Dacă tot v-am vorbit despre Teams, o platformă digitală capabilă să integreze mai multe programe și aplicații utile profesorilor, astăzi ne-am gândit să vă prezentăm un program creat chiar de un profesor, pe care nu știu dacă acum, dar foarte probabil curând îl veți regăsi și pe această platformă – ClassroomQ, în traducere liberă Coada/ lista de așteptare a clasei (Q vine de la Queue = coadă). Desigur, utilizarea acestui site, ca și a platformei Team presupune ca elevii să aibă fiecare acces la o tabletă sau laptop.
O unealtă simplă și puternică, făcută de profesori pentru profesori…
Se spune că necesitatea este mama invențiilor, și într-adevăr necesitatea a lansat și ClassroomQ, un site conceput să pună la dispoziția profesorilor o cale mai eficientă pentru a acorda asistență elevilor în clasă. Ideea a fost mai curând simplă: să-i aliniezi digital pe elevii care au nevoie de asistență prin utilizarea unui echipament conectat la internet. Când elevii ar avea nevoie de asistență, ei ar apăsa un buton și profesorul va fi atenționat imediat pe ecranul propriului computer/ laptop/ tabletă, făcând ca acea ridicare de mână ”stabilită” anterior ca mijloc de atenționare să devină depășită. Elevii ar fi chiar capabili să trimită profesorului un comentariu, făcând întregul proces și mai eficient din moment ce profesorul poate rezolva apoi rapid problemele simple.
Când i-a venit această idee co-fondatorului, Kyle Niemis, un profesor de științe din regiunea South Brunswick, el a fost convins că o asemenea aplicație sau site există deja. Dar după o căutare asiduă el nu a găsit nimic și, acolo unde alții ar fi renunțat, el a luat această problemă în propriile mâini și a contactat un prieten profesor, Dan Martinho, un adept al ideii ”fă singur” și profesor de muzică din regiunea Wall Township. Kyle și Dan își încrucișaseră drumurile înainte, când amândoi lucraseră în South Brunswick, la o sesiune regională de dezvoltare profesională cu tema tehnologiilor digitale în educație. Kyle și-a amintit că Dan avea o mică companie pentru dezvoltarea de aplicații și site-uri (PuxApps Digital Media LLC) și s-a gândit că el va fi probabil capabil să-l ajute să aducă ideea la viață. După o întâlnire și câteva discuții la telefon, cei doi s-au îmbarcat într-o călătorie de aproape un an pentru a crea ceea ce până la urmă a devenit cunoscut ca site-ul ClassroomQ.
“Răspunsul la ClassroomQ nu a fost deloc rapid sau copleșitor,” spune co-fondatorul Dan Martinho. “Când Kyle m-a abordat cu ideea lui am știut că e ceva care merită, dar într-o aventură ca asta nu știam dacă și alții vor simți la fel.”Dar au câștigat suportul profesorilor.
Kyle și Dan atribuie mult din popularitatea pe care a câștigat-o ClassroomQ, simplității sale, ceva din care ei au făcut principala trăsătură, de-a lungul dezvoltării site-ului. Ei au vrut să creeze ceva pe care profesorii să-l poată implementa în clase imediat, fără nevoia de a mai meșteri, de a urma cursuri de dezvoltare profesională sau să piardă timp explicând elevilor cum funcționează. ”Tabloul de comandă” (dashboard) al elevilor de pe site constă în doar două butoane: unul pentru a cere asistență și unul pentru a anula cererea, cu o căsuță unde elevul trebuie să scrie un comentariu. De partea profesorului, este doar o listă a elevilor care au nevoie de asistență și comentariile lor. Profesorul primește o atenționare ori de câte ori elevii din clasă cer ajutorul și în ce ordine.
Deși este încurajator de simplu și ușor de folosit, site-ul are unele implicații majore în clasă, atât în SUA cât și în alte țări. Profesorii au raportat o reducere a anxietății și un calm în clasă datorită faptului că elevii știu că sunt trecuți în acea listă de asistență și că până la urmă vor primi răspuns/ ajutor. Ușurința cu care fiecare elev poate cere asistență a încurajat de asemenea elevii mai tăcuți sau pe cei care este mai puțin probabil să ridice mâna pentru a pune întrebări sau a cere ajutor. Profesorii au raportat o productivitate crescută în clasă atunci când utilizează site-ul: să nu mai trebuiască să ridice mâna i-a eliberat pe elevi ca să poată face altceva iar profesorii sunt capabili deseori să rezolve problemele mai rapid și mai ușor. Site-ul are și facilitatea de a exporta fiecare sesiune, astfel încât profesorii au o înregistrare despre cine a întrebat și ce și de câte ori fiecare elev a solicitate asistență, completat cu comentariile făcute. Având o astfel de înregistrare a interacțiunii elevilor și a angajamentului acestora în clasă nu a fost posibil înainte de ClassroomQ și poate fi foarte util în dezvoltarea programelor de asistență specială (pentru elevii cu dificultăți – IEP), în comunicarea părinți-profesor, în planificarea lecțiilor, în reflecția asupra metodelor, materialelor folosite etc.
Una din cele mai cerute facilități ale ClassroomQ este abilitatea pentru profesori de a răspunde întrebărilor elevilor. Site-ul oferă elevilor abilitatea de a scrie un comentariu pentru profesor, dar nu și vice-versa. “Noi nu am vrut ca acest ClassroomQ să substituie interacțiunea față-în-față actuală, doar ceva care să îmbunătățească instruirea în clasă,” spune co-fondatorul, Kyle Niemis. “Există deja mai multe aplicații și site-uri care îndeplinesc acest rol.” Chiar și fără această abilitate, site-ul transformă felul în care arată instruirea în multe clase din întreaga lume. Este doar unul din multele exemple în care tehnologia potrivită poate schimba ceva atât de universal cum este ridicarea mâinii în clase.
Sursa: https://flippedlearning.org/tools_apps/classroom-q-efficiently-organize-student-questions/
Pingback: 6 Unelte Ed Tech de încercat în 2019 | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate