Adolescenții și Social Media

De ce nu este un lucru inteligent ca părinții -și lase copiii să-și petreacă timpul în Media Socială (social media)

Am mai vorbit în alte articole* despre disputele cu sau fără tablete sau telefoane la școală. Având în vedere oportunitățile pentru învățare pe care le oferă tehnologia modernă și accesul la internet, mulți experți în pedagogie susțin utilizarea tehnologiei, spunând însă că depinde integral de noi, de adulții responsabili să-i educăm pe copii pentru a o utiliza nu ca sursă de distracție, ci pentru a atinge obiective de dezvoltare.

Iar primii adulți responsabili de educarea copiilor sunt, sau ar trebui să fie părinții.

* https://creeracord.com/2018/02/26/speranta-nu-este-o-strategie/

Între sursele de distracție ale copiilor din ziua de astăzi este și navigarea liberă / fără restricții în platformele de social media pe care în mod greșit o permit părinții adolescenților (pentru că majoritatea acestor platforme nu acceptă crearea de conturi pentru persoanele sub 18 ani!). Tot accesul la platformele de media socială accentuează fenomene cum este hărțuirea (bulying). Despre accesul copiilor de gimnaziu în aceste medii vorbește și articolul de mai jos, scris de Melanie Hempe, fondatoarea organizației Familiile care stăpânesc media (Families Managing Media).

adolescenti-social-media-1

Creierul adolescenților este pur și simplu prea imatur pentru a utiliza în modul potrivit media socială.

Iubesc cu adevărat copiii de gimnaziu. Am acasă doi dintre ei! Dacă ai trecut prin experiența de părinte al unui copil de gimnaziu, poate ai remarcat ceea ce văd eu: Lucruri stranii par să se întâmple în creierul adolescenților în prima zi în care ei pășesc în clasele de gimnaziu.

Cineva ar putea sintetiza obiectivele lor de viață în acest fel:

  • Să fii amuzant cu orice preț. (vedeți glumele prostești din baie, vorbitul la momentul nepotrivit în clasă și atitudinea de ”cu orice preț să devii popular”)

  • Să te concentrezi pe SINE – hainele lor, nasul lor, corpul lor și părul lor.

  • Să încerci lucruri noi. Ei se joacă ”de-a îmbrăcatul” unei identități, încercând lucruri ca să vadă dacă li se potrivesc. Ei sunt impulsivi și împrăștiați, emoțional sunt când sus când joc și câteodată chiar se pare că ei au involuat în dezvoltare, în căutarea lor pentru independență.

Ca părinte, și tu te schimbi, intrând într-o etapă când pleci cu repeziciune de pe platforma naivă a afirmației ”Copilul meu nu ar putea face niciodată….” pentru a realiza că, ”Sunt sigur/sigură că copilul meu a făcut asta. Îmi pare rău și vă rog să-i scuzați comportamentul, știți, trece prin acea fază…”

Lista ta de instrucțiuni de părinte ar putea include declarații ca:

  • “Dacă nu poți spune ceva frumos, nu mai spune nimic!”

  • “De câte ori trebuie să-ți mai spun să nu folosești acel cuvânt?”

  • “Nu mai răsturna sticla aia!”

  • “Nu mai repeta ABC-ul!”

  • “Te porți ca un copil de 2 ani.”

  • “Unde ți-a fost capul/ gândirea?”

adolescenti-social-media-4

Apoi se întâmplă!! Poate pentru că ești extenuat de cerșeala lui/ei constantă de a avea un telefon, sau pentru că te gândești că toți prietenii lui/ei au unul, sau pentru că tu vrei să-ți iei pentru tine cel mai nou model… cedăm. Acționăm impulsiv. Creierul nostru pare să regreseze la fel ca și al lor și le dăm vechiul nostru smartphone (sau le cumpărăm unul nou-nouț, poate chiar mai ”cool” decât al nostru, n.n.)

Și, cu această singură mică decizie, vine și accesul la lumea social media – ceva la care noi nu ne-am gândit și ceva pentru care nici unul dintre noi nu a fost pregătit de fapt. Pentru că, creierul adolescenților se re-organizează și tentația asumării de riscuri este mare iar controlul impulsurilor este mic, nu-mi pot imagina un timp mai prost din viață pentru a avea acces la social media decât gimnaziul. Iată aici câteva motive de ce:

  1. Social media nu a fost concepută pentru ei. Cortexul frontal al adolescenților, nedezvoltat, nu poate stăpâni distracția sau tentațiile care vin cu utilizarea rețelelor de media socială. În timp ce tu începi să-l înveți acum să utilizeze tehnologia responsabil, trebuie să știi că nu vei fi capabil/ă să-i înveți maturitatea cerută de media socială. E ca și cum încerci să faci hainele să se potrivească și ele sunt mult prea mari, ei vor utiliza în mod nepotrivit media socială până în momentul când ei devin mai mari și aceste medii li se potrivesc mai bine.

  2. Media socială este o tehnologie de antrenare/ distracție. Ea nu îl face pe copilul tău mai deștept sau mai bine pregătit pentru viața reală sau un job viitor; Nici nu este necesară pentru o dezvoltare socială sănătoasă. Este distracție pură atașată la o platformă de marketing care extrage fragmente de informație personală și preferințele fiecărui copil de fiecare dată când o utilizează, ca să nu mai menționăm orele lor de timp și atenție.adolescenti-social-media-2

  3. Mentalitatea de ”mai mult este mai bine” a adolescenților este o potrivire periculoasă cu social media. Tu ai cu adevărat 1456 de prieteni? Ar trebui cu adevărat ca ei să stea pe aceste platforme nouă ore pe zi? Social media permite (și îi încurajează) să exagereze cu conexiunile prietenilor tot așa cum ei au tendința să exagereze cu toate lucrurile din viața lor.

  4. Social media este o formă de adicție la distracția legată de ecrane. Și, la fel ca dependența de jocurile pe computer**, utilizarea timpurie stabilește modelele și obiceiurile de dependență de mai târziu.

    ** https://www.psychologytoday.com/intl/blog/mental-wealth/201402/gray-matters-too-much-screen-time-damages-the-brain Prea mult timp petrecut în fața ecranului afectează creierul, Gray Matters

  5. Media socială înlocuiește munca ”grea” de învățare a comunicării față-în față cu colegii, o abilitate pe care ei ar avea nevoie să o practice pentru a avea succes în viața reală.

  6. Media socială i-ar putea face pe adolescenți să piardă conexiunea cu familia și să-i vadă în schimb pe ”prietenii online” ca pe un fundament pentru ei. Deoarece partea cognitivă a creierului lor este încă în formare, nevoia adolescentului de a fi atașat de familie este la fel de importantă acum pe cât a fost în perioada când erau mai mici. Asigură-te că acest atașament este puternic. În timp ce ei au nevoie și de atașamentul cu prietenii lor, ei au nevoie chiar mai mult de un atașament sănătos cu familia.

  7. Utilizarea de către adolescenți a mediei sociale reprezintă o pierdere de potențial. În timp ce cineva ar putea să argumenteze că există anumite beneficii ale social media pentru adolescenți, costurile sunt foarte ridicate în timpul anilor când dezvoltarea creierului lor atinge o culme a performanței pentru învățarea de lucruri noi. E ușor pentru adolescenți să irosească prea mult timp din timpul creierului lor în lumea digitală. Noi știm din multe studii că este imposibil pentru ei să mențină în echilibru totul.

Stressed kids about to win online game - technology addict generation
Cum pot copiii să se calmeze?

În primul rând, noi avem nevoie să ne calmăm și să ne gândim la ce le permitem copiilor noștri să facă. Noi trebuie să înțelegem lumea mediei sociale și modul în care adolescenții o folosesc, diferit față de adulți.

Iată câteva sfaturi care au funcționat bine pentru mulți părinți.

  1. Întârzie accesul. Cu cât mai mult părinții întârzie accesul, cu atât mai mult timp are copilul să se maturizeze în așa fel încât el sau ea să utilizeze tehnologia cu mai multă înțelepciune ca tânăr adult. Întârzierea accesului de asemenea pune o mai mare importanță mai întâi pe dezvoltarea relațiilor personale autentice.

  2. Urmărește-le conturile. Intimitatea social media este o minciună: nimic nu este personal în lumea digitală și nu ar trebuie să fie nici față de părinți. Asigură-te că setările de privacy sunt activate dar să știi că acele setări îți pot da un fals sentiment de siguranță. Încurajează-l pe adolescentul tău să aibă conversațiile private în persoană sau prin intermediul unei convorbiri telefonice dacă ei nu vor să le fie citite pe social media.

  3. Creați conturi ale familiei. În loc să creați conturi individuale ale adolescenților, creați un cont al familiei. Asta le permite copiilor să păstreze legătura cu prietenii într-un mediu mai sigur în social media.adolescenti-social-media-7

  4. Permiteți accesul pe mediile sociale numai pe ecranele mari. Permiteți-le adolescenților să intre pe conturile de social media numai de pe computerul sau laptop-ul de acasă, care să fie situat în văzul familiei, în acest fel ei îl vor utiliza mai puțin. Atunci când este utilizat pe ecranul telefonului propriu pe care ei îl pun în buzunar există mai multe probleme potențiale cu utilizarea secretă. Cu cât accesul este mai secret, cu atât există un mai mare potențial pentru alegeri proaste.

  5. Păstrați un ochi de vultur asupra ceasului/ timpului; ei nu vor păstra socoteala. Tu știi cât de mult timp petrece copilul tău zilnic pe social media? Fii conștient de asta și redu timpul pe care copilul tău îl petrece în aceste platforme media. Adolescenții petrec în medie nouă ore zilnic conectați la social media. În schimb, stabilește un interval anume de timp pentru trei zile pe săptămână în care să le permiți să-și verifice contul de media digitală. În acest moment ei beneficiază de mai mult de atât?

  6. Planifică un timp pentru întâlnirile lor față-în față cu prietenii. Amintește-ți că ei nu au nevoie de 842 de prieteni; un număr de patru-șase prieteni apropiați sunt suficienți pentru o dezvoltare socială sănătoasă. Ajută-i să învețe cum să planifice întâlniri reale împreună, în persoană, cum sunt: petreceri în care-și lasă telefonul la ușă, un seară de filme, bowling, jocuri pe tablă (board games), să facă pizza sau să găzduiască un foc de tabără. Ei tânjesc după astfel de întâlniri sociale, așa că încurajează-i să-și invite prietenii la ei și ajută-i (cu ce este nevoie) să organizeze evenimentul.adolescenti-social-media-8

  7. Petreceți împreună mai mult timp fără tehnologie. Adolescenții care sunt puternic atașați de părinții lor și de familie demonstrează în general că se bucură de mai multă fericire și succes în viață. Ei mai au încă multă nevoie de noi mai mult decât oricând. E ușor să te detașezi de ei: Adolescenții pot fi enervanți! Dar atașamentul față de familie le permite să se detașeze de dramele din media socială. Copilul tău are nevoie să știe că poate veni acasă și să lase drama din media socială în urmă pentru câteva ore Ei vor ca tu să-i ajuți să spună NU acestei social media și DA timpului petrecut mai mult cu familia. Ei tânjesc după astfel de momente de deconectare de dramele lumii, așa că fă planuri și încurajează asta acasă.

Nu da acelui smartphone toată puterea acasă la tine; ajută adolescenții să aleagă forme de distracție mai sănătoase. Ei vor avea tot restul vieții lor timpul să fie distrați de media socială, dar au doar un timp limitat împreună cu tine.

Pentru mai multe sfaturi și ajutor despre cum să echilibrezi utilizarea social media, poți citi cartea Families Managing Media scrisă de Melanie Hempe.

Pentru a învăța cum să inversezi efectele de dereglare asupra dispoziției, atenției și comportamentelor provocate de prea mult timp petrecut de copii în fața ecranelor, Melanie îți recomandă o altă carte – Resetează creierul copilului tău (Reset Your Child’s Brain

https://www.amazon.com/Reset-Your-Childs-Brain-Screen-Time/)

Sursa: http://community.today.com/parentingteam/post/ten-reasons-middle-schoolers-dont-need-social-media

Ca întotdeauna, chiar dacă nu o scriem mereu…mulțumim Pinterest pentru imagini!

2 thoughts on “Adolescenții și Social Media

  1. Pingback: Creierul adolescenților: Cum îi pot ajuta școlile pe elevi să-și controleze emoțiile și să ia decizii mai bune | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

  2. Pingback: Lecții concepute pentru a construi competențele pentru noile media și știri | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.