives/8379

1-good-school-4

PS – Credem că și pentru noi ar fi important să reflectăm și să discutăm despre aceste lucruri și să împărtășim idei și experiențe , bune sau mai puțin bune, care să ajute cât mai multe școli, directori de școală, profesori și elevi.

Ca bonus, vă oferim și un fragment din cursul pe care Dl. Prof. Florian Colgeag îl oferă profesorilor care vor să contribuie la schimbarea modului în care se face educația astăzi.

https://www.youtube.com/watch?v=KgUE9uAToxs&feature=youtu.beProf. dr. Florian Colceag: toceala, pedeapsa, violența în clasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.